Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράξη αναλογισμού


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους!

Ερώτηση: Υπάρχει πρόβλημα στο να μεταβιβάσει κάποιος οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν έχει προβεί σε πράξη αναλογισμού για το οικόπεδο?

Οταν λέω μεταβίβαση εννοώ μεταβίβαση με το συγκεκριμένο βάρος.

Εάν δεν θελήσει να κάνει την πράξη στην παρούσα φάση, στο τοπογραφικό το οποίο ζήτησε τι αναγράφω στην δήλωση?

"Δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (γιατί δεν είναι, είναι μικρότερο και από την παρέκκλιση) και εκκρεμεί πράξη αναλογισμού και τακτοποίησης για το οικόπεδο".

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είχα ξεχάσει το θέμα που είχα ξεκινήσει :)

Θα ήθελα να επανέλθω για να πάρω μια γνώμη.

Ο αγρός εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως το 1961 και ρυμοτομήθηκε.

Από τον άρχικό αγρό προέκυψαν 2 τμήματα.

Ενα οικόπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και ένα οικόπεδο μη άρτιο στην παρεκκλιση αλλά άρτιο βάσει του αρ. 25 του 1337/83.

Το μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο τμήμα προφανώς είναι προσκυρωτέο σε όμορο. Για το άλλο οικόπεδο δεν έχει συνταχθεί πράξη αναλογισμού.

Ο ιδιοκτήτης τώρα σκέφτεται να πουλήσει το οικόπεδο. Τι επιλογές έχει?

- Κινεί την διαδικασία πράξης αναλογισμού ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του το οικόπεδο και να γίνει η προσκύρωση για το μη άρτιο τμήμα και έπειτα να το πουλήσει.

- Πουλάει το οικόπεδο ως έχει με το βάρος του. ( και το μη άρτιο τμήμα το αφήνει μέχρι να συντάξει κάποιος άλλος την πράξη..)

Κάμια γνώμη? Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε,

ασφαλώς και μπορούν να πωληθούν το οικοδομήσιμο οικόπεδο και το προσκυρώσιμο τεμάχιο ταυτόχρονα προ αναλογισμού, αρκεί να γραφούν έτσι ακριβώς όπως τα περιέγραψες στη δήλωση Ν.651 και με την ανάλογη τιμή...

Link to comment
Share on other sites

Ωραια , και το οικοδομήσιμο οικόπεδο μπορεί να οικοδομήσει ως έχει χωρίς να γίνει η πράξη αναλογισμού είτε από τον τωρινό ιδιοκτήτη είτε από τον μελλοντικό ή πρέπει να γίνει η πράξη πρωτα? Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση agior

Link to comment
Share on other sites

Για να πάρετε οικοδομησιμότητα από Πολεοδομία πρέπει να συνταχθεί από τοπογράφο διάγραμμα τακτοποίησης και αναλογισμού, να γίνει η πράξη από την Δ/νση Πολεοδομίας που υπάγεται ο Δήμος και να καταβληθεί και μέρος των ενδεχομένων οφειλών της ιδιοκτησίας προς ΟΤΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα!

Νέος μηχανικός είμαι και ήθελα τα φώτα σας!

Σε εντός σχεδίου πόλης βάσει του Π.Δ. 1923 υπάρχει οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο δεν ρυμοτομείται σύμφωνα με την υπόδειξη υλοποίησης ορίων του ιδιοκτήτη. Τα όμορα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα μετά τη ρυμοτόμησή τους. Mπορεί να οικοδομήσει χωρίς πράξη αναλογισμού; Ή είναι απαραίτητη η πράξη αναλογισμού πριν βγάλει άδεια για νέα οικοδομή;

Eυχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σε 1η ανάγνωση, ναι, μπορεί να οικοδομήσει χωρίς πράξη αναλογισμού. Οφείλεις όμως να σιγουρευτείς με μια επίσκεψη στο Τοπογραφικό της Πολεοδομίας για να δεις το διάγραμμα του ρυμοτομικού και να κουβεντιάσεις και με τον τοπογράφο για το θέμα σου. Πριν πας ρίξε μια ματιά στον τίτλο και τα σχέδια του πελάτη σου, σύγκρινε το εμβαδό και την περιγραφή των ομόρων με τη σημερινή κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τους τίτλους και το αντίστοιχο τοπογραφικό τους, ένα τμήμα του οικοπέδου ρυμοτομείται. Κατά τη δήλωση υλοποίησης ορίων του ιδιοκτήτη, το οικόπεδο δεν ρυμοτομείται και μετακινείται προς το βορρά, με αποτέλεσμα να ταιριάζουν το εμβαδόν και οι πλευρές του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Καλησπέρα,

Έχω μια απορία, αν μπορεί να μου την λύσει κάποιος:

Οικόπεδο γωνιακό, σε περιοχή με πράξη εφαρμογής, επί των οδών Α & Β (προϋφιστάμενων της πράξης εφαρμογής), στο πυκνοδομημένο τμήμα (και στο όριο με το αραιοδομημένο):

Επί της οδού Α (προς τον βορρά), έχει γίνει μαζί με την πράξη εφαρμογής και πράξη αναλογισμού.. το οικόπεδο δεν ρυμοτομείται καθόλου, αλλά έχει υποχρεώσεις προς τρίτους (τους 2 απέναντί του, που τους παίρνει τμήμα των οικοπέδων τους... βλ. τα ρυμοτ. τμήματα α & β, στην συννημένη εικόνα)... εδώ μου είπαν από τον Δήμο ότι πρέπει να συννεννοηθεί με τους απέναντι, να συμφωνήσουν τιμή για το ήμισυ των κομματιών που τους παίρνει, και να τους πληρώσει... (φαντάζομαι σε συμβολαιογράφο θα πρέπει να γίνει αυτό)

Επί της οδού Β (προς την Ανατολή), ένα τμήμα αυτού (γραμμοσκιασμένο με μπλε, στην συννημένη εικόνα, καθ' όλου του προσώπου του, και σε βάθος ~1.00μ) ρυμοτομείται, για την διεύρυνση του προϋφιστάμενου δρόμου... εδώ δεν έχει γίνει πράξη αναλογισμού...

 

το οικόπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση.. αλλά τι γίνεται με την οικοδομησιμότητα? (Υπ' όψιν, σε κάθε οδό έχει/θα έχει πρόσωπο μεγαλύτερο από την παρέκκλιση στην περιοχή (8μ)...)

α) Επειδή δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους όμορους στον Δρόμο Α (μέσω της πράξης αναλογισμού), θεωρείται ότι δεν έχει προσωπο σε διανοιγμένο δρόμο εκεί? και αφού ρυμοτομείται και σπό την άλλη πλευρά, δεν έχει πρόσωπο σε καμία πλευρά?

β) Αν όντως τώρα δεν είναι οικοδομήσιμο, αν παραχωρήσει σε Κ.Χ. το ρυμοτομούμενο τμήμα της οδού Β (για να μην τρέχει να κάνει πράξη αναλογισμού μόνος του), τότε γίνεται οικοδομήσιμο? ή πρέπει να ξεπληρώσει και αυτούς στην οδό Α (για τον αναλογισμό), για να φύγει και το "βάρος" εκείνο?

 

Ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων!

 

BONUS ερώτηση: τα όριά του δεν είναι υλοποιημένα ορθά... στα βόρεια και τα ανατολικά (στα πρόσωπα των δρόμων) έχουν βάλει μια παρα πολύ πρόχειρη περίφραξη (μπετόβεργες, και πλέγμα Φ6 που βάζουμε σε πλάκες) όπου να 'ναι... απλώς για να μην μπαίνουν μέσα άνθρωποι και ζώα... το ξέρουν και αυτοί ότι είναι πρόχειρη...

και στον νότο στην πλευρά 5-6, ο γείτονας έχει μπει μέσα στο οικόπεδο (με το έτσι θέλω) από 0-64cm (βλ. πλευρά 6-7) καταπατώντας ένα κομμάτι του... τα όρια τα ορθά (όπως τα έχω βάλει και με την magenta γραμμή) φαίνονται και στα διαγράμματα των πράξεων εφαρμογής/αναλογισμού btw, και έτσι βγαίνουν και τα εμβαδά σωστα...

Ο λόγος που ρωτάω είναι για την δήλωση ιδιοκτήτη, θα έχω θέμα εκεί με τα όρια?

 

ΕΔΙΤ: τα πορτοκαλο/κίτρινα διακεκομμένα όρια είναι αυτά της ανάρτησης του κτηματολογίου

Ερώτημα.png

Edited by SpyrosM91
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.