Μετάβαση στο περιεχόμενο

4030 - Υποχρεωτικά ενεργητική + Ενεργειακής απόδοσης + αερίου


Recommended Posts

Με αφορμή την απορία συναδέλφου για τις μελέτες ενεργητικής σε όλα τα κτίρια (και σε κατοικίες), κάθισα και διάβασα σχολαστικά τον 4030 και τις σχετικές αποφάσεις. Τι παρατήρησα;

 

1) Είναι υποχρεωτική η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας (θεωρημένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία) σε όλα τα κτίρια πλην των βιομηχανιών/βιοτεχνιών! Ευτυχώς δεν θέλει παραπεμπτικό από την Υ. Δόμησης στην Πυρ

2) Είναι υποχρεωτική η μελέτη ενεργειακής απόδοσης ακόμα και για κτίρια <50μ²

3) Είναι υποχρεωτική η μελέτη καυσίμου αερίου!!!

 

Η νομοθεσία:

 

Νόμος 4030, Άρθρο 4, Υποβολή δικαιολογητικών και στοιχείων -Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

1. Με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορίζεται η διαδικασία έντυπης υποβολής.

 

Νόμος 4030, Άρθρο 45, Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται:

...

γ. Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε θέμα ρυθμιζόμενο από αυτόν.

 

ΚΥΑ 7533 (ΦΕΚ 251Β/2012), Άρθρο 2, Απαιτούμενα Δικαιολογητικά Μελέτες και Διαδικασίες, για τη χορήγηση της Άδειας Δόμησης

...

3. Όλα τα σχέδια και οι μελέτες, υποβάλλονται σε δύο σειρές και πρέπει να είναι πλήρη, υπογεγραμμένα από τον ή τους μελετητές μηχανικούς, και να έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τη σύνταξη των μελετών, κατά

περίπτωση. Ειδικότερα υποβάλλονται:

...

5) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

...

8 ) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία χορηγείται με βάση τη Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, που υποβάλλεται υπογεγραμμένη μόνο από τον αρμόδιο μελετητή Μηχανικό χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Υπηρεσίας Δόμησης.

9) Μελέτη καυσίμου αερίου, εγκεκριμένη από την αρμόδια εταιρεία παροχής αερίου.

 

Το σκεπτικό:

Εαν ο 4030 δεν προέβλεπε την κατάργηση των ρυθμιζόμενων από αυτόν θεμάτων, θα ίσχυε ότι ξέραμε για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απαίτηση για ΜΕΑ μόνο άνω των 50μ²) καθώς κάθε ειδικός νόμος ισχύει έναντι γενικού, ακόμα και αν είναι παλαιότερος (το παράδειγμα των δικηγόρων είναι πως αν με ένα ΦΕΚ οριστεί το ωράριο λειτουργίας των φούρνους ενώ με μετέπειτα ΦΕΚ οριστεί διαφορετικό ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα, στους φούρνους εξακολουθεί να ισχύει το ειδικό ωράριο).

 

Από την στιγμή που η ΚΥΑ για την διαδικασία έντυπης υποβολής προβλέπεται στον 4030, τότε και οι διατάξεις που αντιτίθενται σε αυτή καταργούνται.

 

 

Σχετικοί νόμοι και ΚΥΑ

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4030 Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις

 

ΚΥΑ 7533 (ΦΕΚ 251Β/2012) Διαδικασία έντυπης υποβολής Έγκρισης Δόμησης και Άδειας Δόμησης

Link to comment
Share on other sites

1) Είναι υποχρεωτική η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας (θεωρημένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία) σε όλα τα κτίρια πλην των βιομηχανιών/βιοτεχνιών! Ευτυχώς δεν θέλει παραπεμπτικό από την Υ. Δόμησης στην Πυρ

2) Είναι υποχρεωτική η μελέτη ενεργειακής απόδοσης ακόμα και για κτίρια <50μ²

3) Είναι υποχρεωτική η μελέτη καυσίμου αερίου!!!

 

 

Εγω δεν καταλαβα απο που προκυπτουν αυτα.

 

1. Πως θα γινει ενεργητικη πυροπροστασια, αν δεν απαιτουνται ενεργητκα μεσα πυροπροστασιας? (εχει αλλαξει η διαδικασια, αλλα δεν νομιζω να μιλαει για κανονικη ενεργητικη πυροπροστασια)

2. Απο που προκυπτει οτι καταργειται η τροποποιηση του Κτηριοδομικου ως προς την απαιτηση για ΗΜ μελετες ή ο ΚΕΝΑΚ που αναφερει ξεκαθαρα ποτε απαιτειται ΜΕΑ.

3 Πως θα κανω στα Χανια μελετη καυσιμου αεριου, οταν δεν προβλεπεται ουτε τα επομενα 200χρονια να εχω φυσικο αεριο??

 

 

ΥΓ Απο που και ως που κολλαει το παρον θεμα στις ειδησεις?

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

1.Ν3843 - Ν4014, Ν4030 και Μελέτες Πυροπροστασίας

Στο παραπάνω θέμα γίνεται η συζήτηση για τις μελέτες πυροπροστασίας. Παραθέτω μια παράγραφο από εγκύκλιο:

ε.- Στα πλαίσια απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών αφού πλέον δεν απαιτείται η συνήθης αλληλογραφία με την Πολεοδομική Αρχή και αφού ληφθεί υπόψη ότι στο άρθρο 4 της (α) σχετικής και στο άρθρο 7 του Ν. 4030/2011 (ΦΕΚ Α΄ 249) προβλέπεται η έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής από την οικεία Υ.ΔΟΜ., καθώς και ότι η παρ. 3 του άρθρου 2 της (α) σχετικής απαιτεί την υποβολή εγκεκριμένης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας στις κατά τόπους Υπηρεσίες χωρίς να προβλέπει τις εξαιρέσεις του άρθρου 15 του (γ) σχετικού σε περιπτώσεις απαίτησης τοποθέτησης μόνο φορητών πυροσβεστήρων και για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης, από ανάρτησηςτης παρούσας στο διαδίκτυο, καταργούνται οι παραπάνω (δ) και (ε) σχετικές, καθώς και κάθε άλλη συσχετιζόμενη με τη (δ) σχετική και μεταγενέστερη αυτής εγκύκλιος μας, ενώ επαναφέρονται σε ισχύ οι προγενέστερες αυτής εγκύκλιοι που τροποποιούσε ή καταργούσε. Επισημαίνεται η απαίτηση της παρ. 3.2.9 του άρθρου 3 του (γ) σχετικού ως προς την εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης σε δεδομένες περιπτώσεις.

 

Ακόμα και έναν φορητό πυροσβεστήρα να χρειάζεται το κτήριο, όπως συμβαίνει σε κάθε λεβητοστάσιο, χρειάζεται μελέτη ενεργητικής εγκεκριμένη από την Π.Υ.

 

2. Ο 4030 καταργεί κάθε διάταξη που ρυθμίζεται από αυτόν, και η σχετική ΚΥΑ για την διαδικασία έντυπης υποβολής απαιτεί για άδεια δόμησης την ΜΕΑ. Ο 3661 εξαιρεί τα κτίρια <50m² από απαίτηση ΜΕΑ όταν βγάζαμε οικοδομική άδεια. Η οικοδομική άδεια όμως καταργήθηκε, πλέον ασχολούμαστε με τις άδειες δόμησης του 4030.

 

3. Συμφωνώ και επαυξάνω. Δεν λέει όμως φυσικό αέριο αλλά καύσιμο αέριο. Περιλαμβάνει και τις σόμπες υγραερίου καθώς και σύστημα θέρμανσης με υγραέριο.

Κανονικά θα έπρεπε να λέει "όπου απαιτείται", αλλά έλα μου που δεν το λέει πουθενά!

Προσωπικά θα καταθέτω ένα δίφυλλο που στο εξώφυλλο θα λέει "Μελέτη Αερίων Καυσίμων", από κάτω θα έχει τα στοιχεία του έργου. Στο επόμενο φύλλο θα λέει "Στο υπό μελέτη κτίριο δεν προβλέπεται από τους μελετητές ούτε απαιτείται από τη νομοθεσία εγκατάσταση αερίου καυσίμου και ως εκ' τούτου στην παρούσα μελέτη δεν περιλαμβάνονται σχέδια, υπολογισμοί και τεχνικές προδιαγραφές για αυτή."

 

ΥΓ. Είχα στείλει μήνυμα στον engineer επειδή μου φάνηκε σημαντικό το θέμα και μου είχε δώσει το ΟΚ να το βάλω στις ειδήσεις για να έχει μεγαλύτερη προβολή. Και εδώ όμως που το έβαλες νομίζω ταιριάζει μια χαρά.

Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Εγραψα και παραπανω οτι εχει αλλαξει η διαδικασια. Δεν μιλαμε για ενερητικη οπως την ξεραμε, αλλα οκ. Πας στην Πυροσεβστικη και τελος. Δεν ειναι κατι σπουδαιο

2. Εγω ακομα επιμενω οτι ο ΚΕΝΑΚ δεν αλλαζει. Με τη λογικη αυτη θες και ΜΕΑ στις αποθηκες και στα βιομηχανικα

3. Δεν μπορει να σε υποχρεωσει για καυσιμο αεριο (και το φυσικο αεριο, καυσικο αεριο ειναι).

Link to comment
Share on other sites

1. Δεν είναι σπουδαίο αλλά πρέπει να ξέρουν οι συνάδελφοι ότι απαιτείται για να μην βρεθούν προ απροόπτου και στο χρονοδιάγραμμα και στην αμοιβή της άδειας δόμησης.

 

Γενικά με τον 4030 καταργηθήκανε πολλές διατάξεις και περιμένω να δημιουργηθούν πολλές επιπλοκές στο σύστημα.

Για παράδειγμα καταργήθηκε το δικαίωμα των Δημάρχων να εκδίδουν άδειες δόμησης. Ένα άλλο μπλέξιμο είναι πως στην παρακάτω εγκύκλιο δεν λένε "έκδοσης άδειών δόμησης" αλλά "έκδοσης οικοδομική αδειών από τους Δημάρχους κατόπιν της ισχύος του ν. 4030..."

 

http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

Η παραπάνω εγκύκλιος τελειώνει με την φράση "η Υπουργική απόφαση του θέματος έπαυσε να ισχύει, καθόσον στο νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών που τίθεται σε νέες βάσεις, δεν ορίζεται ρητά η διατήρηση προγενέστερων διατάξεων"

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το καύσιμο αέριο η ΚΥΑ 7533 ορίζει η μέλέτη να είναι εγκεκριμένη από την αρμόδια εταιρία παροχής αερίου. Αν αυτή δεν υφίσταται τότε προφανώς και δεν μπορεί να υποβληθεί μελέτη καυσίμου αερίου. Δηλαδή εξακολουθούν να ισχύουν τα μέχρι τώρα γνωστά.

Link to comment
Share on other sites

sdim, όσο αφορά, π.χ. την ΜΕΑ για κτίρια <50μ2, θεωρώ ότι, δεν είναι έτσι όπως τα λες.

Το καταργείται ¨Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε θέμα ρυθμιζόμενο από αυτόν¨ αφορά σε κάθε διάταξη που αναφέρεται στον τρόπο έκδοσης Ο.Α.-ελέγχου κατασκευών κι όχι στις διατάξεις του Ν.3661-08.

 

Οι διατάξεις που ορίζουν τις προδιαγραφές των μελετών δεν έχουν αλλάξει (εκτός από το άρθρο του Κτιριοδομικού).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μα η ΚΥΑ του άρθρου 4 του 4030 που ορίζει τις προδιαγραφές υποβολής εντύπων μελετών για την έκδοση της άδειας δόμησης ορίζει σαφέστατα ότι απαιτείται η ΜΕΑ, αυτό είναι που με τρώει.

 

Οι προδιαγραφές δεν έχουν αλλάξει αλλά δεν είδα πουθενά στην ΚΥΑ να έχει στις μελέτες "όπου απαιτείται".

 

Προς το παρόν βέβαια όλοι κάνουμε τον Κινέζο στις υπηρεσίες δόμησης και δεν καταθέτουμε ΜΕΑ για <50μ², αλλά με το γράμμα το νόμου θα έπρεπε.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκαο γιατί αυτό το άτιμο ¨όπου απαιτείται¨ το λέει μόνο για την εδαφοτεχνική μελέτη.

 

Το σκεπτικό μου είναι ότι, εκπονείς ΜΕΑ σύμφωνα με τον Ν. 3661-08. Άρα όχι για <50μ2.

 

Δεν χάνεις τίποτε να ρωτήσεις όμως. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο για να σου ¨έρθει¨ κατραπακιά στο τέλος...

Link to comment
Share on other sites

Ο 3661 στο άρθρο 11 - Εξαιρέσεις, λέει ότι

"Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν οι παρακάτω κατηγορίες κτιρίων:

...

ε) Αυτοτελή κτίρια, με συνολική επιφάνεια κάτω των πενήντα (50) τ.μ.."

 

Ουσιαστικά όπως είναι γραμμένος ο 3661 εξαιρεί τα κτίρια <50τ.μ. από την εφαρμογή του, χωρίς όμως να απαγορεύει την εφαρμογή του αν ζητηθεί από άλλον νόμο.

 

Δεν ρωτάω προς το παρόν στις υπηρεσίες γιατί ως γνωστόν "όταν λειτουργεί κάτι δεν το πειράζουμε".

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.