Μετάβαση στο περιεχόμενο

οικισμόι κάτω των 2000 κατοίκων - θέση στάθμευσης και υπολογισμός φυτευσης


Recommended Posts

Μέχρι σήμερα στην πολεοδομία δεν μου είχα ποτέ ζητήσει υπολογισμό φύτευσης και θέσεων στάθμευσης όταν επρόκειτο για οικοπεδο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων (Π.Δ. 1985).

Σήμερα τα ζήτησαν και τα δυο.

Όσων αφορά τη φύτευση μου είπαν ίσχυε πάντα. Όντος ισχύει αυτό?

Για τις θέσης στάθμευσης είπαν οτι εφόσον γίναμε μεγάλος δήμος με τον Καλλικράτη, από εκεί συνεπάγεται και η απαίτηση θέσεων στάθμευσης. Γνωρίζει κάνεις κάτι σχετικά?

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Το πιο πιθανό είναι να στηρίζονται στο άρθρο 2 παρ 15 ΓΟΚ 85 "οικόπεδο είναι κάθε γήπεδο που βρίσκεται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό" και στο άρθρο 23 του Κτιριοδομικού κανονισμου παρ. 1 και

2. "ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 πρεπει να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευτεί." και "κατά την ανέγερση νέας οικοδομής ή κατ' επέκταση προσθήκης σε οικόπεδο εμβαδού τουλάχιστον 200 τ.μ, πρέπει να φυτεύονται δέντρα ή να διατηρούνται τα υπάρχοντα, έτσι ώστε να αναλογεί τουλάχιστον ένα δέντρο ανά 200 τ.μ. οικοπέδου..."

Προσωπικά δε μου έχει τύχει να ζητήσουν κάτι τέτοιο σε οικισμό. Για το θέμα στάθμευσης δεν μπορώ να σου απαντήσω αυτή τη στιγμή. Πρέπει να το ψάξω. Κάποιος συνάδελφος με εμπειρία στο θέμα ας μας πει.

Link to comment
Share on other sites

http://www.elinyae.g....jsp?cat_id=852

 

Εδώ μιλάει για πόλεις και οικισμούς με πληθυσμό μεγ. των 15000 αλλά δεν νομίζω να το εννοεί αθροιστικά όλα τα χωριά μαζί αλλά κάθε ένα ξεχωριστά

 

 

--------------------------------------------------------------------------

Ps.

 

Αν δεν δουλεύει το link : ΦΕΚ 12Α΄ 2/2/82

Edited by georg coco
Link to comment
Share on other sites

Πολύ κατατοπιστικό ink. Ευχαριστώ.

Αν το πάρεις κατά γράμμα... είναι όπως τα λένε στην πολεοδομία. Με τον Καλλικράτη γίναμε ένας δήμος μεγαλύτερος των 15000 κατοίκων άρα...

Αλλά την ίδια έννοια έχει ο Δήμος τώρα? Και τελικά τι είναι ο οικισμός? Μέρος του Δήμου ή μια τοπική κοινότητα η οποία ανήκει διοικητικά στο Δήμο?

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 2 του Ν 960/79 ΦΕΚ 194/Δ/25-8-79

2. Δι' ομοίων ΠΔ. εκδιδομένων κατά την διαδικασίαν και τα κριτήρια της προηγουμένης παραγράφου καθορίζονται ανώτατα και κατώτατα όρια του απαιτουμένου αριθμού θέσεων σταθμεύσεως και δια τας άλλας πόλεις ή οικισμούς, έχοντας εγκεκριμένον ρυμοτομικόν σχέδιον ή μη, ή τμήματα αυτών ή κτίρια ανεγειρόμενα εκτός ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών. Κατά την τυχόν τροποποίησιν των Δ/των τούτων, δεν δύνανται να μειούνται τα δια των προγενεστέρων καθορισθέντα ανώτατα και κατώτατα όρια του απαιτουμένου αριθμού θέσεως σταθμεύσεως οχημάτων.

Άρα από τότε υπήρχει η πρόβλεψη να καθοριστούν προεδρικά διατάγματα ανάλογα με την περιοχή της Αττικής όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του ίδου Νόμου.

Στη συνέχεια ίδιο άρθρο παράγραφος 4:

4. "Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας", εκδιδομένων μετά γνώμην του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου ή μετά πάροδον απράκτου μηνιαίας προθεσμίας, αφ' ης εζητήθη η γνώμη αύτη και των οποίων το περιεχόμενον, η διαδικασία εκδόσεως και πάσα συναφής λεπτομέρεια καθορίζονται ειδικώτερον δια των κατά την παρ.2 του παρόντος άρθρου ΠΔ., ορίζονται, δι' έκαστον οικισμόν ή τμήμα τούτου ή συγκεκριμένας οδούς και πλατείας ή μεμονωμένα οικόπεδα ή εκτός οικισμού περιοχάς ή τμήματα ή θέσεις τούτων, ο εντός των ορίων των κατά τα ανωτέρω ΠΔ. απαιτούμενος αριθμός των θέσεων σταθμεύσεως αυτοκινήτων, αι ειδικώτεραι εις τας οποίας απαγορεύεται η δημιουργία χώρων σταθμεύσεως ως και πάσα άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος μη καθοριζομένη ειδικώς δια την εν λόγω περιοχήν υπό των Δ/των τούτων. Κατά την έκδοσιν των ανωτέρω αποφάσεων λαμβάνονται υπ' όψιν, αι εις εκάστην περίπτωσιν κυκλοφοριακαί, πολεοδομικαί, αισθητικαί και λοιπαί τοπικαί συνθήκαι, ως και αι συνθήκαι προστασίας του περιβάλλοντος.

(Σ.Σ Οι εντός "Δι' αποφάσεων του οικείου Νομάρχου" λέξεις

τίθενται ως αντικατεστάθησαν με τις λέξεις

"Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας"

σύμφωνα με την παρ.4γ Αρθ-14 του Ν-3044/02

ΦΕΚ-197/Α/27-8-02)

 

ΑΡΘΡΟΝ-1. ΠΔ 92/82 ΦΕΚ 12/Α/2-2-82

Εις πάσαν πόλιν ή οικισμόν της χώρας έχοντα εγκεκριμένον

ρυμοτομικόν σχέδιον ή μη, πληθυσμού άνω των 15.000 κατοίκων, βάσει

της απογραφής του 1971, εις το ηπειρωτικόν τμήμα του Νομού

Αττικής, πλην των περιοχών εντός της Μείζονος περιοχής

Πρωτευούσης, δια τας οποίας καθορίζονται βάσει του Αρθ-1 του υπ'

αρ.ΠΔ-1340/81 (ΦΕΚ-335/Α) ειδικαί προς τούτο διατάξεις και εις

πάσας τας περιοχάς εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων

και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών εμπιπτούσας εντός των

Διοικητικών ορίων Δήμων και Κοινοτήτων πληθυσμού άνω των 15.000

κατοίκων βάσει της απογραφής του 1971, επιβάλλεται η κατά το

Ν-960/79 ως ούτος ετροποποιήθη δια του Ν-1221/81 εξασφάλισις

χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων κατά τα ειδικώτερον, υπό των

διατάξεων του παρόντος ΠΔ., οριζόμενα.

 

ΑΡΘΡΟΝ-7. ΠΔ 92/82 ΦΕΚ 12/Α/2-2-82

1. Δια την έκδοσιν των κατά την παρ.4 του Αρθ-2 του

Ν-960/79, ως ούτος ετροποποιήθη υπό του Ν-1221/81 Νομαρχιακών

αποφάσεων απαιτείται σχετική αιτιολογική έκθεσις συντασσομένη υπό

της αρμοδίας πολεοδομικής αρχής, ενεργούσης κατόπιν προτάσεων,

υποβαλλομένων υπό των οικείων Δήμων ή Κοινοτήτων ή και οίκοθεν.

Εις την τελευταίαν ταύτην περίπτωσιν ζητείται η γνώμη των οικείων

Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά

των διατάξεων της αυτής ως άνω παρ.4.

2. Δια των κατά την ως άνω παρ.1 αποφάσεων καθορίζονται δι'

έκαστον οικισμόν, εις το σύνολον ή κατά τμήματα, πλέον του

απαιτουμένου αριθμού θέσεων σταθμεύσεως, το κύριον οδικόν δίκτυον

του οικισμού, αι συγκεκριμέναι περιοχαί ή θέσεις εις ας

απαγορεύεται η δημιουργία χώρων σταθμεύσεως δια λόγους

πολεοδομικούς, κυκλοφοριακούς, αισθητικούς, προστασίας

περιβάλλοντος.

Δια των αυτών αποφάσεων δύναται δια συγκεκριμένας περιοχάς

ή θέσεις του οικισμού να επιβάλλωνται υποχρεώσεις ως προς το

είδος του χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων (εστεγασμένου υπέργειου ή

υπογείου ή υπαιθρίου), αναλόγως των ως άνω πολεοδομικών και

λοιπών συνθηκών των υπ' όψει περιοχών ή θέσεων.

3. Αι κατά το παρόν άρθρο Νομαρχιακαί αποφάσεις

δημοσιεύονται δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

 

Στη συνέχεια ΠΔ 350 96/ ΦΕΚ 230/Α/17-9-96:

Στις πόλεις Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, 'Αργος, 'Αρτα, Βέροια, Βόλος, Γιαννιτσά, Δράμα, Εύοσμος Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λειβαδιά, Μυτιλήνη, Νάουσα, Νέα Ιωνία Βόλου, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Πτολεμαϊδα, Πύργος, Ρέθυμνο, Ρόδος, "Σαλαμίνα"(*), Σέρρες, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος στο ηπειρωτικό τμήμα του Ν. Αττικής (εκτός των ζωνών της ευρύτερης περιοχής Αθηνών που καθορίστηκαν με το ΠΔ-230/93 (ΦΕΚ-94/Α) καθώς και σε όλες τις περιοχές εκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των πιο πάνω δήμων, επιβάλλεται η εξασφάλιση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος δατάγματος.

 

ΑΡΘΡΟΝ-2.

Εντός των περιοχών που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο ο απαιτούμενος αριθμός των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ο οποίος ορίζεται με Νομαρχιακή (*) απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του Αρθ-2 του Ν-960/79 όπως ισχύει ανάλογα με τη χρήση και τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου, που προσμετράται στο συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος ούτε μικρότερος από τα αντίστοιχα όρια που αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους:

 

Άρα, νομίζω ότι απο τα παραπάνω προκύπτει ότι αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση Νομάρχή ή Περιφερειάρχη για έναν οικισμό που να προσδιορίζει απαιτούμενες θέσεις σταθμευσης και λοιπές λεπτομέριες δεν υπάρχει η υποχρέωση εξασφάλισής τους κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Το ΠΔ 92/82 επαψε να ισχύει μετά τη δημοσίευση του ΠΔ 350/96.Οπότε ισχύουν στις πόλεις που φαίνονται παραπάνω στο κείμενο που έβαλε ο Παύλος, που αναφέρεται σε αυτό το ΠΔ (350/96)

 

ΑΡΘΡΟΝ-11.

 

Καταργείται από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος το υπ'αρ. ΠΔ-92/82 "περί ρυθμίσεως των υποχρεώσεων εξασφαλίσεως χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων εις πόλεις ή οικισμούς της χώρας πληθυσμού άνω των 15000 κατοίκων ως και εις εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως" (ΦΕΚ-12/Α).

Link to comment
Share on other sites

Στη συνέχεια ΠΔ 350 96/ ΦΕΚ 230/Α/17-9-96:

Στις πόλεις Αγρίνιο, ....... καθώς και σε όλες τις περιοχές εκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των πιο πάνω δήμων, επιβάλλεται η εξασφάλιση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος δατάγματος.

 

Ερώτηση : που μπορεί να βρίσκεται μια περιοχή η οποία είναιεκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών? Εκτός σχεδίου? Δηλαδή επιβάλλεται η θέση στάθμευσης στα εκτός σχεδίου? και όχι στους οικισμούς?

 

Νομίζω οτι κάτι δεν έχω καταλάβει σε αυτήν την παράγραφο... βοήθεια παρακαλώ :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ερώτηση : που μπορεί να βρίσκεται μια περιοχή η οποία είναιεκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών? Εκτός σχεδίου? Δηλαδή επιβάλλεται η θέση στάθμευσης στα εκτός σχεδίου? και όχι στους οικισμούς?

 

Νομίζω οτι κάτι δεν έχω καταλάβει σε αυτήν την παράγραφο... βοήθεια παρακαλώ :)

 

αν πρόσεξες λέει.....

 

 

Στη συνέχεια ΠΔ 350 96/ ΦΕΚ 230/Α/17-9-96:

Στις πόλεις Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, 'Αργος, 'Αρτα, Βέροια, Βόλος, Γιαννιτσά, Δράμα, Εύοσμος Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λειβαδιά, Μυτιλήνη, Νάουσα, Νέα Ιωνία Βόλου, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Πτολεμαϊδα, Πύργος, Ρέθυμνο, Ρόδος, "Σαλαμίνα"(*), Σέρρες, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος στο ηπειρωτικό τμήμα του Ν. Αττικής (εκτός των ζωνών της ευρύτερης περιοχής Αθηνών που καθορίστηκαν με το ΠΔ-230/93 (ΦΕΚ-94/Α) καθώς και σε όλες τις περιοχές εκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των πιο πάνω δήμων, επιβάλλεται η εξασφάλιση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος δατάγματος.

 

Οπότε συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ τις πόλεις που αναφέρονται (εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός οικισμών κ.λ.π. των πόλεων αυτών που αναφέρονται) και ΕΠΙΠΛΕΟΝ σε όλες τις περιοχές εκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των πιο πάνω δήμων (πάλι των συγκεκριμένων πόλεων που αναφέρονται ονομαστικα)....

 

Κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ "πιάνει" όποια πόλη μεγάλωσε με τον Καλλικράτη, αλλά αυτές που αναφέρονται και στο σύνολο των διοικητικών ορίων τους (που εκεί παίζει αν εντάχθηκε σε αυτές τις πόλεις με τον Καλλικράτη κάποια περιοχή που πριν δεν ανήκε εκεί).

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Συνάδελφοι

έχω την εξής περίπτωση. Νομίμως υφιστάμενο κτίριο με ΟΑ 98 "Νέο Ισόγειο Κατάστημα με Υπόγειο" σε περιοχή που δεν άνηκε στα διοικητικά όρια κάποιου από τους δήμους όπως αυτοί αναφέρονται στο ΠΔ350 / 1996, οπότε και δεν έχει θέσεις στάθμευσης. Με τον Καλλικράτη η περιοχή συμπεριλήφθηκε σε έναν από τους αναφερόμενους δήμους. Θέλω να προβώ σε αλλαγή χρήσης από "κατάστημα" σε "κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος", θα απαιτηθούν θέσεις στάθμευσης από την πολεοδομία;

Edited by tkarch
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Θελω να κανω προσθηκη 20μ2 σε νομιμο κτιριο (αδειΑ του  81) 115μ2 σε οικισμο κατω των 2000 κατοικων.

Ποσες ειναι οι απαιτουμενες θεσεις σταθμευσης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.