Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Είχα περίπτωση καταστήματος που δεν έβαλα + Κ.Α. που τώρα που το σκέφτομαι χρειαζόταν. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται, βάζουμε 0? Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω γιατί δεν μου εχει τύχει τέτοια περίπτωση, στα καταστήματα που έχω κάνει ή είχαν θέρμανση/ψύξη 100% ή δεν είχαν καθόλου και έβαζα το θεωρητικό σύστημα. Ελπίζω κάποιος πιο έμπειρος συνάδελφος να σου δωσει απάντηση.

Επίσης στο πεδίο Έτος κατασκευής

στην αρχική καρτέλα δηλώνεται το έτος ολοκλήρωσης ή το έτος έκδοσης της αδείας? Δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει αλλά εγω αυτό καταχωρώ (απο πληροφορίες του ιδιοκτήτη)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μην πάρει τον ίδιο κωδικό, ενιαία δεν είναι? Ποιος θα το ελέγξει? Αν μπορούσε ίσως να διορθώσει το Ε9, για να συμβαδίζουν. Και σε πώληση εφόσον είναι νόμιμη η συνένωση από πλευράς ενεργειακού δε νομίζω να έχει πρόβλημα. Μιλάω με το κεφάλι μου χωρίς να μου έχει τύχει. 

Link to comment
Share on other sites

......

Άρα έχω 2 Α/C's τοποθετημένα σε 14+20=34τ.μ. που μπορούν όμως να καλύψουν 22+30=52τ.μ. Υποθέτω πως λαμβάνω υπόψη τα 52τ.μ. και τα αφαιρώ από τα 80=> 80-52=28 τ.μ. για τα οποία ορίζω σύστημα αναφοράς? Όχι ... γιατί έχεις 52/80 = 0,65 > 0,50 που απαιτείται

.............

 

Το 50% δεν αφορά τετραγωνικά μέτρα αλλά το ποσοστό κάλυψης ψυκτικού φορτίου με τον τρόπο που λειτουργούν συνήθως οι οικιακές τοπικές αντλίες θερμότητας.

Οπότε εγώ θα ακολουθούσα την αρχική ανάλυση.

Δεν μπορείς να πεις όμως ότι και αυτή δεν είναι σωστή έτσι όπως είναι διατυπωμένο το θέμα του 50% από την ΤΟΤΕΕ.

Από τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

Εάν στο υπό εξέταση κτήριο κατοικίας, υπάρχει σύστημα ψύξης που καλύπτει επιφάνεια του κτηρίου μεγαλύτερη από το 50% της συνολικής επιφάνειας (χώρων διαμονής), τότε ως ποσοστό κάλυψης ορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό της επιφάνειας που καλύπτει το σύστημα ψύξης. Στην πράξη, επειδή τα συστήματα ψύξης κατοικιών είναι συνήθως αυτόνομες αντλίες θερμότητας τα οποία δεν λειτουργούν ταυτόχρονα, μπορεί να θεωρηθεί ότι το ποσοστό κάλυψης του ψυκτικού φορτίου, είναι 50% και όχι το ποσοστό της επιφάνειας που μπορεί να ψυχτεί από το υφιστάμενο σύστημα ψύξης. Αν το σύστημα ψύξης είναι κεντρικό αυτό δεν ισχύει>>

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλοί συνάδελφοι, πώς θα αντιμετωπίζατε αυτό εδώ;

DSCN2594_zpsvmek6hqn.jpg

Το δεξιά κάτω τμήμα είναι όχι απλά ανοιγόμενο, αλλά... ανοιχτό μόνιμα. Το υπόλοιπο είναι σταθερό, με μονό τζάμι. Βρίσκεται σε WC (αυθαίρετο αλλά τακτοποιημένο στον 4178). Θεωρώ ότι πρέπει να το πάρω ως 2 ξεχωριστά κουφώματα, αλλά το ανοιχτό τμήμα τι U πρέπει να πάρει, όταν ουσιαστικά δεν μπορεί να είναι ποτέ εντελώς κλειστό;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει σημασία αν είναι σχεδόν μόνιμα ανοιχτές οι περσίδες του. Κι ένα ιχθυοπωλείο, π.χ., μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο με ανοιγμένα μόνιμα τα κουφώματά του. Τον συντελεστή Uw πρέπει και μπορείς να τον υπολογίσεις από τη σχέση 3.3., με Ug=5,70 [W/(m2*K)], Uf=7,00 [W/(m2*K)], ενώ τον συντελεστή γραμμικής θερμοπερατότητας ψg μπορείς να τον αγνοήσεις (ψg=0). Στον αερισμό έχει θέμα, κι εκεί θα έπαιρνα τη δυσμενέστερη τιμή (8,7 [m3/h/m2]), κάπως προσαυξημένη. Αν και υποτίθεται πως αυτά τα παράθυρα έχουν ένα μηχανισμό που ανοιγοκλείνει τις περσίδες και μπορείς να τις φέρεις και σε εντελώς κλειστή θέση.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή σπάνια μου έχει τύχει να δω τέτοιο παράθυρο - και όσες φορές το έχω δει δεν αφορούσε Π.Ε.Α. - δεν ήξερα αν κλείνει εντελώς... Μάλλον θα το πάω όπως λες. Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Σε παλαιά κτίρια, είναι συνηθισμένο.

Εντελώς δεν κλείνει, οπότε για τον αερισμό βάζω τη διπλάσια διείσδυση του αντίστοιχου "κανονικού".

Κατά τα λοιπά (U, gw ), το αντιμετωπίζω ως "κανονικό"

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα το θεωρούσα τελείως ανοιχτό. Αφού αυτά δεν κλείνουν αλλά θεωρώ σωστή και την τοποθέτηση του tetris.

Όταν έχουμε ατομικό λέβητα φυσικού αερίου επιλέγουμε την πρώτη επιλογή ''λέβητας'' ή την ένατη ''τοπική μονάδα αερίου ή υγρού καυσίμου '' στον τύπο μονάδας παραγωγής? Ανάλογα για ΖΝΧ επιλέγεται ''λέβητας'' ή ''τοπική μονάδα φυσικού αερίου''?  Από τις δοκιμές που έκανα για ΖΝΧ οι τιμές είναι ίδιες. Μόνο στη θέρμανση παίζει κάποιο ρόλο του τι θα επιλέξεις, καθώς υπάρχει ελαφρά διαφοροποίηση της ενέργειας του κτιρίου αναφοράς π.χ. 0,1 διαφορά.

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Στο "τελείως ανοιχτό" κούφωμα αφενός μεν δεν έχεις U, κι αφετέρου δεν μπορείς να εκτιμήσεις τη διείσδυση αέρα (= άπειρη???)  

Η "τοπική μονάδα" αφορά σε σύστημα που εξυπηρετεί ΜΟΝΟ το συγκεκριμένο διαμέρισμα. 

Link to comment
Share on other sites

Η "τοπική μονάδα" αφορά σε σύστημα που εξυπηρετεί ΜΟΝΟ το συγκεκριμένο διαμέρισμα. 

 

Όταν δεν υπάρχει δίκτυο διανομής ... ή αυτό είναι μεχρι 2-3 μέτρα έξω απο την ΘΖ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.