Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Σε ευχαριστώ πολύ @hkamp

 

Σκεφτόμουν και εγώ αν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία < στ) χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση οχημάτων ή για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων.) >

Η βασική διαφορά είναι ότι υποψιάζομαι πως αναφέρεται σε "ανοικτούς χώρους" όπου είναι προφανές ότι δεν εκδίδεται ΠΕΑ 

 

Διότι στην τελευταία εγκύκλιο γράφει

Σε κάθε περίπτωση, δεν εκδίδεται ΠΕΑ σε κατηγορίες κτιρίων που η κατανάλωση ενέργειας δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών - προκειμένου να διασφαλιστεί η άνεση των χρηστών τους - και, ως εκ τούτου, δε νοούνται ως κτίρια κατά την έννοια του ν.4122/2013. Συνεπώς, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος δεν εκδίδεται ΠΕΑ (π.χ. σε ημιτελή, ασκεπή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κτιριακές μονάδες).

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πάντα τα πτυσσόμενα και διαρκώς ανοικτά κουφώματα λόγος μη έκδοσης ΠΕΑ.

Δες για παράδειγμα στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

 

Στην περίπτωση εμπορικού καταστήματος με μεταλλικό ρολό, το οποίο είναι συνεχώς ανοιγμένο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του (π.χ. οπωροπωλείο, ιχθυοπωλείο κτλ.), το κατάστημα δεν μπορεί να διασφαλίσει τις απαιτούμενες εσωτερικές συνθήκες θερμικής άνεσης, καθώς αερίζεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να θερμαίνεται ή να ψύχεται.

Ο Κ.Εν.Α.Κ. δεν αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις επιμέρους χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, όπως και αυτά τα οποία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ο εσωτερικός χώρος δεν διαχωρίζεται από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου δομικού στοιχείου (συμπαγές ή κούφωμα), οπότε υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα.

Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση τα κτίρια μελετώνται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δομικών και Η/Μ στοιχείων τους που θα τους προσδώσουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Δηλαδή στην περίπτωση κτιρίων με μεταλλικά ρολά, η μελέτη ενεργειακής απόδοσης γίνεται θεωρώντας ότι η επιφάνεια του κτιρίου, που καλύπτεται από το ρολό, είναι μεταλλική με συντελεστή θερμοπερατότητας U τον αντίστοιχο για μεταλλικές επιφάνειες ανάλογα με το πάχος του στοιχείου.>>

 

Νομίζω ότι η χρήση θα καθορίσει ή όχι την έκδοση του ΠΕΑ, όπως στην περίπτωσή σου.

pobtrans.gif

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω τι ισχύει τώρα, αλλά το 2003-2004 είχα βγάλει μια άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για ένα "Μηχανουργείο επισκευής ανυψωτικών μηχανημάτων (clark)" κάνοντας χρήση της Αριθ. Η.Π.: 15393/2332/02 (ΦΕΚ Β 1022/5-8-02), και κατατάσσοντας το ως εξής:

  • Ομάδα : 9η (Βιομηχανικές εγκαταστάσεις)
  • Κατηγορία : Δεύτερη
  • Υποκατηγορία : 4η (συνολική εγκατεστημένη ισχύς = a KW < 50 KW)
  • A/A : 201
  • Eίδος Έργου ή Δραστηριότητας : Γενικές μηχανολογικές εργασίες

(Κωδικός ΕΣΥΕ.: 285.2).

Edited by panos-vicious
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,θα ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα .

1) Τι πρέπει να μελετήσει/γνωρίζει κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για να εξεταστεί ως Ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων?

Εχω κατεβάσει ένα pdf 146 σελίδων "ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ"

Αρκεί αυτό ή ειναι και άλλα που πρέπει να μελετήσω?

 

και 2) θα ήθελα να ρωτήσω πόσο πρέπει να πληρώσω, γιατί σε κάποιες οδηγίες βλέπω τρία e-παράβολα των 50 ευρώ και σε μία πλατφόρμα για να ορίσω ημερομηνία εξέτασης μου βγαζει 100 ευρω ποσό πληρωμης.

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχουν σεμινάρια υποχρεωτικά, δεν υπάρχουν εξετάσεις, άρα ούτε και παράβολο εξέτασης.

 

'Εχουν καταργηθεί όλα.

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντύπωση (για τα καινουρια ειμαι σιγουρος) οτι δεν παίρνεις αδεια λειτουργίας για συνεργείο σε κτήριο με χρήση καταστήματος , θέλει αναθεώρηση για αλλαγή χρήσης (και να επιτρέπεται η χρήση στην περιοχή) .Δεν ξέρω αν επιτρεπόταν παλιά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ @skidoo23 σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

 

Πάντως αυτήν την στιγμή  για ένα ΠΕΑ δε θα ασχοληθώ με την αδειοδότηση του συνεργείου. Αυτό είναι θέμα αυτού που έβγαλε την άδεια λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε στα εξής:

 

1) σε κτίριο που έχει Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι Καταστήματα και 1ος-6ος όροφος κατοικίες μπορώ να βγάλω ένα ΠΕΑ για όλα τα καταστήματα που βρίσκονται σε υπόγειο-ισόγειο-πατάρι. Αν ναι ονομάζω πως πρόκειται για τμήμα κτιρίου (κτιριακή μονάδα) ή κτίριο. Μπορείς να βγάλεις ένα ΠΕΑ για όλα τα καταστήματα. Θα το χαρακτηρίσεις κτήριο και όχι τμήμα κτηρίου.

 

2) σε διαμέρισμα υπάρχει Ψιλός κύριος και Επικαρπωτής. Μου ζήτησαν να εκδώσω ΠΕΑ. Στους ιδιοκτήτες βάζω και τους δύο. Έχει σημασία ποιός φαίνεται πρώτος ? Εγώ βάζω τον ψιλό κύριο, που ουσιαστικά του ανήκει το διαμέρισμα.

 

3) όταν στην περιοχή έχει εφαρμοστεί Κτηματολόγιο αλλά ο ιδιοκτήτης δεν έχει το ΚΑΕΚ ή δεν το γνωρίζει έχω υποχρέωση να το βάλω ή επιλέγω "δεν έχω σχετική πληροφόρηση".  Φαντάζομαι αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η επιλογή.

 

4) σε χρήση ΠΕΑ για μίσθωση, η ΔΟΥ ασχολείται μόνο με το πρωτόκολο και τον αριθμό Πεα και με κανένα άλλο στοιχείο σωστά ? Μου έτυχε σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτησιών να ζητάνε το όνομα του ιδιοκτήτη διαμερίσματος ενώ στο ΠΕΑ έγραφε μόνο το διαχειριστή. Από όσο γνωρίζω από την ΥΠΑΠΕΝ, το μοναδικό στοιχείο που πρέπει να απασχολεί τη ΔΟΥ είναι οι αριθμοί του ΠΕΑ και τίποτε άλλο. Ναι αυτό. Εξάλλου το ΠΕΑ χαρακτηρίζει το κτήριο και όχι τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του, ο οποίος στα 10 χρόνια της ισχύος του μπορεί να αλλάξει πολλές φορές.

 

5) μετά την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ σε κτίρια < 50 μ2, ισχύει το αντίστοιχο στην υποχρέωση μελέτης ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια < 50 μ2. Όχι, ΜΕΑ κάνουμε σε κτήρια > 50m2. Υπάρχει όμως η υποχρέωση μελέτης θερμομονωτικής επάρκειας για κτήρια < 50m2.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα,

 

Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με ένα ΠΕΑ καταστήματος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.

Στην πράξη αυτή την στιγμή λειτουργεί ως συνεργείο αυτοκινήτων, τμήμα του οποίου έχει γραφεία/λογιστήριο (όγκος>10% του συνόλου).

 

Ο χώρος του συνεργείου δεν έχει θέρμασνη/ψύξη, τα κουφώματα και της κυρίας όψης και του πίσω ακαλύπτου είναι πτυσσόμενα και είναι διαρκώς ανοικτά, δηλαδή λειτουργεί ουσιαστικά σαν pilotis, κλείνουν μόνο το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Το εμβαδό του γραφείου είναι >50τμ αλλά δεν έχει δική του είσοδο δηλαδή δεν έχει αυτονομία.

 

Κοιτώ τις εξαιρέσεις ΜΕΑ στην ΤΟΤΕΕ-1 σελ 15 και δεν εμπίπτει καθαρά σε κάποια από αυτές. Ούτε στις βιομηχανίες-βιοτεχνίες, ούτε στα εργαστήρια εμπίπτει.

Κοιτώ την Εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ ΑΠ 2012 έχει πάλι  εξαιρέσεις ΜΕΑ με διευκρινήσεις πχ αναφέρεται σε πρατήρια καυσίμων και parkinh αυτοκινήτων.Καθώς και στο θέμα της λειτουργικής ανεξαρτησίας που με προβληματίζει για το γραφείο. Καθώς το γραφείο είναι σαφώς χωρισμένο από το λοιπό συνεργείο (με τζάμι και τοίχους) όμως δεν έχει χωριστή είσοδο. Πρέπει να μπεις στο συνεργείο για να πας στο γραφείο. 

Τέλος την  Εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ ΑΔΑ 6ΛΣΗ4653Π8-ΖΡΠ που αναφέρεται στις εξαιρέσεις για την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ.

 

Ποια είναι η γνώμη σας;

 

(1) Βγάζω ΠΕΑ; Σαν κατάστημα θεωρώντας πως το συνεργείο είναι κοντινή χρήση στο κατάστημα και δεν ασχολούμαι με τον διαχωρισμό του γαρφείου;

 

(2) Δεν βγάζω καθόλου θεωρώντας πως η χρήση συνεργείου ταιριάζει με βιοτεχνία/εργαστήριο άρα εξαιρείται;

 

(3) Βγάζω ΠΕΑ μόνο για το γραφείο; Θεωρώντας πως η χρήση συνεργείου ταιριάζει με βιοτεχνία/εργαστήριο άρα εξαιρείται αλλά το γραφείο όχι;

 

Τα συνεργεία αυτοκινήτων ανήκουν στα βιοτεχνικά κτίρια. Δες εδώ αν και λίγο καθυστερημένα...

http://www.michanikos.gr/topic/40231-εξαίρεση-από-έκδοση-πεα/?p=836378

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.