Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συμμετοχή στα έξοδα ανελκυστήρα ισόγειων διαμερισμάτων


angelkak

Recommended Posts

Αν υποθέσουμε ότι σε μια οικοδομή για διαφόρους λόγους δεν έχει συσταθεί κανονισμός πολυκατοικίας και η κρίση για την έκδοση πίνακα κοινοχρήστων είναι στον μηχανικό, ποια είναι η άποψη σας για τη συμμετοχή διαμερισμάτων στα έξοδα ανελκυστήρα που βρίσκονται στο ισόγειο της οικοδομής;

 

Επίσης τι ποσοστό απο το κ/χ ρεύμα καταναλώνει ο ανελκυστήρας σε μια μεσσαία οικοδομή 11 διαμερισμάτων υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση; (Δηλαδή μόνο φωτισμός και ανελκυστήρας)

Edited by angelkak
Link to comment
Share on other sites

Στον οργανισμό εργατικής κατοικίας ισχύει το ακόλουθο (απόφ. 4). Αν θες το ακολουθείς.

 

http://www.epivlepo....loads/n1976.pdf

 

Δεν υπάρχει καθορισμένη νομοθεσία για τις υπόλοιπες κατοικίες εκτός ΟΕΚ. Έχει λογική βέβαια, να μην συμμετέχουν στις δαπάνες ανελκ. οι κάτοικοι των ισογείων διαμερισμάτων. Από την άλλη πρόκειται για κοινόχρηστη και κοινόκτητη εγκατάσταση, όπως πχ το δώμα, και είναι εξίσου λογικό να απαιτείται η συμμετοχή όλων στα έξοδα που βαρύνουν λειτουργία και συντήρηση αυτών.

Edited by nikmmech
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι πολυκατοικίες διέπονται από τον Ν-3741/29 " Περί της ιδιοκτησίας κατ' ορόφους.(Οριζόντια Ιδιοκτησία) ".

Εκεί στο άρθρο 2 :

" 1) Αδιαίρετος είναι η ιδιοκτησία, επί του εδάφους, των θεμελίων, των πρωτοτοίχων, της στέγης, των καπνοδόχων, των αυλών, φρεάτων, ανελκυστήρων, βόθρων, εγκαταστάσεων κεντρικής θερμάνσεως, και παντός άλλου πράγματος χρησιμεύοντος προς κοινήν των ιδιοκτητών χρήσιν. "

Αλλά πιό κάτω στο άρθρο 6 :

"2) Αι κλίμακες και οι κυρίως διάδρομοι, κατασκευάζονται και συντηρούνται δαπάνη των ιδιοκτητών των οφόρων εις ους χρησιμεύει κατά λόγον της αξίας εκάστου. "

Θεωρώ ότι παρ' όλο που στο άρθρο 2 ρητά αναφέρεται ο αναλκυστήρας, στην τόσο προφανή περίπτωση των διαμερισμάτων του ισογείου δεν συμμετέχει στις δαπάνες βάσει του άρθρου 6

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει ομως και το υπογειο που μπορει να χρησιμοποιηθεί ο ανελκυστήρας, οπως και η ταρατσα...

Ισως να συμμετέχει με ενα αρκετα μικροτερο ποσό.

Link to comment
Share on other sites

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα υπόγεια είναι ιδιόκτητα. Άρα νομίζω ότι το πιο λογικό είναι να μη συμμετέχουν τα διαμερίσματα του ισογείου στις δαπάνες ανελκυστήρα.

 

 

Περιπλέκεται λίγο η κατάσταση επειδή δεν υπάρχει ξεχωριστός μετρητής ΔΕΗ για τον ανελκυστήρα. Οπότε θεώρησα δεδομένο ότι το 60% της ΔΕΗ είναι για δημοτικά τέλη και φωτισμό και το υπόλοιπο 40% για ανελκυστήρα. Οπότε έκανα επιμερισμό το 60% ανάλογα με τα τ.μ. του κάθε διαμερίσματος και το υπόλοιπο 40% του ανελκυστήρα με τα διαμερίσματα ορόφων και με συντελεστή προσαύξησης για κάθε όροφο. Δίκαιο δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Στην πολυκατοικία όπου κατοικώ η κατανομή δαπανών της ΔΕΗ είναι 70 - 30. Δεν έχουμε καταστατικό αλλά ούτε και κανονισμό πολυκατοικίας. Το ισόγειο όπως και τα υπόγεια συμμετέχουν και αυτά στις δαπάνες του ανελκυστήρα για τον απλούστατο λόγο ότι και αυτά μπορούν να κάνουν χρήση του ανελκυστήρα για να οδηγηθούν στην κοινόχρηστη ταράτσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.