Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νatura και κατάτμηση αγροτεμαχίου


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στον αρχικό νόμο 3937/11 είχαμε την εξής διατύπωση

παρ 2 δ-άρθρο 9 (καταργήθηκε)

) Μέχρι το λεπτομερή καθορισμό των ορίων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000αιτήματα για την έκδοση οικοδομικής αδείας σε γήπεδα κείμενα σε ζώνη πλάτους διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν των ορίων των περιοχών αυτών, όπως τα όριά τους αποτυπώνονται στους χάρτες κλίμακας 1:100000 της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, εξετάζονται μετά από αυτοψία για την ακριβή θέση του γηπέδου. Η αυτοψία διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης , η οποία υπολογίζει γραφικά τις συντεταγμένες, ή από τον οικείο Φορέα Διαχείρισης, εφόσον έχει συσταθεί. Εφόσον το γήπεδο εμπίπτει σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας αποστέλλεται με μέριμνα του διενεργήσαντος στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ) 

 

Στη συνέχεια με το άρθρο 8 παρ.1,  Ν-4164/13    (ΦΕΚ-156/Α/9-7-13), καταργείται η παρ. δ και προστίθενται οι περιπτώσεις της παρ. 2:

"ΑΡΘΡΟΝ-8 

Όρια ΕΖΔ και ΖΕΠ 
1. Η περιπτ.δ της παρ.2 του Αρθ-9 του Ν-3937/11 (ΦΕΚ-60/Α/11), όπως ισχύει, καταργείται. 
2. Στο Αρθ-9 του Ν-3937/11 (ΦΕΚ-60/Α/11), όπως ισχύει, προστίθενται νέες παρ.7 και παρ.8 ως ακολούθως: 
"7. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανατίθεται στην εταιρεία "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", όπως αυτή μετονομάζεται, η τήρηση των ορίων ΕΖΔ και ΖΕΠ σε εθνικό επίπεδο και καθορίζεται η διαδικασία ενημέρωσης και τήρησής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. 
8. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα όρια των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα της εταιρείας "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", όπως αυτή μετονομάζεται. Μετά τον ως άνω καθορισμό, η εντός/εκτός ορίων ΕΖΔ και ΖΕΠ έκταση βεβαιώνεται από σχετικό πιστοποιητικό που χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο, μετά τη σύστασή του κατά τις διατάξεις του Ν-2664/98 ή, εφόσον τέτοιο δεν υφίσταται, από την εταιρεία "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", όπως αυτή μετονομάζεται". 
 
Η αρχική διατύπωση δεν ανέφερε καν για τους ψηφιακούς χάρτες που είχε ανεβάσει το ΥΠΕΚΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του. Μιλούσε για εκείνη τη γραφική προσέγγιση πάνω σε χάρτες κλίμακας 1/100.000 (γελούσαν και τα τσιμέντα!).
Σήμερα (και σχεδόν από την ψήφιση του ν. 3937/11) υπάρχει αναρτημένη η ψηφιακή έκδοση (v.28 σε GIS).
Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι:
α) Με βάση ποια απόφαση γίνεται χρήση αυτών των ψηφιακών χαρτών και κατά πόσο θεωρούνται ως μια έγκυρη πηγή με προσυπογραφή της Διοίκησης?
β) Έχει υπάρξει απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ για τον καθορισμό των ορίων περιοχών δικτύου Νατούρα στο χαρτογραφικό υπόβαθρο της ΕΚΧΑ. ΑΕ?
γ) Η καταργηθείσα, άλλοτε παράγραφος δ του άρθρου 9, σήμερα με ποια έχει αντικατασταθεί; 
Αν δεν έχει, σημαίνει ότι οι ΥΔΟΜ πλέον δέχονται την δήλωση μηχανικού πάνω στο τοπογραφικό  χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου θέσης γηπέδου εντός δικτύου νατούρα;
Υ.Γ είναι γνωστό ότι όλοι κάνουμε χρήση της έκδοσης v.28 σε dwg. Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν να κάνουν με το τυπικό της υπόθεσης.
Στο ερώτημα του soulis13pao από όσο ξέρω δεν υπάρχουν απαντητικά έγγραφα. Μάλλον υπάρχει κενό νόμου στην προκειμένη περίπτωση, οπότε πρέπει να σκεφτούμε κάνοντας προσομοίωση βάσει σχετικά ανάλογων περιπτώσεων.
Λόγω της δυσμενέστερης αρτιότητας που ορίζεται στις περιοχές νατούρα, εφόσον το γήπεδο προυφίσταται της ημερομηνίας ισχύος του ν. 3137/11 και ήταν μέχρι τότε άρτιο και οικοδομήσιμο. θα είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο λόγω επιφάνειας μικρότερης των 10.000 τμ..
Έχουμε λοιπόν ένα ενιαίο γήπεδο, το οποίο αποτελείται από δυο διαφορετικούς τομείς αρτιότητας. Στο ένα τμήμα του, αρτιότητα βάσει ΦΕΚ 270/Δ/85 και Ν. 3212/03 όπως ισχύουν και στο άλλο τμήμα ισχύει ο ν. 3937/11 ως επιπλέον δυσμενέστερη διάταξη.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Αν έχω ένα τεμάχιο 50.000τμ μπορώ από αυτό να κόψω 20.000τμ τυφλό;

Μιλάμε για χωράφι όποτε δεν ενδιαφέρει η οικοδομησιμοτητα. Κάνουν μεταβιβάσεις μεταξύ τους πατέρας γιος για να μπούνε σε προγράμματα επιδοτήσεων.

Link to comment
Share on other sites

αν δεν εχεις αλλες απαγορευσεις,  εισαι καλυμενος ως προς τις  ΝΑΤΟΥΡΑ, ΖΟΕ.

[υποθετω οτι θα δοσει ο πατερας στον γιο του τα 20 στρ. απο ενα δικο του.]

Μαλλον πας για ενταξη σε προγραμμα ως "νεος αγροτης"

Ειδες αν δεν απαιτει άλλες προυποθεσεις το σχετικο προγραμμα  ή τον τροπο και το ετος κτησης του αγρου......

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω Δημήτρη σε τι προγραμμα θέλουν να μπουν, αν έχουν κάποιο περιορισμό στον ΟΣΔΕ η τι άλλο θέλουν να κάνουν. Είναι ένα τεράστιο χωράφι αναδασμού που του έχουν σκίσει τα πρεκια το κόβουν και το ράβουν όλη την ώρα :-)

 

Μια άλλη ερώτηση: στιγμιαία κατάτμηση κομματιού μικρότερου από 10.000 τμ το οποίο θα ενωθεί σε όμορο επιτρέπεται;

Edited by thief7710
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα! Έχω ένα τεμάχιο αναδασμού έτους 79, επιφάνειας 27950τ.μ. και πρόσωπο σε αγροτική οδό 107 μ.

Στο σύνολό του ανήκει σε περιοχή NATURA. Κατάτμηση ακριβώς στην μέση γίνεται;; Έχω μπερδευτεί με το αν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κομμάτι μεγαλύτερο από 10 στρέμματα ή όχι.

Η μάνα θέλει να το μοιράσει στους δύο γιούς ουσιαστικά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι η ελάχιστη επιφάνεια κατάτμησης εντός δικτύου natura 2000 είναι τα 10.000 τμ. Ο δρόμος αναδασμού θεωρείται κοινόχρηστος. Οπότε, αν το γήπεδο διαθέτει και πρόσωπο τουλάχιστον 50 μ στον δρόμο αυτό, τότε αυτό που σκέφτεσαι φαίνεται να μπορεί να γίνει. Εξέτασε μήπως υπάρχει κάποιο ΓΠΣ στην περιοχή το οποίο θεσπίζει μεγαλύτερα των 10.000 τμ όρια κατάτμησης και αν υπάρχουν περιοριστικές διατάξεις λόγω του αναδασμού.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δύο ερωτήσεις για αγροτεμάχια εντός περιοχής Natura

1) Για κατάτμηση σε περιοχές natura, εκτός από τα 10 στρέμματα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει και συγκεκριμένο πρόσωπο;

2) Σε αγροτεμάχια που έχουν κατατμηθεί με παλιό συμβόλαιο πρό του 2011 μπορεί να γίνει σήμερα τοπογραφικό για συμβόλαιο σε μη άρτιο αγρο; π.χ. 2 στρέμματα 

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

1. Ναι, αν θέλουν να δημιουργήσουν άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα, έστω δυο τον αριθμό, θα πρέπει η αρχική έκταση να είναι τουλάχιστον 20.000 τμ και το αρχικό πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο, τουλάχιστον 50 μ. Το πρόβλημα όμως είναι στον αναγνωρισμένο δρόμο. Δες και την απόφαση ΣτΕ 176/23.

2. Υφιστάμενα γήπεδα κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 3937/11 δεν επηρεάζονται. Είχες ένα μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, το οποίο παραμένει μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και μεταβιβάζεται. Δεν δημιουργήθηκε μετά το 2011, ώστε η κατάτμηση να είναι αυτοδικαίως άκυρη.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.