Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σκιάσεις


Inzaghi

Recommended Posts

1 ώρα πριν, dib said:

Ναι ... αν και δεν επιρεάζουν την ενεργειακή κατάταξη της ΘΖ

To είχαμε συζητήσει και πιο παλιά.

Δεν επηρεάζουν τον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας. καθότι (όπως φαίνεται και στον τύπο 2.25, σελ. 51, ΤΟΤΕΕ-2) δεν εισέρχονται πουθενά συντελεστές σκιάσεων στον μειωτικό συντελεστή b.

Όμως, στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ λαμβάνει υπόψη του και τους συντελεστές σκιάσεων δομικών στοιχείων ΜΘΧ (μην με ρωτήσεις πως, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο) και αυτό φαίνεται κάνοντας αλλαγές στους συντελεστές σκίασης ΜΘΧ και παρατηρώντας μικρές αλλαγές στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτηρίου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα,  θέλω να εκδώσω ενα ΠΕΑ για διαμέρισμα 43μ2 ρετιρέ το οποίο σκιάζεται με τέντα η οποία στηρίζεται στην άκρη του προβόλου  όπως στην φωτογραφία.Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο.Πως αντιμετωπίζω την σκιάση?  Σκεπαζεται ολη η βεράντα μήκους 8μ και πλατους 4,50. 

IMG_20190224_154856.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτή είναι κλασσική περίπτωση τέντας, αντιμετωπίζεται κατά τα γνωστά 

Μετράς το ύψος εκεί που τελειώνει η τέντα και βρίσκεις την γωνία β (το μήκος L είναι το πλάτος του μπαλκονιού)

image.thumb.png.b4b2a9ade95855937911cc8ecfea4a01.png

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Στις περιπτώσεις μονοκατοικίας με οριζόντια πλάκα σκυροδέματος κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, στις σκιάσεις βάζουμε σε όλα τα πεδία 0 ή θεωρούμε την στέγη ως το δομικό στοιχείο που δέχεται τον ήλιο και συμπληρώνουμε τους συντελεστές σκίασης της στέγης;

Drawing2 Model (1).pdf

Link to comment
Share on other sites

Το δομικό στοιχείο είναι η πλάκα. Οι σκιάσεις της και το α είναι αυτές της στέγης.

Π.χ. α=0,60 και σκιάσεις:

1 1 1 1 0,9 0,9

Σαν να <<διπλώνεις>> τη στέγη πάνω στην πλάκα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, γνωρίζετε πως υπολογίζουμε σκίαση επικλινούς στέγης? Επισυνάπτω ένα σχέδιο για φανεί πως σκιάζεται η στέγη, απο την στέγη του διπλανού κτιρίου που βρίσκεται 6 μ ψηλότερα.

ΣΤΕΓΕΣ ΣΚΙΑΣΗ.pdf

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Alejandro_92 said:

 

Δύο προτελευταία εδάφια της παρ 4.3. "ΣΥΝΕΛΕΣΤΕΣ ΣΚΙΑΣΗΣ" του κεφ 4. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2017  :

 "....Ο συντελεστής σκίασης για τις οριζόντιες ή κεκλιμένες επιστεγάσεις (π.χ. δώματα ή στέγες), καθώς και τα κουφώματα οροφής (π.χ. φεγγίτες), εξαρτάται από τη μορφολογία του περιβάλλοντος χώρου (φυσικά ή τεχνητά εμπόδια) και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν επάνω στις επιστεγάσεις, όπως η απόληξη κλιμακοστασίου, οι ηλιακοί συλλέκτες, τα τεχνικά συστήματα κλιματισμού κ.ά. Για τις οριζόντιες επιφάνειες καθορίζεται ένας μέσος συντελεστής σκίασης. Για λόγους απλοποίησης κατά τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων ο μέσος συντελεστής σκίασης οριζόντιων δομικών στοιχείων λαμβάνεται ίσος με 0,9, ανεξαρτήτως του βαθμού σκίασης των οριζόντιων επιφανειών, υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων είναι μικρότερος από 0,6 [W/(m²·K)].

Όταν ο συντελεστής θερμοπερατότητας των οριζόντιων δομικών στοιχείων είναι μεγαλύτερος από 0,6 [W/(m²K)] ο μελετητής ή επιθεωρητής θα πρέπει να εκτιμήσει το βαθμό σκίασης του οριζόντιου δομικού στοιχείου. Στην περίπτωση που το οριζόντιο δομικό στοιχείο δεν σκιάζεται από φυσικά, τεχνητά εμπόδια ή εγκαταστάσεις, ο μέσος συντελεστής σκίασης παίρνει τη μέγιστη τιμή του (1,0) τόσο για τη χειμερινή όσο και τη θερινή περίοδο. Η ελάχιστη τιμή του μέσου συντελεστή σκίασης για οριζόντια δομικά στοιχεία πλήρως σκιασμένα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, είναι 0,3. Στην περίπτωση της μερικής σκίασης, π.χ. όταν περίπου η μισή επιφάνεια του οριζόντιου δομικού στοιχείου σκιάζεται λόγω εγκαταστάσεων, ο μέσος συντελεστής σκίασης του οριζόντιου δομικού στοιχείου μπορεί να ληφθεί ίσος με 0,6...."

Edited by nick_61
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.