Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διάνοιξη αγροτικού δρόμου εκτός σχεδίου


tirbouson

Recommended Posts

Θέλω να ρωτήσω αν κάποιος συνάδελφος έχει την νομοθεσία για τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Συνάδελφος από πολεοδομία μου είπε ότι η νομοθεσία το θεωρεί ποινικό αδίκημα!!!

Link to comment
Share on other sites

Υπό την έννοια της ιδιωτικής ρυμοτόμησης υποθέτω ώστε να καλυφθεί η περίπτωση υπαίτιων κατατμήσεων.Γενικά πάντως για τις προύποθέσεις διάνοιξης ενός αγροτικού δρόμου θα απευθυνόμουν στην τεχνική υπηρεσία ενός Δήμου(όχι πολεοδομία γενικά).Αυτοί θα ξέρουν σίγουρα

Link to comment
Share on other sites

μπες εδώ: http://www.nakorinthias.gr/poleodomia/nomarxia/odiko_dyktio/

και κατέβασε το αρχείο giannispapadakis.pdf

από τη δεύτερη σελίδα και μετά είναι η νομολογία για τους αγροτικούς δρόμους κ περιλαμβάνει κ την περίπτωσή σου.στην κορινθία έχει γίνει χαμός με αυτό το θέμα γιατί η υποθηκοφύλακας αρνείται να μεταγράψει συμβόλαια που αναφέρονται σε αγροτικούς δρόμους, όταν αυτοί δεν αναφέρονται κ στα παλιά συμβόλαια

Link to comment
Share on other sites

λίγα στοιχεία :

 

Ο ορισμός της αγροτικής οδού γίνεται στην παράγραφο 2, του άρθρου 4, του Π.Δ. 28.11.1929 ΦΕΚ 421/Α΄/1929 και είναι : «αι οδοί αι άγουσαι από χωρίον προς κτηματικάς αυτών περιφερείας εισίν αγροτικαί».

 

Οι παραπάνω αγροτικοί δρόμοι αποτελούν υποσύνολο και ειδική κατηγορία των Δημοτικών ή Κοινοτικών δρόμων, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στον ν.3155/1955, εξυπηρετούν τις «πάσης φύσεως ανάγκες ενός Δήμου ή μιας κοινότητας μέσα στα διοικητικά όρια αυτού».

 

Έτσι, δεν είναι αγροτικός ο δρόμος που δημιουργήθηκε π.χ. προ 30ετίας και έχει αποκτήσει μεν την έννοια της κοινοχρησίας στην συνείδηση των κατοίκων της περιοχής αλλά δεν περιβλήθηκε του τύπου της διαπιστωτικής απόφασης του οικείου Νομάρχη,

αφού νόμιμοι τρόποι δημιουργίας κοινοχρήστων δρόμων είναι, εκτός άλλων, και οι εξής :

- δρόμοι που δημιουργήθηκαν προ της ισχύος του Ν.Δ.17-7/16.8.23 και εφόσον υπάρχει διαπιστωτική πράξη του οικείου Νομάρχη

- δρόμοι που δημιουργήθηκαν για την μεταφορά αγροτικών δρόμων και εφόσον υπάρχει διαπιστωτική πράξη του οικείου Νομάρχη

- δρόμοι που δημιουργήθηκαν από απαλλοτρίωση για πρόσβαση στις ακτές σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν.1337/83

 

Τέλος, δεν παρέχεται εις τους Δήμους ή τις κοινότητες η δυνατότητα να «αναγνωρίζουν» ή να «διαπιστώνουν» ότι υφίσταται κοινοτική οδός, οι δε ιδιοκτήτες ακινήτων, δι ων διέρχεται η «αναγνωριζόμενη» οδός, δύνανται να προσφύγωσιν ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων και να ζητήσωσι την αναγνώρισιν και προστασία των δικαιωμάτων των, αμφισβητούντες ότι υφίσταται οδός διερχόμενη δια των ακινήτων των (ΣτΕ 40/73)

 

περισσότερα στα βιβλία του συνάδελφου Ρωμαλιάδη

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

βαζω εδω το ερωτημα μου για να μην κανω νεο θρεντ.

 

σε 2 οικοπεδα εκτος σχεδιου του ιδιου ιδιοκτητη θελω να ανοιξω χωματοδρομο στο πρωτο (επι του δρομου) για να γινουν εργασιες στο δευτερο, δηλαδη για προσβαση μηχανηματων, εργατων κλπ. αδεια οικοδομης υπαρχει κανονικα.

 

απαιτειται καποια αδεια?

Link to comment
Share on other sites

Να σε βοηθήσω να το αντιμετωπίσεις διαφορετικά:

 

Δεν ανοίγεις δρόμο αλλά διαμορφώνεις προσβάσεις και πεζούλες (επίπεδα) για καλύτερη εκμετάλλευση του αγροτεμαχίου.

 

Οποία σύμπτωση! Οι προσβάσεις αυτές συμπτωματικά εξυπηρετούν και το γειτονικό ;)

Link to comment
Share on other sites

οκ σε πιανω. εχω βεβαια πεζουλες ηδη μεσα στην πορεια του δρομου οι οποιες πρεπει να καταστραφουν κ επειδη υπαρχει ευαισθησια στην περιοχη σκεφτομαι τι θα κανω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Θέλω να ρωτήσω αν κάποιος συνάδελφος έχει την νομοθεσία για τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Συνάδελφος από πολεοδομία μου είπε ότι η νομοθεσία το θεωρεί ποινικό αδίκημα!!!

 

Είναι γεγονός ότι από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται σαφώς ότι η διάνοιξη οδών

από ιδιώτες απαγορεύεται ρητώς. Επίσης από την κείμενη νομοθεσία ορίζονται σαφώς

οι διαδικασίες, οι απαιτούμενες μελέτες που θα πρέπει να εκπονηθούν καθώς και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου για την πραγματοποίηση εργασιών σε οδούς.

 

Ιδιαίτερη προσοχή σας εφιστούμε στο γεγονός ότι η πραγματοποίηση κάθε είδους εργασιών ή/και η έπ’ αυτοφώρω σύλληψη ατόμων που τις πραγματοποιούν, οδηγεί σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία σε αυτόφωρη διαδικασία των συλληφθέντων και κατάσχεση των μηχανημάτων που αυτοί χειρίζονται.

 

Επειδή η διασφάλιση της νομιμότητας στις διανοίξεις και εν γένει στις εργασίες που πραγματοποιούνται σε οδούς είναι αρμοδιότητα του Δήμου, και προκειμένου ο Δήμος να διασφαλίσει τη νομιμότητα τέτοιων εργασιών, σας καλούμε να μη προβαίνετε σε κανενός είδους εργασία διάνοιξης, βελτίωσης, συντήρησης, διαπλάτυνσης, καθαρισμού κλπ. οδών με εντολές ιδιωτών και χωρίς την ύπαρξη σχετικών μελετών και αδειοδοτήσεων και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

 

Από ιστοσελίδα Δήμου;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλημέρα,

 

Σε κληροτεμαχια διανομής με πλάτος αγροτικού δρόμου στα 2,5 μέτρα (όπως λεέι ο χάρτης διανομής) ο δήμος θέλει να κάνει διάνοιξη του αγροτικού δρόμου απαλλοτριώνοντας όμως μόνο τμήματα από δύο γήπεδα (αντικριστά) ισχυριζόμενος ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες έχουν αφήσει τμήματα των ιδιοκτησιών τους έτσι ώστε ο δρόμος έχει γίνει 5 μέτρα.

 

ΣΗΜ. ο δρόμος καταλήγει σε μπαζωμένο ρέμα.

Μπορεί να γίνει μία τέτοια μονομερής πράξη?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.