Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

#nick_1

 

Μπορεί να συμφέρει η υπόθεση ότι η θέρμανση είναι μόνο από το τζάκι και ή ψύξη από το Α/C προκειμένου να υπάρξει επαρκής ενεργειακή αναβάθμιση για την απαίτηση του προγράμματος, δε συμφέρει πιθανότατα όμως για την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου.

Και για να γίνω πιο σαφής, εφόσον δηλώσεις στο 1ο ΠΕΑ ότι η θέρμανση γίνεται μόνο από το παραδοσιακό τζάκι θα πρέπει για να είσαι συνεπής και για να υπάρχει επιστημονική ακολουθία να δηλώσεις στο 2ο ΠΕΑ ότι η θέρμανση γίνεται αποκλειστικά από το ενεργειακό τζάκι.

 

Κατά την γνώμη μου εφόσον συνυπάρχουν και τα 2 συστήματα, θα πρέπει να αναγραφούν και τα 2 ως θέρμανση με κατανομή ποσοστού.

Το ποσοστό αυτό θα προκύψει από τη λειτουργία των 2 συστημάτων ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις έλαβα απάντηση από το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, και μεταφέρω:

 

β) Τα στοιχεία της εστίας καύσης εισάγονται στο ΤΕΕΚΕΝΑΚ εφόσον είναι κύριο σύστημα θέρμνανσης και όχι εφεδρικό.

Για περισσότερες οδηγίες, υπάρχει βοηθητική εγχειρίδιο στο ΤΕΕΚΕΝΑΚ με αναλυτικές κατευθύνσεις στην συμπλήρωση δεδομένων,

καθώς και σχετικές ερωτήσεις-απαντήσεις στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak/TEEKENAK_FAQ/Tab

 

 

 

Και τελικά, το παραδοσιακό τζάκι ως: "ανοικτές εστίες καύσης" με πηγή ενέργειας "βιομάζα";;???

και το ενεργειακό το ίδιο;;???

Edited by kioanni
Link to comment
Share on other sites

Ναι kioanni. Και οι δύο τύποι τζακιού με τον ίδιο τρόπο δηλώνονται, σε ότι αφορά στην καρτέλα "παραγωγή". Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός απόδοσης και -πιθανόν- και το δίκτυο διανομής, οι τερματικές και τα βοηθητικά, αν τοποθετηθεί ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ ή με αεραγωγούς διανομής ζεστού αέρα.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δεις. Αν δηλαδή το ενεργειακό τζάκι θα καλύπτει όλους τους χώρους ή μόνο αυτόν στον οποίο θα εγκατασταθεί, οπότε μπορείς να δεις και αν συμφέρει να δηλώσεις το υφιστάμενο a/c των 16500 [btu/h] σαν δεύτερο σύστημα θέρμανσης (στον ίδιο χώρο). Προσωπικά, θα έκανα δυο αρχεία xml και θα δοκίμαζα να δω τα αποτελέσματα: ένα με απλό τζάκι + το a/c των 16500 [btu/h] + τα a/c των δωματίων και ένα δεύτερο μόνο με απλό τζάκι + τα a/c των δωματίων. Και σαν σενάριο και στα δύο, θα έβαζα την αντικατάσταση του απλού τζακιού με ενεργειακό, χωρίς τι όποιες άλλες ενεργειακές επεμβάσεις θα γίνουν.

Εννοείται, πως αν το ενεργειακό τζάκι θα καλύπτει με τερματικές μονάδες όλους τους χώρους, τότε στο σενάριο, καθώς και στο 2ο ΠΕΑ, αυτό θα πρέπει να καταχωρηθεί ως το μοναδικό σύστημα θέρμανσης.

Αλήθεια, αυτή τη στιγμή στο λουτρό τι έχει και τι θα αλλάξει (αν αλλάξει);

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε όλα με τον Πάνο.

Απλά επειδή θεωρώ ότι η επιθυμία του ιδιοκτήτη για τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού μέσω του προγράμματος καταδεικνύει τρόπον τινά και τις συνήθειες και προτεραιότητές του σε ότι αφορά το τζάκι, στο 1ο ΠΕΑ θα το θεωρούσα σαν κύριο σύστημα θέρμανσης για τον χώρο που θερμαίνει και το a/c του ιδίου χώρου σαν εφεδρικό και δεν θα το λάμβανα καθόλου υπόψη.

Link to comment
Share on other sites

Το ποσοστό αυτό θα προκύψει από τη λειτουργία των 2 συστημάτων ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο ιδιοκτήτης.

 

Το ποσοστο παει με το χωρο που καλυπτει το καθε συστημα

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, σκέφτομαι τα εξής:

 

στο 1ο ΠΕΑ, το παραδοσιακό τζάκι, είναι εφεδρικό σύστημα θέρμανσης,

άρα δεν μπαίνει..

 

στο 2ο ΠΕΑ, για να μπει το ενεργειακό, δεν πρέπει να είναι και 

κύριο σύστημα θέρμανσης και άρα να μπει μόνο αυτό;;;

με απόδοση και αντίστοιχα τερματικά που να καλύπτουν 100% το φορτίο;;

 

Καταλαβαίνω ότι κάθε φορά μπορώ να ορίζω ένα σύστημα θέρμανσης, το κύριο.

Έτσι δεν είναι;

 

Βέβαια, στις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ, γράφει:

 

Όταν η εστία καύσης (τζάκι) είναι εφεδρική μονάδα θέρμανσης δεν δηλώνεται ως μονάδα θέρμανσης.

Όταν η εστία καύσης καλύπτει τμήμα του κτηρίου ή όλο το κτήριο γιατί δεν υπάρχει άλλη συμβατική μονάδα για την θέρμανση χώρων,

τότε δηλώνεται ως κανονικό σύστημα θέρμανσης.

 

 

edit: Λοιπόν και στο ΥΠΕΚΑ-εξοικονόμηση, λένε ότι σαν παρέμβαση θα πρέπει να χω ένα σύστημα θέρμανσης.

Δηλ. στο Σενάριο πχ μόνο το ενεργειακό...

 

Δε βλέπω να το βάζουμε τελικά...

Edited by kioanni
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως δεν λες τι έχετε κατά νου ή τι θα θέλατε να κάνετε, ο ιδιοκτήτης κι εσύ, όσον αφορά στη θέρμανση. Το πως το σκέφτεστε. Οπότε, συγγνώμη κιόλας, αλλά μιλάμε στον αέρα.

 

Πέρα από αυτό. Δεν σε υποχρεώνουν ούτε οι ΤΟΤΕΕ ούτε και το πρόγραμμα να έχεις κάποιο "κύριο" σύστημα θέρμανσης ή ψύξης που να καλύπτει 100% τα θερμικά φορτία. Μπορείς να έχεις και περισσότερα του ενός για τη συνολική κάλυψη των φορτίων και να καταχωρηθούν όλα. Συγκεκριμένα, η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 στην ενότητα 4.1.2.8. αναφέρει πως: <<Κάθε μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας καλύπτει μέρος ή το σύνολο του απαιτούμενου θερμικού φορτίου μιας θερμικής ζώνης του κτηρίου. Όταν το απαιτούμενο θερμικό φορτίο για μια θερμική ζώνη καλύπτεται με περισσότερες από μία μονάδες παραγωγής θερμότητας (μη εφεδρικό), το ποσοστό κάλυψης του φορτίου ανά μονάδα κατανέμεται βάσει της αποδιδόμενης θερμικής ισχύος της εκάστοτε μονάδας παραγωγής θερμότητας....>>.

Το δε πρόγραμμα, γράφει στην απάντηση της ερώτησης 32 πως: <<Εφόσον ο ενεργειακός επιθεωρητής αποφανθεί ότι η θέρμανση της κατοικίας θα καλύπτεται (συνολικά ή επιμέρους) από σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, ενεργειακό τζάκι κλπ, που λειτουργεί με καύση στερεής βιομάζας-ξύλα), οι σχετικές παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες>>.

 

Οπότε, μπορείς να κάνεις αυτό που λέει και ο nick_61 ποιο πάνω, δηλαδή στο υφιστάμενο κτίριο να δηλώσεις τα υπάρχοντα a/c για τα δωμάτια και μόνο το παραδοσιακό τζάκι για τον χώρο που καλύπτει αυτό.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στο σενάριο (και στο 2ο ΠΕΑ), αν εντέλει το ενεργειακό τζάκι δεν θα τροφοδοτεί τερματικές μονάδες στο "νέο" κτίριο.

 

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω από ΔΚ3,  κεφ. 2.3.2.7, τελευταία παράγραφος.

 

"Σε περίπτωση που το κτήριο διαθέτει συστήματα θέρμανσης που είναι για εφεδρική χρήση, αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς. Για παράδειγμα, όταν μια εστία καύσης (τζάκι) χρησιμοποιείται ως εφεδρική μονάδα θέρμανσης, δεν δηλώνεται ως μονάδα θέρμανσης. Όταν όμως η εστία καύσης καλύπτει σε μόνιμη βάση τμήμα του κτηρίου ή όλο το κτήριο, επειδή δεν υπάρχει άλλη συμβατική εγκατάσταση για τη θέρμανση των χώρων, τότε δηλώνεται ως κανονικό σύστημα θέρμανσης."

 

Αναφέρθηκε και παραπάνω, απλά παραθέτω και την πηγή.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.