Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

μόρφωση φορέα ξύλινου δαπέδου και επάρκεια διατομων


 
johnathinaios

Recommended Posts

Πολυ καλη η παρατηρηση σου συναδελφε! η απομοιωση αυτή ομως δινει αντιθετη ροπή από αυτη των δοκών (εαν το σκαλοπατάκι ειναι απο μέσα) οπότε θα μπορουσαμε να πουμε οτι στις παλιές μεθόδους υπάρχουν καποιοι αγραφοι κανονες που ειναι απολυτα σωστοί!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ναι αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν ειδα να υπαρχει τετοια εσοχη και αρα δεν θα πρεπει να δημιουργηθει εκκεντροτητα ουτε απο την αλλη πλευρα. (αυτο ειπα απο την αρχη)

εν πασει περιπτωση η γενική συζητηση που κάνουμε εδω δεν μπορει να δωσει ακριβείς απαντησεις, αλλα μονο να "προκαλεσει" ιδεες..

για περισσοτερη ακριβεια ο μελετητής θα πρεπει διενεργησει ακριβέστερους υπολογισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Αν τσεκάρεις τα προηγούμενα ποστ, τo 'χω ρωτήσει μία φορά (γιατί απ' τη φωτογραφία εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω), ενδεχομένως κ δεύτερη (δεν θυμάμαι σίγουρα). Απάντηση ξεκάθαρη δεν πήρα, γι' αυτό κ δεν συνέχισα να σχολιάζω κάτι επί του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Αν τσεκάρεις τα προηγούμενα ποστ, τo 'χω ρωτήσει μία φορά (γιατί απ' τη φωτογραφία εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω), ενδεχομένως κ δεύτερη (δεν θυμάμαι σίγουρα). Απάντηση ξεκάθαρη δεν πήρα, γι' αυτό κ δεν συνέχισα να σχολιάζω κάτι επί του θέματος.

συνάδελφε το λες σαν να ήταν σκόπιμη η παράληψη αυτή. Γράφω "αν και δεν καταλαβα ακριβως την ερωτηση επισημαινω πως η εδραση στο παρελθον ήταν απευθειας στην τοιχοποιια". Τώρα που κατάλαβα απο τα συμφραζόμενα γιατί πράγμα ρωταγες δεν υπάρχει απομείωση της τοιχοποιίας σαν σκαλοπατάκι, και ο τοίχος παρουσιάζει μια μικρή καθ' ύψος απομείωση της διατομής του.

επειδή είναι η δεύτερη φορα που κάνω quote σε δική σου απάντηση νιώθω πως βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα σε προσωπικό επίπεδο γεγονός που με στεναχωρεί. Ας μη ξεχνάμε πως δυστυχώς στην επικοινώνια μας υπάρχει ένας διαμεσολαβητής (ο υπολογιστής) οπότε υπάρχει πάντα ένα περιθώριο για παρερμηνίες.

 

σχετικά με την έδραση των δοκών επι της τοιχοποιίας μια ιδέα πήρα απο αυτή τη φωτογραφία http://img72.imageshack.us/img72/7194/edrasidokou.jpg που βρίσκεται στο βιβλίο "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ" και δείχνει δύο(μπορεί και περισσότερους) μικρούς ξύλινους στρωτήρες που συνδέονται μεταξύ τους εγκάρσια με ξύλινους πήχεις. Η εφαρμογή βέβαια θα είναι κάπως διαφορετική πχ στην εσωτερική και εξωτερική παρειά του τοίχου και εγκάρσια σύνδεση με ντίζα η γαλβανισμενη λάμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέσαι συνάδελφε. Απλά ήμουν ακριβής σ' αυτό που είπα, δεν πήρα απάντηση, γι' αυτό κ δεν σου έγραψα ένα κατεβατό σκέψεων που ενδεχομένως να ήταν εκτός πραγματικότητας, γιατί πολύ απλά δεν θα αναφέρονταν στην περίπτωσή σου. Κέρδος χρόνου κ κόπου λοιπόν.

 

Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία μήπως απλά αναφέρεσαι σε ξυλοδεσιές (ξύλινοι στρωτήρες) με κλάπες (εγκάρσιοι ξύλινοι πήχεις) ; Εγώ κάτι τέτοιο διακρίνω στη φωτογραφία πάντως. Πράγματι, από καστανιά συνήθως κ αν θυμάμαι καλά διαστάσεων 8x8 ή 10x10εκ. για τα διαμήκη και 6x6εκ. για τα εγκάρσια.

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Αν προσέξεις εκτός απο τις δυο σειρες στρωτήρες που έχει κάθε πεσσος στην έδραση της δοκού φαίνονται, ανάμεσα στα τούβλα δύο μικρότεροι στρωτήρες (λογικά έχει και τρίτο) που συνδέονται εγκάρσια με κλάπες. Στη φώτο του βιβλίου φαίνεται καθαρά πως δεν τρέχουν σε όλο το μήκος αλλά μόνο εκεί που πατάει το δοκάρι.

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά σε όλους και συγνώμη για τον καθυστερημένο σχολιασμό (λίγες μέρες εκτός δικτύου...).

 

Σαν γενικό σχόλιο, ο συνάδελφος @johnathinaios πρέπει να εξετάσει πρόσθετα δεδομένα για να απαντήσει στα βασικά ερωτήματά του που αφορούν στη "μόρφωση φορέα" και στην "επάρκεια διατομών". Απο αυτά θα εξαρτηθούν και οι λύσεις του σχεδιασμού.

Η συζήτηση όμως κατευθύνεται σε λεπτομέρειες σχεδιασμού που κάθε μία έχει δικά της γενικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Εξετάζονται όταν έχουν λυθεί τα βασικά θέματα του σχεδιασμού (παθολογία, αντοχές, κατασκευαστική διαμόρφωση υπάρχοντος, επιβαλλόμενες φορτίσεις κλπ.).

Η εκ των υστέρων δημιουργία πρόσθετων δοκοθηκών σε τοιχοποιία αυτής της μορφής πρέπει να αποφεύγεται ... μεγάλη διατάρραξη τοιχοποιίας και αβεβαιότητα στην αποτελεσματικότητα της στήριξης. Επομένως, ίσως πρέπει η λύση να περιοριστεί στις υπάρχουσες δοκοθήκες ... η τοιχοποιία ελέγχεται με επιτυχία σε μεγάλα συγκεντρωμένα φορτία και ενισχύεται όταν δεν επαρκεί.

Το "χάντρωμα"-εντορμία (άσχετα με οποιαδήποτε παραδείγματα) πρέπει να αποφεύγεται (ή καλύτερα να απαγορεύεται) σε παρόμοιες τοιχοποιίες γιατί τις οδηγεί, κατά τη διάρκεια των εργασιών, σε στάδιο λίγο πριν την κατάρρευση. Η κοπή με νερά της μιάς από τις δύο καλές παρειές του τοίχου, που στην υφιστάμενη κατάσταση μεταφέρει το μισό φορτίο του υπερκείμενου τοίχου, δεν είναι ότι ασφαλέστερο σε τρίστρωτη τοιχοποιία (που είναι με μεγάλη βεβαιότητα και η συγκεκριμένη). Οι ρωγμές διαχωρισμού των στρώσεων δεν εμφανίζονται σε αυτές τις τοιχοποιίες, αλλά σίγουρα περιμένουν ... στο εσωτερικό τους.

Ο ρόλος του διαφράγματος σε παρόμοιους φορείς είναι σημαντικός, αφού και ο EC8 στο παράρτημα απαιτεί για να εφαρμοστεί γραμμική, φασματική ή ισοδύναμη στατική ανάλυση : "τα πατώματα να έχουν επαρκή δυσκαμψία στο επίπεδό τους και να είναι ασφαλώς συνδεδεμένα με τους περιμετρικούς τοίχους ώστε να υποτίθεται ομοιόμορφη κατανομή των αδρανειακών δυνάμεων στα κατακόρυφα στοιχεία".

Εδώ υπολογίζονται : α) το "επαρκής" από τον ίδιο τον έλεγχο του φορέα (το ξύλινο δάπεδο έχει "βαθμό" διαφραγματικής λειτουργίας που εξαρτάται από τη μόρφωσή του και δεν αποτελεί "απόλυτο" διάφραγμα όπως η πλάκα ΩΣ) και β) το "ασφαλώς" με διατάξεις θλιπτήρα-ελκυστήρα (σαν αυτή που περιέγραψε ο Αλέξης) που διατηρούν σταθερές τις αποστάσεις των σημείων που ενώνουν.

Στις τελευταίες διατάξεις ανήκουν και εσωτερικά γωνιακά ελάσματα (@kostassid) που στέρεα συνδεδεμένα (συνήθως από πάνω) με δοκούς και σανιδώματα αγκυρώνονται σε εξωτερικές πλάκες έδρασης μέσω ντιζών και ελασμάτων (ακόμη και υπό γωνία).

Τότε, το γωνιακό αποτελεί εσωτερικό "τελείωμα" του ξύλινου διαφράγματος και ταυτόχρονα οπλισμό "κατωφλίου"-"ανωφλίου" για την ανάληψη εφελκυσμού από την αδυνατούσα (προς ανάληψη) τοιχοποιία.

 

Θα επανέλθω αν ξέχασα κάτι από τα πολλά σχόλια ...

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εδώ υπολογίζονται : α) το "επαρκής" από τον ίδιο τον έλεγχο του φορέα (το ξύλινο δάπεδο έχει "βαθμό" διαφραγματικής λειτουργίας που εξαρτάται από τη μόρφωσή του και δεν αποτελεί "απόλυτο" διάφραγμα όπως η πλάκα ΩΣ

 

Αυτό ακριβώς εννοούσα! Kan62 (και με πόντο) Ότι το ξύλινο δάπεδο δεν μπορεί να θεωρηθεί διάφραγμα 100% αλλά ως ένα βαθμό.

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.