Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

πραγματογνώμων σε δικαστήριο


Recommended Posts

Εγώ για λόγους υποσυνειδητης αντικειμενικότητας μοίραζα το ποσό και στις δυο πλευρές γιατί δεν ήθελα έστω και χωρίς να το θέλω να επιρεαστώ στην πραγματογνωμοσύνη μου Αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να μην πληρώνομαι από όλους. Στους καταλόγους με έβαλε μια δικηγόρος (αφού της έστειλα ότι χαρτιά χρειάζονταν) για υπόθεση που ήθελε να αναλάβω την οποία όμως δεν χρειάστηκε να γίνει γιατί συμβιβάστηκαν οι αντίδικοι και έτσι έμεινα στους καταλόγους και έκανα περί τις 6 άλλες πραγματογμωμοσύνες Η εμπειρια μου από την διαδικασία αυτών των εργασιών ήταν ότι για να μην έχω πρόβλημα έπρεπε να αφιερώσω πολλάπλάσιο χρόνο από άλλες εργασίες με ανάλογη πληρωμή Και το χειρότερο επειδή πολλές εργασίες ήταν από την περιοχή μου είχα πολλές επισκέψεις για μεγάλο διάστημα στο γραφείο που με απασχολούσαν πάνω στην εργασία και πολλές φορές υπήρχε και ένταση αν το αποτέλεσμα δεν ευνοούσε κάποια από τις δυο πλευρές Σε μια περίπτωση ειχα την ίδια αντιμετώπιση και από τις δυο πλευρές Πάντως παρά τις ψαρωτικές απειλές κανείς δεν τόλμησε να κάνει κάτι παραπάνω γιατί όλες οι εργασίες ήταν τεκμηριωμένες και είχα όσο μπορούσα αντιμετωπίσει αντικειμένικά την απάντηση στα ερωτήματα που έπρεπε να δώσω Η φύση των εργασιών ήταν τετοια που τουλάχιστον στα τεχνικά θέματα πχ αντιπαραβολή σχεδίων , ερμηνείες από Α/Φ κλπ η άπαντηση ήταν μια και δεν χωρούσε άλλη απάντηση

Φυσικά δεν πήγα ποτέ να ανανεώσω την εγγραφή στο κατάλογο των πραγματογνώμων και δεν ξέρω αν σήμερα περιλαμβανομαι σε αυτούς αφού έχει περάσει σχεδόν ένα οκτάμηνο και δεν έχω ορισθεί σε καποια εργασία

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Ετσι για την ιστορία θα σας αναφέρω ένα πρόσφατο περιστατικό...

Με παίρνει τηλέφωνο ένας πολιτικό μηχανικός που με βρήκε από το Ιντερνετ....

Με είχε διαβάσει σε φόρουμ και μου έτρεφε κάποια εκτίμηση...

Μου ζήτησε λοιπόν να πάω σαν υδραυλικός του για ένα πρόβλημα υγρασίας μιας και ήταν διορισμένος απο δικαστήριο σαν πραγματογνώμονας σε πανάκριβο σπίτι στο πανόραμα Βούλας όπου ο αγοραστής ήταν σε διαμάχη με τον κατασκευαστή....

Που πάω να μπλέξω σκέφτηκα για ένα ποσό 120€....

Έλα όμως που ο πολιτικός με σκλάβωσε με την συμπεριφορά του και πράγματι πήγα..

Βρήκα εκεί 3 πολιτικούς μηχανικούς, τον υδραυλικό του ιδιοκτήτη, την γυναικά του ιδιοκτήτη τον κατασκευαστή με τον γαμπρό του....

Για να μην τα πολυλογώ γινόταν της που.......νας...

Φωνές απειλές κακό.......

Ο ένας πολιτικό να τα χώνει στο άλλον με το γάντι....Μα συνάδερφε.....μα συνάδερφε.....

Εγω η αλήθεια το είχα πάρει πολύ χαλαρά και χαζεύοντας την θέα από το πανόραμα το διασκέδαζα... :smile:

Η αλήθεια είναι ότι στάθηκα και τυχερός....

Εντοπίσαμε την υγρασία μαζί με τον υδραυλικό του ιδιοκτήτη μέσα σε 15 λεπτά ξηλώνοντας μόνο 1 πλακάκι....

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουμε την εκτίμηση όλων των παρευρισκομένων...

Στο τέλος πληρώθηκα από τον κατασκευαστή (δεν ξέρω γιατί πληρώθηκα από αυτόν.... Έτσι είχε κανονίσει ο δικός μου πολιτικός) και έφυγα με ελαφρά πηδηματάκια..... :mrgreen:

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι αν μου επιτρέπετε μια ερώτηση: Το ύψος της αμοιβής για μια δικαστική πραγματογνωμοσύνη το καθορίζετε εσείς κατά την κρίση σας?

Link to comment
Share on other sites

αν περίμενες να την κρίναν οι διάδικοι θα έπρεπε να τους πληρώσεις κιόλας. Φυσικά εσύ, αλλά να είναι σε μια σωστή και αιτιολογημένη βάση

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μάλλον παραήταν γενική η διατύπωση από πλευράς μου. Αυτό που θα ήθελα είναι να διαβάσω γνώμες από συναδέλφους σχετικά με το ύψος της αμοιβής μιας δικαστικής πραγματογνωμοσύνης κατά περίπτωση. Προσωπικά εγώ για τη μοναδική περίπτωση παραγματογνωμοσύνης που μου έχει ανατεθεί μέχρι στιγμής, η οποία αφορούσε επίδικο κομμάτι γης, την πληρώθηκα 2.500,00 ευρώ - αμοιβή κάτι πολύ παραπάνω από ικανοποιητική σε σύγκριση με το χρόνο που χρειάστηκε να αφιερώσω και το βαθμό δυσκολίας της υπόθεσης. Τη συγκεκριμένη αμοιβή δεν τη διαπραγματευτηκα, η υπόθεση μου ήρθε μέσω φίλου δικηγόρου ο οποίος κατευθείαν μου είπε "η αμοιβή είναι τόσα". Αν είχα κληθεί να διαπραγματευτώ, παίζει να είχα δεχθεί και με το 1/2 του παραπάνω ποσού. Σε μια εκδήλωση του τ.ε.ε. για τις πραγματογνωμοσύνες, το τ.ε.ε. νομίζω αν θυμάμαι καλά έχει θεσπίσει μια πάγια αμοιβή γύρω στα 1.200 ευρώ για πραγματ/νες που αναθέτει στα μέλη του μητρώου παργματ/νων του τ.ε.ε.

Link to comment
Share on other sites

Αν εξαιρέσεις το γεγονός πως μέτρησα και ο ίδιος για να επιβεβαιώσω την υπαρχουσα κατάσταση και τα μεγέθη στα τοπογραφικά διαγράμματα άλλων μηχανικών τα οποία μου προσκόμισαν οι διάδικοι (κυρίως για δική μου εξασφάλιση και σιγουριά), στην ουσία αυτό που έκανα ήταν να συντάξω μια στοιχειοθετημένη τεχνική έκθεση. Μικρή η σημασία αυτού όμως, αν ήταν άλλη η υπόθεση θα επρόκειτο και για πραγματογνωμοσύνη και με την ουσιαστική έννοια του όρου.

Link to comment
Share on other sites

Ο καθορισμός της αποζημίωσης μπορεί να τεκμηριωθεί με τον 696/74 αρθ.102 που για μηχανικό > 20ετίας είναι σήμερα περίπου 93 €/ώρα.

Συνεπώς εκτιμάς το χρόνο που θα αφιερώσεις πολλαπλασιάζεις ανάλογα και προσθέτεις και τις όποιες δαπάνες-έξοδα.

Σημασία έχει η σωστή εκτίμηση, που φυσικά εξαρτάται και λίγο από το διεκδικούμενο ποσό (το οποίο συνήθως είναι ανάλογο της δυσκολίας και του χρόνου που θα αφιερώσεις). Φυσικά και δεν αφίνεις τον επισεύδοντα να καθορίσει αυτός την αποζημίωση. Αν δεν του αρέσει, ας ζητήσει να οριστεί άλλος πραγματογνώμονας και εσύ παραιτήσαι για οποιονδήποτε λόγο.

Συνάδελφοι, θα ήθελα να ρωτήσω, αν μετά την κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης, ζητήσουν διευκρινήσεις κ.λ.π. τα αντίδικα μέρη, πως γίνεται η όλη διαδικασία ? Θέτονται επίσημα οι ερωτήσεις μέσω διακαστικής οδού και απαντώνται ανάλογα ? Μιλάω για την επίσημη διαδικασία και όχι τις ανεπίσημες διευκρινήσεις που νομίζω μπορείς να δώσεις, ή μήπως δεν πρέπει να δώσεις καμιά ανεπίσημη διευκρίνηση ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρω για τις απαντήσεις που θα δώσετε.

Link to comment
Share on other sites

Διαβασε τη δικη μου περιπτωση.

Μου ζητησε ο ιδιος ο ανακριτης που ειχε διαταξει την πραγματογνωμοσυνη (εγγραφως το ζητησε) να υποβαλω καποιες διευκρινισεις μετα την υποβολη της πραγματογνωμοσυνης.Πραγματι τις εδωσα εγγραφως .

Αποτελεσμα.Ακυρωθηκε η πραγματογνωμοσυνη διοτι επρεπε οι διευκρινησεις να δοθουν μονο εφοσον το διετασε με αποφαση του το δικαστηριο που θα συνεδριαζε σε σωμα.

Δηλαδη ηταν ακυρη η εντολη του ανακριτη.

Πρεπει λοιπον τα αντιδικα μερη να απευθυνθουν στο δικαστηριο και αυτο να αφοφασισει αν πρεπει να δοθουν ή οχι διευκρινησεις ή οτιδηποτε αλλο.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.