Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

μόρφωση φορέα ξύλινου δαπέδου και επάρκεια διατομων


 
johnathinaios

Recommended Posts

Συνάδελφοι, σε παλιό βυρσοδεψείο ιδιοκτησίας μου θέλω να κατασκευάσω καινούργιο ξύλινο δάπεδο εμβαδού περίπου 63 τμ. Το παλιό δάπεδο αποτελείτο από τρεις κύριες δοκούς 20Χ20 περίπου, από κυπαρίσσι, πάνω στις οποίες εδράζοντας δευτερεύουσες διατομές 8Χ14 από πεύκο και ακολουθούσε δάπεδο από 9αρι (πλάτος) ράμποτε. Οι τρείς αυτές δοκοί εδράζονταν απευθείας πάνω στην τοιχοποιία χωρίς την παρέμβαση ξύλινου στρωτήρα και σε κάποια μεταγενέστερη εποχή τοποθετήθηκαν και βιδώθηκαν σε επαφή μεταλλικές διατομές ΙΡΕ 160 με έδραση και πάλι απευθείας στην λιθοδομή.

IMG 0304 50%

Πρόθεση μου λοιπόν είναι να κατασκευάσω νέο πάτωμα με πυκνότερο και ανθεκτικότερο ξύλινο ΦΟ με κάποιους βέβαια συζητήσιμους αρχιτεκτονικούς και κατασκευαστικούς περιορισμούς. Καταρχήν έχω στη διάθεση μου καινούργιες δοκούς, επικολλητές της εταιρίας "γιωτας", διαστάσεων 15Χ30 και μήκους 8,5 μετρα που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω.

Επιπλέον απο την ξυλεία των πατωματων που έχουν καθαιρεθεί πολλά 8Χ14 που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αλλά θέλουν επεξεργασία. Γενικά δεν θα ήθελα να τοποθετήσω ξύλινες κολώνες για την μείωση του ανοίγματος αλλά μαλλον είναι δύσκολο αφού η μέγιστη απόσταση ειναι 7,7 μ. Είναι απίθανο να κατασκευάσω ξύλινο στρωτήρα για να μεταβιβαστούν σωστά τα φορτία αλλά θα ήθελα να ακούσω και ιδεές πάνω στο θέμα. Τέλος η χρήση του κτιρίου μπορεί να είναι στην καλύτερη κατοικία και στην χειρότερη κάτι που αφορά συγκέντρωση ανθρώπων οπότε πάμε σε κατηγορία C (ευρωκώδικας 1) με δραματική αύξηση των κινητών φορτίων.

Στο συνημμένο αρχείο με διακεκομμένες σημειώνονται οι θέσεις των κύριων δοκών και οι μέγιστες αποστάσεις. (μην μπερδευτείτε με τις διακεκομμένες των τοιχων αφορούν τις πόρτες). Εγώ προβληματίζομαι κυρίως στην επάρκεια των διατομών που έχω μιας και τέτοιο τύπο πατώματος δεν έχει το woodexpress (δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε το έχουν βάλει ακόμα) και φυσικά αν βάλω επίλυση καθε μια δοκό μονη της σαν αμφιέρειστη την βγάζει εκτός, ήδη απο τα 2 ΚΝ/μ. Δυστυχώς με το πρόγραμμα δεν έχω ακόμα εξοικειωθεί και θέλω ακόμα πολυ διάβασμα αφου δεν το κρύβω οτι οσο περνάει ο καιρός τόσο θυμάμαι λιγότερα απο το αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού. Το επόμενο ερώτημα αφορά την έδραση τών εγκάρσιων δοκών και συγκεκριμένα σκέφτομαι αν είναι καλύτερο να εδράζονται επάνω στις κύριες δοκούς ή στο πλαί και να συνδέονται με δοκοθήκες ή γωνίες. Στην πρώτη περίπτωση η συνολική κρέμαση θα φτάνει τα 45εκ. κάτι που δεν πολυθέλω και στη δεύτερη δεν ξέρω πόσο καλά μεταβιβάζονται τα φορτία του δαπέδου για να μην αναφέρω και τα χιλιάδες βιδώματα που θα χρειαστούν.

Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμμη αν σας κούρασα ή αν δεν είμαι αρκετα σαφής σε καποια πράγματα και περιμένω τις σκέψεις σας και την καλοπροαίρετη κριτική σας για τα παραπάνω ζητήματα.

Ευχαριστώ.

test.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε, συμπλήρωσε επάγγελμα και ειδικότητα στο προφιλ σου, όπως ορίζουν οι κανόνες συμμετοχής.

 

 

Κατά τα λοιπά, η διαστασιολόγηση ενός τέτοιου δαπέδου είναι υπόθεση 20 λεπτών με το χέρι, μαζί με τα βέλη.

Οι κατασκευαστικές δυνατότητες είναι πολλές και εξαρτώνται από τον χαρακτήρα της κατασκευής και από αρχιτεκτονικούς λόγους.

 

Ενημερωτικά, το μεγαλύτερο ελεύθερο άνοιγμα ξύλινης δοκού σε τυπική παραδοσιακή κατασκευή στην Ελλάδα (απ' όσο γνωρίζω) είναι 9m (αρχονταρίκι Ι.Μ. Δοχειαρίου). Φυσικά υπάρχουν πάμπολα παραδείγματα μεγαλύτερων ανοιγμάτων με σύνθετη ξυλεία.

Link to comment
Share on other sites

Το εντιτ δουλεύει για λίγη ώρα μετά το ποστάρισμα. Αν θέλεις στείλε μου τις διορθώσεις να τις περάσω, ή δημοσίευσε νέο μήνυμα με τις διευκρινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν κατάλαβα τι σε προβληματίζει ... Να λύσεις τις κύριες δοκούς βάσει ΕΚ5 με το ι.β. και τα υπερκείμενα φορτία (διαδοκίδωση, σανίδωμα κ ωφέλιμο) ; Να λύσεις τη διαδοκίδωση με ι.β. και υπερκ. φορτία (σανίδωμα κ ωφέλιμο) ; Σε ένα excel βάλτα (2 ίδια μάλλον με διαφορετικές αποστάσεις κ φορτίσεις, ένα για τις κύριες κ ένα για τις δευτερεύουσες) κ είναι μετρημένα κουκιά η Ο.Κ.Λ. κ η Ο.Κ.Α. .

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

προβληματισμοί ανάλογα με βαθμό σπουδαιότητας για μενα:

1) Συνδεση διαδοκίδωσης με κύριες δοκούς. Διαβαζω στον EC5 πως πρέπει να αποφευγεται η μεταφορά φορτίων μέσω εφελκισμού κάθετα στις ίνες δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά, η χρήση δοκοθήκης με πλάγια σύνδεση και παράλληλα βλέπω στη στέγη του τζαμιού Γαζή Χασάν στην Κω να χρήσιμοποιούν ακριβώς τετοιο τρόπο σύνδεσης (βλεπε Εκπαιδευτικά σεμινάρια ευρωκωδίκων). τελικά ποια περίπτωση είναι καλύτερη, η τοποθέτηση του εγκάρσιου σκελετου πάνω στις κύριες δοκούς και κοχλίωση ή η διαδοκίδωση στο ίδιο επίπεδο και σύνδεση με δοκοθήκες.

2) Μπορώ να επιλύσω το πάτωμα αυτό στο WOODEXPRESS ή θα πρέπει να το κάνω χεράτο κάτι που θα μου πάρει πολύ χρόνο γιατι όπως και να έχει απο το 2002 που τελείωσα ασχολούμε περισσότερο με αρχιτεκτονική και σχεδών καθόλου με θέματα ΠΜ. (μην αρχίσετε το κράξιμο το 2008 τελειωσα με σπουδες και στρατο και η πρώτη δουλεια μου ηταν καθαρα αρχιτεκτονική)

3) Απο τη στιγμή που οι κύριες δοκοί δε θα πατήσουν επάνω σε στρωτήρα έχετε κάποια εναλλακτική για πιο ομοιόμορφη μεταφορά δυνάμεων?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

2) Μπορώ να επιλύσω το πάτωμα αυτό στο WOODEXPRESS ή θα πρέπει να το κάνω χεράτο κάτι που θα μου πάρει πολύ χρόνο γιατι όπως και να έχει απο το 2002 που τελείωσα ασχολούμε περισσότερο με αρχιτεκτονική και σχεδών καθόλου με θέματα ΠΜ. (μην αρχίσετε το κράξιμο το 2008 τελειωσα με σπουδες και στρατο και η πρώτη δουλεια μου ηταν καθαρα αρχιτεκτονική)

 

 

Δε θα σε κράξει κανείς ,Aρχιτέκτονας είσαι, πλεονέκτημα θα ήταν να κάνεις και στατικά, άσχετα οτί τα υπογράφεις ελέυθερα :smile:

Link to comment
Share on other sites

1) Εγώ σε ό,τι έχω κάνει είναι κύριες δοκοί κ επί αυτών - εγκάρσια - οι δευτερεύουσες δοκοί.

 

3) Για πες κάτι πρώτα : εκεί που εδράζονται οι δοκοί, έχει μονόπαντη απομείωση η τοιχοποιία ; Γιατί φαίνονται σαν να μπαίνουν απευθείας στο σώμα.

Link to comment
Share on other sites

αν και δεν καταλαβα ακριβως την ερωτηση επισημαινω πως η εδραση στο παρελθον ήταν απευθειας στην τοιχοποιια, απλα ανοιξαν φωλιες τις κλεισαν προχειρα με τουβλα και κατω για να τα αλφαδιάσουν βάλανε τάκους. Εγώ αφαιρώ, αντικαθιστώ τη δοκό και χτίζω με πέτρα κανονικά. Όπου μπορώ θα βάλω και ντίζα για αγκύρωση. σήμερα πήγα στον προμηθευτή και ψαχνουμε για κατι τετοιο http://imageshack.us/photo/my-images/72/97539.jpg/

Link to comment
Share on other sites

Οι κατασκευαστικές δυνατότητες είναι πολλές και εξαρτώνται από τον χαρακτήρα της κατασκευής και από αρχιτεκτονικούς λόγους.

 

Θα προσθέσω, στην παραπάνω -ορθότατη- παρατήρηση, ότι :

Στην αρχή της διερεύνησης των δυνατοτήτων, πρέπει να ερευνούμε το "αρχικό" στατικό σύστημα ή τουλάχιστον να έχουμε μια θολή μεν αλλά σαφή εικόνα του.

Αυτό πολλές φορές γίνεται με δυσκολία, ιδιαίτερα σε κτήρια μεγάλης ηλικίας και με πολλές μεταγενέστερες τροποποιήσεις.

Η αρχική εικόνα θολώνει ακόμη περισσότερο όταν τα παραπάνω κτήρια είναι βιοτεχνικής χρήσης, όπου ο σχεδιασμός του αρχικού φορέα έχει λάβει ήδη υπόψη του τις απαιτήσεις ενσωμάτωσης μηχανολογικού ή άλλου εξοπλισμού.

 

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα :

1. ο τοίχος που φαίνεται στη φωτογραφία ανήκει σε περισσότερες από μία χρονικές φάσεις της κατασκευής,

2. οι σημερινές ξυλοδοκοί δε φαίνονται να ανήκουν στην αρχική κατασκευή, αλλά σε μεταγενέστερη φάση του κτηρίου (όταν έγινε διώροφο ίσως),

3. ο αριθμός, οι διαστάσεις, οι θέσεις και ο τρόπος στήριξής τους στην τοιχοποιία δείχνουν προχειρότητα ή τουλάχιστον έλλειψη επιμέλειας για ανάληψη μεγάλου φορτίου,

4. η μορφή των δοκών που προαναφέρθηκε, "δείχνει" ότι υπήρξε ενδιάμεση στήριξη (περί το μέσον) των δοκών, αλλιώς δε θα κάλυπταν ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις λειτουργικότητας,

5. η προηγούμενη ενδιάμεση στήριξη, σε ανάλογες περιπτώσεις, εκπληρώνεται από υποκείμενη εγκάρσια δοκό που φέρει το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου στηριζόμενη σε δύο (μάλλον, από την φαινόμενη απόσταση) ξύλινες κολώνες (με διαμορφωμένο κεφαλάρι ενίσχυσης ή όχι).

 

Για την πρόταση που διαμoρφώνεις :

1. ερεύνησε τη μορφή των τοίχων και του δαπέδου : στις στηρίξεις των υπαρχόντων ή των ενδεχόμενα υπαρχόντων ξύλινων δοκών και υποστηλωμάτων, για την αποσαφήνιση της αρχικής κατασκευής,

2. αν αυτή ικανοποιεί τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, τότε έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να ικανοποιήσει και τις στατικές (μέσω απλής διαστασιολόγησης) ακόμη και με αύξηση των προβλεπόμενων φορτίων,

3. αν οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις δεν ικανοποιούνται, τότε αναζήτησε περιπλοκότερες λύσεις,

4. η πρότασή σου φορέα, από σύνθετες δοκούς μεγάλου ύψους και ενδιάμεσες σε δοκοθήκες, έχει μειονεκτήματα : μεγάλων φορτίων σε δύο απέναντι τοίχους χωρίς εκ κατασκευής πρόβλεψη, μεγάλης διατάραξης για τη δημιουργία πυκνών και μεγάλων δοκοθηκών, μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά του ξύλινου σκελετού στις δύο διευθύνσεις (με μικρή συνεισφορά στη στερέωση των λιθοδομών ή στην ενδεχόμενη δημιουργία ξύλινου διαφράγματος) κλπ.

 

Αν συνεκτιμήσεις τα παραπάνω με παράγοντες οικονομίας, τότε (και υπολογιστικά) θα βρεις σίγουρα τη βέλτιστη λύση ...

 

Υ.Γ. ... το βυρσοδεψείο είναι βόρεια ελλάδα ;

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.