Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Καλησπέρα....νέες Τεχνικές Οδηγίες και νέα μπερδέματα εκεί που είχαμε καταλήξει κάπου....

Σε ενεργειακή επιθεώρηση, πολυκατοικία του '70, με λέβητα Φυσικού αερίου, αφού υπολόγισα υπερδιαστασιολόγηση, Ρgen με τον νέο τύπο με το V, εποχιακό συντελεστή, γραμμική παρεμβολή πλέον, ng1, ng2 κοκ.... (όλα τα συναφή που τα κάνουν σίγουρα όσοι ζητανε 50,00€), μετά από όλα αυτά βγάζω βαθμό απόδοσης 0,72. Το COP θεωρώ ότι παραμένει 1. Κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι, είμαι νέος επιθεωρητής και μου έχουν προκύψει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα πάνω στην επιθεώρηση και θα ήθελα να μου τα διαλευκάνετε.

1) Όσον αφορά με τις θερμογέφυρες σε παλιά κτίρια (πριν το 2010 και μετά το 1980),τις λαμβάνουμε υπόψιν και προσθέτουμε 0,2 στο U του δομικού μας στοιχείου (είτε αυτό το λαμβάνουμε από πίνακες ή από τη μελέτη της άδειας μας εάν υπάρχει) ή δεν ασχολούμαστε με θερμογέφυρες? Για παράδειγμα η μελέτη της άδειας μας έχει υπολογισμένο Uτοιχ.= 0.42,εμείς θα βάλουμε αυτό ή θα βάλουμε 0,62(0,42+0,20)?

2) Στην περίπτωση νέου λέβητα πετρελαίου με πιστοποίηση από τον προμηθευτή που μου δίνει βαθμό απόδοσης 0.93, για να υπολογίσω τον τελικό βαθμό απόδοσης που θα χρησιμοποιήσω στο πρόγραμμα θα ακολουθήσω την εξής διαδικασία:

n(skθ)= ΣΜΘΔ( 0,93+0,03)=1,07*(0.96)=1,027 και έπειτα θα τον απομειώσω με συντελεστες ng1 και ng2 ?

Το υπολογίζω σωστά?

Link to comment
Share on other sites

1. Βασει του πιν 3.7 σελ 48662 ΤΟΤΕΕ 1.

Για κτίριο περιόδου 1980-2010:

χωρίς θερμομόνωση: δεν υπολογίζεις θερμογέφυρες

με πλημμελή εφαρμογή ΚΘΚ: U+0,20

σύμφωνα με ΚΘΚ: U+0,20

κάλυψη των απαιτήσεων αρχικού/αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ (εξαρχής ή με παρέμβαση μετά): U+0,20.

Άρα εάν από μελέτη έχεις U=0,42 και αυτή τηρήθηκε και δεν αμφισβητείται , εισάγεις στο λογισμικό U= 0,42+0,20=0,62.

2.Ορθά τα λες. (ο 0,93 που σου δίνει είναι φαντάζομαι η ενεργειακή απόδοση εποχιακής θέρμανσης χώρου, και ο λέβητας σου είναι πιστοποιημένος βάσει του κανονισμού ενεργειακής επισήμανσης 811/2013 της ΕΕ). Εδώ οι συνάδελφοι μηχανολόγοι θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποια παραπάνω Tips: τί κοιτάμε βάσει αυτού του κανονισμού, υπάρχει κάποιο "πρότυπο ταμπελάκι" που έχει κάθε πιστοποιημένος λέβητας κλπ

Link to comment
Share on other sites

Και σε σενάριο που περιλαμβάνει θερμομόνωση στο κέλυφος πάλι θα εισάγω τις θερμογέφυρες? Δηλαδή για παράδειγμα μου προκύπτει με την τοποθέτηση θερμομόνωσης πάχους d στο δομικό στοιχείο U=0.40. Θα εισάγω στο σενάριο μου 0,40 ή 060 (0,40+0,20)?

Link to comment
Share on other sites

Άποψη μου είναι πως: και στο σενάριο του Α ΠΕΑ και στο Β ΠΕΑ σε σενάριο θερμοπρόσοψης, εισάγεις U+0,20, δλδ στο παράδειγμα σου 0,40+0,20=0,60.

Λέω άποψη μου γιατί : το συζητούσα κάπου και με έναν καλό συνάδελφο και έκλινε και αυτός προς τα εκεί παρότι στην νομοθεσία δεν λέει κάπου ρητά ότι το βάζουμε u+0,20 και στο σενάριο. θα βάλω το λινκ.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά γράφω και εδώ που είναι πιο σχετικό το θέμα..

1) Σε σενάριο πιστοποιητικού για Εξοικ. ΙΙ βάζω λέβητα νέο  με εν. απ. της εποχιακής θέρμανσης χώρου όπως αναγράφεται στα τεχνικά χαρ. 0.91. Όταν εφαρμόσω τον τύπο [4.0] της σελ. 107 δηλ. (0,91+0,03)*1,07 για πετρέλαιο μου βγαίνει πάνω από μονάδα.. Είναι δυνατόν να βάζω αυτό στο πρόγραμμα;

2) Στο buildingcert πάνω να ανεβάσω τη ρύθμιση του Ν4495/2017 και δεν μου ζητάει πουθενά Α/Α δήλωσης. Την βάζω στην περιγραφή αλλά όταν επιστρέφω στην επιθεώρηση κάτω από την Εγγραφή βγάζει A/A null

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, για αντλίες θερμότητας αέρα αέρα, το help του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ γράφει

 

Για αντλίες θερμότητας με θερμαινόμενο μέσο τον αέρα οι οποίες είναι σύμφωνες με τον κανονισμό Οικολογικού σχεδιασμού και συνοδεύονται από Ενεργειακή Σήμανση, σύμφωνα με τον κανονισμό Ενεργειακής Επισήμανσης της ΕΕ 626/2011, λαμβάνεται υπόψη ο Εποχιακής Συντελεστής Απόδοσης της μονάδας SCOP(ΕΣ) στο μέσο κλίμα, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1. (§4.1.2.2.Βαθμός απόδοσης αντλιών θερμότητας). 

 

ενώ η ΤΟΤΕΕ λέει  επί 0.93 (ομοίως για ψύξη επί  0.6). Τι δεν καταλαβαίνω?? 

 

Πoιο είναι σωστό?? 

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.