Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Για να σταματάει η θ.ζ στην γυψοσανίδα όπως λέει ο dib ,δεν θα έπρεπε να υπάρχει μόνωση στην γυψοσανίδα? Όχι δεν είναι υποχρεωτικό, θα μπορούσε όμως και να ήταν μονωμένη. Εν προκειμένω θα πάρεις (όπως λές) u = 2,90 (ολόκληρο όχι u/2).  Όπως λέει ο swordfish δεν είμαι σίγουρος ότι η αμονωτη γυψοσανίδα προβάλλει αντίσταση στην θερμική ροή...αν πάραυτα θεωρηθεί μθχ, τότε η γυψοσανίδα θα περιγράφει ως διαχωριστική επιφάνεια με u=2.90 (οροφη κατω απο μθχ) ναι και θα πρέπει να περιγράψεις όλο τον ΜΘΧ και ο μθχ ως ένα αδιαφανές με u=4.70 ναι (κεραμοσκεπή επί κεκλιμμενης πλάκας ω.σ.?

Link to comment
Share on other sites

ΤΟΤΕΕ 20701-2 σελ 47:

Σε μια στέγη επάνω από οριζόντια πλάκα η θερμομονωτική στρώση μπορεί να τοποθετηθεί είτεεπάνω στην κεκλιμένη επιφάνεια της στέγης είτε επάνω στην οριζόντια επιφάνεια της πλάκας.

  • Όταν η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται στην κεκλιμένη επιφάνεια της στέγης, το συνολικό εμβαδό της επιφάνειάς της προκύπτει από την κεκλιμένη επιφάνεια σύμφωνα με τη γεωμετρία της και λαμβάνοντας υπόψη την κλίση των επιφανειών της και δεν υπολογίζεται με βάση την ορθή προβολή των επιφανειών της στο οριζόντιο επίπεδο.
  • Όταν η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται επάνω στην οριζόντια πλάκα, τότε το εμβαδό της στέγης αντιστοιχεί σ' αυτό της οριζόντιας πλάκας και οι κεκλιμένες επιφάνειες δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη
  • Όταν η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται και στην κεκλιμένη και στην οριζόντια επιφάνεια, τότε θα πρέπει να προσδιοριστεί ποια από τις δύο θεωρείται ως εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου και η εμβαδομέτρηση θα γίνει βάσει αυτής της επιφάνειας.

ΤΟΤΕΕ 20701-2 σελ. 48:

Στον όγκο του κτηρίου δεν συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο χώρος που διαμορφώνεται μεταξύ της μη θερμομονωμένης κεκλιμένης επιφάνειας της στέγης και της οριζόντιας θερμομονωμένης οροφής του ανώτερου ορόφου του κτηρίου. Αντιθέτως, όταν η τοποθέτηση της θερμομονωτικής στρώσης γίνεται στην κεκλιμένη επιφάνεια της στέγης και η οριζόντια οροφή του ανώτερου ορόφου του κτηρίου παραμένει χωρίς θερμομονωτική προστασία, ο χώρος που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο επιφανειών (κεκλιμένης και οριζόντιας) συμπεριλαμβάνεται στον όγκο του κτηρίου.

Edit:

 

ΤΟΤΕΕ-20701-2  σελ. 23:

Οι τιμές θερμικής αντίστασης του στρώματος αέρα μεταξύ της οριζόντιας οροφής και της κεκλιμένης στέγης, λαμβάνονται από τον πίνακα 4. Σ' αυτήν την τιμή συμπεριλαμβάνεται και η θερμική αντίσταση των στρώσεων της κεκλιμένης μη θερμομονωμένης στέγης.
Σε περίπτωση που η κεκλιμένη στέγη είναι θερμομονωμένη, ο έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας θα γίνει σ' αυτήν και όχι στην οριζόντια οροφή.

 

ΤΟΤΕΕ-20701-2 σελ 51:

Ο μειωτικός συντελεστής διατηρεί την τιμή b = 1,0, καθώς η διόρθωση στην απόκλιση έχει ήδη γίνει κατά τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας U της διατομής, λαμβάνοντας υπόψη την αντίσταση Ru του στρώματος αέρα μεταξύ της οριζόντιας οροφής και της κεκλιμένης στέγης.

 

ΤΟΤΕΕ-20701-2 σελ. 64:

Στις τιμές του Ru συμπεριλαμβάνεται και η θερμική αντίσταση που προβάλλουν οι στρώσεις της κεκλιμένης στέγης.

 

ΤΟΤΕΕ-20701-1 σελ 23:

Επίσης, δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης.

 

 

Έτσι το κτίριο τελειώνει ως όγκος εκεί που μπήκε η θερμομόνωση.

Εάν η μόνωση τοποθετείται στην πλάκα (την οριζόντια) εκεί τελειώνει και το κτίριο. Δεν υπάρχει ΜΘΧ μετά γιατί αν υπήρχε το κτίριο θα τελείωνε πιο μετά.

Ακόμα και αν υπήρχε αν ήταν πατάρι (λειτουργικά εξαρτημένο από τη ζώνη) θα έπρεπε να ενταχθεί στη ζώνη με βάση την τοτεε 1.

 

EDIT: Ξαναλέω ότι ο ενδοιασμός μου είναι η λέξη "οριζόντια πλάκα" στη σελ. 47. Εδώ είναι γυψοσανίδα. Μόνωση εκεί όμως δημιουργεί τέτοια αντίσταση που πρακτικά είτε 20cm σκυρόδεμα υπήρχε με λ=2.5 ή τα "τσιγαρόχαρτα" της γυψοσανίδας η αντίσταση εκεί είναι μεγάλη.

EDIT2: Η μη θερμομονωμένη στέγη δεν υπολογίζεται ως ΜΘΧ αλλά ως πρόσθετη "αντίσταση" εάν η μόνωση βρίσκεται πιο κάτω και δη στην οριζόντια πλάκα.

Edited by Sw0rdf1sh
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά κάνω ΠΕΑ σε κατοικία με κατάστημα από κάτω. Σύστημα θέρμανσης υδραυλική σόμπα εντός του καταστήματος που στέλνει ζεστά νερά στην κατοικία. Ταμπελάκι πουθενά, ούτε καν μοντέλο, τουλάχιστον να έβλεπα τα kw. Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Sw0rdf1sh +1000 για το κουράγιο σου να βοηθάς τους άλλους..

Στο δια ταύτα:Ας το ξεχωρίσουμε σε δύο ενότητες, την αποτίμηση του υφισταμένου και τί γίνεται μετά από την παρέμβαση θερμομόνωσης είτε στην κεκλιμμένη μπετονένια στέγη είτε στην οριζόντια υφιστάμενη γυψοσανίδα.

α. Αποτίμηση υφισταμένου: με βάση και το λεκτικό "Επίσης, δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης." που βρίσκεται στην σελ 48623 της τοτεε1 και που φωτογραφίζει πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση μου,γνώμη μου είναι πως αυτός ο χώρος των 70cm που είναι πάνω από την γυψοσανίδα και έως την δίρριχτη πλάκα μπετόν,θα μπει στην θερμική ζώνη - όγκο και θα επιλεγεί U=3.70 από πιν 3.5.β όπως είχα πει και στο πρώτο-πρώτο μηνυμα μου.

β1. Εισαγωγή Θερμομόνωσης στην κεκλιμμένη μπετονένια στέγη: Ως θερμαινόμενος όγκος λαμβάνεται όλος ο όγκος μέχρι και την θερμομόνωση.Επειδή έχω στέγη με κλίση < 30ο για τον υπολογισμό του U της, την υπολογίζω ως οριζόντιο στοιχείο κατά τα γνωστά, αλλά με επιφάνεια εισαγόμενη στο xml την κεκλιμμένη, την πραγματική που μπαίνει η θερμομόνωση.

β2. Εισαγωγή θερμομόνωσης στην οριζόντια υφιστάμενη γυψοσανίδα: Ως θερμαινόμενος όγκος λαμβάνεται ο όγκος μέχρι την οριζόντια γυψοσανίδα, όχι ο από πανω.εκεί τελειώνει η θ.ζ. μου όπως σωστά λες.Υπολογίζω το U της από τον τύπο 2.5 σελ 48810 τοτεε2 και ως επιφάνεια στο xml , αλλά και πραγματικά θερμομονωμένη εισάγεται η οριζόντια.

Απλά η απορία  μου είναι ,  στον τύπο 2.5 της τοτεε2, ως συντελεστή Ru (ο συντελεστής που εκτιμά τη θερμική αντίσταση που προβάλλει το στρώμα αέρα μεταξύ της οριζόντιας θερμομονωμένης οροφής και της κεκλιμμένης στεγης) αν θα μπορούσα να πάρω 0.20 ή 0.30 δεδομενου ότι εγω έχω στην κεκλιμμένη στέγη μπετον και κεραμίδια. Γι'αυτό βλέπω περισσότερο το Ru=0.30.

.

edit: ata αν η υδραυλική σόμπα είναι πατέντα , και δεν έχεις προσπέκτους - τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ δες 5.1.2.7 σελ 48714 τοτεε1.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω κάποιες απορίες για ένα ΠΕΑ σε διαμέρισμα με άδεια του 2009. Αυτό το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία με κεντρικό λέβητα και θεωρητικα...αυτονομία θέρμανσης σε όλα τα διαμερίσματα. Ωστόσο εγώ είδα ότι ο λέβητας δεν έχει συνδεθεί ακόμα με το διαμέρισμα που μετράω. Το διαμέρισμα αυτό κατοικείται από το 2011 και δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το λέβητα καθως όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα ήταν ακατοίκητα και τέλος πάντων δεν έκαναν ποτέ τις τελικές εγκαταστάσεις...Οπότε εγώ είδα 2 σπλιτάκια και ένα ενεργειακό τζάκι.

Αυτά καλύπτουν όλο το διαμέρισμα επαρκώς , άρα αυτά βάζω μόνο σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Pirsogiannis το έχω δει αυτό.. ισχύ όμως δεν λέει πουθενά τι βάζουμε. Η σόμπα δεν είναι αυτοσχέδια.. καλή μαντεμένια είναι σχετικά σύγχρονη. Απλά δεν έχει κανενός είδους ταμπέλα για να βρω το μοντέλο ούτε ο ιδιοκτήτης θυμάται

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι απορίες sos!!! 

 

1. Εχω μπερδευτει με κατι που μπορει να ακουγεται απλο "χαζό" ! Σε μονοκατοικια 3 οροφη. υπογειο αποθηκη- ΜΘΧ, ισογειο σαλονι κλπ, οροφος δωματια, σαν συνολική επιφάνεια τα βάζω ολα μεσα? Ναι. Υπογειο, ισογειο, οροφο και σαν ωφέλιμη? Βαχω μονο τα τ.μ ισογειου και οροφου? Ναι, σαν ωφέλιμη θα βάλεις ό,τι θερμαίνεται. Γενικά κοίταξε την βοηθεια του τεεκενακ, καρτελα κτίριο - γενικά . Γιατι το υπογειο ειναι αποθήκη και δεν θεωρειται χωρος κυριας χ΄ρησης. 

 

Επίσης, εφοσον περιγράφω ΜΘΧ, το δάπεδο του ισογείου θα το περιγράψω κανονικα με U= 2 και στον μΘΧ θα βάλω και το ίδιο σαν οροφή με U=2 πάλι? ή ειναι σαν να το ΄βαζω δυο φορές αρα θα το βάλω μονο σε ένα απο τα δυο.

Εάν είσαι σε κτίριο προ ΚΕΝΑΚ (δεν μας το λες) θα αντλήσεις στοιχεία ή από τον πίνακα 3.5.β ή απο την μελέτη θερμομόνωσης αν υπάρχει και έχει εφαρμοστεί.

Θα ορίσεις μη θερμαινόμενο χώρο το υπόγειο σου  και διαχωριστική επιφάνεια το δάπεδο του ισογείου.Το δάπεδο του ισογείου θα είναι διαχωριστική επιφάνεια με U=2.00/2 = 1 (όπου το 2 του αριθμητή από πιν 3.5.β εάν "νομιμοποιείσαι" να τον χρησιμοποιήσεις με τα όσα έγραψα και παραπάνω - ύπαρξη μελέτης θερμομόνωσης κλπ...Το 2 του παρονομαστή είναι ουσιαστικά ο συντελεστής απομείωσης b=0.5 από την παραδοχή των τοτεε για την προσομοίωση της "επαφης" με μθχ) . Θα περιγράψεις τον μθχ σου μετά με τα αδιαφανή του, τα διαφανή του και τα στοιχεία του σε επαφή με το έδαφος.

 

Σας ευχαριστω εκ των πρωτερων.

swordfish: σε ευχαριστώ για την απάντηση και την ωραία επικοινωνία :smile:

ata: το μυαλό μου στριφογυρίζει στο να δηλωθεί 0 η ισχύς της σόμπας νερού αλλά ψάχνομαι να στο τεκμηριώσω και δεν το έχω βρει ακόμη...Την γκούγκλαρες την σόμπα? :smile:  :smile: αλλά θα μου πεις δεν έχεις ούτε μοντέλο...

Μήπως να ανεβασεις καμιά φωτογραφία μήπως κάποιος συνάδελφος έχει κάποια γνώμη/γνώση παραπάνω?

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pirsogiannis το έχω δει αυτό.. ισχύ όμως δεν λέει πουθενά τι βάζουμε. Η σόμπα δεν είναι αυτοσχέδια.. καλή μαντεμένια είναι σχετικά σύγχρονη. Απλά δεν έχει κανενός είδους ταμπέλα για να βρω το μοντέλο ούτε ο ιδιοκτήτης θυμάται

Ο μέσος θερμικός βαθμός απόδοσης για τα παραδοσιακά τζάκια εκτιμάται σε 25%, ενώ για τα ενεργειακά τζάκια και τις σόμπες 50%.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.