Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάτμηση αγροτεμαχίων - Ιδιοκτησίες εξ'αδιαιρέτου βάσει του Ν.4061/2012


nikol

Recommended Posts

Ότι θα το κάνει και τώρα φαντάζομαι.. Ή τίποτα ή θα βάλει κανένα τροχόσπιτο ή θα χτίσει αυθαίρετο κ θα περιμένει τον επόμενο νόμο να το τακτοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, μιας και η ερώτηση μου είναι σχετική...

 

Κληροτεμάχιο 16 στρεμμάτων με 4 συνιδιοκτήτες με ίσα ποσοστά, 4 στρέμματα ο καθείς. Ο ένας απο αυτούς το έχει στην κατοχή του με χρησικτησία. Σήμερα πρεπει το κομμάτι αυτό να μεταβιβαστεί και χρειάζεται τοπογραφικό και βεβαίωση αδόμητου.

Ο ιδιοκτήτης των 4 στρεμμάτων εχει συμβόλαιο στα χέρια του που αναφέρει περί χρησικτησίας του τμήματος αυτού όπου ο συμβολαιογράφος το αναφέρει ως διαιρετό τμήμα του όλου αγρού. Ομως στο συμβόλαιο περιγράφει όλο το κληροτεμάχιο και οχι το τμήμα του.

Σήμερα τι κάνουμε;

 

Να το κατατμήσω ως άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο; Διότι πρόσωπο σε δρόμο έχουν μονο τα 2 τμήματα ένα στο βορρά και ένα στο νότο, ενώ τα 2 άλλα τμήματα είναι τυφλά. (φανταστείτε ένα ορθογώνιο χωρισμένο σε 4 ισα τμήματα και δρόμο μονο το βόρειο και νότιο τμήμα)

Η να μεταβιαστεί ως 4 στρέμματα εξ'αδιαιρέτου απο τα 16;

 

Y.G. εν΄τέλει πλέον, εχουμε δικαίωμα να κατατμήσουμε οποιοδήποτε κληροτεμάχιο χωρίς να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο; πχ 10 στρέμματα σε 10 τμήματα του 1νός στρέμματος; ή υποχρεωτικά πρέπει να τηρούμε αρτιοτήτα, ήτοι 4 στρέμματα και οικοδομησιμότητα, ήτοι 25 μέτρα πρόσωπο σε δρόμο.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επειδή μου έχει τύχει μια παρόμοια περίπτωση για κατάτμηση κληροτεμαχίου με επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας, θα ήθελα να ρωτήσω αν απαιτείται βεβαίωση μηχανικού για την πράξη αυτή.

 

Αν ναι, η βεβαίωση που θα δωθεί θα είναι για το σύνολο του κληροτεμαχίου ή για το τμήμα προς κατάτμηση?

 

Η περιοχή είναι εκτός ΖΟΕ κι εκτος ΓΠΣ και δεν υπάρχει όριο κατάτμησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κατατμήσει ένα μη άρτιο και  μη οικοδομήσιμο τμήμα ανεξαρτήτου επιφάνειας?

 

Ο πελάτης είναι ιδιοκτήτης αυθαιρέτου κτίσματος σε εξ' αδιαιρέτου τμήμα κληροτεμαχίου και προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να μεταβιβάσει το αυθαίρετο κτίσμα του.

Αν δηλαδή απαιτηθεί βεβαίωση για όλο το κληροτεμάχιο πριν την πράξη τότε είναι δώρον-άδωρον η όλη διαδικασία. Σωστά?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα. Θα ήθελα την γνώμη σας. Σε κληροτεμάχιο 15 στρεμμάτων διανομής του 1956, ο ένας ιδιοκτήτης κατέχει τα 4 στρέμματα εξ αδιαιρέτου, με το τμήμα αυτό να μην έχει πρόσωπο σε δρόμο, και ο άλλος τα υπόλοιπα 11, με τα παραπάνω τμήματα να προκύπτουν ως κληρονομιά από τον πρώτο ιδιοκτήτη το 1980. Αν γίνει κατάτμηση του γηπέδου, το τμήμα των 4 στρεμμάτων θα είναι οικοδομήσιμο; Νομίζω πως όχι, γιατί δεν έχει πρόσωπο 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο (παράγραφος 1, άρθρο 10, Ν.3212/2003). (Το κληροτεμάχιο βρίσκεται εκτός ΖΟΕ, εκτός ΓΠΣ)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

αν ομως κανει μια αγωγη  χρησικτησιας για το τμημα αυτο

που το εχει στη νομη του απο το 1990....[σε συννενοηση με τον αλλον...]

 

τοτε θα εχει μια δικαστικη αποφαση  χρησικτησιαςτμηματος=κατατμησης με ετος δημιουργιας το 1990

αρα θα εχει 4 στρ. τυφλα...πριν τον 3212...αρα χτιζονται

[και μην το τσιγγουνευτουν ...αυτα τα 4000 τμ. ας γινουν 4100...που λεει ο λογος...] :smile:

 

υγ

και επειδη ο ερωτων ειναι πολιτικος μηχανικος...

αρα  δεν εχει  θεση  στα θεματα ιδιωτων...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο Δημήτρης.

 

Διότι αν το καταμτήσεις "σήμερα", που γίνετε πλεον με την άρση κατάτμησης κληροτεμαχίων, θα έχεις μεν 4και κάτι στρέμματα αλλά ΟΧΙ 25μ πρόσωπο σε δρόμο.

 

Ενώ με το τρόπο του Δημήτρη, θα έχεις 4 και κάτι στρέμματα που "δημιουργήθηκαν" προ 2003.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας. Παρακαλώ για την γνώμη σας αν είναι εφικτό.

Προσφυγικό (κλήρος) αγροτεμάχιο  6 στρεμμάτων χωρίστηκε πριν από περίπου 35 χρόνια σε 2 αγροτεμάχια των 3 στρεμμάτων (εκτός σχεδίου). Ο ανεκδιήγητος συμβολαιογράφος που έκανε εκείνη την πράξη τα χώρισε έτσι ώστε να μην είναι ''εξ αδιαιρέτου''!!!. Κατά συνέπεια, και όπως πληροφορήθηκα προσφάτως, τα συμβόλαια θεωρούνται άκυρα. Εκτός από το ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να χωριστούν σωστά τα αγροτεμάχια (για τις οποίες υποθέτω ότι δεν μπορείτε να με συμβουλέψετε,θα ήθελα να ξέρω αν στο ένα αγροτεμάχιο μπορώ να φτιάξω ενοικιαζόμενα δωμάτια (είτε με το υπάρχον συμβόλαιο είτε με το ''μελλοντικα διορθωμένο'' ). Εντός υπάρχει εξοχική κατοικία η οποία αν χρειαστεί μπορεί να κατεδαφιστεί. Να σημειωθεί ότι το άλλο αγροτεμάχιο έχει μεταβιβαστεί πριν από χρόνια. Αλήθεια πως έγινε η μεταβίβαση με βάση ένα άκυρο συμβόλαιο? Το αναφέρω μήπως δει την ανάρτηση μου κάποιος δικηγόρος και με συμβουλέψει σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να γίνει ''σωστό'' το συμβόλαιο. Αν είναι εκτός θέματος forum ζητώ συγνώμη.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός με την μη κατάλληλη ορολογία που χρησιμοποίησα.

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για ποιό λογο θεωρούνται άκυρα; ποιος το είπε αυτό;

 

Στον νόμο περί άρσης κατάτμησης κληροτεμαχίων, μέσα σε όλα τα άλλα, νομιμοποιεί τις πάράνομες συμβολαιογραφικές πράξεις, έως τη δημοσίευση του (απ'οσο θυμάμαι). Το ψάχνω και θα επανέλθω.

 

Για το αν μπορείς να οικοδομήσεις, είναι άλλη κουβέντα και καλό ειναι να γίνει με μηχανικό της περιοχής και όχι απο το φορουμ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το είπαν συμβολαιογράφοι της περιοχής. Επιπλέον ο ένας είπε ''που να τρέχεις τώρα άστο έτσι'' ο άλλος είπε ''να του κάνεις μια μύνηση (του συναδέλφου του) να δεις πως τα φτιάχνει σωστά''.

 

Με μηχανικό δεν έχω μιλήσει αλλά θα το κάνω άμεσα. Είπα μηπως έπαιρνα μια γενική εικόνα για το τι θεωρείται οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο (πόσα τετραγωνικά πρέπει να είναι minimum, πόσα τετραγωνικά μπορείς να χτίσεις, το γεγονός οτι υπάρχει σπίτι μέσα κτλ) αλλά προφανώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που διαφοροποιούνται με την περιοχή και την τοποθεσία.

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Link to comment
Share on other sites

Για ποιό λογο θεωρούνται άκυρα; ποιος το είπε αυτό;

 

Στον νόμο περί άρσης κατάτμησης κληροτεμαχίων, μέσα σε όλα τα άλλα, νομιμοποιεί τις πάράνομες συμβολαιογραφικές πράξεις, έως τη δημοσίευση του (απ'οσο θυμάμαι). Το ψάχνω και θα επανέλθω.

 

Για το αν μπορείς να οικοδομήσεις, είναι άλλη κουβέντα και καλό ειναι να γίνει με μηχανικό της περιοχής και όχι απο το φορουμ.

κανε  +1

πολυ καλα θυμασαι...

ειναι στην  τροποποιηση του αρθρου 5 του 4178, με  το αρθρο 34 του 4315/14

 

ομως, πλην αυτων,

 

θα ηθελα να επισημανω   στον πανο1979  οτι

 

οταν μιλαμε για διανομη, προφανως δεν μιλαμε για εξ αδιαιρετου...

αρα  πριν  απο 35  χρονια,  αυτοι που το εκαναν...γι  αυτο τα χωρισαν...για  να μην ειναι εξ  αδιαιρετου...

 

σου αρεσει /δεν σου αρεσει...ετσι αποφασισαν να τα κανουν τοτε

 

 

κατα τα λοιπα  να μιλησεις με τον μηχανικο σου και τον δικηγορο σου

 

....και οταν επανελθεις να μην χαρακτηρισεις  "ανεκδιηγητο"  ουτε τον μηχανικο σου...ούτε τον δικηγορο σου..

 

 

"Ελπίζω να έγινα κατανοητός με την κατάλληλη ορολογία που χρησιμοποίησα". :mrgreen: :mrgreen:

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.