Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χώρος κύριας χρήσης


Recommended Posts

Το παρακάτω έγγραφο το αποδεικνύει.

Εξάλλου και από την εγκ. 3 σχετική με ν.4178/13 αναφέρεται ότι χώροι κύριας χρήσης προ ΓΟΚ 85 που αυθαίρετα είχαν αλλάξει χρήση πριν το 1985  (στην εγκ. 3 αναφέρεται το έτος 1983 γιατί ταυτίζεται με την επιλογή χρονολογίας παλαιότητας που ορίζει ο νόμος) σε άλλη κύρια χρήση δεν απαιτείται να δηλωθεί ως αυθαίρετη η νέα χρήση, μιας και στις προϊσχύουσες διατάξεις του ΓΟΚ 85 (δηλαδή ΓΟΚ 73) δεν υπήρχε η έννοια αλλαγής χρήσης από μια κύρια σε μια άλλη κύρια χρήση.

Το κρίσιμο λοιπόν στη περίπτωση σου είναι να έχεις πειστήρια (π.χ άδεια λειτουργίας καταστήματος, μισθωτήριο κλπ) ότι ο χώρος έχει αλλάξει χρήση πριν την ισχύ του 1985 καθώς και να ισχύουν τα σχετικά αναφερόμενα που υπογράφεις στη βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης (νομιμότητα χώρου, ύψος κλπ)

Εγγρ-34837/10-4-92 

[ΙΣΧΥΕΙ απο 10-4-92]  Εγγρ-34837/92

(Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χώροι κυρίας χρήσεως, που

αποτελούν τμήματα κτιρίων ανεγερθέντων με τις προ της ισχύος του

ΓΟΚ/85 πολεοδομικές διατάξεις, τότε οι χώροι αυτοί εξακολουθούν

να λειτουργούν ως έχουν χωρίς να απαιτείται η έκδοση

οικοδομικής άδειας για την αλλαγή της χρήσης τους).

Διευκρινήσεις στο υπ' αρ.Εγγρ-34116/92.

Επίσης Οι περιπτώσεις των φυσικοθεραπευτηρίων για τις οποίες

έχει υποβληθεί από τον αρμόδιο φορέα βεβαίωση περί μη διαθέσεως

νοσηλευτικών κλινών, υπάγονται στην κατηγορία των Γραφείων.

 

 

Αναφερόμενοι στο πιο πάνω σχετικό έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χώροι κυρίας χρήσεως, που αποτελούν τμήματα κτιρίων ανεγερθέντων με τις προ της ισχύος του ΓΟΚ/85   πολεοδομικές διατάξεις, λειτουργούν αποδεδειγμένα με βεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων τους ως επαγγελματικοί χώροι των οποίων όμως η συγκεκριμένη χρήση δεν καθορίζεται στα σχέδια της εγκεκριμένης μελέτης αλλά είναι επιτρεπτή στην περιοχή, τότε οι χώροι αυτοί εξακολουθούν να λειτουργούν ως έχουν χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για την αλλαγή της χρήσης τους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 366
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε ευχαριστώ πολύ καταρχήν για την απάντηση,αλλά μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει σωστά.Εμένα η άδεια έχει βγει σαν ισόγεια αποθήκη.Θεωρείται χώρος κύριας χρήσης επειδή είναι ισόγεια και μετράει στη δόμηση και άρα με καλύπτει η εγκύκλιος που αναφέρεις παραπάνω??Το ύψος υπερβαίνει το 2,40μ που θέλουμε για χώρο κύριας χρήσης.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Η εγκύκλιος σε καλύπτει εφόσον βρεις αποδεικτικά ότι η αλλαγή χρήσης έγινε προ ΓΟΚ 85 και με δεδομένο ότι όλες οι άλλες προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης πληρούνται. Η ισόγεια αποθήκη που είχε προσμετρήσει στο Σ.Δ δεν είναι βοηθητικής χρήσης χώρος και με δεδομένο ότι το ύψος υπερβαίνει όπως αναφέρεις το 2.40 (χώρος κύριας χρήσης) έχεις ελπίδες αν βρεις αποδεικτικά να δώσεις τη βεβαίωση. 

Link to comment
Share on other sites

παυλε,

σωστα

και

να συμπληρωσω οτι

 

το συμβολαιο ειναι του 1983 και εκει περιγραφεται σαν καταστημα..

.[και ο φορος μεταβιβασης πληρωθηκε σαν  καταστημα και μεταγραφηκε σαν καταστημα..και στο κτηματολογιο δηλωθηκε σαν καταστημα]

 

κι αν στο Ε9 γραφει καταστημα απο το 1983

 

 

νομιζω οτι ..."καλα παει"..... :smile: :-)

 

υγ

μπορει οταν εγινε το συμβολαιο να ηταν ηδη εκμισθωμενο

και εκει να γραφεται οτι "ειναι μισθωμενο στον...και ο πωλητης εκχωρει ολα τα δικαιωματα απο την μισθωση κλπκλπ...]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, για έκδοση βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης σε κατάστημα πώλησης άρτου, τι πρέπει να ελεγχθεί τελικά? Η οικοδομική άδεια του 87 αναγράφει κατάστημα. Όχι κατάστημα ΥΕ. Πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά τη βεβαίωση χώρου ΚΧ τη δίνει μηχανικός ή ΥΔΟΜ; Στην περίπτωση εργαστηρίου μεταποίησης κρέατος που λειτουργεί στο ισόγειο και θέλει να επεκταθεί στο υπόγειο (υπάρχει αδεια Αλλαγής Χρήσης από αποθήκη σε εργαστήριο κρέατος που συμπεριλαμβάνει και το υπόγειο) ο αρμόδιος φορέας ζητάει βεβαίωση από την πολεοδομία. Ξέρει κανείς την διαδικασία;

Link to comment
Share on other sites

Τα παρακάτω τα έχεις θέσει εις γνώση τους ?

 

1) Ν.4178/13, άρθρο 25, εδάφιο 14.

"[...]

14. Σε κάθε περίπτωση η απαιτούμενη βεβαίωση κύριας χρήσης χορηγείται από ιδιώτη μηχανικό. Από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου και προσκομίζεται όπου απαιτείται.

[...]"

 

2) Εγκύκλιος 3/01.10.2013

"[...]

Καταργείται η υποχρέωση χορήγησης βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης από τις Υ.ΔΟΜ., η οποία πλέον χορηγείται από τους ιδιώτες μηχανικούς, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθότητα των αναγραφομένων στοιχείων. Ο μηχανικός που χορηγεί τη βεβαίωση πρέπει προηγουμένως να έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. για τους ισχύοντες όρους δόμησης και για τις επιτρεπόμενες χρήσεις στη θέση του ακινήτου. Όπου μέχρι σήμερα απαιτείται η υποβολή βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης (της οικείας Υ.ΔΟΜ.), εφεξής νοείται βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικό.

[...]"

 

Edit:

Μήπως εννοούν από το (1) αυτό το τμήμα που γράφει:

"Από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου και προσκομίζεται όπου απαιτείται."

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Μα ήδη υπάρχει αδεια λειτουργείας της συγκεκριμένης χρήσης, απλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν και το υπόγειο οι ιδιοκτήτες γιατί για την ώρα λειτουργούν στο ισόγειο. Το υπόγειο έχει "περάσει" στην άδεια αλλαγης χρήσης (από αποθήκη σε εργαστήριο) απλά δεν το χρησιμοποιούσαν γιατί ο χώρος πρέπει να γίνει "χειρουργείο" για την επεξεργασία του κρέατος. Εγώ έτσι πήγα όπως τα λες περήφανα περήφανα και με την αλλαγή χρήσης στο χέρι και μου έιπαν να συντάξω φάκελο με αίτηση για ΒΧΚΧ κλπ.... Μήμπως κολλάει στο ότι αφορά υπόγειο χώρο ; Η συγκεκριμένη λειτουργεία δεν έχει και ιδιαίτερες προδιαγραφές (φωτ/αερισμο). Υψος έχω και άνεση χώρου... τι να πω

Link to comment
Share on other sites

Εκεί που λές "κολλάει".

Ο χώρος του υπογείου ήταν βοηθητικός.

Από τη στιγμή που θέλουν οι ιδιοκτήτες να τον χρησιμοποιήσουν (τον χώρο του υπογείου) πρέπει να συνταχθεί φάκελος με τα λοιπά στοιχεία που απαιτούνται και με την ΒΧΚΧ (που θα εκδοθεί από 'σένα) και για το υπόγειο .... και πιθανόν να σου ζητήσουν (ξανά) και για τον ισόγειο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.