Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Για μένα δε παίζει ρόλο αν είναι πολυκατοικία η μονοκατοικια, αλλά το πώς γίνεται η επικοινωνία μεταξύ των 2 αποθηκών και του σπιτιου... Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  οι δυο αποθήκες δεν επικοινωνουν (με παράθυρο η πόρτα) με το υπόλοιπο σπίτι....απλώς τυχαινει να είναι σε επαφή με αυτό ... (Η είσοδος στις αποθήκες  γίνεται αφού βγεις από  το σπιτι...) Για αυτό και προβληματιστηκα και έγραψα για τον 1ο τρόπο.

Ακόμη, αν ήμουν σε πολυκατοικία, σίγουρα θα υπήρχε πρόσβαση στις δύο αποθήκες από το σπίτι ,οπότε θεωρώ πως θα έπρεπε να ακολουθήσω το 2ο τροπο

Πάντως η συμβολαιογράφος μου είπε πως σε μια παρόμοια περίπτωση ο μηχανικός ακολούθησε τον 1ο τρόπο μιας και οι αποθήκες δε χρειάζονται ΠΕΑ για να μεταβιβαστούν 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας μου ζητήθηκε ΠΕΑ σε μία μονοκατοικία, όπου ο ιδιοκτήτης είναι ένας, αλλά όπως θα παρατηρήσετε και στα σχέδια η μονοκατοικία έχει χωριστή σε 2 διαμερίσματα το πρώτο στο ισόγειο και το δεύτερο στο Α όροφο, επίσης υπάρχει κλείστη θέση στάθμευσης όπως και το κλιμακοστάσιο.
Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να βγάλει ενεργειακό πιστοποιητικό για μέρος της μονοκατοικίας που έχει νοικιάσει στο ισόγειο όπως επίσης και για τον α όροφο που θα το νοικιάσει στο μέλλον, φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας....
Το ερώτημα μου σε αυτή εδώ την φάση είναι ότι (έχωντας υπόψιν τον Ν.4122/2013 ΦΕΚ Α' 42/19-02-2013 στο άρθρο 2 παράγραφος 2 λέει ότι «Κτιριακή μονάδα»: τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά.)
θα πρέπει να βγούν δύο ΠΕΑ ή ένα?  αφού η πραγματική κατάσταση τα αποικονίζει ώς δύο διαμερίσματα...
επίσης το διαμέρισμα στον α όροφο του φαινόταν μικρό...έκλεισε τον εξώστη και τον Η.Χ. 2 (σε WC 2), προφανώς πάλι μου δημιουργήθηκαν καινούργιες απορίες...
Ο Η.Χ. καταλαβαίνω ότι είναι τμήμα του διαμερίσματος οπότε θα μετρηθεί στην Ωφέλιμη επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας ανάλογα..ο κλειστός εξώστης μετριέται στην οφέλιμη επιφάνεια τώρα που είναι κλειστός???
ο κλείστος εξώστης θεωρείται Μ.Θ.Χ.???  Θα πρέπει να βρώ τον εσωτερικό τοίχο που εφάπτεται με τον κλειστό πλέον εξώστη (που κανόνικά ήταν εξωτερικός)(για το U ρωτάω) και να το πολλαπλασιάσω με τον μειωτικό συντελεστή 0.5 , δηλαδή την διαδικασία του τοίχου που εφάπτεται με το κλιμακοστάσιο και της κλειστής θέσης σταθμευσης στο ισόγειο?  ή θα πρέπει να μετρήσω το U των αυθαίρετων τοίχων με τα ανοιγματα τους που έκλεισε τον εξώστη???
Σας παραθέτω φωτογραφία του κλειστού εξώστη και τα σχέδια του ισογείου και του α ορόφου.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων :D

Σχέδιο επεξεργασίας isogeio.pdf

Σχέδιο επεξεργασίας orofos.pdf

IMG_20180811_123038.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το ΠΕΑ δεν ειναι υποχρεωτικό να εκδωθεί ανά τμημα. Μπορεί να εκδωθεί στο σύνολο του κιρίου.

Στο ΠΕΑ αποτυπώνεις την πραγματική κατάσταση. Ο κλειστός Η.Χ. είναι πλέον κύριος χώρος. Άρα ο πρώην εξωτερικός τοίχος και νυν εσωτερικός δεν σε ενδιαφέρει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα πάει σε ένα σπίτι για πεα τις προάλλες και όταν ζήτησα από τον ιδιοκτήτη να πάμε στο λεβητοστάσιο μου είπε πως και να πάμε δεν θα δω τίποτα γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα μπροστά στο λέβητα και εκτός αυτού το ταμπελάκι είναι σβησμένο και δεν φαίνεται τίποτα. Μου είπε πως το καύσιμο είναι ελαιοπυρήνας και πως έχει κατασκευαστεί από τοπική βιοτεχνία το μηχάνημα (πιθανότατα μη πιστοποιημένο δλδ).

Πως θα χειριζόσασταν εσείς την περίπτωση?

i) Δεν θα βγάζατε πεα και θα του εξηγούσατε το λόγο.

ii) Θα αγνοούσατε τον λέβητα και θα προχωρούσατε με τις 3 Α.Θ. της οικίας και πιθανό θεωρητικό σύστημα θέρμανσης για την πλήρη κάλυψη. 

Τα καλά νέα είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν το βιάζεται το πεα και του είπα πως θα πάρω τότε λίγο χρόνο για να ρωτήσω γνώμες από άλλους συναδέλφους και θα του απαντήσω.

Link to comment
Share on other sites

On 10/3/2018 at 12:29 ΜΜ, bardale said:

Γεια σας μια ερώτηση.

συγνώμη αν εχει ξανά απαντηθεί άλλα δεν τη βρήκα κάπου στα γρήγορα.

 

σε κατοικία με κεκλιμένη κεραμοσκεπής που παρεμβάλλεται ξύλινο ταβάνι σαν διαχωριστική  επιφάνεια. θεωρούμε οτι έχει επαφή με ΜΘΧ ή με αέρα; και  σαν όγκο θερμαινόμενο περνούμε το ύψος του ξύλινου διαχωριστικου ή της κεραμοσκεπής;

 

επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν σε μια διώροφη κατοικία που κάθε όροφος ειναι ξεχωριστή κατοικία  ενός ιδιοκτήτη κάνω πεα για τον εναν όροφο τη θα δηλώσω πολυκατοικία ή μονοκατοικία; 

Όπως και στην περίπτωση υπερυψωμένου δαπέδου, τον θεωρείς ΜΘΧ και δεν τον υπολογίζεις σαν θερμαινόμενο όγκο. Για το δεύτερο, η γνώμη μου για τη χρήση είναι πολυκατοικία. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει πρόβλημα  να δώσω δήλωση ενεργειακού επιθεωρητή για τις διατάξεις του Ν. 4495 (Φυσικό αέριο) για ΠΕΑ που έχει εκδοθεί το 2014 και είχα βάλει σαν σενάριο την τοποθέτηση λέβητα Φ.Α.;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.