Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επίχωση τοίχου αντιστήριξης


 
niox

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

Το θέμα μου αφορά την επίχωση και κατασκευή ενός τοίχου ύψους 4m πίσω από τον οποίο θα κατασκευασθεί μονώροφο κτίριο .Το έδαφος από επί τόπου έλεγχο θα το χαρακτήριζα άργιλο μικρών μηχανικών χαρακτηριστικών.Θα ήθελα τις συμβουλές σας στα εξής:

1)Για την εξυγίανση της θεμελίωσης του τοίχου ποιά υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε τι βάθος;

2)Η επίχωση των 4m θα μπορούσε στα πρώτο 1m να γίνει με την άργιλο και και το υπόλοιπα μέχρι την θεμελίωση του κτιρίου θραυστό υλικό ή κροκάλα;

3)Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κροκάλα ποταμίσια. Ενδεικνύεται αυτό για εξυγίανση,αφού πρόκειται για γενικά στρογγυλοποιημένες πέτρες πώς επιτυγχάνεται η αλληλοεμπλοκή μεταξύ των κόκκων;

Ανεβάζω και μία τομή με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των κατασκευών

ευχαριστώsxediatoixos.pdf

Link to comment
Share on other sites

Σαν παρατήρηση και χωρίς υπολογισμούς το πάχος θεμελίου του τοιχου αλλά και του προβόλου του θεωρώ ότι είναι μικρό, ειδικά στο κόμβο. Έχει γίνει στατική μελέτη; Ωθήσεις στο ύψος θεμελίου στον τοίχο και ροπή ανατροπής τοίχου, έχεις μεγέθη;

1) Θραυστό αμμοχάλικο.

2) Εξαρτάται από το είδος της αργίλου αλλά για εμένα καλύτερα όχι.

3) Μόνη της η κροκάλα(καθαρή) δεν ενδείκνυται για το λόγο που αναφέρεις.

 

Δεν έχεις κάνει εδαφοτεχνική; ώστε να δεις επιτρεπομενες τάσεις κλπ.

 

Δεν είναι μεγάλη ή σημαντική κατασκευή αλλά υπάρχουν κίνδυνοι.

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Στην επίχωση αυτό που μπορείς να κάνεις είναι sandwich,δηλαδή αναλαγή στρώσεων αργίλου και 3Α των 50cm.Πρόσεξε όμως εκεί που θα βάλεις τα barbacanes να έχεις διαπερατό υλικό.Αν επλέξεις τελικώς αυτήν την λύση μην βάλεις κροκάλα (που υπο άλλες συνθήκες θα μπορούσες,σε τοίχους αντιστήριξης δεν έχει τόσο σημασία όπως έχει στους οχετούς για παράδειγμα) διότι αφενός μεν έχεις το φορτίο του κτιρίου και θες καλή συμπυκνωση και αφετέρου οι στρώσεις αργίλου θα εισχωρήσουν στο διαπερατό υλικό.

 

Οι διαστάσεις του τοίχου πράγματι είναι μικρές και αυτό πρέπει να προσέξεις. Θες έναν άκαμπτο τοίχο με πολύ μικρή μετακίνηση στην κεφαλή,διότι η παραμικρή μετακίνηση υπο σεισμική διέγερση ίσως να δημιουργούσε καθίζηση στα υποστρώματα της θεμελίωσης του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Μια σχετικη παρατηρηση..

Για τετοια διαμορφωση θες εγκριη ΕΠΑΕ (τωρα πλεον Συβμουλιο Αρχιτεκτονικης)

 

Γτ ολο το κτηριο σε επιχωμα????

Το φυσικο εδαφος σε ποια σταθμη ειναι???

Link to comment
Share on other sites

Το φυσικο εδαφος σε ποια σταθμη ειναι???

Σωστά το επισημαίνει ο terry. Χρειαζόμαστε εδαφική τομή με έστω προσεγγιστική διάταξη εδαφικών στρώσεων (γεωλογικό προφίλ). Είναι απαραίτητο.

Επειδή θεμελιώνεις σε άργιλο μικρών (μήπως εννοείς πτωχών; ) μηχανικών χαρακτηριστικών, δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει η εξυγίανση. Μία αύξηση του βάθους θεμελίωσης με κλίση τη επιφάνειας θεμελίωσης του τοίχου περίπου 15ο ίσως να πρόσφερε περισσότερα.

Το θέμα της επίχωσης είναι και οικονομοτεχνικό θέμα. Για να κάνεις την αναγκαία συμπύκνωση θέλεις κανονικό οδοστρωτήρα, όχι βατράχι ή bomac. Τούτο σημαίνει ότι θέλεις πλάτος επίχωσης 3.0μ. στο επίπεδο θεμελίωσης και με κλίση πρανών εκσκαφής 1:1 κοίτα που θα σε βγάλει στο επίπεδο της θεμελίωσης του κτιρίου. Αν και υπάρχουν πολλές ενστάσεις για θεμελίωση κτιρίου σε μερική επίχωση. Εγώ δεν θα προχωρούσα σε τέτοια λύση. Βλέπεις υπάρχει και η τροποποίηση του Πεπονή για τις ευθύνες του μηχανικού μέχρι τα τρισέγγονά σου.

'Άργιλος σαν υλικό επίχωσης πρέπει να αποφεύγεται για πολλούς λόγους. Τώρα για την λήψη ποτάμιου υλικού, πρόσεχε παραμονεύει η ΚΕΔ και μπορεί να σας κόψει κουστούμι. Πάντως μην πάρεις την επιφανειακή κροκάλα. Σε βάθος >2.0μ στην κοίτη θα βρεις άριστο υλικό για επίχωση που το έχει διαβαθμίσει κοκκομετρικά και εξυγιάνει η φύση στη διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων. Το ποταμίσιο υλικό έχει ασύγκριτα μηχανικά χαρακτηριστικά από του λατομείου. Εγώ στη θέση σου θα προέκρινα σαν υλικό επίχωσης λιθόδεμα με κροκάλα σε αναλογία μπετό:κροκάλα 1:10 Θα έχεις ένα τεχνητό κροκαλοπαγές με όλα τα πλεονεκτήματά του.

Αλλιώς μετατόπισε το πρόβλημα σε δομοστατικό, κατεβάζοντας το επίπεδο θεμελίωσης του ακραίου υποστυλώματος και δημιουργία κλειστού κιβωτίου (από υποστυλώματα+τοιχία). Οι δομοστατικές λύσεις είναι πιο σίγουρες.

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

Καλή λύση ο πρόβολος (το οροζόντιο φτερό) για να "σπάσεις" το διάγραμμα ωθήσεων αλλά σχετικό δύσκολο στη κατασκευή (εκτός και αν σκυροδετήσεις σε 3 φάσεις) και σου δημιουργεί κάποια προβλήματα στη συμπύκνωση (δεν χωράει μηχάνημα από κάτω) και θέλει προστασία από νερά. Τέλος σου δημιουργεί στο ύψος κατασκευής του άλλον ένα κόμβο και θα χρειαστεί (λογικά) παραπάνω οπλισμός και ημερομίσθια για τη τοποθέτηση του. Συνίσταται σε φτωχά από μηχανικής άποψης εδάφη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.