Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση στατικής μελέτης υπάρχοντος και ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 441
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο ιδιοκτήτης του κατασκευάσματος αυτού, όταν έπρεπε να αποφασίσει για τον τρόπο κατασκευής του σπιτιού του, αποφάσισε με τον κανόνα "στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο".

Έτσι το έκανε διώροφο με μικτή κατασκευή όπου προέχει φέρουσα τοιχοποιία με τσιμεντόλιθους σε μιά χώρα με πολύ υψηλές αντισεισμικές απαιτήσεις. Και έβαλε μέσα τα παιδιά του.

 

Ο συνάδελφος που πρέπει να εφαρμόσει τώρα κανονισμούς δεν μπορεί να κάνει τον έλεγχο υπάρχοντος και να βγάλει αποτέλεσμα γκρίζο.

Άσπρο δεν μπορεί να βγάλει από τα υπάρχοντα δεδομένα και έτσι δεν θα μπορέσει ποτέ ο ιδιοκτήτης να απαιτήσει οποιαδήποτε επένδυση χρήματος πάνω σε αυτό (δικό του ή δημόσιο).

Μαύρο όμως μπορεί αν το τακτοποιήσει ως μονώροφο ή αγροτική αποθήκη, όταν και αν έρθουν οι περισσότερες απαλλαγές και με μικρές μετατροπές.

 

Τα σήμερα ισχύοντα είναι ότι : 1) ο τσιμεντόλιθος δεν περνάει σε κανένα έλεγχο υπάρχοντος και 2) ότι καμία άλλη διαδικασία για έλεγχο υπάρχοντος υπάρχει πλην αυτής του ΦΕΚ350Β/2016.

Link to comment
Share on other sites

Αχ βαχ,

- το 350Β16 έχει σαν γενικής ισχύος ΚΑΝΕΠΕ κ ΕΚ και μετά αρχίζει τις περιπτώσει και γενικά μιλάει για κτίρια με άδεια και στατική μελέτη

- το 405Β14 (στατικός έλεγχος κατά τον 4178) αναφέρει ρητά ότι μόνο σε περίπτωση ύπαρξης ο.α. ελέγχεται βάση του τότε ισχύοντα κανονισμού ή τώρα ισχύοντα. Ντάξει έπαψε να ισχύει, αλλά το πνεύμα του είναι ακόμα μαζί μας. Βέβαια, στις κατηγορίες που αναφέρει, δεν βλέπω κατοικίες (πηγαίνανε στο ΔΕΔΟΤΑ). Θενκς Σάββας που μου το θύμισες.

- από την 1η κ μοναδική ως τώρα υ.α. του 4495 (3796/Β/17):
Άρθρο 5 Μείωση ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4495/2017 λόγω εξόδων Στατικής Ενίσχυσης κτιρίων

2. Οι παρεμβάσεις για τη στατική ενίσχυσή τους αφορούν στην επισκευή / αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας κατά τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου ή της κατασκευής του φέροντος οργανισμού του, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.
Link to comment
Share on other sites

ΦΕΚ 350Β/16 - 1. ΣΚΟΠΟΣ

(2) Η ικανοποίηση των απαιτήσεων των ισχυόντων κανονισμών ή προτύπων της ομάδας (Β) αποτελεί κριτήριο ελέγχου γενικής ισχύος, που μπορεί να εφαρμοστεί για κάθε περίπτωση αποτίμησης ή/και επέμβασης σε υπάρχον κτίριο.

(3) ... Τέλος με την παρούσα απόφαση καταργείται και αντικαθίσταται κάθε αντίθετη πρόβλεψη σε προηγούμενη εγκύκλιο ή οδηγία σχετική με τον έλεγχο υφισταμένων κτιρίων.

 

Αν πούμε ότι χρησιμοποιούμε το χρόνο κατασκευής του, πως θα γίνει ο έλεγχος υπάρχοντος ; με τη μέθοδο των πεσσών ; την ώρα που τα παραπάνω κείμενα είναι μέρος του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού ;

Χωρίς να σχολιάσω με ποιά μέθοδο οι τσιμεντόλιθοι μπορεί να είναι επαρκείς ...

Link to comment
Share on other sites

Όπου ομάδα Β ΚΑΝΕΠΕ κ EC8-3. Συγκεκριμένα:

Λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα και τους βασικούς κανονισμούς σύνταξης της Στατικής Μελέτης του υπάρχοντος κτιρίου, το κείμενο αυτό αποσαφηνίζει τον συνδυασμό και την εφαρμογή των παρακάτω ομάδων (Α) και (Β) ισχυόντων κανονισμών ή προτύπων, που αφορούν:
(Α) τον σχεδιασμό του φέροντος οργανισμού νέων κτιρίων: ΕΑΚ2000, ΕΚΩΣ2000, ΕΝ1990, ΕΝ1991, ...., ΕΝ1997−1,ΕΝ1998−1 και
(Β) την αποτίμηση ή/και αύξηση της φέρουσας ικανότητας υπάρχοντος φέροντος οργανισμού κτιρίων: ΚΑΝ.ΕΠΕ και ΕΝ 1998−3, με στόχο την διασφάλιση ικανοποιητικής στάθμης ασφαλείας αλλά και οικονομικότητας και εφαρμοσιμότητας της επέμβασης.

 

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν καλύπτεται από τα παραπάνω.

Εν προκειμένω θα έλεγxα EC6 κ ΕC8(-3). Οι τσιμεντόλιθοι θα πάνε φυσικά άκλαυτοι με το καλημέρα, αλλά αν ήταν κανονική τοιχοποιία έτσι θα το έλεγχα. Για το συγκεκριμένο θα πήγαινα κατευθείαν σε ενίσχυση με EC3/EC8.
Η ερώτηση μου για το χρόνο κατασκευής και τη χρήση των εκάστοτε κανονισμών είναι γενικότερη, όχι για το συγκεκριμένο κτίριο.

 

Link to comment
Share on other sites

Πάντα μιλάμε για το ( B ) εφόσον μιλάμε για αποτίμηση υπάρχοντος.

Και ΚΑΝΕΠΕ μόνο για ΟΣ. Εδώ έχουμε πρακτικά μόνο τα θεμέλια από EC.

Όλα τα υπόλοιπα με EC8.3, αυτός ενσωματώνει και τους υπόλοιπους EC ανάλογα με το υλικό.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Παίδες..δεν είναι ο κανονισμός το πρόβλημα μόνο. Υπάρχουν θέματα μοντελοποίσης, αριθμός απαραίτητων ελέγχων κτλ. Εγώ θα περιμένω την αλλαγή του 4495 μπας και βγει άκρη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οι απαραίτητοι έλεγχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι, απότι θυμάμαι για μικρές κατασκευές υπάρχει ένα ελάχιστο 3 δοκιμίων, αν κ εδώ ο κανεπε εννοεί όλο το κτίριο και όχι τη θεμελίωση μόνο. Τώρα δεν ξέρω αν μπορείς να συνδυάσεις ec8-3 και ερήμην τιμές από κανεπε για να το αποφύγεις, αλλά να είσαι και καλυμμένος.

Γεωμετρία θεμελίωσης θες, αν κ θα φαίνεται από το "υπόγειο". Για οπλισμούς ή σκανάρισμα ή αποκάλυψη ή συνδυασμός. Για αυτό νομίζω 1 σε κάθε πλευρά είναι αρκετή. Άντε κάνε και 1-2 έξτρα για να σου φύγει το άγχος, ότι δεν ήταν πολύ μεθυσμένος ο μάστορας και δεν έκανε ότι να'ναι σε κάθε κολώνα/πέδιλο.

Η μοντελοποίηση δεν είναι το πρόβλημα σου, αφού ότι και να κάνεις δεν θα επαρκεί (λος τσιμεντόλιθος).
Εφόσον το πάτωμα της σοφίτας είναι μεταλλικό, δεν θεωρείς διάφραγμα και λύνεις σαν μονοόροφο από τοιχοποιία και μεμονωμένα λύνεις πλάκα, δοκούς πατώματος και ζύγωμα στέγης, βγουν δεν βγουν αυτά αδιάφορο (ντάξει άμα δεν βγουν, θέλουν αλλαγή). Α, τη θεμελίωση τη φορτίζεις με τις αντιδράσεις των τοίχων (αυτό πρέπει να το κάνεις σωστά, εφόσον οι τοίχοι δεν θα πάνε πουθενά, ότι λύση και να προτείνεις)
Ναι, ο ευρωκώδικας προκρίνει τρισδιάστατο μοντέλο, άρα θες μικτό φορέα, αλλά ούτε αυτό θα βγεί, οπότε μη σκας.

 

Πες στον πελάτη σου ότι χρειάζεται ενίσχυση/επέμβαση, αλλιώς δεν έχεις λόγο να ασχοληθείς και δώστου λίγο χρόνο να το χωνέψει, εντωμεταξύ βρες την πιο οικονομική κ ασφαλή λύση.

Εγώ θα καταργούσα τελείως τον φορέα από τοιχοποίια (οπότε σύμφωνα με και με τον κανεπε δεν χρειάζεται καθόλου αποτίμηση) που απλά σημαίνει να πάρεις τα φορτία κάπως αλλιώς και να τα μεταφέρεις ασφαλώς στο έδαφος. Οι επιλογές που έχεις είναι 3: Μέταλλο, σκυρόδεμα, τοιχοποιία (ένα ορθομπλόκ εσωτερικά; ). Νομίζω είναι φως φανάρι ότι το να προσθέσεις κοιλοδοκούς είναι ότι πιο απλό μπορείς να κάνεις, καταναλώνοντας το λιγότερο δυνατό χώρο. Αν δεν βγαίνει η αγκύρωση στο υπάρχον σκυρόδεμα, θές και θεμελίωση ή έστω τοπική ενίσχυση της εδαφόπλακας.
Αν κολλήσεις με τις συνδέσεις ροπής κοιλοδοκών ο πίνακας 7.14 του ec3.1.8 είναι φίλος σου, αν δεν τον έχεις να στον στείλω.

 

Αυτά. Τόση ώρα που το συζητάμε, την τοιχοποίια την φτιάχναμε στο fedra (τσιμεντόλιθοι με πεπερασμένα! :P ) και φαντάζομαι οπουδήποτε αλλού. Για πέταμα είναι έτσι και αλλιώς.
Για το θέμα των κανονισμών (ec/κανεπε vs υφιστάμενοι), ρώτησα και στο [email protected] και η απάντηση ήταν "Δεν υπάρχει κάποια άλλη αναφορά στο ν.4495 ή την ΚΥΑ που αναφέρετε όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Αναμένεται από το ΥΠΕΝ κάποια Εγκύκλιος σχετικά με το θέμα." - ζήσε Μάη μου δηλαδή, αν κρίνουμε από τη περφόρμανς του υπουργείου τώρα τελευταία.

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ένα λεπτό. Το θέμα είναι αν θα βγει ανεπάρκεια ή επάρκεια στον τσιμεντόλιθο και πως θα διαχειριστεί ο ιδιοκτήτης το θέμα ενισχύσεων? Οι ερήμην τιμές του ΚΑΝ.ΕΠΕ είναι για σκυροδέματα, χάλυβα οπλισμού και τοίχους πλήρωσης αν πάμε με επιτελεστικότητα άλλη από Γ1 (γιατί στην Γ1 δεν λαμβάνεται υπόψιν η συνεισφορά των τοίχων πλήρωσης) και όχι και για φέρουσα τοιχοποιία.

 

Αν ο πελάτης δεν θέλει μελέτη ενισχύσεων και θέλει μόνο την μελέτη στατικής επάρκειας (είτε βγαίνει είτε όχι) τι του λέμε ότι δεν θα βγει και κάνε μελέτη ενισχύσεων αλλιώς δεν ασχολούμαι? Ο φορέας που συζητάμε δεν είναι αποθήκη, δεν είναι μονώροφο και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να τον απαλλάσσει από την υποχρέωση μελέτης στατικής επάρκειας. Γνώμη μου είναι (όπως έγραψα και παραπάνω) Ευρωκώδικας 8 - Μέρος 3 και pushover στον μεικτό φορέα.

Link to comment
Share on other sites

Όχι το θέμα έιναι ότι δεν επαρκεί και ότι στον τσιμεντόλιθο δεν έχεις να κάνεις κάτι για να το ενισχύσεις. Το δεν ασχολούμαι πάει στην ενίσχυση (με τους απαραίτητους ελέγχους), όχι στην αποτίμηση.

Σύμφωνοι, με τα τωρινά δεδομένα είναι ότι πιο σωστό αυτό που προτείνεις * αν και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Μονοόροφο στατικά σκέφτηκα λόγω έλλειψης διαφράγματος (αλήθεια τι ύψος έχει; ). Κ διόροφο να το κάνει το ίδιο είναι. Για τις ερήμην τιμές, ερώτηση έκανα, φυσικά μόνο για το υπόγειο. Για να κάνει την αποτίμηση δεν είναι αυτό το κρίσιμο, ας κάνει κ με c12  κ δοκίμια στην ενίσχυση.

 

*βέβαια όπως έλεγες δεν ελέγχεις καθόλου θεμελίωση

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.