Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

10 ώρες πριν, maneni said:

 

και ποιοι εναλλάκτες έχουν απόδοση 95%

 

Καλή χρονιά.
Τους είχα δει να αναφέρονται σε σεμινάριο / συνέδρειο, οργανωμένο από το ΕΙΠΑΚ (ελληνικό Passive House). Τώρα αν δεν χρησιμοποιώ σωστά το όνομα της συσκευής συγχωρέστε με. Πρακτικά είναι μηχανικός αερισμός με ανάκτηση ενέργειας, και οι εταιρίες που προωθούσαν το προϊόν, ανέφεραν 95% ανάκτηση μεταφορά θερμότητας από τον αέρα που φεύγει σε αυτόν που μπαίνει και για το υπόλοιπο χρησιμοποιούσαν θέρμανση/ψύξη.
Τώρα αν υπερβάλλανε, αναφέρονταν σε ονομαστική τιμή, δεν το γνωρίζω και πάνε μερικά χρόνια από τότε. Θυμάμαι ότι χρησιμοποιούσαν τον όρο "εναλλάκτης" πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπολογίσουμε μόνο τον εναλλάκτη, τότε μπορεί και να υπάρξει κάτι με την αναφερόμενη απόδοση. Αν υπολογίσουμε όμως την ισχύ του ανεμιστήρα για να  σπρώξει το ρευστό από έναν τέτοιο εναλλάκτη τότε θα κλαίμε. Αν υπολογίσουμε και το κόστος για την κατασκευή του εναλλάκτη τότε παθαίνουμε εγκεφαλικά. Οπότε αυτός που τα λέει αυτά  είναι μάλλον μπαρούφες....  

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς αναφέρονται στην απόδοση ηHR,eff που πιάνει περίπου το 90%. Δεν είναι απλησίαστα και τους εναλλάκτες τους βγάζουν πιστοποιημένες εταιρίες από το Passive House Institute όπως η Wolf.

Το θέμα είναι ότι εκεί στο Passive Ηouse έχουν την αντίληψη ότι τα συστήματα θέρμανσης δεν είναι απαραίτητα. Για κάποιο λόγο τους ενοχλούν. Το έχω ακούσει και από άλλο συνάδελφο, Πολ. Μηχανικό : <<μας είπαν ότι το σύστημα εξαερισμού αρκεί και δεν χρειάζεται κεντρικό σύστημα θέρμανσης παρά ένα τοπικό (π.χ. τζάκι)>>.

Θα πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα για το πως λειτουργεί η θέρμανση. Αυτό που κάνουν είναι παραπληροφόρηση.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα για την πιστοποίηση ενος εναλλάκτη για passivehaus δεν ειναι τόσο η απόδοση στην ανάκτηση της θερμότητας όσο η ηλεκτρική κατανάλωση , που πρέπει να είναι χαμηλότερη από 0.45 Wh/m3.

Το σύστημα θέρμανσης είναι απαραίτητο hkamp αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό , και συνήθως προβλέπεται ένα μόνο στοιχείο Α/Θ (1-3)KW μετά τον εναλλάκτη , αλλά υπάρχει και σενάριο passivhaus που η θέρμανση πχ  γίνεται με αντικατάσταση των λαμπών φωτισμού με λάμπες πυρακτώσεως , κάτι που δεν προτείνεται βέβαια ...Στα θερμά κλίματα η ψύξη είναι πιο δύσκολη και πιο ενεργοβόρα .

εδώ ειναι η λίστα των πιστοποιημένων εναλλακτών για όποιον ενδιαφέρεται.

fun fact : Σε προπέρσινη σχετική  έκθεση , μεγάλη ελληνική εταιρία του κλάδου , έκανε παρουσίαση και σεμινάριο κάποιου από αυτούς τους εναλλάκτες (έχοντας την αντιπροσωπεία κλπ) και η γερμανική εταιρία που τους κατασκευάζει δεν είχε ιδέα οτι είχε αντιπρόσωπο στην ελλάδα , ούτε είχαν εκπαιδεύσει κάποιον σχετικά 😃

Edited by skidoo23
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας! 

Κάνω το πρώτο μου ΠΕΑ και έχω το εξής πρόβλημα: Σε όλες τις καρτέλες που έχουν να κάνουν με τα συστήματα (θέρμανση, ψύξη, ΖΝΧ) τα κελιά που δείχνω με κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα είναι γκρίζα και δε μπορώ να γράψω σε αυτά. Μήπως γνωρίζει κάποιον τι κάνω λάθος;

Χωρίς τίτλο.png

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου έχει τύχει αλλά γενικά τρώει αρκετά κολλήματα το πρόγραμμα..ίσως πρέπει να το εγκαταστήσεις ξανά αν δεν λυθεί. Απλά με το νέο ΚΕΝΑΚ το θεωρητικό σύστημα θέρμανσης που βλέπω ότι έχεις βάλει έχει αλλάξει..τσέκαρε το

theor.JPG

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας θα ήθελα να με συμβουλεύσετε για μια ενεργειακή επιθεώρηση που μου έχει ανατεθεί:

Εξετάζω ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο με χρήση βάσει άδειας "εργαστήριο παραγωγής προιόντων καλλωπισμού" .
Το υπόγειο έχει χρήση αποθήκης
Το ισόγειο έχει χώρους εργαστηρίου παραγωγής προιόντων καλλωπισμού
Ο ά όροφος έχει χρήση γραφείων.
 
Μεταξύ τους οι χώροι αυτοί ΔΕΝ συνδέονται εσωτερικά παρά μόνο με εξωτερικές εισόδους και κλίμακες.
  1. Επειδή στην άδεια οικοδομής αναγράφεται "Εργαστηριο παραγωγής" ως χρήση, πρέπει να εκδοθεί ΠΕΑ ή απαλλάσσεται από την υποχρέωση? 
  2. Μπορώ / πρέπει να κάνω ξεχωριστά ΠΕΑ για το καθένα από αυτά ή για κάποιο επιμέρους χώρο ?
  3. Επειδή ο υπόγειος χώρος είναι αποθήκη δεν απαιτείται ΠΕΑ. Σωστά? (το ρωτώ αν πρέπει να κάνω ξεχωριστά ΠΕΑ ανά όροφο)
  4. Αν ο ισόγειος χώρος απαλλάσεται λόγω χρήσης θα πρέπει ωστόσο να γίνει ενεργεική επιθεώρηση στον α΄όροφο που έχει χρήση γραφείων ?
Με εκτίμηση,
Βασίλης Στρουμπάκος
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως το πιο σωστό είναι να γίνεται διαφορετικό ενεργειακό πιστοποιητικό για κάθε χρήση. Το υπόγειο εξαιρείται ως αποθήκη αλλά νομίζω πως το ίδιο ισχύει και για τα εργαστήρια. Οπότε μένει να γίνει 1 ενεργειακό για τον όροφο με χρήση γραφείου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.