Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Έχω κάνει κολάζ στην σε πρώτη μούρη φωτό σε ΠΕΑ. Μια χαρά θα είναι akius. Κι άμα θες, τώρα που σου δίνουν τη δυνατότητα να ανεβάσεις επιπλέον αρχεία στα συνοδευτικά, κάνε κανένα σκαρίφημα, βάλε και τις δύο φωτο χωριστά, γράψε με το χέρι "συγγνώμη, αλλά δεν με φτάνανε τα λεφτά για drone" και σκανάρισέ τις.

 

Φίλε Νίκο, η σχέση του ενεργειακού επιθεωρητή σχετικά με αυτό που ρωτάς, περιορίζεται στην υποχρέωση που έχει (???), αν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν νομιμότητα ή τακτοποίηση, να τα καταχωρήσει. Κατά τα λοιπά, ούτε υποχρέωση ούτε και αρμοδιότητα, έχει να ελέγξει αυθαιρεσίες -είτε στην κατασκευή είτε στη χρήση- ούτε και κυρώσεις. Αποτυπώνει, ελέγχει, συγκρίνει με αυτά που υπόσχονταν η μελέτη (νέο κτίριο ή ριζική ανανέωση ή ένταξη σε προγράμματα τύπου "εξοικονομώ κατ' οίκον"), εκδίδει, ενημερώνει τον υπεύθυνο του κτηρίου για τυχόν υπερβάσεις/μη επίτευξη στόχων, και τέλος.

 

@Moldovanis

Δεν ξέρω αν έχεις προχωρήσει με το κτήριο που λες. Από τη στιγμή που δεν έχεις στη διάθεσή σου όλα τα απαιτούµενα θερµοτεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών των δοµικών στοιχείων (π.χ. πάχος στρώσεων δομικού στοιχείου, τύπο, μορφή και διάταξη κανάβου του μεταλλικού σκελετού, ποιότητα υλικών κ.ά.) ούτε και μπορείς να το ελέγξεις και δεν υπάρχουν και πιστοποιητικά υλικών, δεν νομίζω πως θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο από το να χρησιμοποιήσεις τους πίνακες 3.4α. & 3.4β. της 1ης ΤΟΤΕΕ. Π.χ. για την περιμετρική τοιχοποιία, και δοκιμάζοντας με δύο υποθετικές διατομές, υπολογίζω έναν ενιαίο συντελεστή θερμοπερατότητας (σχέση 2.7. της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010), UV-W = 0,764 [W/(m2*K)]. Ε, νομίζω πως αν επέλεγα από τον πιν. 3.4α., την τιμή 0,80 [W/(m2*K)], σαν να είχα "Δροµική οπτοπλινθοδοµή, επενδεδυµένη µε γυψοσανίδα, τσιµεντοσανίδα, ξυλοσανίδα ή άλλες πλάκες" και με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία κατά Κ.Θ.Κ., θα ήταν εντάξει.

Δάπεδο και οροφή;;;

U-temp.xls

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

panos-vicious    σε ευχαριστώ

 

 

καλή λύση αυτό με το σκαναρισμα...θα ανεβασω ενα συνεχόμενο αρχείο με  αποτύπωση  -φωτο 1-φωτο 2 :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ σε κατάστημα (ιχθυοπωλείο) οποίο του οποίου η πρόσοψη είναι μονίμως ανοικτή όταν λειτουργεί;

Όταν είναι κλειστό κατεβαίνει ρόλο πλήρως διάτρητο.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Και μπορεί και πρέπει να εκδοθεί. Το ρολό θεωρείται σαν να είναι μόνιμα κατεβασμένο, και ανάλογα με τη θέση του κουτιού του (επικαθήμενο ή εξωτερικό ή χωνευτό στην τοιχοποιία), γίνεται και ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητάς και των σκιάσεών του.

Αν είναι επικαθήμενο, μπορείς να κάνεις χρήση της σχέσης 1.7. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 για τον υπολογισμό του συντελεστή Up του κουτιού (συνήθως χρησιμοποιείται γαλβανιζέ λαμαρίνα πάχους 1mm) και στη συνέχεια, από την σχέση 2.13. με χρήση των σχετικών πινάκων (11 και 14β*) της ίδιας Τ.Ο.Τ.Ε.Ε., και θεωρώντας Ag=0 και lg=0 αφού δεν υπάρχει υαλοπίνακας, μπορεί να γίνει ο υπολογισμός του συντελεστή Uw όλου του συγκροτήματος "πλαίσιο-ρολό-κουτί". Ανοιγόμενο κούφωμα και συντελεστής ηλιακού θερμικού κέρδους gw=0, αφού δεν υπάρχει υαλοπίνακας.

Για τον υπολογισμό του αερισμού λόγω αεροστεγανότητας, θα υπολόγιζα από τον πίνακα 3.26. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010:

α). μια ποσότητα αερισμού από διείσδυση αέρα, με χρήση της τιμής 7,4 [m3/h/m2] αυτούσιας, για την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κουτί και

β). άλλη μια για την επιφάνεια που καταλαμβάνει το σουρωτήρι ρολό, με τη διπλάσια προηγούμενη τιμή από τον πίνακα, και θα τις πρόσθετα.

 

Αν βέβαια υπάρχουν πιστοποιητικά από τον κατασκευαστή (λίγο χλωμό), τότε πας με τα εκεί αναγραφόμενα.

 

* Εννοείται, πως η χρήση της τιμής Ψp από τον πιν. 14β, και ο υπολογισμός του γινομένου lpp, έχουν νόημα μόνο αν το πλαίσιο και το κουτί έχουν θερμοδιακοπή, ειδάλλως Ψp=0.

Link to comment
Share on other sites

Δες και αυτό που γράφουν οι ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

 

Στην περίπτωση εμπορικού καταστήματος με μεταλλικό ρολό, το οποίο είναι συνεχώς ανοιγμένο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του (π.χ. οπωροπωλείο, ιχθυοπωλείο κτλ.), το κατάστημα δεν μπορεί να διασφαλίσει τις απαιτούμενες εσωτερικές συνθήκες θερμικής άνεσης, καθώς αερίζεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να θερμαίνεται ή να ψύχεται.

Ο Κ.Εν.Α.Κ. δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις επιμέρους χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, όπως και αυτά τα οποία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ο εσωτερικός χώρος δεν διαχωρίζεται από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου δομικού στοιχείου (συμπαγές ή κούφωμα), οπότε υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα.

Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση τα κτίρια μελετώνται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δομικών και Η/Μ στοιχείων τους που θα τους προσδώσουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Δηλαδή στην περίπτωση κτιρίων με μεταλλικά ρολά, η μελέτη ενεργειακής απόδοσης γίνεται θεωρώντας ότι η επιφάνεια του κτιρίου, που καλύπτεται από το ρολό, είναι μεταλλική με συντελεστή θερμοπερατότητας U τον αντίστοιχο για μεταλλικές επιφάνειες ανάλογα με το πάχος του στοιχείου.>>

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους/όλες!Σε ισόγεια κατοικία η οροφή χωρίζεται σε 2 τμήματα,ένα προς την κατοικία του ορόφου (θερμαινόμενος χώρος) και ένα τμήμα προς τη βεράντα του ορόφου (εξωτερικό περιβάλλον) με τις ακμές τους να συμπίπτουν. Στη βεράντα του ορόφου (που είναι τμήμα της οροφής ισογείου) υπάρχει προστεγασμα,το οποίο τη σκιάζει. Πρέπει να καταχωρηθεί σαν σκίαση οροφής αυτό και αν ναι με τι συντελεστή?Ως σκίαση από οριζόντιο πρόβολο δεν ορίζεται, καθώς είναι οριζόντιο αδιαφανές δομικό στοιχείο και όχι κατακόρυφο όπως ορίζει η ΤΟΤΕΕ 1?

Εντάσσεται στην περίπτωση όπου λαμβάνουμε συντελεστή 0,9 ανεξαρτήτως του βαθμού σκίασης των οριζόντιων επιφανειών με την προϋπόθεση ότι το U της οροφής (δάπεδο βεράντας) είναι μικρότερο του 0,6?

Edited by naper26
Link to comment
Share on other sites

Ναι, για UV-D<0,6 [W/(m2/K)], ισχύει αυτό που γράφει η ΤΟΤΕΕ, αν και νομίζω πως, πιο σωστό θα ήταν να είχαν προστεθεί οι λέξεις "δύναται να", όπως και για τα κατακόρυφα αδιαφανή δομικά στοιχεία.

Για UV-D≥0,6 [W/(m2/K)], υπάρχει η παρακάτω πρόταση αντιμετώπισης, στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

<<Ο υπολογισμός του συνολικού συντελεστή σκίασης είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση αδυναμίας αναλυτικού υπολογισμού, ο συντελεστής σκίασης των επιστεγάσεων λαμβάνεται ίσος με:

  • 0,9 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και περιορισμένη σκίαση των επιστεγάσεων. Ως περιορισμένη σκίαση νοείται η έλλειψη φυσικών ή τεχνητών εμποδίων, καθώς και η ύπαρξη Η/Μ εγκαταστάσεων μικρής επιφάνειας.
  • 0,6 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και μερική σκίαση των επιστεγάσεων.
  • 0,3 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και με σημαντική σκίαση των επιστεγάσεων (π.χ. μεγάλου ύψους κτήρια, μεγάλο ποσοστό κάλυψη επιστεγάσεων από Η/Μ εγκαταστάσεις κ.ά.).

Οι ως άνω συντελεστές σκίασης για επιστεγάσεις μπορούν να ληφθούν υπόψη και για ανοίγματα οροφής, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν κάποιο ειδικό σύστημα σκίασης>>.

Link to comment
Share on other sites

Εχω φάει το εξής νυχτερινό κόλλημα .......

Όταν θερμαντικό σώμα εφάπτεται με τη στενή πλευρά του σε εξωτ τοίχο, θεωρείται εξωτερικού τοίχου ή εσωτερικού?

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ, Ιάμβλιχε.

 

Νυχτερινό κόλλημα #2, σε συνεχεια της υπ' αρ 2910 απορίας μου....

Ο.Α. του 79 που αναθεωρήθηκε όπως είπαμε για παράταση εργασιών το 88, πότε θα πω ότι κατασκευάστηκε?? Η αρχική άδεια προέβλεπε διώροφη οικοδομή, η αναθεώρηση 2 επιπλέον ορόφους, αλλά τελικά διώροφη κατασκευάστηκε. Δεν πειράζει φαντάζομαι να πω ότι κατασκευάστηκε το 88 κ μετά να έχω τιμές U προ 1980, έτσι δεν είναι?

 

οι παρενέργειες του 4178 :blink:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.