Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ορισμός Ημιυπαίθριου Χώρου


Recommended Posts

στο σχ'ημα 1 υπάρχουν πολλά ανοίγματα και μάλλον δεν νοείται το άθροισμα αυτών να είναι μεγαλύτερο από 35% του περιγράμματος αλλά τουλάχιστων 1 από αυτά σύμφωνα με την άποψη μου αυτό μετράει στη δόμηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 489
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

5. Ανοικτός Εξώστης (μπαλκόνι) είναι η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή δώματος που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου.

6. Ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι είναι οι μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς κοινόχρηστο χώρο ή προς τους υποχρεωτικούς ακάλυπτους χώρους και το μήκος του ανοίγματος είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου.

95. Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι σε κτίρια κατοικίας τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης, οι κουζίνες, τα γραφεία. Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια που κατασκευάζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,65 μ..

96. Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι χώροι που δεν προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι χώροι κυκλοφορίας, διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια, χώροι υγιεινής, μηχανοστάσια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κτίρια παραμονής ζώων.

Από τα παραπάνω συμπεραίνω πως ο ανοιχτός εξώστης δεν είναι χώρος!!!! :) :) άρα δεν μπορεί να είναι Α.Η.Χ. !!!!

 

 

στο σχ'ημα 1 υπάρχουν πολλά ανοίγματα και μάλλον δεν νοείται το άθροισμα αυτών να είναι μεγαλύτερο από 35% του περιγράμματος αλλά τουλάχιστων 1 από αυτά σύμφωνα με την άποψη μου αυτό μετράει στη δόμηση

 

Δηλαδή ο παρακάτω χώρος δεν είναι ΑΗΧ;

i4r9s3.jpg

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γενικά και για όλα τα παραπάνω σχόλια,

νομίζω ότι η διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ εξωστών και χώρων (γενικά) είναι το περίγραμμα κάλυψης που ταυτίζεται με τις όψεις του κτηρίου.

Βάσει αυτού, όλοι οι ΑΗΧ (αφου περιέχονται στην κάλυψη) εφάπτονται του περιγράμματος κάλυψης ... άρα και των όψεων του κτηρίου.

Στο ερώτημα ποιό είναι το "ανοικτό" τμήμα του περιγράμματος του ΑΗΧ μπορούμε να απαντήσουμε αυτό που ανήκει στις όψεις του κτηρίου.

Επομένως, στο παραπάνω 2ο σχήμα, το περίγραμμα ορίζεται μόνο από τις εξωτερικές κολώνες και οι εσωτερικές αγνοούνται.

Για το σχήμα του @Faethon11 δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιό περίγραμμα ελέγχεται ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

faethon11 από μόνος του σύμφωνα με την άποψη μου δεν είναι Η/Χ δηλαδή δεν αρκεί 13,00-κολονες>35%χ(2*13,00+2*5,00)=12,60μ για τον ορισμό του Η/Χ διότι ανοιγμα είναι το καθαρό μεταξύ φερουσων στοιχείων και οχι το αθροισμα διαφόρων ανοιγματων αλλα επιμένω στο τι θα πουν απο το υπουργειο κάποτε όποτε θυμηθούν ότι ο νόμος είναι σε εφαρμογή και δεν μπορούν να αναμένουν πότε θα καταδικάσουν κάποιους για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ίσως με σιγουριά θα μάθουμε όταν ο ΝΟΚ από 50 σελίδες γίνη 1000 σελίδες με τις τροποποιήσεις και διευκρινήσης εως τότε ας επιμένη ο καθένας στον δικό του ορισμό και ας ελπίζει να ταυτίζεται με το υπουργείο και τους δικαστικούς

Link to comment
Share on other sites

ναι και εμένα με εντυπωσίασε η ορθή παράθεση του αξιέπαινου συναδέλφου

(που τον βαθ/σα αντιστοίχως με άλλους)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Στο σχήμα που παραθέτει ο faethon 11 βλέπουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ενιαίο χώρο διαστάσεων 13.00μ. επί 5.00μ. με δύο πλευρές κλειστές και δύο ανοικτές. Στο νόμο δεν αναφέρει ‘τμήμα πλευράς’ αλλά άνοιγμα πλευράς προς κοινόχρηστο ή ακάλυπτο. Κατά συνέπεια κάποιος που χρησιμοποιεί στοιχειώδη λογική, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ανοίγματα κατά το μήκος των 13 μέτρων πρέπει να προστεθούν, γιατί απλά αντιστοιχούν στην ίδια πλευρά του ενιαίου χώρου.

 

Βέβαια όπως καταλαβαίνετε στην πολεοδομία (έκανα σήμερα το ερώτημα για μία ανάλογη περίπτωση σε μελέτη μου) δεν δέχονται το άθροισμα των πλευρών ούτε καν στην περίπτωση που τα ανοίγματα είναι στην ίδια πλευρά.

 

Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο που γινόταν με το παλιό σύστημα των 2.50 μ., ερμηνεία που πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ όταν πλέον είναι αργά.

 

ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ :confused:

 

 

θέλω να επισημάνω ότι δεν έχει βγει κάποια εγκύκλιος και ότι οι ερμηνείες που δίνονται στην πολεοδομία είναι κλασικές αερολογίες ανθρώπων που δεν υποψιάζονται στο παραμικρό το πόσο δύσκολο θα είναι όταν αναγκαστούν κάποια στιγμή να βγούνε στην αγορά εργασίας.

ευχαριστώ για την κατανόηση :|

Edited by όλεθρος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.