Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

@PERDA

Συνάδελφε δεν χρειάζεται να διαβάσεις όλη την 811.

Ότι θες να βάλεις θα πρέπει να το έχεις βρει, να έχει δελτίο προϊόντος κατά την 811/2013 και να αναφέρει το βαθμό απόδοσης. Δεν υπολογίζεις (υπολογίζεις βασικά ως nσκθ=ΣΜΘΧx(nσαθ+3%). Διαβάζεις την πιστοποιημένη τιμή και την εισάγεις.

 

@lenia_s

 

Κανονικά ο λέβητας έχει μία υπερδιαστασιολόγηση (έχει υπερδιαστασιολογηθεί συνολικά) για το κτίριο καθώς είναι και συνολικό σύστημα του κτιρίου.

  • Είναι πρακτικό αυτό σε 1 ΠΕΑ διαμερίσματος. Όχι.
  • Η ΤΟΤΕΕ αναφέρει ότι είτε έχεις το Pgen από τη μελέτη θέρμανσης είτε αν δεν το χεις υπολογίζεις.
  • Η παράπλευρη επιφάνεια Α στον υπολογισμό αυτό είναι η εξωτερική (του ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας). Άρα αφορά όλο το κτίριο.
  • Είναι μονόδρομος να πας με όλο το κτίριο όταν το αναφέρει έτσι.
  • Παρ' όλα αυτά θεωρώ πως αν έχεις την επιφάνεια του διαμερίσματος (ως προς τις απώλειες που υπεισέρχεται στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας) και έχεις και τις απώλειες του διαμερίσματος από τη μελέτη θέρμανσης ή βρεις το pgen για το διαμέρισμα αναλυτικά θα μπορούσες να κάνεις σύγκριση. Αυτό λέω.

Ναι δεν μπορείς ως Α τάξης.

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

@lenia_s Ισχύει το ίδιο για Β ΠΕΑ που λέει και η ο PERDA (αν είναι στην παρέμβαση). Μέχρι τότε μπορεί να σαι και στη Β :) Αν είναι στο υπάρχον δεν μπορείς.

@PERDA: Επίσης ισχύει. Στο Β θα ελεγχθείς γι αυτό (και θα ανεβάσεις και τα δικαιολογητικά των προϊόντων). Τώρα πρόταση κάνεις. Δες το όμως γιατί με βάση αυτό λες στον πελάτη σου ότι θα πιάσει 40% ή 70% του Κ.Α. και είναι ΟΚ με το πρόγραμμα.

Αν δεν το πιάσει στο 2ο ΠΕΑ το στόχο θα αναγκαστείς να του πεις παρεμβάσεις (εκτός προγράμματος αυτές) για να τον πιάσει για να μη χάσει το πρόγραμμα συνολικά.

Edited by Sw0rdf1sh
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

811/2013

(3)

Οι θερμαντήρες χώρου και θερμαντήρες συνδυασμένης λειτουργίας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη χρήση κυρίως στερεών ή υγρών καυσίμων (άνω του 50 %) από βιομάζα έχουν ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα απαιτήσουν περαιτέρω τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αναλύσεις. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εν λόγω αναλύσεων, οι απαιτήσεις για την ενεργειακή επισήμανση πρέπει να καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, κατά περίπτωση.

813/2013

( 8 )

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού πρέπει να συμπεριληφθούν οι θερμαντήρες χώρου με λέβητα, οι θερμαντήρες χώρου με συμπαραγωγή και οι θερμαντήρες χώρου με αντλία θερμότητας που παρέχουν θερμότητα σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης με νερό για να θερμαίνονται χώροι, καθώς και οι θερμαντήρες συνδυασμένης λειτουργίας με λέβητα και οι θερμαντήρες συνδυασμένης λειτουργίας με αντλία θερμότητας που παρέχουν θερμότητα σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης με νερό για να θερμαίνονται χώροι και για να παρέχεται ζεστό πόσιμο νερό και νερό οικιακής χρήσης. Οι εν λόγω θερμαντήρες σχεδιάζονται για να χρησιμοποιούν αέρια ή υγρά καύσιμα, καθώς και καύσιμα από βιομάζα (εκτός της χρήσης βιομάζας κατά κύριο λόγο), ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα περιβάλλοντος ή απορριπτόμενη

 

συσκευές αμιγώς βιομάζας είναι εκτός eco design και labeling

 

αρ 52 4409/2016

Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές Α' Τάξης δύνανται να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις Α' Τάξης που α-φορούν:
α. σε κτίρια ή κτιριακές μονάδες συνολικής επιφάνειας έως και διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.),

β. σε συστήματα θέρμανσης με συνολική θερμική ισχύ έως και πενήντα κιλοβάτ (50kW),
γ. σε συστήματα κλιματισμού με συνολική ψυκτική ισχύ έως και πενήντα κιλοβάτ (50 kW). Β' Τάξη, όπου εντάσσονται:

 

δεν υπάρχει όριο ισχύος σε επιθεωρήσεις κτιρίων μόνο επιφάνειας

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

Θεωρεις δηλαδη οτι ο περιορισμος των 50kW αφορα (χωριστη) επιθεωρηση συτηματος θερμανσης και οχι το συστημα θερμανσης του προς επιθεωρηση κτιριου; 

νομιζα οτι εννοει Κτίρια ή κτιριακές μονάδες εμβαδού εως 250μ2 ΜΕ συστήματα θέρμανσης-ψύξης έως 50Kw

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας μια ερώτηση.

συγνώμη αν εχει ξανά απαντηθεί άλλα δεν τη βρήκα κάπου στα γρήγορα.

 

σε κατοικία με κεκλιμένη κεραμοσκεπής που παρεμβάλλεται ξύλινο ταβάνι σαν διαχωριστική  επιφάνεια. θεωρούμε οτι έχει επαφή με ΜΘΧ ή με αέρα; και  σαν όγκο θερμαινόμενο περνούμε το ύψος του ξύλινου διαχωριστικου ή της κεραμοσκεπής;

 

επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν σε μια διώροφη κατοικία που κάθε όροφος ειναι ξεχωριστή κατοικία  ενός ιδιοκτήτη κάνω πεα για τον εναν όροφο τη θα δηλώσω πολυκατοικία ή μονοκατοικία; 

Link to comment
Share on other sites

αρ 52 4409/2016

1. Η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας και η ενεργειακή επιθεώρηση συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, όπως ορίζονται στις παραγράφους 15 και 16 του άρθρου 2 του Ν. 4122/2013 (Α’ 42) διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όπως ορίζονται στην παρ. 17 του άρθρου 2 του Ν. 4122/2013.

 

διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο συνεπώς καμιά σχέση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα ΠΕΑ για συνεργείο - κατάστημα συνολικού εμβαδού 441,32 τμ   ... Στο σχεδιακι που επισυνάπτω φαίνονται οι χώροι του ... 

Προβληματίζομαι γιατί ΠΕΑ για τα συνεργεία δεν απαιτείται, ενώ για τα καταστήματα απαιτείται ... 

Το συνεργείο είναι 287,24 τμ (χωρος συνεργείου με τις 2 αποθήκες το wc και την κουζίνα) και το κατάστημα είναι 154,08τμ (χώρος καταστήματος - γραφείων) . 

Έχει κάποιος καμιά ιδέα για το σε ποιούς χώρους πρεπει να εκδοθεί το ΠΕΑ ? 

 

post-33934-0-07664600-1520704072_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.