Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Η διαφορά Μάνο, είναι ότι στην περίπτωση του εσωτερικά στο υπό εξέταση τμήμα κτιρίου τοποθετημένου θερμοσίφωνα, το δίκτυο θεωρείται "μικρό" και με μηδενικές απώλειες. Αυτό υποθέτω πως είχε κατά νου ο Δημήτρης, όταν μίλησε για σταθμισμένο βαθμό απόδοσης.

Οπότε αν έχεις κεντρικό boiler που λειτουργεί μόνο τη χειμερινή περίοδο και ατομικό θερμοσίφωνο (απλή ηλεκτρική αντίσταση) μόνο για την θερινή περίοδο, να πάρεις έναν σταθμισμένο βαθμό απόδοσης δικτύου βάσει των μηνών λειτουργίας της κάθε περιόδου. Να πάρεις τον χειρότερο ποιοτικά κλάδο από το boiler (π.χ. 0,72) και μηδέν για τη θερινή περίοδο και να έχεις ένα σταθμισμένο βαθμό απόδοσης δικτύου διανομής ζ.ν.χ. = ((0,72*7) + (0*5)) / (7+5) = 0,42.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το δίκτυο σωληνώσεων του ΖΝΧ που εξετάζεται στον πιν. 4.16 καθώς και αυτό που θεωρείται <<μικρό>> με μηδενικές απώλειες, είναι αυτό που μεταφέρει ΖΝΧ.

Δηλαδή αν από οποιοδήποτε σημείο του μπορείς να πιεις ζεστό νερό ή να κάνεις μπάνιο ή να ξυριστείς τέλος πάντων.

Αυτό που μεταφέρει εν κατακλείδι ζεστό νερό χρήσης και όχι νερό του δικτύου θέρμανσης που θα ζεστάνει μέσα στο μπόιλερ το ζεστό νερό χρήσης.

 

Συνεπώς θα διαφωνήσω με τον dib ότι το χειμώνα το δίκτυο ξεκινά από το λέβητα ως τη βρύση και το καλοκαίρι από το μπόιλερ με την ηλεκτρική αντίσταση ως τη βρύση.

Και στις δύο περιπτώσεις νομίζω ότι το δίκτυο που εξετάζουμε είναι αυτό από το μπόιλερ ως τη βρύση. Αν το μπόιλερ είναι σε απομακρυσμένη θέση από τα σημεία κατανάλωσης (στο λεβητοστάσιο κοντά στο λέβητα) τότε θα χρησιμοποιούσα τον πιν. 4.16 και θα επέλεγα το β.α. ανάλογα με τα λίτρα της κατανάλωσης. Αν ήταν μέσα στο διαμέρισμα θα θεωρούσα <<μικρό>> δίκτυο.

 

Η χρήση ηλιακού περιπλέκει λίγο τα πράγματα ως προς το β.α. και τη στάθμιση ανάλογα με την εποχή. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να διευκρινισεί περισσότερο το θέμα.

Προσωπικά βάζω β.α. μόνο για το δίκτυο του μπόιλερ χωρίς σταθμίσεις.

 

Αλλη μπερδεμένη περίπτωση είναι αυτή που αναφέρεται παραπάνω με κεντρικό μπόιλερ κάτω και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στο διαμέρισμα αλλά τέτοιες περιπτώσεις νομίζω ότι είναι σχετικά σπάνιες.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας. 

Έχω να εκδόσω ΠΕΑ για ένα κτήριο του 1935 σε χωριό (διώροφη μονοκατοικία με τετράριχτη κεραμοσκεπή).

Ενώ έχω χωρίσει θερμαινόμενες ζώνες και ΜΘΧ είμαι σε δίλημμα για την κατηγοριοποίηση της στέγης. Πιο συγκεκριμμένα ο 2ος όροφος χωρίζεται σε κατοικία (Θερμαινόμενη ζώνη) και αποθήκη (ΜΘΧ). Το κάτω μέρος της στέγης είναι εμφανές σε όλη την αποθήκη ενώ στο τμήμα της κατοικίας καλύπτεται με ξύλινο ταβάνι χωρίς καμία θερμομόνωση. Σημειώνω ότι το κάτω μέρος της στέγης είναι ενιαίο.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Λαμβάνω υπ' όψιν τη στέγη ως συνέχεια του ΜΘΧ και το ξύλινο ταβάνι ως διαχωριστική επιφάνεια;

Αυτό μου φαίνεται σωστό απλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη αντιμετώπιση.

 

Επίσης για τον υπολογισμό της γωνίας α χωρίζω την τετράριχτη στέγη στα τέσσερα τμήματά της (αφού το κάθε ένα έχει διαφορετικό προσανατολισμό) ή υπολογίζω τη γωνία α του κτηρίου;

 

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by nikosarch
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι!Θέλω να εντάξω στο εξοικονομώ 2 διαμερίσματα στην ίδια διώροφη πολυκατοικία (είναι και τα μοναδικά)Η πολυκατοικία έχει εξωτερικό κλιμακοστάσιο και στο υπόγειο-ισόγειο που είναι και ο λέβητας δεν επικοινωνεί με τα οροφοδιαμερίσματα, από έξω μπαίνει κάποιος μέσα.Χαζή η ερώτηση αλλά δεν έχω κάνει ΠΕΑ ολόκληρου κτιρίου ακόμα και ρωτώ.Στο ενιαίο ΠΕΑ που θα τους βγάλω για να τους εντάξω στο εξοικονομώ το υπόγειο το αναφέρω ως μη θερμαινόμενο χώρο στην χωριστή κατηγορία και τα 2 διαμερίσματα μαζί σε μία θερμική ζώνη?Η το υπόγειο δε το αναφέρω καθόλου?

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε, πόσο απλά είναι τα πράγματα, για να μαθαίνετε... 

post-16383-0-38288300-1384096899_thumb.jpg

Edited by nzerman
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μονοκατοικία 3 όροφη κατασκευής 1950. Ο κάθε όροφος  οροφοδιαμέρισμα με ξεχωριστή εξωτερική σκάλα. 

Μόνο το ισόγειο είναι ανακαινισμένο για το οποίο και ζητείται ΠΕΑ. Ο τρίτος όροφος είναι με τελείως σπασμένα κουφώματα και τζάμια και ο δεύτερος με τα παλιά κουφώματα. Και ο δεύτερος και ο τρίτος δεν κατοικούνται εδώ και χρόνια.

 

Στο ΠΕΑ για το ισόγειο, θα θεωρήσω το ισόγειο "τμήμα κτιρίου πολυκατοικίας" ή "μονοκατοικία"? Το γεγονός ότι δεν κατοικούνται δεν είναι μόνο αυτό που με μπερδέυει , αλλα το ότι ειναι σχεδον ερειπωμένα και χωρίς καν κουφώματα. Στέγη βεβαια υπάρχει.

 

Εσείς σαν τι θα το θεωρούσατε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.