Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαίτηση στατικής μελέτης υπάρχοντος και ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

Recommended Posts

Πάντως, αν ω μη γένοιτο, συμβεί κάτι για το οποίο πρέπει να δώσει κανείς εξηγήσεις στον δικαστή, τότε το σχετικό έγγραφο του ΟΑΣΠ που αναφέρει ότι το παράρτημα Ε μπορεί ισχύει και στις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ως τεκμήριο υπέρ (ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει άλλου είδους σοβαρό τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ο ΚΑΝ.ΕΠΕ). Όσο ισχύει (ακόμα) ο ΕΑΚ, ισχύουν και τα παρελκόμενά του... Άλλωστε, από την στιγμή που δεν ελέγχει κανείς πλέον την μελέτη στατικών στην πολεοδομία, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα...

Εάν βέβαια, μετά την διαδικασία της αποτίμησης, κριθεί ότι απαιτείται επέμβαση/ενίσχυση, τότε μόνο ΚΑΝ.ΕΠΕ... 

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 441
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σε όλους!!

 

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα και θα ήθελα τα φώτα σας / γνώμη σας!!

 

Σε υφιστάμενη οικοδομή, με άδεια του 1996, κατασκευάστηκε υπόγειο - ισόγειο με πατάρι - Α' όροφος γραφείων. Η στατική μελέτη έχει γίνει σύμφωνα με τους Νέους Κανονισμούς Σκυροδέματος (ΦΕΚ 1068/91 - ΦΕΚ 227/95) και Αντισεισμικού (ΦΕΚ 613/92 - ΦΕΚ 534/95 - ΦΕΚ 588/95) και είχε αρχική πρόβλεψη για 2 ορόφους.

 

Το 2011 εκδόθηκε άδεια προσθήκης Β ορόφου, σύμφωνα με την πρόβλεψη ορόφου της προηγούμενης άδειας.

 

Σημειώνω ότι οι ξυλότυποι και των δύο αδειών έχουν εφαρμοστεί...

 

Σήμερα καλούμαι να νομιμοποιήσω δύο ημιυπαίθριους χώρους στο πατάρι και μια μικρή επέκταση του παταριού (σημειωτέο, ότι στην αρχική άδεια είχε υπολογιστεί μεταλλική κατασκευή μη βατού χώρου εκεί που έχει γίνει η επέκταση του παταριού με κανονικούς υπολογισμούς τεγίδων και κύριας δοκού).

 

Ο Μηχανικός της Πολεοδομίας που θα εξετάσει το φάκελό μου λέει ότι πρέπει να κάνω στατικό έλεγχο υπάρχοντος και αν χρειαστεί ΚΑΝΕΠΕ!!! Στέκει κάτι τέτοιο, με τη λογική ότι έχω μελλοντική αναμονή ενός ακόμα ορόφου, αλλά και ότι στην αρχική μελέτη είχε μελετηθεί έστω και η μεταλλική κατασκευή του παταριού????

 

Επειδή έχω χαθεί στη νομοθεσία, μπορεί κάποιος συνάδελφος να με συμβουλεύσει για το τι πρέπει να ακολουθήσω και ποια τελικά μελέτη απαιτείται στα στατικά?? 

Link to comment
Share on other sites

Αφου πας για νομιμοποιησει, θες στατικη επαρκεια για το συνολο του κτηριου.

Αρχικα βασει του Παραρτηματος Ε του ΕΑΚ.

 

Διαβασε πρωτα ποιες περιπτωσεις περιλαμβανει και το ξανασυζηταμε.

 

ΥΓ. Αντε να το γραψω μια ακομα φορα. Οι ελεγκτες στις ΥΔΟΜ, ΔΕΝ ελεγχουν τις μελετες, απλα τις θεωρουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Κάνω ΚΑΝΕΠΕ σε ένα κτίριο και έχω κάνει ανάλυση του κτιρίου και έχω βγάλει ξυλοτύπους. Έχω και τους ξυλοτύπους της μελέτης η οποία εφαρμόσθηκε με κάποιες τροποιποιήσεις. 

 

Εγώ τι παραδίδω ? Στο κεφάλαιο 10 λέει "10.1.3 Γενικά σχέδια αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού και παρουσίασης των βλαβών." . 

 

Εγώ βλάβες δεν έχω. Θα τυπώσω ξυλοτύπους που βγάζει η ανάλυση και δίπλα θα έχω τους ξυλοτύπους της μελέτης ? Πάνω στα σχέδια της μελέτης πρέπει να σημειώσω τα σημεία που έχουν γίνει έλεγχοι ?

Link to comment
Share on other sites

Αν ο ξυλοτυπος εχει τροποποιησεις θελεις αναθεωρηση .Οποτε νεα σχεδια (οπως ειναι στην πραγματικοτητα ).Αν προκυψουν  απο τη μελετη σου αστοχιες (οχι βλαβες ) τοτε το αναφερεις σε τεχνικη εκθεση με προταση για ενισχυσεις ή οτι αλλο.(&10.1.5. ΚΑΝΕΠΕ ).

Link to comment
Share on other sites

Αν ο ξυλοτυπος εχει τροποποιησεις θελεις αναθεωρηση .Οποτε νεα σχεδια (οπως ειναι στην πραγματικοτητα ).Αν προκυψουν  απο τη μελετη σου αστοχιες (οχι βλαβες ) τοτε το αναφερεις σε τεχνικη εκθεση με προταση για ενισχυσεις ή οτι αλλο.(&10.1.5. ΚΑΝΕΠΕ ).

 

Έχω κάνει νέα σχέδια και έχω κάνει την ανάλυση μου. Προφανώς θα τα παραδώσω αυτά. Το θέμα μου είναι, θα παραδώσω και τα παλιά σχέδια της μελέτης ?

 

Και αν ναι, δίπλα σε κάθε νέο ξυλότυπο θα σκανάρω δίπλα και τον αντίστοιχο ξυλότυπο της μελέτης ? Χρειάζονται όλα αυτά ?

 

Τέλος, τα σημεία ελέγχου υλικών, σκαναρισμάτων οπλισμού κ.τ.λ. , πρέπει να τα σημειώσω πάνω στα σχέδια μου ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Το βασικό σε κάθε τι που παραδίδουμε είναι η δυνατότητα να μπορεί να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί. Κινήσου σε αυτό το πνεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Τα παλαια σχεδια για πιο λογο; Αν θελει η αρμοδια αρχη να τσεκαρει κατι ας το κανει απο τα σχεδια του αρχειου .

Ο Αλεξανδρος το ειπε λιτα και κατηγορηματικα

"οτι μπορει να εφαρμοσθει και να ελεγχθει" .Θα συμπληρωνα "οτι ειναι υποχρεωμενη η διοικηση να αναζητησει αστη να το αναζητησει μονη της "

Edited by KF
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να τα βάλουμε σε μία σειρά γιατί εγώ και πάλι δεν καταλαβαίνω.

 

Έχω μία οικοδομή όπου (1) υπάρχει στατική μελέτη της άδειας η οποία έχει τροποποιηθεί μερικώς καθώς κάποια υποστυλώματα μεγαλώσανε ενώ ένα δεν το κατασκευάσανε καθόλου.

 

2) Έκανα νέα αποτύπωση στατικών όλου του κτιρίου. 3) Ήρθε και εταιρία και μου έκανε κάποιες ενδεικτικές ανιχνεύσεις οπλισμών σε κάποια στοιχεία.

 

Με βάση τα (1) , (2) και (3) εγώ έφτιαξα ένα στατικό μοντέλο και έκανα ανάλυση με κάποια στάθμη επιτελεστικότητας που συμφωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν λοιπόν τώρα οι ξυλότυποι της μελέτης που έκανα και τους οποίους θα παραδώσω.

 

Αυτοί οι ξυλότυποι....αν εγώ δεν παραδώσω κάτι άλλο....με βάση τι θα συγκριθούνε ?! Εγώ θυμάμαι π.χ. παλιά στις προσθήκες όταν κάναμε έλεγχο υπάρχοντος με παράρτημα Ε - ΕΑΚ, επισυνάπταμε στην μελέτη και παλιούς ξυλοτύπους με τους οποίους γινόταν η σύγκριση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.