Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλείσιμο πιλοτής (pilotis).


Lust

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους...

 

Ήθελα να ζητήσω μια συμβουλή σχετικά με ένα πρόβλημα που μας έχει προκύψει.

 

Έχουμε αγοράσει ένα διόροφο σπίτι (25ετίας) - μέσα σε μια πολυκατατοικία - σε επικλεινές οικόπεδο.

 

Μπαίνοντας από την είσοδο κατεβαίνεις έναν προς έναν τους ορόφους. Ο τελευταίος εκ των οποίων είναι ισόγειος από την άλλη πλευρά του οικοπέδου και στα σχέδια περιγράφεται ως Pilotis. Στα συμβόλαιά μας φαίνεται ότι το διαμέρισμα μας έχει αποκλειστική χρήση του 1/3 της πυλωτής. Όταν αγοράσαμε το σπίτι η πυλωτή μας είχε κλειστεί περιμετρικά με αλουμινένια κουφώματα και συνδέεται εσωτερικά με σκάλα με το υπόλοιπο διαμέρισμα, επιπλέον έχει υδραυλική εγκατάσταση και ένα μικρό wc - είναι σαν ένα μεγάλο Playroom δηλαδή. (Τα υπόλοιπα 2/3 της πυλωτής ανήκουν σε άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας και τα οποία έχουν κλειστεί με παρόμοιο τρόπο).

 

Καθώς απειλούμαι συνεχώς για καταγγελία από έναν γείτονα ήθελα να ρωτήσω αν είναι καταρχήν παράνομο αυτό που έχουμε κάνει και αν ναι πιο θα είναι το κόστος νομιμοποίησης της. Επιπλέον κάποιος μου είπε ότι αν με καταγγείλουν θα πρέπει να πληρώνω συνεχώς κόστος συντήρησης, ενώ αν το δηλώσω πληρώνω μια φορά ένα πρόστιμο και τελείωσε....Ισχύει αυτό???

 

Η πυλωτή που μας ανστιστοιχεί είναι 100τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

 

ήθελα να ρωτήσω αν είναι καταρχήν παράνομο αυτό που έχουμε κάνει και αν ναι πιο θα είναι το κόστος νομιμοποίησης της. Επιπλέον κάποιος μου είπε ότι αν με καταγγείλουν θα πρέπει να πληρώνω συνεχώς κόστος συντήρησης, ενώ αν το δηλώσω πληρώνω μια φορά ένα πρόστιμο και τελείωσε....Ισχύει αυτό???

 

Η πυλωτή που μας ανστιστοιχεί είναι 100τ.μ.

 

Ναι είναι παράνομο. Ότι δεν εμφανίζεται στα σχέδια της άδειας είναι παράνομο. Ακόμα και αν επιτρέπεται απο τον νόμο να κατασκευαστεί, αλλά έχει γίνει χωρίς άδεια είναι παράνομο._

Το πρόστιμο δεν εξαρτάται απο το αν θα γίνει καταγγελεία ή θα το δηλώσεις. Έχει να κάνει με τον χρόνο που έγινε η αυθαιρεσία, τις αντικειμενικές αξιες στην περιοχή σου κλπ. Οπότε είναι αδύνατο να απαντηθεί το ερώτημα μόνο με βάση τα τετραγωνικά.

Επίσης υπάρχει πρόστιμο ανέγερσης, που είναι εφάπαξ, και πρόστιμο διατήρησης που είναι ετήσιο μέχρι να αρθεί η παρανομία.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας... Η άδεια της οικοδομής είναι του 82, αν και το σπίτι πρέπει να τελείωσε γύρω στο '85 - αν έχει κάποια σχέση. Όσο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι στα €2,400.

Link to comment
Share on other sites

Το είχα υπολογίσει κάποια στιγμή και δεν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Σε αυτήν την περίπτωση τί συμβαίνει...? Θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουφώματα. Επίσης, αν η παρανομία έχει γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες - καθώς εμείς μπήκαμε στο σπίτι μόλις πριν από μερικούς μήνες - μήπως απαλλασόμαστε από οτιδήποτε (αν και εκτιμώ ότι η απάντηση είναι μάλλον όχι :wink: )

Link to comment
Share on other sites

Άν κάτι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, τότε εξαιρείται από κατεδάφιση και πληρώνεις πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.

 

Η περίπτωσή σου όμως δεν νομίζω να εξαιρεθεί από κατεδάφιση, αφού ούτε στατικοί λόγοι συντρέχουν ούτε τίποτα άλλο.

 

Αν δηλαδή η υπόθεση φτάσει στην Πολεοδομία, θα πληρώσεις όλα τα πρόστιμα και στο τέλος θα σε βάλουν και να τα ξηλώσεις με δικά σου έξοδα.

 

Τώρα, στην περίπτωσή σου έχω την εντύπωση οτι σε άλλο post αναφέρεται πως πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης ο παλιός ιδιοκτήτης κι εσύ πρόστιμο διατήρησης μόνο για τους μήνες που είσαι ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια αν προλάβεις και άρεις την παρανομία τότε δε τίθεται ιδιαίτερο θέμα. Πρέπει να έχει ο καταγγέλων αποδείξεις (π.χ. φωτό) αλλά και πάλι δύσκολο να ευδοκιμήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Επίσης, αν η παρανομία έχει γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες - καθώς εμείς μπήκαμε στο σπίτι μόλις πριν από μερικούς μήνες - μήπως απαλλασόμαστε από οτιδήποτε (αν και εκτιμώ ότι η απάντηση είναι μάλλον όχι :wink: )

 

Δυστυχώς δεν απαλλασεσαι από τίποτα από τη στιγμή που υπογράφεις συμβόλαιο.(''μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται :wink: )

Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με το ζητούμενο του '' ποιός πληρώνει τα πρόστιμα '' σε ότι άπτεται πολεοδομικών παραβάσεων (όπως και το ερώτημα) αναμφισβήτητα ο Ιδιοκτήτης. Ο οποίος όμως , έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει το δίκιο του στα Διοικητικά Δικαστήρια, προσβάλλοντας την πράξη πώλησης (εμπράγματο δικαίωμα) από τον προηγούμενο Ιδιοκτήτη και να απαιτήσει τα χρήματα που πλήρωσε.

Αναφορικά με το εάν αποτελεί πολεοδομική παράβαση ή όχι, απ' ότι διαβάζουμε μάλλον αποτελεί, αλλά καλά θα ήταν να ζητήσεις γνώμη υπεύθυνα από Μηχανικό ο οποίος θα μελετήσει τα σχέδια της αδείας και κατόπιν αυτοψίας θα σου απαντήσει για τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθείς.

Link to comment
Share on other sites

Καλά πριν αγοράσεις δεν συμβουλεύτικες κανα μηχανικό; Να δει 5 σχέδια μιας και η οικοδομή είναι παλιά. Έχει τίποτα ρωγμές, είναι όλες οι κολώνες εκεί ή ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έκοψε καμία γιατί δεν τον βόλευε κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.