Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Στο 3 σωστά κατάλαβες την ερώτηση, οπότε παίρνω U φέροντος το μισό ολόκληρο και U τοιχοποιίας μισό και βρίσκω το συνολικό U της όψεως. Σε τοίχο που εφάπτεται με μη θερμαινόμενη αποθήκη, ακολουθώ την ίδια διαδικασία. Δηλαδή το U προς ΜΘΧ πότε χρησιμοποιείται τελικά ολόκληρο? Όταν εξετάζεις ολόκληρο κτίριο ή/και όταν ο μη θερμαινόμενος χώρος, που εφάπτεται στο τμήμα κτιρίου που επιθεωρείς, δεν εφάπτεται και σε κάποιο άλλο τμήμα κτιρίου που χρήζει  και αυτό ενεργειακής επιθεώρησης ή/και όταν ο μ.θ.χ., που εφάπτεται στο τμήμα κτιρίου που επιθεωρείς, δεν εφάπτεται και σε άλλον/ους μθ.χ. -οπότε οι μεταξύ τους διαχωριστικές επιφάνειες λογαριάζονται ως αδιαβατικές- ο/οι οποίος/οι εφάπτεται/νται σε άλλο/α τμήμα/τα του κτιρίου το/τα οποίο/α χρήζει/ουν ενεργειακής επιθεώρησης.

Αν π.χ., η μη θερμαινόμενη αποθήκη που αναφέρεις, δεν εφάπτεται και σε άλλο τμήμα κτιρίου που και αυτό (σαν χρήση) να ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες του πεδίου εφαρμογής του Κ.Εν.Α.Κ., τότε θεωρείς διαχωριστική επιφάνεια, με τιμές του συντελεστή U, ολόκληρες και όχι πολλαπλασιασμένες με τον μειωτικό συντελεστή b=0,5. Και εννοείται πως ορίζεις και περιγράφεις την αποθήκη ως μ.θ.χ.

Θεωρώ ότι η τελευταία παράγραφος της ενότητας 2.2. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, είναι σαφέστατη ως προς τα παραπάνω...

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

1.Εάν η αποθήκη έχει οροφή προς θερμαινόμενη κατοικία, θεωρώ ότι ¨εφάπτεται" ή το ¨εφάπτεται" ορίζεται μόνο πλευρικά?Έχω ισόγειο, ένα τμήμα ειναι κατοικία και ένα αποθήκ προσβάσιμη εξωτερικά, ενώ όλος ο όροφος είναι κατοικία.

2.Για το συνολικό U όψεως υπολογίζω εμβαδόν φέροντος από τον πίνακα 3.5, εμβαδόν τοιχοποιίας και επιλύω με U φέροντος ολόκληρο.Γιατί πρέπει να πάρω U φέροντος μισό?

3.Η εξώπορτα διαμερίσματος με τζάμι,μη ανοιγόμενη καταχωρείται στα διαφανή δομικά στοιχεία με αερισμό ίσο με την τιμή της αντίστοιχης πόρτας?

 

Ευχαριστώ όλους για τις απαντησεις

Link to comment
Share on other sites

1. Ως επαφή νοείται οποιαδήποτε (είτε με κατακόρυφη, είτε με οριζόντια, είτε με κεκλιμένη επιφάνεια)

2. Καλύτερη εποπτεία έχεις αν (αντί να βγάλεις μεσοσταθμισμένο U συνολικής επιφάνειας) διαχωρίσεις τις επιφάνειες

3. Στα διαφανή, αλλά αφού είναι μη ανοιγόμενο, δεν έχει διείσδυση αέρα. (Απορία : εξώπορτα μη ανοιγόμενη???)

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Tetris, για το 1.Παίρνω επομένως U ΜΘΧ διά 2 στην περίπτωση μου

2.Έχω μία όψη π.χ. 40 τετραγωνικά με 7 τετραγωνικά ανοίγματα και δεν γνωρίζω το φέροντα οργανισμό. Από τον πίνακα 3.5 αναγκαστικά εκτιμώ το ποσοστό φέροντος και στη συνέχεια αφαιρώντας τα ανοίγματα το ποσοστό τοιχοποιίας και υπολογίζω ένα μέσο U.Αν έχω αποτύπωση του φέροντος οργανισμού, βάζω συντελεστές αντίστοιχους με τα δομικά στοιχεία.

3.Εννοούσα το τζάμι μη ανοιγόμενη, όχι την πόρτα...

Link to comment
Share on other sites

Η πόρτα διαμερίσματος αν (συνήθως) βλέπει σε διάδρομο ή κλιμακοστάσιο (ΜΘΧ), δεν έχει διείσδυση.

 

Αν βλέπει έξω (ανεξάρτητη είσοδος) τότε έχει διείσδυση. 

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο antloukidis, και να συμπληρώσω τα γραφόμενά του με την παρακάτω απάντηση από τα FAQs του ΤΕΕ:

<<Καθορισμός μη θερμαινόμενων χώρων σε περίπτωση υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης τμήματος κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα), κατά την ενεργειακή επιθεώρηση;

Στην περίπτωση που στην επιφάνεια του τμήματος κτηρίου προς μη θερμαινόμενο χώρο υπάρχει και εξώθυρα, ο συντελεστής θερμοπερατότητας πρέπει να υπολογιστεί προς μη θερμαινόμενο χώρο. Οι τιμές του πίνακα 3.12 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, αφορούν πόρτες σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Για εξωτερικές πόρτες χωρίς υαλοπίνακες και σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο, οι συντελεστές θερμομόνωσης είναι για μεταλλικές 4 [W/(m2. Κ)] και 2,7 [W/(m2.K)] για πλαστικές και ξύλινες. Να με συγχωρείται, αλλά προσωπικά παίρνω την τιμή 3,7[W/m2.K)] γι' αυτές. Η εξώθυρα θα πρέπει να οριστεί ως "μη ανοιγόμενο κούφωμα", καθώς δεν υπάρχει διείσδυση αέρα μεταξύ θερμικής ζώνης και ΜΘΧ (και για τον λόγο ότι έτσι θα "καταλάβει" και το Κ.Α. ότι δεν πρέπει να υπολογίσει διείσδυση αέρα για το αντίστοιχο δικό του κούφωμα) και με μηδενική διαπερατότητα στην ηλιακή ακτινοβολία στην περίπτωση που είναι 100% αδιαφανής.>>.

 

Να διορθώσω επίσης και αυτό που έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου (το 3322).

Η μη επαφή του γειτνιάζοντα με το εξεταζόμενο τμήμα κτιρίου, μ.θ.χ. με άλλους χώρους/τμήματα κτιρίου, δεν αφορά μόνο τμήματα που χρήζουν ενεργειακής επιθεώρησης, αλλά κάθε τμήμα κτιρίου που θερμαίνεται, είτε πραγματικά είτε θεωρητικά (λόγω απαίτησης από την νομοθεσία).

Π.χ. και με θερμαινόμενη αποθήκη ή επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης -όπου κανένα από τα δύο δεν ανήκει στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Εν.Α.Κ. αλλά για τα εργαστήρια είναι υποχρεωτική η θέρμανση- αν έρχεται σε επαφή ο μ.θ.χ. που εφάπτεται και στο υπό εξέταση τμήμα κτιρίου, ισχύει και πάλι η απλοποιητική παραδοχή της επαφής με εξωτερικό αέρα όλων των δομικών στοιχείων του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με το μη θερμαινόμενο χώρο (τοιχοποιίες, ανοίγματα κ.ά.) και της πλήρους σκίασής τους.

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση είναι η εξής: Έχω εξώπορτα με σταθερό τζάμι προς εξωτερικό περιβάλλον.

Στο λογισμικό ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ καταχωρείται ως διαφανές δομικό στοιχείο με αερισμό ίσο με τον αερισμό αντίστοιχης πόρτας και αν ναι, ως τι τύπος?

Ως παράθυρο ή ως μη ανοιγόμενο κούφωμα?

Ή πρέπει να καταχωρηθεί στα αδιαφανή δομικά στοιχεία?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως το "παίζω" βάσει ποσοστό τζαμιού

 

Αν έχει ένα μικρό τζαμάκι, το αγνοώ και την βάζω σαν αδιαφανές δομικό

 

Αν είναι μεγάλο το τζάμι, το βάζω σαν διαφανές, με αερισμό πόρτας (πίνακας 3.26) 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.