Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παραγωγή ΖΝΧ από λέβητα κεντρικής θέρμανσης


deathlok

Recommended Posts

Το θέμα έχει συζητηθεί αρκετά εδώ μέσα και κάποιοι έχουν εκφράσει απόψεις περί τοπικού συστήματος και άρα μηδενικές απώλειες δ.δ., ενώ άλλοι θεωρούν άπωλειες. Εγώ έχω την δεύτερη άποψη, δηλαδή θεωρώ απώλειες δ.δ., αφού και στην πράξη υπάρχουν.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΠΕΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ:

Σε οικοδομή με λέβητα πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης ισχύος 145ΚW με β.α. 0.91 με boiller για ΖΝΧ, στα πεδία του "Δικτύου Διανομής"

αφαίρεσα για να υπολογίσω το β.α του δικτύου, από τα 0,91 το 0.11 για τη θέρμανση και το 0.16 για τα ΖΝΧ αντί να τα αφαιρέσω από τη μονάδα.

Λέτε να ζητήσω ανάκληση?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα!

Αν και έχω διαβάσει τις απόψεις των συναδέλφων σε αυτό το θέμα, συνεχίζω να μπερδεύομαι με τα συστήματα ζνχ+λέβητα.

Η δική μου περίπτωση είναι απλή αλλά αν ξεκαθαρίσω τα απλά θα μπορώ να κατανοώ και τα πολύπλοκα.

 

Ένα διαμέρισμα έχει λέβητα πετρελαίου ισχύς 64kw και Β.Απ.=0.7 και δίκτυο διανομής με Β.Απ. 0.955.

Για ζ.ν.χ. έχει τοπικό ηλεκτρικό θερμαντήρα στο λουτρό 4kw και boiler δηλ. έρχονται σωλήνες από το λεβητοστάσιο στο θερμοδοχείο του λουτρού.

 

Δεδομένου ότι το boiler λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες και ο τοπικός θερμαντήρας τους καλοκαιρινούς μήνες ποιοί είναι οι βαθμοί απόδοσης του δικτύου διανομής και συστήματος αποθήκευσης?

 

Αν εγώ στο σενάριο προτείνω ηλιακό συλλέκτη στην στέγη, τι αλλάζει στους βαθμούς απόδοσης?

Link to comment
Share on other sites

Για το ζνχ σε ενδιαφέρει ο β.α. του δικτύου διανομής του ζνχ, που στην περίπτωσή σου είναι 1, λόγω τοπικού συστήματος και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Β.α. αποθήκευσης είναι 0.98 για εσωτερικό χώρο, αλλά τον χειμώνα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και -5% για τον εναλλάκτη του boiler (TOTEE 1, σελ. 123, παρ. 4.8.4).

 

Τι εννοείς να βάλεις ηλιακό;

 

Να καταργήσεις το boiler και να βάλεις ηλιακό τριπλής; Αυτό εχει σαν συνέπεια την τροποποίηση και του δικτύου θέρμανσης και του δικτύου ζνχ και ίσως να πρέπει να θεωρήσεις απώλειες δικτύου διανομής του ζνχ (ανάλογα το μήκος και την όδευση των σωληνώσεων). Επίσης έχεις απώλειες απολθήκευσης εξωτερικού χώρου. -7% δηλαδή, αντί για -2% που είχες πριν.

 

Να βάλεις και ηλιακό θερμοσίφωνα παράλληλα με το υπάρχον boiler; Χωρίς αυτοματισμό με τρίοδη που να καθορίζει πότε θα μπαίνει το boiler και πότε η ηλιακός δεν θα έχεις πλήρη εκμετάλλευση της ηλ. ενέργειας (δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η περίπτωση).

 

Να αντικαταστήσεις το υπάρχον boiler, με boiler τριπλής και να το συνδέσεις και με ηλιακούς συλλέκτες (μάλλον η καλύτερη περίπτωση), με δίκτυο βεβιασμένης κυκλοφορίας; Σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κάτι στο β.α. δικτύου διανομής και αποθήκευσης σε σχέση με την αρχική περίπτωση. Χρειάζεσαι όμως πάλι αυτοματισμούς kai κυκλοφορητή (solar kit) για να εκμεταλεύεσαι πλήρως την ηλιακή ενέργεια, κάτι που δεν το λαμβάνεις υπόχω στους υπλογισμούς του ΠΕΑ, αλλα στο κόστος της πρότασης.

 

Επίσης μπορείς να βάλεις ηλιακό διπλής ενέργειας και να καταργήσεις τελείως το boiler και την σύνδεση με την κεντρική θέρμανση. Δηλαδή μόνο ηλ. ρεύμα και ήλιος. Δες όμως κατά πόσο βελτιώνεται η κατανάλωση πρβτογενούς ενέργειας έτσι. Πάλι εδώ ισχύουν αυτά της  πρώτης περίπτωσης με τον ηλιακό τριπλής, με την διαφορά ότι δεν έχεις πλέον απώλειες εναλλάκτη (-5%).

 

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ή αν σε μπέρδεψα περισσότερο... :smile:

Edited by akaliak
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις-διευκρινίσεις.

 

α) Το κόκκινο δοχείο στο βάθος είναι το boiler αποθήκευσης ZNX για το σύνολο της πολυκατοικίας;

β) Αν δεν κάνω λάθος σύστημα αντιστάθμισης όσον αφορά την θέρμανση δεν υπάρχει στο δίκτυο και επομένως πρόκειται για κατηγορία αυτοματισμών  Δ'.

 

Συγνώμη για το επίπεδο των ερωτήσεων αλλά στα θέματα των Η-Μ αντιμετωπίζω δυσκολίες... Ευχαριστώ.

post-3482-0-24784400-1462539739_thumb.jpg

post-3482-0-62756700-1462539767_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για διαστολής Reflex N 500/6 μου φέρνει με ύψος κοντά στα 1,30m.

 

@akaliak

Ωραία η τρίτη πρόταση με το τριπλής και solar kit, αλλά δύσκολο να χωρέσει το τριπλής με το κιτ του σε χώρο λουτρού, ειδικά αν έχει χώρο μόνο σε κανένα πατάρι.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Τεράστιο δοχείο διαστολής... Πόσο να είναι το περιεχόμενο νερό της εγκατάστασης; Βλέποντας διατομές και το μέγεθος του λέβητα θα περίμενα μικρότερο. Εκτός αν ο λέβητας είναι υποδιαστασιολογημενος λόγω ετεροχρονισμου. Ο κυκλοφορητης επίσης θηρίο και λογικό είναι, αφού μάλλον πρέπει να περάσει αρκετή παροχή μέσα από στενούς σωλήνες.

 

 

@panos-vicious

 

Λέμε τώρα...

 

Μήπως τελικά η προσθήκη ηλιακού δεν είναι και το καλύτερο σενάριο σε τέτοιες περιπτώσεις, αν το δούμε οικονομοτεχνικα...

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.