Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

ευχαριστω για την απαντηση. 

το θεμα το εκανα για διευκρινησεις συγκεκριμενες μιας κ εχω επιλυσει παρα πολλα με προηγουμενη ΤΟΤΕΕ, για να επιβεβαιωσω καποια πραματα. δυστηχως δεν υφισταται οδηγος με τις αλλαγες, αλλα μονο νεα ΤΟΤΕΕ.

 

2. τι εννοεις να το ανεβασω το xml ετσι, μετα να το το ξανακατεβασω, κ τοτε η επιλογη "παλιο" ειναι διαθεσιμη για τσεκαρισμα? ουτε στο ΜΕΛΕΤΗ ουτε στο ΤΕΕΚΕΝΑΚ για καποιο λογο δεν μου επιτρεπει να επιλεξω "παλιο" αλλα μονο τις αλλες 4 επιλογες (ριζικα ανακ., νεο κτλ)

 

3. ποτε δεν υπαρχει μελετη ΚΘΚ. ο ιδιοκτητης ποτε δεν την διαθετει στον ενεργ.επιθ., απλα παλια στα 1980-2010 βαζαμε τα μεγιστα επιτρεπομενα U.

 

4. το βρηκα (διαφορετικο απο προηγουμενη ΤΟΤΕΕ)

 

5. αρα οπως ηξερα.

 

7. το γνωριζω.

 

απλα να βεβαιωσω οτι δεν απαιτουνται αλλοι υπολογισμοι (που να προστεθηκαν με την εισαγωγη της νεας ΤΟΤΕΕ) για περιπτωσεις κατοικιας.

Link to comment
Share on other sites

Τα προηγούμενα ΠΕΑ πώς τα έκανες? Δεν έφτιαχνες xml στο building cert? Όταν θα δημιουργήσεις καινούρια επιθεώρηση στο building cert θα συμπληρώσεις την κατηγορία παλαιότητας του κτιρίου σου. Διαφορετικά στο εμπορικό λογισμικό σου, αν δουυλεύεις κάποιο.

Το ΜΕΛΕΤΗ , δεν έχει καμία σχέση με ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Η μελέτη ΚΘΚ υπάρχει στην πολεοδομία και την αναζητούμε. Λογικό είναι να μην την έχει ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης ούτε που ξερει τί είναι.

Τα μέγιστα U η νομοθεσία ορίζει πότε τα παίρνουμε, όταν έχει κατατεθεί μελέτη θερμομονωσης αλλά δεν βρέθηκε (καταστράφηκε κλπ.).

Ξαναλέω:

Στο θέμα "ΚΕΝΑΚ" υπάρχουν πολλά πολλά θέματα συγγενή. Αν ο καθένας μας μάζευε τις απορίες του κι άνοιγε ένα καινούριο θέμα κάθε φορά, δεν θα υπήρχε φόρουμ να βοηθιόμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα, σε πεα διαμερισματος με οροφη οριζοντια  πλακα και απο πανω ξυλινη στεγη, λαμβανω για U=3.70 ως οριζοντια οροφη κατω απο μη θερμομονωμενη στεγη σε επαφη με αερα.

Ως δομικο στοιχειο θεωρειται μονο η πλακα; οποτε βαζω 0 στις σκιασεις και 0 στα a, ε ή θεωρω ως δομικο στοιχειο την πλάκα και την στεγη μαζι, οποτε πρεπει να συμπληρωσω προσανατολισμο, κλισεις κλπ συμφωνα με την στεγη?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

 

Αν έχεις μόνωση στην πλάκα τότε όπως έχει αναφερθεί και πιο πριν από τον panos-visious αλλά και σύμφωνα με τις ΤΟΤΕΕ -2 υπολογίζεις το U από τη σχέση 2.5 … δεν είμαι σίγουρος αν βάζεις +0.2 λόγο θερμογεφυρών (εγώ θα έβαζα).

 

Εμβαδόν παίρνεις την προβολή της στέγης (δηλαδή τι Ε της πλάκας) και δεν ασχολείσαι με την κλίση.

 

Όγκο παίρνεις μέχρι την άνω ίνα της μόνωσης.

 

Σκίαση παίρνεις 0.9 ή 0.6 ή 0.3 ανάλογα πόσο σκιάζει.

 

Αν η μόνωση είναι στην πάνω στη στέγη τότε ανάλογα με τη κλίση >30ή <300 θεωρείς ότι έχεις τοίχο ή οροφή .... κλπ

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Κι εγώ έχω καταλάβει ότι:

α. Μόνωση στην πλάκα σκυροδέματος:Ο όγκος υπολογίζεται μέχρι την θερμομόνωση, δεν υπολογίζεται ο όγκος της στέγης και εμβαδό εισάγεται αυτό της πλάκας.

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας από σχέση 2.5 σελ 48810, ΤΟΤΕΕ2 αναλυτικά ή απλοποιητικά από μελέτη ΚΘΚ αν υπάρχει και έχει εφαρμοστεί.

Κι εγώ θα προσέθετα +0.20 λόγω θερμογεφυρών, εξάλλου η ΤΟΤΕΕ αναφέρει ότι η προσαύξηση +0.20 παραλείπεται σε κουφώματα και σε στοιχεία σε επαφή με το έδαφος. Σκίαση δεν θα θεωρούσαμε 0? Αφού η πλάκα - που διερευνούμε - σκιάζεται πλήρως από την στέγη..

β. Μόνωση στην κεκλιμμένη στέγη:

Ο όγκος υπολογίζεται μέχρι την θερμομόνωση, δηλαδή εισάγεται και ο όγκος της στέγης και εμβαδό το κεκλιμμένο της στέγης.

i. Αν η κλίση της στέγης είναι  < ή = 30ο, τότε ο U της στέγης υπολογίζεται με ροή θερμότητας ως να ήταν οριζόντια επιφάνεια οροφής.

ii. Αν η κλίση της στέγης είναι > 30ο, τότε ο U της στέγης υπολογίζεται με ροή θερμότητας ως να ήταν κατακόρυφο στοιχείο. Σελ 48811 ΤΟΤΕΕ2.

Και αντιστοίχως για σκιάσεις, απορροφητικότητα , εκπεμπτικότητα βάσει των συνθηκών της στέγης.

 

Το θέμα είναι όταν πλάκα σκυροδέματος και κεκλιμμένη στέγη δεν έχουν μόνωση.. Εκεί θεωρώ ότι μάλλον πρέπει να ληφθεί σαν το β) που περιγράφω παραπάνω. Δηλαδή στον όγκο να εισαχθεί και αυτός της στέγης, εμβαδόν το κεκλιμμένο της στέγης και ο U από πινακα 3.5.β ΤΟΤΕΕ1, δλδ είτε 3,70 είτε 1,00.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως αυτό είναι το θέμα. Ο πιν. 3.5β μας δίνει U=3.70 για οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη σε επαφή με αέρα και οχι με ΜΘΧ, αρα αντιμετωπίζει στεγη - πλάκα σαν ενιαίο δομικο στοιχείο. Το παράδοξο είναι οτι αυτη η περίπτωση είναι δυσμένεστερη πλέον απο το δώμα χωρίς θερμομονωτικη προστασία όπου θα έχουμε U=3.05 αλλά και μικρότερο ογκο.  Μήπως είναι ορθοτερο να λάβουμε την πλάκα σαν οριζόντια οροφή κάτω απο μη θερμαινόμενο χώρο με U=2.90/2 ?

Link to comment
Share on other sites

Σκίαση 0 στη πλάκα έχεις μόνο αν περιγράψεις και ΜΘΧ με οπότε θα βάλεις σκίαση 0,9 ή 0,6 ή 0,3 στον ΜΘΧ … (σπάνια περίπτωση).

 

Το U = 3.7 είναι ασφαλές όταν δεν έχεις μόνωση όχι όμως το U = 1 + 0.20 όταν έχεις … π.χ. αν έχεις ψευδοροφή (γυψοσανίδα – κενό – γυψοσανίδα – μόνωση) καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τον τύπο 2.5 ΤΟΤΕΕ 2. (εδώ δεν αναφέρεται κάπου αν βάζεις +0,20).

 

Στο πίνακα 3.5β σε περιορίζει μόνο αν έχεις επάρκεια μόνωση … π.χ  8εκ. μόνωσης

Edited by dim8888
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις.

Στις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ (που υπάρχουν από τις προηγούμενες ΤΟΤΕΕ) αναφέρει:

" Σε ποιες περιπτώσεις κεκλιμένων επιστεγάσεων λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές θερμοπερατότητας του πίνακα 3.4.β (ισχύει και για τον νέο πίνακα) της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1.
Οι τιμές για κεκλιμένες επιστεγάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.4.β. αφορούν τρεις βασικές κατηγορίες:

α. Οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι στέγες όπου μεταξύ του επιστεγασμένου χώρου και της κεκλιμένης στέγης του, παρεμβάλεται οριζόντιο δομικό στοιχείο. Αυτό το οριζόντιο δομικό στοιχείο (χωρίς θερμομόνωση ή με ανεπαρκή θερμομόνωση κατά Κ.Θ.Κ.) μπορεί να είναι, είτε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, είτε ψευδοροφή, το οποίο όμως, διαχωρίζει λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο κάτω από τη μη θερμομονωμένη στέγη και τον κύριο χώρο του δωματίου."

Επομένως εδώ περιγράφεται ακριβώς η περίπτωση πλάκας μπετόν με κεκλιμμένη στέγη, είτε αμόνωτα είτε με ανεπαρκή θερμομόνωση κατά ΚΘΚ, άρα νομιμοποιείται κανείς να χρησιμοποιήσει τα U του πιν.3.5.β της νέα ΤΟΤΕΕ1. Όντως υπάρχει το παράδοξο που λέει ο fontas: το πλήρως αμόνωτο δώμα έχει μικρότερο U, από μια πλάκα μπετόν αμόνωτη μεν που έχει όμως "σύμμαχο" μια στέγη-αμόνωτη επίσης...

Το ερώτημα για τον ποιο όγκο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως ωφέλιμο (μέχρι οριζόντιο στοιχείο ή και της στέγης) παραμένει, στην περίπτωση παντελούς έλλειψης μόνωσης. Εγω τείνω προς "τον ολικό" , δηλαδή και της στέγης. Στην περίπτωση που το οριζόντιο δομικό στοιχείο είναι αμόνωτο ταβάνι (ξύλινο, γυψοσανίδα κλπ) δεν έχω καμία αμφιβολία, γιατί μεταξύ των δύο χώρων υπάρχει σαφέστατα μετάδοση θερμότητας. Η περίπτωση της πλάκας μπετόν είναι που με προβληματίζει λίγο.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Δε μου φαίνεται παράδοξο. Κάτω από μια στέγη συνήθως υπάρχει μια πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος 16-20 εκ. ενώ ένα συμβατικού τύπου δώμα ακόμη και πολύ παλιό να είναι και χωρίς θερμομόνωση μπορεί να αποτελείται από πολλές διαφορετικές στρώσεις υλικών όπως μπετό κλίσεων, τσιμεντοκονίαμα, ελαφρόπετρα, ασφαλτόπανα, φράγμα υδρατμών, πλάκες πεζοδρομίου, μωσαϊκό, …. κλπ 

Link to comment
Share on other sites

@Fade2Black: ωφέλιμη αποδιδόμενη θερμική ισχύς λέβητα Pm = ngm (από φ.ε. λέβητα) * θερμική ισχύς καυσίμου.

όπου θερμική ισχύς καυσίμου = παροχή καυσίμου (από φ.ε. λέβητα σε kgr/h) * κατώτερη θερμογόνο δύναμη (από πιν 7.1 σελ 48779 ΤΟΤΕΕ1, για πετρέλαιο πχ είναι 11,92 kWh/kgr)

 

@telxinas: πολλά τα ερωτήματα..

 

@telxinas: πολλά τα ερωτήματα..

 

Εάν το διαμέρισμα έχει το κλιματιστικό (Α.Θ) ως μόνο μέσο για θέρμανση και ψύξη τότε θα δηλώσεις ότι καλύπτει την επιφάνεια που θερμαίνει/ψύχει (π.χ. 13μ2 ,το πόση είναι η επιφάνεια θα το βρεις εσύ) και για τα υπόλοιπα (34,19-13=...) θα δηλώσεις για θέρμανση/ψύξη το θεωρητικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης.Αυτό γίνεται γιατί η Α.Θ δεν μπορεί να καλύψει όλη την θ.ζ.

Άρα στους μήνες θα βάλεις σταθμισμένο συντελεστή ήτοι π.χ. 13/34,19 = 0,38 για το κλιματιστικό και 1-0,38=0,62 για το θεωρητικό σύστημα θέρμανσης.Αντίστοιχα στο σύστημα ψύξης θα δηλώσεις 0,38/2=0,19 για το κλιματιστικό και 0,62/2=0,31 για το θεωρητικό, ώστε το τελικό άθροισμα να είναι για την μεν θέρμανση 1 και για την ψύξη 0,50.

Σχετικά με το ποσοστό κάλυψης στην ψύξη ξερω ότι έχει χιλιοσυζητηθει αλλά μήπως το σωστό θα ήταν το ακόλουθο:

Η επιφάνεια που θέλουμε κάλυψη στο ψυκτικό φορτίο είναι 34/2=17τ.μ.

Το κλιματιστικό καλύπτει το 13/17=0,76 οπότε χρειάζεται θεωρητικό σύστημα για την κάλυψη του 4/17=0,24.

Κάνουμε αναγωγή για να προκύψει άθροισμα 0,5 οπότε έχουμε 0,76/2=0,38 συντελεστή κάλυψης για το κλιματιστικό και 0,24/2=0,12 συντελεστή κάλυψης για το θεωρητικό σύστημα.

Κι εγώ μέχρι τώρα όπως το έγραψες το υπολόγιζα αλλά ρίξε μια ματιά στο τελευταίο post στην ενότητα "κατηγορία αυτοματισμών" όπου γίνεται μια αναφορα σε post του "panosviscious".

 

Κάτι άλλο που θελα να ρωτήσω είναι εάν έχουμε περίπτωση έκδοσης πεα σε μεζονέτα με διαφορετικό ύψος ανά όροφο, τι δηλώνουμε στο αντίστοιχο πεδιο του προγραμματος; Το σταθμισμένο ύψος;

Edited by bobzavras
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.