Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δωρεάν οnline εργαλείο αξιολόγησης επένδυσης φωτοβολταϊκών


nikstefa

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το PVPLAN μια 100% δωρεάν online εφαρμογή για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση φωτοβολταϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα. To link της εφαρμογής είναι:

 

http://www.pvplan.gr

 

Μία μικρή περιγραφή:

 

Το PVPLAN είναι μια online εφαρμογή που έχει ως σκοπό την τεχνοοικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα. Μέσω της εφαρμογής μπορούν να εξεταστούν όλες οι δυνατές περιπτώσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την αρχική εισαγωγή ελάχιστων μόνο παραμέτρων και μέσα από ένα απλό περιβάλλον εργασίας. To PVPLAN αξιοποιεί τα διαθέσιμα κλιματικά δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς και με την εφαρμογή κατάλληλων επιστημονικών μοντέλων υπολογίζει την παραγόμενη ενέργεια για τα υπό μελέτη φωτοβολταϊκά συστήματα. Με βάση την ενεργειακή παραγωγή και λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο καθεστώς επιδότησης, η εφαρμογή υπολογίζει κατάλληλους οικονομικούς δείκτες ώστε να αξιολογηθεί η φωτοβολταϊκή επένδυση. Το PVPLAN αποτελεί μια μοναδική, καινοτόμα εφαρμογή με επιστημονικό υπόβαθρο, και δεν έχει καμία σχέση με εφαρμογές τύπου «συμπλήρωσης φόρμας» που έχουν αποθηκευμένες ορισμένες τιμές και ως εκ τούτου έχουν περιορισμένη εφαρμογή και μικρή αξιοπιστία.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του PVPLAN:

-Ανάλυση όλων των φωτοβολταϊκών περιπτώσεων

-Βασισμένο στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο

-Χρήση αξιόπιστων μετεωρολογικών δεδομένων

-Ακριβής καθορισμός γεωμετρικών στοιχείων

-Μελέτη πολλαπλών επιφανειών εγκατάστασης

-Ενεργειακή προσομοίωση του συστήματος

-Οικονομική ανάλυση επένδυσης

-Περιβαλλοντική αποτίμηση

-Ανάλυση ευαισθησίας παραμέτρων

 

 

Οθόνη Εισαγωγής Δεδομένων

pvplan1.jpg

 

 

Οθόνη Αποτελεσμάτων

pvplan2.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ εύκολο στη χρήση και πολύ χρήσιμο. Μπορείς να πειραματιστείς με πάρα πολλές παραμέτρους.

Δε κατάφερα μόνο να επιλέξω παλαιότερες τιμές πώλησης ενέργειας.

Και πάλι μπράβο για τη προσπάθεια και ευχαριστούμε για τη δωρεάν βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφε να προτείνω και εγώ με τη σειρά μου κάτι: Θα μπορούσες να προσθέσεις γεωχωρικά δεδομένα από geodata.gov.gr όπως τις ζώνες natura 2000 ή/και το gis της ραε ώστε να φαίνεται αν υπάρχει ζώνη αποκλεισμού ως προς την εγκατάσταση και αν τηρείται η απόσταση των 150 μέτρων <0,5ΚW για απαλλαγή από ΕΠΟ. (Για τα περιβαλλοντικά αυτά).

Επίσης ωραίο θα ήταν η εξαγωγή σε κάποια μορφή για να παίρνεις έτοιμα αποτελέσματα κάθε φορά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Η νέα έκδοση 2.0 του PVPLAN είναι διαθέσιμη. Στην νέα έκδοση πραγματοποιήθηκαν αρκετές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις με κυριότερη την εισαγωγή μιας συμπληρωματικής εφαρμογής: του ΠΑΝΟΠΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. Συνοπτικά:

1. ΠΑΝΟΠΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ο ΠΑΝΟΠΤΗΣ είναι μια συνοδευτική εφαρμογή του PVPLAN, για την πρόσβαση στην οποία απαιτείται δωρεάν εγγραφή για την απόκτηση ονόματος χρήστη και συνθηματικού. Μέσα από τον ΠΑΝΟΠΤΗ τα δεδομένα εισαγωγής και τα αποτελέσματα των υπολογισμών παρουσιάζονται σε μια εύκολα αναγνώσιμη μορφή, ενώ επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης, φόρτωσης και εκτύπωσης των περιπτώσεων (σεναρίων) που έχετε μελετήσει. Οι περιπτώσεις που αποθηκεύετε σώζονται τοπικά στον υπολογιστή που εκτελείται το PVPLAN και μπορούν να ανακτηθούν μελλοντικά μόνο στο συγκεκριμένο υπολογιστή. Η πρόσβαση στον ΠΑΝΟΠΤΗ γίνεται αφού εκτελέσετε την εφαρμογή και ολοκληρώσετε τους υπολογισμούς, ή και απευθείας από το κεντρικό μενού στην περίπτωση που θέλετε να φορτώσετε κάποια παλαιότερη περίπτωση μελέτης.

panoptisexample1.jpg

2. ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (PERFORMANCE RATIO)

Στην Έκδοση 2.0 προστέθηκε ο υπολογισμός του Λόγου Απόδοσης (Performance Ratio) του συστήματος. Στα ενεργειακά αποτελέσματα υπολογίζεται η τιμή του ετήσιου λόγου απόδοσης καθώς και οι μηνιαίες τιμές του.

3. ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο χρήστης μπορεί να βλέπει και την ενεργειακή παραγωγή και για κάθε μήνα του έτους.

up1.jpg

4. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Στην νέα έκδοση προστέθηκε ένα εργαλείο διευκόλυνσης του καθορισμού του προσανατολισμού της επιφάνειας τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών και συγκεκριμένα της αζιμουθιακής γωνίας γ. Η πρόσβαση στο εργαλείο γίνεται από τη βοήθεια [?] στα πεδία συμπλήρωσης του προσανατολισμού.

up2.jpg

Στο εργαλείο εμφανίζεται η περιοχή (βάση της διεύθυνσης που έχει εισαχθεί) έτσι ώστε να εντοπιστεί η επιφάνεια εγκατάστασης. Στην συνέχεια δίνεται η δυνατότητα μεταβολής τη γωνίας γ ώστε τα φωτοβολταϊκά να τοποθετηθούν σύμφωνα με τον προσανατολισμό της επιφάνειας. Η τιμή που υπολογίζεται από το εργαλείο την εισάγετε αργότερα στα δεδομένα.

up3.jpg

5. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΛΙΣΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Για τη διευκόλυνση του υπολογισμού της γωνίας κλίσης β μιας κεκλιμένης επιφάνειας προστέθηκε ένα βοηθητικό εργαλείο υπολογισμού. Η πρόσβαση στο εργαλείο γίνεται από τη βοήθεια [?] στα πεδία συμπλήρωσης του προσανατολισμού κεκλιμένης επιφάνειας.

up4.jpg

Στο εργαλείο εισάγετε απλά γεωμετρικά στοιχεία ώστε να υπολογιστεί η κλίση της κεκλιμένης επιφάνειας. Η τιμή που υπολογίζεται από το εργαλείο την εισάγετε αργότερα στα δεδομένα.

up5.jpg

6. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πλέον στο PVPLAN μπορούν να μελετηθούν και περιπτώσεις φωτοβολταϊκών για τις οποίες έχουν επιτευχθεί διαφορετικά τιμολόγια πώλησης ενέργειας. Αν ο χρήστης επιλέξει ως Έναρξη Επένδυσης «Πριν τον Αύγουστο 2012″, τότε στα Αποτελέσματα και συγκεκριμένα στην Ανάλυση Ευαισθησίας μπορεί να εισάγει την επιθυμητή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

up7.jpg

up8.jpg

7. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

Βελτιώθηκαν τόσο η εμφάνιση όσο και το περιεχόμενο τα παράθυρα βοήθειας/επεξηγήσεων [?].

8. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Τέλος πραγματοποιήθηκαν διάφορες μικρές βελτιώσεις στην εφαρμογή.

Edited by nikstefa
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.