Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σκιάσεις


Inzaghi

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους....... έχω μια απορία πάνω στις σκιάσεις και όποιος συνάδελφος μπορεί ας μου δώσει μια απάντηση γιατί δεν βγάζω άκρη.

θέλω να βρω της συντελεστές σκίασης F για τα αδιαφανή δομικά στοιχεία ενός κτηρίου από του πινάκες ΤΟΤΕΕ 1 (3,18 εάν δεν κάνω λάθος) .

 

Κάνοντας όλοι την τοιχοποιία που κοιτάζει σε όλες του προσανατολισμούς τα βρίσκουμε πολύ ωραία. Η ερώτηση μου είναι :

 

Το πάτωμα και το ταβάνι ενός διαμερίσματος που είναι στον 3ο πχ (ρετιρέ) δεν αποτελούν και αυτά δομικά στοιχεία του κτιρίου? και εάν ναι (λόγο του ότι είναι οριζόντια επίπεδα) πως βρίσκουμε τους συντελεστές σκίασης F-hor , F-oν κλπ?

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

TOTEE σελίδα 70

τώρα για το δάπεδο, δε σε πολυκατάλαβα, μάλλον τα λες λίγο μπλεγμένα

Edited by AristidisZ
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 "δεύτερη έκδοση", σελίδα 70:

<<Ο συντελεστής σκίασης για τις επιστεγάσεις οριζόντιες ή κεκλιμένες (π.χ. δώματα ή στέγες), καθώς και τα κουφώματα οροφής (π.χ. φεγγίτες), εξαρτάται από τη μορφολογία του περιβάλλοντα χώρου (φυσικά ή τεχνητά εμπόδια) και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν πάνω στις επιστεγάσεις, όπως η απόληξη κλιμακοστασίου, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι εγκαταστάσεις κλιματισμού κ.ά. Για τις οριζόντιες επιφάνειες αντί για τους τρεις επιμέρους συντελεστές σκίασης (περιβάλλοντα χώρου, οριζόντιους προβόλους, πλευρικά εμπόδια), καθορίζεται ένας μέσος συντελεστής σκίασης. Για λόγους απλοποίησης, για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων ο συντελεστής σκίασης
λαμβάνεται ίσος με 0,9, ανεξαρτήτως του βαθμού σκιασμού των οριζόντιων επιφανειών, υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων είναι μικρότερο από 0,6 [W/(m2K)]. Η ελάχιστη τιμή του συντελεστή σκίασης για οριζόντια δομικά στοιχεία πλήρως σκιασμένα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, είναι 0,3>>.

 

Με το πάτωμα δεν ασχολείσαι εφόσον είναι αδιαβατική επιφάνεια (επιφάνεια προς θερμαινόμενο χώρο). Αν είναι προς εξωτερικό αέρα, παίρνεις το 0,3, οπότε μπορείς να συμπληρώσεις: 1/1/0,3/0,3/1/.

 

Για το δώμα, υπάρχει μια οδηγεία-σύσταση στα FAQs του ΤΕΕ:

<<...Ο υπολογισμός του συνολικού συντελεστή σκίασης είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση αδυναμίας αναλυτικού υπολογισμού, ο συντελεστής σκίασης των επιστεγάσεων λαμβάνεται ίσος με:

  • 0,9 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και περιορισμένη σκίαση των επιστεγάσεων. Ως περιορισμένη σκίαση νοείται η έλλειψη φυσικών ή τεχνητών εμποδίων, καθώς και η ύπαρξη Η/Μ εγκαταστάσεων μικρής επιφάνειας.
  • 0,6 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και μερική σκίαση των επιστεγάσεων.
  • 0,3 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και με σημαντική σκίαση των επιστεγάσεων (π.χ. μεγάλου ύψους κτήρια, μεγάλο ποσοστό κάλυψη επιστεγάσεων από Η/Μ εγκαταστάσεις κ.ά.).

Οι ως άνω συντελεστές σκίασης για επιστεγάσεις μπορούν να ληφθούν υπόψη και για ανοίγματα οροφής, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν κάποιο ειδικό σύστημα σκίασης>>.

Οπότε μπορείς να βάλεις π.χ.: 1/1/0,6/0,6/1/1.

 

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Θα συμβούλευα τους συναδέλφους που άρχισαν τώρα να ασχολούνται με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, εκτός από τις ΤΟΤΕΕ (τις οποίες πρέπει να τις ξεσκονίσουν), τη σχετική νομοθεσία και την ύλη των σεμιναρίων που παρακολουθήσανε, να επισκέπτονται και την ιστοσελίδα του ΤΕΕ που θα τους λύσει πολλές απορίες.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Ήσασταν αρκετά κατατοπιστικοί ευχαριστώ..Όσο για τα σεμινάρια είμαι από αυτούς που τα έκαναν (για κακή μας τύχη) από τους πρώτους -- δηλαδή από τον Μάρτιο του 2012 και περιμέναμε τις εξετάσεις όλο αυτό το διάστημα.

Ακόμα και οι καθηγητές μας, δεν γνώριζαν κάποια πράματα λόγο του ότι ήταν όλα καινούργια (για τότε).

Ευτυχώς υπαρχει το michanikos.gr οπού συζητάμε τις απορίες μας με τους ποιο έμπειρους συνάδελφους.

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

συγγνώμη αν έχει απαντηθεί ήδη αυτό που θα ρωτήσω, αλλά δεν το βρήκα κάπου.

Λοιπόν, στα σεμινάρια σήμερα συζητούσαμε τη σκίαση από ορίζοντα και ο καθηγητής μας είπε πως την λαμβάνουμε υπόψην μόνο όταν σκιάζει όλο το μήκος του τοίχου του κτιρίου μας.

 

Εγώ από αυτά που είχα διαβάσει από εδώ, θεωρούσα ότι θα "σπάσουμε" τον τοίχο σε δύο μέρη, στο ένα κομμάτι που σκιάζεται από ορίζοντα και σε αυτό που δε σκιάζεται.

 

Τι ισχύει στην προκειμένη?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν πιστεύεις ότι έχεις μερική σκίαση κάντο. Αλλά και πάλι πόσο ακριβής θα είσαι? Παιζει ρόλο και ο προσανατολισμός του τοίχου. Αλλες φορές έχει κάποιο νόημα άλλες δεν παίζει κανέναν ρόλο...

Link to comment
Share on other sites

Η σκίαση του μισού μήκους του τοίχου θεωρείται μερική?

 

Πιστεύω παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, μπορεί να είχα σκίαση στο ίδιο σημείο αλλά πλευρική.

Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο ότι σκιάζεται και λιγότερο αν είναι από ορίζοντα ή πλευρική.

Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Το πόσο σημαντική είναι η σκίαση έχει να κάνει:

- με τον προσανατολισμό του τοίχου (αυτό θα το καταλάβεις και απο τους συντελεστές)

- με το αν υπάρχουν διαφανείς επιφάνειες στο σκιαζόμενο τμήμα.

Αν π.χ. ο τοίχος σου είναι βορινός, τότε η επίδραση της σκίασης είναι σχεδόν αμελητέα. 

Όσο για την ερώτησή σου, ο τοίχος (για λόγους ορθότητας) πρέπει να "σπάσει" σε δύο τμήματα. 

Link to comment
Share on other sites

Η ίσως θα μπορούσες να βγάλεις μία σταθμισμένη τιμή του συντελεστή που θα προκύψει από το κομμάτι του τοίχου που δε σκιάζεται (δηλαδή συντελεστής 1) και από το κομμάτι του τοίχου που σκιάζεται, για να μην περνάς δύο τοίχους. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.