Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση στατικής μελέτης υπάρχοντος και ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

Recommended Posts

Γειά σας! Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις στάθμες επιτελεστικότητος. Για οικίες, η ελαχίστη στάθμη είναι η Γ1. Η διαφορά στάθμης Γ και Β είναι κατανοητή βάσει του ΚΑΝΕΠΕ σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναμενόμενες βλάβες, και επομένως μπορώ να την εξηγήσω στον ιδιοκτήτη. Εάν λοιπόν ο ιδιοκτήτης ζητήσει να πάει σε στάθμη Β αντί για Γ, από εκεί και πέρα, πώς θα του εξηγήσω την διαφορά μεταξύ Β2 και Β1; 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 441
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η διαφορά έγκειται στον σεισμό σχεδιασμού με τον οποίο θα αναλυθεί το κτίσμα. Στην Β1 ο σεισμός σχεδιασμού είναι αυτός με τον οποίο αναλύουμε τις καινούριες κατασκευές και ο οποίος έχει μια πιθανότητα υπέρβασης 10% στην διάρκεια ζωής (50 έτη) της κατασκευής (άρα αρκετά σπάνιος σεισμός).Στην Β2 ο σεισμός σχεδιασμού είναι περίπου το 60% της προηγουμένως αναφερθείσας σεισμικής έντασης και έχει πιθανότητα υπέρβασης 50%(πιο πιθανός σεισμός) στην διάρκεια ζωής της κατασκευής.Καλου κακού τσεκαρε τα ποσοστά από ΚΑΝΕΠΕ, γιατί έγραψα ότι θυμάμαι από μνήμης 😁

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Άρα ο μηχανικός μπορεί να πει  στον ιδιοκτήτη ότι οι στάθμες Β1 και Β2, από πλευράς αναμενομένων βλαβών είναι περίπου ίδιες, αλλά η πιθανότητα να συμβεί ο σεισμός που θα τις προκαλέσει είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα:

  • Β2: το κτήριο μελετάται για σεισμό που μπορεί να συμβεί μία φορά στα 70 χρόνια (άρα "συχνός" σεισμός)
  • Β1: το κτήριο μελετάται για σεισμό που μπορεί να συμβεί μία φορά στα 470 χρόνια (άρα "σπάνιος" σεισμός)

Προφανώς, οι ενισχύσεις του κτηρίου στην περίπτωση Β1 είναι βαρύτερες, ακριβώς διότι το κτήριο μελετάται για έναν μεγάλο σεισμό, που σπάνια επανεμφανίζεται.

Edited by gp1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα σας.

Για στατική μελέτη για έκδοση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης με επεμβάσεις στο στατικό φορέα του κτιρίου (ανοίγματα σε φέρουσα τοιχοποιία), θεωρείτε ότι απαιτείται διαστασιολόγηση μόνον των στοιχείων που θα αντικαταστήσουν την τοιχοποιία στα ανοίγματα, ή θεωρείτε πως εκτός της διαστασιολόγησης θα πρέπει να γίνει και μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σε τι αφορά η άδεια αλλαγής χρήσης. Αλλάζει προς το δυσμενέστερο (φορτία σχεδιασμού, κατηγορία σπουδαιότητας κλπ) το κτίριο μετά την αλλαγή χρήσης; Αναφέρεις επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Τι είδους επεμβάσεις θα είναι αυτές;  Θα γίνουν μανδύες ; 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Pavlos33 said:

Αναφέρεις επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Τι είδους επεμβάσεις θα είναι αυτές;  Θα γίνουν μανδύες ; 

4 hours ago, vaglan13 said:

Για στατική μελέτη για έκδοση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης με επεμβάσεις στο στατικό φορέα του κτιρίου (ανοίγματα σε φέρουσα τοιχοποιία)

Το αναφέρει. Θα πραγματοποιηθούν ανοίγματα σε φέρουσα τοιχοποιία -> δηλ. θα υπάρξει τροποποίηση της "ακαμψίας" των τοίχων -> δηλ. θα γίνει αντικατάσταση με ισοδύναμης "ακαμψίας" στοιχεία (π.χ. μεταλλικό πλαίσιο) -> θα γίνει διαστασιολόγηση αυτών (για αυτό και αναφέρεται σε "... διαστασιολόγηση μόνον των στοιχείων που θα αντικαταστήσουν την τοιχοποιία στα ανοίγματα").

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Σωστά ερμηνεύει ο JohnnyHoliday αυτό που θέλω. Η προσέγγιση που αναφέρεις είναι ακριβώς που είχα σκεφτεί. Δηλαδή σε πρώτη φάση, να αντικαταστήσω με ισοδύναμης ακαμψίας μεταλλικά πλαίσια, το μέρος της τοιχοποιίας που αφαιρώ. Τα πλαίσια αυτά θα φροντίσω να έχουν ισοδύναμη ακαμψία και να μπορούν να φέρουν τα φορτία που δέχονται.

Από εκεί και πέρα, αναρρωτιόμουν αν θα πρέπει να προχωρήσω σε προσομοίωση όλου του κτιρίου και σε έλεγχο όλου του φορέα, ώστε να δω αν προκύπτουν ανεπάρκειες στο κτίριο που θα έπρεπε να ενισχυθούν έτσι και αλλιώς.

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία διαστασιολόγησης και ελέγχου, προφανώς είναι τοπικού χαρακτήρα, εφόσον γίνει σε κάποια μεμονωμένα στοιχεία (περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο του Κ. Σπυράκου ή ακόμα καλύτερα, στην ιταλική βιβλιογραφία απ' όπου και έχει αντλήσει όλα τα στοιχεία το πρώτο και στην οποία αναλύεται ενδελεχώς το πρόβλημα / είτε δηλαδή με προσέγγιση γραμμικού τύπου, είτε με προσέγγιση "μη γραμμικού" τύπου, παράγοντας τις αντίστοιχες καμπύλες ικανότητας).

Εφόσον όμως υφίσταται το παραπάνω ΦΕΚ, που έχει παραθέσει και ο συνάδελφος @kfil και αναφέρετε ότι θα γίνει αλλαγή χρήσης, τότε η επιλογή για συνολικό έλεγχο είναι μάλλον μονόδρομος.

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.