Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Καλησπέρα, μου έχει ανατεθεί ΠΕΑ σε μεζονέτα σε πολυκατοικία (2ος κ 3ος όροφος). Θα το μελετήσω σαν δύο θερμικές ζώνες ή σαν μία?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μια ερώτηση αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει.

Μου έχει ζητηθεί Ενεργειακό Πιστοποιητικό για ένα τμήμα ενός Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους θαλάμους ασθενών στο υπόγειο και ισόγειο, οι οποίοι συνδέονται με δύο διαδρόμους με το υπόλοιπο ισόγειο νοσοκομείο που περιλαμβάνει εξεταστήρια, φαρμακεία κλπ. Είναι δυνατόν να βγει ΠΕΑ για τμήμα κτιρίου το οποίο επικοινωνεί ελεύθερα με το υπόλοιπο νοσοκομείο? Δεν είναι δηλαδή ανεξάρτητος χώρος.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως όχι θα έπρεπε να βγει ένα ΠΕΑ για όλο το νοσοκομείο με τις αντίστοιχες ζώνες ανάλογα με την χρήση (πχ, θάλαμος ασθενών, ιατρείο, διάδρομοι, κοκ).

Γιατί θέλουν να το αντιμετωπίσουν έτσι προσωπικά είναι λάθος εκτίμηση, αλλά ας πει και κάποιος άλλος συν/φος την γνώμη του...

Link to comment
Share on other sites

Θέλουν να το κάνουν έτσι γιατί πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση στο συγκεκριμένο τμήμα του κτιρίου. Αν δεν γίνεται, καλώς. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε περιπτώσεις συγκροτημάτων κτιρίων, για κάθε διακριτό αυτοτελές κτίριο πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον ένα ΠΕΑ/κτίριο. Στην περίπτωση μου, επειδή δεν έχω διακριτά κτίρια αλλά συνενώνονται μεταξύ τους, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να εκδώσω ΠΕΑ. Επίσης δεν μπορώ να το θεωρήσω τμήμα του συνολικού κτιρίου, καθώς περιλαμβάνει πέρα απ' τους θαλάμους και άλλα δωμάτια με άλλες χρήσεις (π.χ αποθηκάκι, γραφείο).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Για κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, το πιστοποιητικό πρέπει να είναι τουλάχιστον Β ενεργειακής τάξης;

Link to comment
Share on other sites

On 11/7/2018 at 9:40 ΠΜ, janus said:

Καλημέρα υπάρχει περίπτωση ο επισυναπτόμενος θερμοσίφωνας να είναι διπλής ενέργειας (ρεύμα + πετρέλαιο)? Από τις φωτογραφίες δε φαίνεται κάτι τέτοιο.

Λες να βαλανε το καλοριφερ στις αναμονες Ν.Χ.?

Link to comment
Share on other sites

#Idal

Η απαίτηση αυτή δεν βαρύνει τον επιθεωρητή. Μπορεί η μελέτη να βγάζει Β, αλλά αν δεν την έχουν εφαρμόσει ή αν έχει τελειώσει ένα διαμέρισμα από το κτίριο, και το υπόλοιπο είναι ημιτελές, μάλλον δεν θα βγάλεις Β. Απλά στα ΚΕΝΑΚ, λαμβάνεις υπόψη στοιχεία από την ΜΕΑ, δελτία αποστολής και άλλα στοιχεία που πρέπει να είναι μέσα στον φάκελο της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Διαμέρισμα ενοικιάζεται ως διαμέρισμα, αλλά χρησιμοποιείται ως ινστιτούτο αισθητικής. Το αρχικό μισθωτήριο προ Taxisnet έγραφε ότι πρόκειται για διαμέρισμα το οποίο θα νοικιαστεί ως ινστιτούτο αισθητικής. Η ανανέωση του μισθωτηρίου που έγινε στο taxis έγινε ως μισθωτήριο κατοικίας. Τώρα επιθυμούν να κάνουν πάλι ανανέωση στην οποία η μίσθωση θα εμφανίζεται ως επαγγελματική.

Ξεπερνώντας την οποιαδήποτε συζήτηση για το εάν επιτρέπονται πολεοδομικά τα παραπάνω και δεδομένου ότι η απόφαση 5278/1970 αναφέρει πως

Παράθεση

Οι ανωτέρω χώροι δύνανται να συνυπάρχουν μετά κατοικίας υπό την προϋπόθεσιν, ότι οι χώροι του εργαστηρίου δεν θα χρησιμοποιούνται δια τας ανάγκας της κατοικίας και θα είναι απομεμονωμένοι της ενδεχομένης κατοικίας, έστω και δια θύρας, ήτις θα διαθέτη κλείθρον

Άρα επιτρέπεται σε κατοικία να εγκαθίσταται ινστιτούτο αισθητικής, πάμε στο θέμα του ΠΕΑ.

Πήγα να το δω και στην πράξη βρήκα μία κατοικία 3 υπνοδωματίων με κουζίνα και μπάνιο στην οποία το ένα υπνοδωμάτιο είναι κανονικό υπνοδωμάτιο, το άλλο είναι γραφείο και το τρίτο είναι χώρος του ινστιτούτου αισθητικής. Το σαλόνι είναι επίσης χώρος του ινστιτούτου αισθητικής. Κουζίνα και μπάνιο είναι πλήρως λειτουργικά σα να ήταν κατοικία (και με τις σχετικές ηλεκτρικές συσκευές).

Βγάζω ΠΕΑ σαν κατοικία - διαμέρισμα και τους αφήνω να κόψουν το σβέρκο τους;

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον βάσει νόμου δεν πληρεί τις προδιαγραφές τις χρήσεις και δεν μπορείς να την πιστοποιήσεις ΝΑΙ.Επίσης είναι σίγουρα απαραίτητος διακριτός χώρος υγιηνής .Ουσιαστικα το ζήτημα ειναι το 1 δωμάτιο κατοικίας. Δεν πιστεύω να αναφερόμαστε σε ''κέντρο αισθητικής''...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.