Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Είναι πρόβλημα το νερό στο υπέδαφος μιας οικοδομής;


 
CostasV

Recommended Posts

Δεδομένα : οικοδομή 7 ορόφων, κατασκευασμένη το 2000 στην Καλαμαριά. Υπάρχει υπόγειο. Υπάρχει επίσης ασανσέρ που κατεβαίνει μέχρι το υπόγειο, και το δάπεδο του φρεατίου του ασανσέρ (φυσικά) κατεβαίνει περίπου 70 cm χαμηλότερα από την στάθμη του δαπέδου του υπογείου.

 

Πρόβλημα : από το 2000 που τελείωσε η οικοδομή μέχρι σήμερα, σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις, το φρεάτιο του ασανσέρ γέμισε με νερά. Στην πρώτη περίπτωση (άνοιξη του 2001) τα νερά οφείλονταν σε διαροή αγωγού νερού της δίπλα οικοδομής, η οποία διορθώθηκε και τελείωσε το πρόβλημα. Στην δεύτερη περίπτωση (Μάιος 2005), τα νερά οφείλονταν στην παραδίπλα οικοδομή, και αφού η ΕΥΑΘ εντόπισε την διαρροή και ανάγκασε τους ιδιοκτήες να την επισκευάσουν , παλι τελείωσε το πρόβλημα. Στην τρίτη περίπτωση (Μάιος 2006) το πρόβλημα οφείλονταν σε διαροοή από τον αγωγό τροφοδοσίας της απέναντι οικοδομής, ο οποίος επισκευάστηκε και τελείωσε το πρόβλημα.

 

Ερώτηση : Ποιές είναι οι επιπτώσεις (κυρίως στην ασφάλεια, στατικότητα κτλ) από μία διαρροή που "πλημυρίζει" το υπέδαφος, όπως την περιέγραψα πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το πιο σημαντικό που δεν ανέφερες είναι η ποιότητα του εδάφους έδρασης: είναι κοκκώδες, βράχος (κερματισμένος φυσικά) ή αργιλικό;

 

Αφού λες για Καλαμαριά, υποθέτω ότι είναι αργιλικό το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί σαν σφουγγάρι. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της πολυκατοικίας (7 όροφοι), σίγουρα σε κάποια περίοδο της ζωής του κτιρίου θα παρουσιαστούν καθιζήσεις, διαφορικές και μη, λόγω της συμπύκνωσης του υπεδάφους.

 

Ο εμποτισμός των θεμελίων με νερό είναι επίσης πρόβλημα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί διάβρωση των οπλισμών των θεμελίων.

 

Εμένα βέβαια με προβληματίζει περισσότερο το γεγονός ότι συνέβησαν μέσα σε 5 χρόνια 3 βλάβες σε παρακείμενους αγωγούς νερού. Από αυτό μπορώ να κάνω (αυθαίρετα βέβαια) 2 αρχικές εικασίες:

 

:arrow: Η ΕΥΑΘ ή ο υπεργολάβος για τα υδραυλικά στις παρακείμενες οικοδομές έκανε απρόσεκτη δουλειά και δεν εννοώ να θίξω κανέναν επαγγελματία ή την ΕΥΑΘ.

 

:arrow: Λόγω τοπικών παραμορφώσεων του υπεδάφους, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι αγωγοί νερού, οι αγωγοί έπαθαν βλάβη ή έσπασαν και προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα.

 

Η 2η εικασία ενισχύει την πιθανότητα καθιζήσεων λόγω συμπύκνωσης του πιθανού αργιλικού υπεδάφους.

 

Και το καθιερωμένο disclaimer: Τα παραπάνω είναι εικασίες, βασισμένες σε παραδοχές που δεν ξέρω αν είναι πραγματικές (βλέπε σύσταση εδάφους). Πρόσθεσα φυσικά προσωπικές εμπειρίες από οικοδομές στις οποίες απασχολήθηκα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Η ΕΥΑΘ ή ο υπεργολάβος για τα υδραυλικά στις παρακείμενες οικοδομές έκανε απρόσεκτη δουλειά και δεν εννοώ να θίξω κανέναν επαγγελματία ή την ΕΥΑΘ

Είναι απίθανο να ήταν ένας ο εργολάβος που έκανε τα υδραυλικά των γύρω οικοδομών. Το πιο πιθανό είναι να ήταν διαφορετικοί. Ωστόσο, όπως φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού, όλοι τους (οι διαφορετικοί εργολάβοι) έβαλαν υλικά που σε μία δεκαετία-δεκαπενταετία σκούριασαν και τρύπησαν οι σωλήνες. Η διαφορά είναι ότι το νερό αυτό "βγαίνει" στο φρεάτιο του ανελκυστήρα μας και έτσι γίνεται αντιληπτό, ειδάλλως η διαρροή θα συνεχιζόνταν (χωρίς να πα΄ρει κανείς χαμπάρι, αφού είναι πριν τους μετρητές της ΕΥΑΘ) για πολλά ακόμη χρόνια

 

Λόγω τοπικών παραμορφώσεων του υπεδάφους, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι αγωγοί νερού, οι αγωγοί έπαθαν βλάβη ή έσπασαν και προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα

Δεν παρατήρησα οπτικά καμία μεγάλη (από 1-2 cm και πάνω) καθίζηση στις διπλανές οικοδομές.

 

 

 

 

 

Να ρωτήσω μερικά πράγματα.

Είδα αναφέρεσαι σε συμπυκνωση του εδάφους. Δεν ξέρω από εδαφολογικά, οπότε ρωτώ: η συμπύκνωση είναι προς το καλό ή προς το κακό, σχετικά με την στατικότητα και την συμπεριφορά σε σεισμό;

 

Από το 2000 που χτίστηκε η οικοδομή μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ρωγμές ή άλλα σημάδια που να μας προειδεάζουν για καθίζηση στην οικοδομή μας. Αντίθετα στην διπλανή οικοδομή (που είναι 4όροφη, και όπου είχε εντοπιστεί η διαρροή την άνοιξη 2001) έχουν αναφερθεί από τους ενοίκους σημάδια καθίζησης, τόσο πριν το χτίσιμο της δικής μας οικοδομής, όσο και κατόπιν.

 

Τέλος, σχετικα με την διαβρσωση του οπλισμού των θεμελίων, όταν μιλώ με αλλους μεγαλύτερους πολιτικούς μηχανικούς, μου λένε: Αν διαβρώνονταν έτσι τα θεμέλια, τότε όλα τα παραλιακά κτίρια της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να είχαν καταρεύσει στον σεισμό.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ την ένταση του προβλήματος της διάβρωσης

Link to comment
Share on other sites

Εχουν δίκιο οι παλιοί μηχανικοί.

Αν διαβρώνονταν έτσι τα θεμέλια, τότε όλα τα παραλιακά κτίρια της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να είχαν καταρεύσει στον σεισμό.

 

Η συμπυκνωση είναι προς καλό.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε έδαφος που δέχεται φορτίο για ένα διάστημα συμπυκνώνεται και αυτό είναι καλό και ζητούμενο.

Άλλωστε, μία από τις μεθόδους βελτίωσης των χαρακτηριστικών του εδάφους είναι η φόρτιση του μ' ένα φορτίο (επιχώσεις) για πχ έξι μήνες έως ένα χρόνο.

 

Στη διπλανή οικοδομή που είναι λιγότερων ορόφων/βάρους είναι λογικό να υπάρξουν προβλήματα (από μη εμφανή έως πολύ σοβαρά) λόγω καθιζήσεων που οφείλονται στην ανέγερση της δικής σας οικοδομής.

 

Οι οπλισμοί θα διαβρωθούν αν δεν έχουν καλή επικάλυψη και αν το σκυρόδεμα δεν έχει αρκετό τσιμέντο.

Link to comment
Share on other sites

Η συμπύκνωση των αργιλικών εδαφών στην οποία αναφέρεστε λέγεται στερεοποίηση στην εδαφομηχανική(οφείλεται στην βαθμιαία αποβολή νερού από τους πόρους του υλικού).

Προφανώς έχει ευμενή αποτελέσματα στην διατμητική αντοχή των αργιλικών εδαφών αλλά ταυτόχρονα το φαινόμενο της στερεοποίησης επιφέρει και καθιζήσεις ανάλογες του συντελεστού στερεοποιήσεως και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται και ιδίως για μεγάλες κατασκευές (βλ. 7όροφη οικοδομή), αλλιώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην ασφάλεια ή /και στην λειτουργικότητα του έργου.

Η χρήση προφόρτισης (επιχώματος) μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο για την αύξηση της Φ.Ι, που ενίοτε μπορεί και να μην είναι αναγκαία (επαρκής Φ.Ι), αλλά και για να μην υπερβαίνουν οι συνολικές καθιζήσεις του έργου τις μέγιστες επιτρεπόμενες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, .... αλλά στο ερώτημά μου,

 

Ποιές είναι οι επιπτώσεις (κυρίως στην ασφάλεια, στατικότητα κτλ) από μία διαρροή που "πλημυρίζει" το υπέδαφος, όπως την περιέγραψα πιο πάνω.

 

ποιά είναι η απάντηση; Τι είναι τελικά οι επιπιτώσεις ; Θετικές - Μάλλον θετικές - Ούτε θετικές ούτε αρνητικές - Μάλλον αρνητικές- Αρνητικές;

 

Ερμηνεύω τις απαντήσεις που έλαβα ως εξης

engXanthi : μάλλον αρνητικές

pappos : μάλλον θετικές

χαρης: μάλλον θετικές (αν και εφόσον οι οπλισμοί μας έχουν καλή επικάλυψη και το σκυρόδεμα είχε αρκετό τσιμέντο)

civil24 : ?

 

Μπερδεύτηκα περισσότερο...

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα δεν έχει τόσο σημασία η καθίζηση ως νούμερο αλλά η διαφορική καθίζηση. Αν έχεις διαφορική καθιζηση τότε αυξάνονται κατα πολύ τα εντατικά μεγέθη των δοκών.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ορθό να λες ότι το νερό έχει "θετικές" επιπτώσεις. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Το σωστό είναι να λες ότι δεν κινδυνεύουν οι οπλισμοί σου από διάβρωση εφόσον υπάρχουν επικαλύψεις και τσιμέντο που ανέφερα προηγουμένως.

 

Μια επταώροφη οικοδομή δε κτίζεται σε μια μέρα. Τα φορτία της επιβάλλονται σταδιακά. Στη διάρκεια της κατασκευής της λοιπόν γίνεται μια συνεχής στερεοποίηση του εδάφους, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο civil24. Οι καθιζήσεις δε, δεν επέρχονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κι αυτές ακολουθούν την πορεία της κατασκευής.

 

Συνεπώς, αφενός το έδαφος βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αφετέρου οι καθιζήσεις δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο ακούγονται γιατί α) δεν επέρχονται ξαφνικά και αφού έχουν γίνει όλες οι συνδέσεις των δικτύων και β) μια τέτοια οικοδομή του 2000 με υπόγειο, περιμετρικά τοιχώματα 25cm, ισχυρές πεδιλοδοκούς και μια πλάκα κοιτόστρωσης στο κλιμακοστάσιο, όπως φαντάζομαι ότι θα έχει, δεν θα έχει διαφορικές καθιζήσεις αλλά θα καθιζάνει όλη μαζί σαν ένα στερεό σώμα. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για μια τεράστια σε έκταση οικοδομή που τμήματά της βρίσκονται σε διαφορετικά εδαφικά στρώματα.

Link to comment
Share on other sites

Προς Χάρη: ok, συγγνώμη για την παρανόηση από μέρους μου. Οπότε οι οπλισμοί είναι εντάξει (αν και εφόσο υπα΄ρχει επικάλυψη και τσιμένο)

 

Αρα το μοναδικό ( ; ) πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη νερών στο υπέδαφος της οικοδομής, θα μπορούσε να είναι η διαφορική καθίζηση;

 

Επιφάνεια πλάκας (άρα και υπογείου) περίπου 11Χ12 = 130 m2

 

Και λόγω του σχήματος και μεγέθους της οικοδομής, δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα.

 

Αρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με βάση αυτά τα στοιχεία που ανέφερα και συζητήσαμε. Κατάλαβα σωστά; Ούτε θετικές ούτε αρνητικές επιπτώσεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.