Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπάρχει οικοδομική γραμμή εκτός σχεδίου; (Άρθρο 29 ΓΟΚ)


Recommended Posts

Ερώτηση:

Το άρθρο 29 ΓΟΚ, παρ.2 , αναφέρει ότι οικόπεδο που έχει πρόσωπο σε δρόμο, ο οποίος αποτελεί το όριο του ρυμοτομικού σχεδίου και βρίσκεται στην εκτός σχεδίου πλευρά, μπορεί να οικοδομηθεί σύμφωνα με τους ελάχιστους όρους δόμησης που ισχύουν απέναντί του, εάν στην εκτός σχεδίου πλευρά έχει οριστεί οικοδομική γραμμή.

Έχετε δει ποτέ οικοδομική γραμμή στην ΕΚΤΟΣ σχεδίου πλευρά? Πώς μπορεί να οριστεί τέτοιο πράγμα?

Το οικόπεδο για το οποίο μιλάω ρυμοτομική γραμμή έχει, οικοδομική δε βλέπω. Το ρυμοτομικό απέναντί του ορίστηκε το 1963.

(Μιλάμε για Δήμο Αθηναίων)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε περιοχές εκτός σχεδίου, γύρω από οικισμούς, οριοθετούνται Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ζοε) οι οποίες καθορίζονται βάσει προεδρικού διατάγματος. Πρέπει να αναζητήσεις από την πολεοδομία το π/δ της ζοε της περιοχής που σε ενδιαφέρει για να δεις τους όρους και περιορισμούς δόμησης (υπάρχει δόμηση αλλά με αυστηρότερους όρους από ότι σε περιοχές εντός σχεδίου, άλλωστε αυτό είναι και το νόημα του καθορισμού ζοε).

Επίσης, δες και το αρ. 264: Δόμηση σε ακραία σημεία σχεδίου, του π/δ 14/27-7-99 (φεκ 580Δ) που μπορείς να το βρεις με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Link to comment
Share on other sites

Δήμο ΑΤΤΙ-ΚΑΤ,

Σε παλαιά σχέδια (σχέδια πόλης προ του 1337/83), υπάρχει περίπτωση να έχουν περιφερειακή οδό. Το πλάτος της οδού καθορίζεται με ρυμοτομική γραμμή (πράσινη). Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η γραμμή αυτή είναι οικοδομική (κόκκινη) ή να έχει ρυμοτομική με πρασιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο, τα γήπεδα (εκτός σχεδίου) που έχουν πρόσωπο μπορουν να δομηθουν με τους όρους του απέναντι οικοδομικού τετραγώνου μόνο σε επιφάνεια που αντιστοιχεί στο άρτιο εμβαδό του εντός σχεδίου και με συντελεστή δόμησης όχι μεγαλύτερο του 0,8.

Πχ, έστω ότι απέναντι έχεις αρτιότητα 400τμ και πρόσωπο 15μ και συντελεστή δόμησης 1,20 και ότι το εκτός σχεδίου γήπεδο είναι εμβαδού 4500τμ με πρόσωπο 50μ σε οικοδομική, ..... τότε χτίζεις μόνο σε έκταση 400τμ με πρόσωπο 15 και με συντελεστή δόμησης 0,8. Τα υπόλοιπα 4100 χτίζουν με τις εκτός σχεδίου διατάξεις.

Η ρυμοτομική ή οικοδομική γραμμή δεν ορίζεται σήμερα ούτε μπορείς να προκαλέσεις τον ορισμό της, απλά πρέπει να έχει τεθεί τότε με το διάταγμα ρυμοτομίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις έγκριση του Δασαρχείου.

Πήγαινε στο Τοπογραφικό του Δήμου Αθηναίων να δείς το έγχρωμο διάγραμμα ρυμοτομίας και θα καταλάβεις πολλά.

Ελπίζω να βοήθησα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ την Αναστασία. Το ΠΔ14/1999 όμως απλώς αναφέρει και πάλι το άρθρο 29 του ΓΟΚ, ενώ δε νομίζω ότι υπάρχει ΖΟΕ για εκτός σχεδίου θύλακα (όπως έχει χαρακτηρίσει το σημείο το ΥΠΕΧΩΔΕ) στο Δήμο Αθηναίων.

Σχετικά με την απάντηση του αγαπητού GRTOPO: έχω το διάγραμμα που αναφέρεις. Στην εκτός σχεδίου πλευρά που με ενδιαφέρει έχει πράσινη γραμμή, την οποία περιγράφει στο υπόμνημα ως "πρασιά", θεωρώ όμως ότι εννοεί την ρυμοτομική γραμμή που ορίζει το πλάτος του δρόμου. Από που προκύπτει όμως ότι μπορείς να χτίσεις εάν έχεις ρυμοτομική με πρασιά όπως λες και όχι οικοδομική?

(Σημ.: η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ δεν ισχύει φίλε, έχω αλλάξει ομάδα στο πρωτάθλημα)

Link to comment
Share on other sites

Δήμο,

μπορεί να έχεις ή κόκκινη (ΡΓ=ΟΓ) ή ΡΓ & ΟΓ. Εάν έχεις και τις 2 για ποιό λόγο να βάλουν και ΟΓ μετά τη ΡΓ εάν δεν επιτρέπεται η δόμηση??

Εαν αναφέρει Πρασιά σίγουρα δεν εννοεί το πλάτος του οριακού δρόμου. Έχεις σίγουρα το έγχρωμο διάγραμμα???

Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, πρέπει να πας στο τοπογραφικό τμήμα της πολεοδομίας του Δήμου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ο GRTOPO μάλλον δεν έλαβε το μήνυμα που του έστειλα, οπότε συνεχίζω με νέα δημοσίευση:

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 14/27-7-99 (ΦΕΚ 580 Δ) : Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας

Άρθρο 264 : Δόμηση σε ακραία σημεία σχεδίου (άρθ. 29 παρ. 1,2 και 3 ν. 1577/85, άρθ. 14 παρ. 1 περίπτ.δ ν. 1647/86)

"2. Όταν στα ακραία σημεία των ήδη εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων προβλέπεται η ύπαρξη δρόμου και απέναντι από τα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα προβλέπονται ρυμοτομικές γραμμές, η δόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο στο δρόμο αυτό γίνεται με βάση το πλάτος του, όπως προβλέπεται από το σχέδιο μέχρι την απέναντι ρυμοτομική γραμμή. Αν απέναντι από τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στα ακραία σημεία του ρυμοτομικού σχεδίου που έχει εγκριθεί μέχρι τη 13.3.83, προβλέπεται οικοδομική γραμμή, τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο στη γραμμή αυτή εφόσον έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη 18.12.85 είναι οικοδομήσιμα μόνο κατά το τμήμα τους, το οποίο έχει επιφάνεια που αντιστοιχεί στις ελάχιστες απαιτούμενες για το εμβαδόν και το πρόσωπο διαστάσεις αρτιότητας, οι οποίες προβλέπονται από τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν για το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο." κ.λπ.

 

Το: "Αν απέναντι από τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στα ακραία σημεία του ρυμοτομικού σχεδίου που έχει εγκριθεί μέχρι τη 13.3.83, προβλέπεται οικοδομική γραμμή..." δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει οικοδομική γραμμή στην εκτός σχεδίου πλευρά του τελευταίου δρόμου του σχεδίου?

Την ερμηνεία αυτή μου έδωσε και μηχανικός της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, αλλά στην ερώτησή μου πώς θα οριστεί αυτή η οικοδομική γραμμή, έλαβα την απάντηση "μα είναι εκτός σχεδίου, πώς θα ορίσουμε οικοδομική γραμμή?" ! Τι νόημα έχει τότε αυτό το άρθρο?

 

Συνημμένο είναι το διάγραμμα του Δήμου με τους όρους δόμησης. Ψάχνω για τα οικόπεδα στην Όλγας Κωνσταντινίδου ΑΠΕΝΑΝΤΙ από την οδό Πίττα.

post-6429-131887211132_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δήμο,

με συγχωρείς αλλά σήμερα είδα το απόσπασμα που έχεις αναρτήσει. Στην περίπτωσή σου, έχεις πράσινη γραμμή δηλ. ρυμοτομική. Αν και είναι μάλλον αργά για απάντηση (2 μήνες μετά) δεν είναι οικοδομήσιμα τα οικόπεδα στην εκτός σχεδίου περιοχή βάσει του άρθρου 29 του ΓΟΚ. Βέβαια την απάντηση αυτή σίγουρα θα την έχεις βρεί. Αν ήταν κόκκινη δηλαδη ταυτιζόμενη ρυμοτομικήμε οικοδομική θα μπορούσε να γίνει χρήση του αρθ 29. Την απάντηση τη δίνω για την ιστορία πλέον....

 

Στον Τουμάση τον προϊστάμενο του τοπογραφικού της Πολεοδομίας Αθηνών πήγες? Είναι γνώστης καλός.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

θα ξεκινήσω διαφορετικά. προμηθεύσου απαραιτήτως το βιβλίο ΓΟΚ/85 της Δομικής Ενημέρωσης που μόλις κυκλοφόρησε της Ελένης Μπούτου Λεμπέση.

 

περιγράφει αναλυτικά το πρόβλημά σου και το έχω αντιμετωπίσει και ο ίδιος στην Ελευσίνα.

 

Εγγρ-39864/7513/2-7-87. Εγγρ-39864/7513/87

"Θεωρητική οδός στο όριο του σχεδίου πόλης".

 

Στη συνέχεια των δικών σας σχετικών εγγράφων με τα οποία

μας ζητάτε διευκρινήσεις σχετικά με την παρ. 1 του άρθ-29 του

ΓΟΚ/85 "περί ΓΟΚ" σας γνωρίζουμε τα πιο κάτω:

Η πιο πάνω παράγραφος αναφέρεται σε πραγματική εγκεκριμένη

περιμετρική οδό ή σε θεωρητική. Το δικό σας ερώτημα αφορά

θεωρητική οδό. Γνώμη της Δ/νσης μας λοιπόν είναι πως δεν μπορείτε

να προβείτε στην σύνταξη πράξεων αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω

ρυμοτομίας για θεωρητική οδό.

Η ύπαρξη θεωρητικής οδού δεν είναι δυνατόν να υποχρεώσει

παροδίους σε καταβολή αποζημίωσης.

Αυτό θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μετά τον

καθορισμό δια Δ/τος εγκεκριμένης περιμετρικής οδού.

 

Βλέπε και Εγγρ-ΔΤΕ/28370/1536/5-12-02

Απαντήσεις σε ερωτήματα κατά την Διημερίδα ΥΠΕΧΩΔΕ

27 - 28 Νοεμβρίου 2002,

ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα, ακραία οικόπεδα.

 

Εγγρ-72017/13892/25-11-87 Εγγρ-72017/13892/87

"Ανοικοδόμηση στο όριο του Σχεδίου πόλης".

 

 

Σε απάντηση σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι, τα ακραία οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στις οριακές γραμμές εγκεκριμένου σχεδίου, εφ'όσον δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθούν.

Το θεωρητικό πλάτος των 10,00 μ. της παρ.1 του άρθρου 29 του Ν-1577/85 λαμβάνεται για τον έλεγχο του ιδεατού στερεού και μόνο και όχι για την σύνταξη πράξης αναλογισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεστε, όπου τα όρια του εγκεκριμένου σχεδίου συνορεύουν με τα όρια οικισμού πριν από το 1923 και δεν προβλέπεται από το εγκεκριμένο σχέδιο οριακή οδός, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου για την έγκριση οδού στο όριο με συγκεκριμένο πλάτος.

 

παρ.1 του Αρθ-29 του ΓΟΚ/85.

Σύμφωνα με την Εγκ-21298/15/26-5-03 Εγκ-15/03

με θέμα Κατάργηση της Αποφ-49850/11-10-01,

περί αποδοχής της Γνωμ-463/01 του Α Τμήματος ΝΣΚ,

αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με την Γνωμ-173/03 της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μετά τη θέσπιση της διατάξεως του Αρθ-24 του Ν-2831/00, οι τυχόν περιοριστικές διατάξεις από το Σύνταγμα ή το νόμο, για τα κείμενα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα,αφορούν και τα γήπεδα του Αρθ-29 παρ.2 του ΓΟΚ/85.

Ως εκ τούτου για τις οικοδομικές άδειες που δεν έχουν εκδοθεί, και αφορούν οικόπεδα του Αρθ-29 του ΓΟΚ/85, απαιτείται η έγκριση Δασαρχείου.

 

 

όσα σου γράφω καθώς και άλλες περιπτώσεις αναφέρονται στο βιβλίο που ανέφερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

ΣτΕ 768/98 (ισχύει από 1.2.98) (έχεις δίκιο δεν γίνεται να υπάρχει οικοδ.γρ.στα όρια του σχεδίου!)

"Οικόπεδα που βρίσκονται στην οριογραμμή (πράσινη γραμμή) απέναντι από το τέλος του ρυμοτομικού σχεδίου θεωρούνται εκτός σχεδίου πόλης και δομούνται με τις διατάξεις των εκτός σχεδίου (ή όποιες άλλες διατάξεις ισχύουν ΄π.χ. ΖΟΕ;) και τούτο γιατί η σχετική διάταξη του ΓΟΚ οδηγεί σε ανεπίτρεπτη επιβάρυνση του βιώσιμου οικιστικού περιβάλλοντος και αντιτίθεται στο αρθρο 24 του Συντάγματος.

Δεν νοείται η ύπαρξη ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και επομένως το σύνολο της καταλαμβανόμενης από αυτά έκτασης θεωρείται ως περιοχή εκτός σχεδίου, είναι δε άγνωστο αν θα προβλεφθεί μελλοντικώς η επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε αυτή την περιοχή ή αν είναι και εφικτή...."

Δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι από τοτε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.