Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξοικονόμηση κατ' οικον σε κτίριο που έχει ήδη ΠΕΑ


Recommended Posts

Σ' αυτές τις περιπτώσεις τι γίνετε?πρέπει ο πρώτος μηχανικός που έχει εκδόσει λάθος ΠΕΑ να κάνει ανάκληση?με τι δικαιολογία?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Βγάλε νέο ΠΕΑ χωρίς δεύτερη σκέψη με βάση την αυτοψία σου, όχι με βάση το προηγούμενο ΠΕΑ.

 

Σε κανένα νόμο, ΥΑ ή ΠΔ δεν προβλέπεται η αντικατάσταση του ΠΕΑ πλην της περίπτωσης ανάκλησης.

 

Δεν απαγορεύεται να βγει νέο ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο. Μπορεί από τότε που έγινε το πρώτο ΠΕΑ μέχρι σήμερα να γίνανε εργασίες που αλλάξανε την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου. Π.χ. μπορεί πριν να είχε διπλά τζάμια και λόγω ατυχήματος (π.χ. φωτιά) κάποια να χαλάσανε. Στην συνέχεια λόγο οικονομικής στενότητας μπορεί να τα αλλάξανε με απλά πλαστικά τζάμια και ξύλινο τελάρο. Τώρα λόγω τις επιδότησης μπορεί να θέλουν να βάλουν πάλι τα διπλά τζάμια. Μπορώ να σκεφτώ και άλλους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει αλλάξει η ενεργειακή κατηγορία του κτηρίου:

- Κατεδαφίστηκε ένα διπλανό κτήριο, οπότε ο τοίχος που πριν ήταν όμορρος τώρα είναι προς εξωτερικό χώρο

- Δεν συντηρήθηκε ο λέβητας και το νέο ΦΕ δείχνει πολύ χαμηλότερη απόδοση από το πρώτο.

- Εγκαταστάθηκαν ηλεκτρικές μονάδες θέρμανσης (π.χ. θερμοσυσσωρευτές) που ανεβάσανε την κατανάλωση.

- Χάλασε ο ηλιακός θερμοσίφωνας και λόγω οικονομικής στενότητας βάλανε πρόχειρα έναν απλό θερμοσίφωνα.

 

Μπορώ να συνεχίσω την λίστα για σελίδες, νομίζω όμως αρκούν τα παραδείγματα για να μπείτε στην λογική μου:

Όταν κάνουμε αυτοψία καταγράφουμε ότι βλέπουμε, όχι ότι είδε ο προηγούμενος. Δεν ήταν απαραίτητα απρόσεκτος ο προηγούμενος μηχανικός, μπορεί να ήταν σωστός και ο προηγούμενος μηχανικός αλλά απλούστατα να έχουν αλλάξει τα δεδομένα του κτηρίου. Ιδιαίτερα αν έχει μπει στο σπίτι διακοσμητής ή "ειδικός πωλητής καλοριφέρ/κλιματιστικών" είναι πολλές οι πιθανότητες να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν υποβάλεις το ΠΕΑ σιγουρέψου πως ταιριάζουν τα τετραγωνικά με το Ε9 του ιδιοκτήτη. Αν δεν ταιριάζουν σημαίνει πως είτε έχεις μετρήσει κάτι λάθος στην αποτύπωση, οπότε πρέπει να ξαναπάς για επαλήθευση, είτε πρέπει να γίνει διόρθωση των τετραγωνικών στο Ε9 (ενδέχεται να χρειαστεί και τακτοποίηση) και στην συνέχεια να προχωρήσει για το πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο με την τακτοποιηση το εχω ακουσει πολλες φορες απο διαφορα χειλη και ομολογουμενως ειναι λιγο χαζο, μετα συγχωρησεως συναδελφε, δεν αφορα εσενα συγκεκριμενα

Γιατι το λεω αυτο....

Γιατι στην πλειοψηφια των περιπτωσεων που αναγραφεται στο συμβολαιο και καθαρη και μεικτη εμβαδομετρηση, τα νουμερα αυτα εχουν προκυψει απο τον πινακα ποσοστων και χιλιοστων που εχει επισυναφθει στο προσυμφωνο και εργολαβικο συμβολαιο, προ πασης ανεγερσεως

Επειτα τα σχεδια αυτα υφιστανται καποιες τροποποιησεις, βασει των οποιων βγαινει η αδεια ανεγερσεως και χτιζεται το ακινητο, πλην ομως δεν τροποποιειται το προσυμφωνο και εργολαβικο, με αποτελεσμα να υπαρχει διαφορα αναμεσα στα δηλωθεντα και τα πραγματικα.

Αυτο δε σημαινει πως πρεπει να γινει τακτοποιηση των διαφορετικων τετραγωνικων, απλα μια αλλαγη στο Ε9

Και κλεισμενο εξωστη να εχει, που λεει ο λογος, του ζητας του πελατη σου να αλλαξει τα τετραγωνικα στο Ε9 του στα νουμερα που θα του δωσεις και υστερα τον βαζεις στο προγραμμα.

 

Αλιμονο αν για το καθετι βαζαμε τους πελατες να πληρωσουν πρωτα μερικα χιλιαρικα για τακτοποιησεις και υστερα να μπουν στο προγραμμα επιδοτησης

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ. Μάλιστα έχω ανοίξει και το σχετικό θέμα

Εμβαδό σε ΠΕΑ και μελέτη ΚΕΝΑΚ

 

Αυτό περί διόρθωσης τετραγωνικών που ανάφερα αφορά αποκλειστικά τα ΠΕΑ που προορίζονται για το εξοικονόμηση κατ'οίκον.

Αν το κτήριο είναι νόμιμο αλλά διαφέρουν τα τετραγωνικά του Ε9 με του ΠΕΑ λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού, προσωπικά δεν ασχολούμαι καν καθώς δεν έχω βρει ακόμα νομικά και τεχνικά ορθή λύση για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Insaghi,

 

ετσι απλά δεν νομίζω ότι αλλάζει το Ε9. Είχα δηλ. και δήλωνα 80 μ2 και τώρα δηλώνω 120 μ2. Κάποιος λογιστής μήπως να μας πει την γνώμη του?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

Επειδή αντιμετώπισα πρόσφατα το θέμα με προϋπάρχον ΠΕΑ σε κτίριο που θέλει να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ», επικοινώνησα με ΕΥΕΠΕΝ και η επίσημη απάντηση είναι η εξής:

 

Καταρχήν, δεν επιτρέπεται να «κυκλοφορούν» δύο εν ισχύ ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο.

 

Όταν προϋπάρχει ΠΕΑ λοιπόν, πρέπει το «Εξοικονομώ» να βασιστεί πάνω σε αυτό, με την χρήση του προσαρτήματος για την επιλογή των παρεμβάσεων και τη δημιουργία του νέου οριστικού σεναρίου.

 

Αν τώρα, το προϋπάρχον ΠΕΑ δε μας βολεύει, είτε γιατί είναι λάθος, είτε γιατί είναι Γ, είτε γιατί δεν θα το πληρωθούμε, τότε η μόνη νομότυπη προσέγγιση είναι υποχρεωτικά η ανάκλησή του.

Αυτή μπορεί να γίνει είτε από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που το υπέγραψε (δύσκολο…), είτε και από μόνο τον ιδιοκτήτη με αίτησή του στο ΥΠΕΚΑ (και επαρκή αιτιολόγηση…).

 

Πως θα ελέγξουν αν προϋπάρχει ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο;

Καλή ερώτηση, αλλά δεν γνωρίζω την απάντηση (και δεν τόλμησα και να ρωτήσω)…

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα ρωτήσει εγώ.

Και η απάντηση δεν ήταν βέβαια ξεκάθαρη (γιατί δεν υπάρχει αμφιμονοσήμαντη σχέση των ιδιοκτησιών με τα ΠΕΑ) αλλά ήταν στο πνεύμα του ''... κι αν σου κάτσει !! ''

Link to comment
Share on other sites

Κι αν σου κατσει...?

Και τι φταις εσυ για την αποκρυψη της υπαρξης ΠΕΑ για το διαμερισμα απο τον ιδιοκτητη?

Μηπως οταν ερχεται καποιος να του βγαλουμε ΠΕΑ τον ρωταμε αν εχει ξαναβγαλει για το ακινητο πιστοποιητικο?

Στην τελικη, στο συμφωνητικο που κανεις για τη συμφωνηθεισα σου αμοιβη, μπορεις να συμπεριλαβεις και αυτο σαν ορο, οτι συμφωνα με τα λεγομενα του ιδιοκτητη, δεν εχει εκδοθει στο παρελθον ΠΕΑ οποτε και προχωραμε σε ενταξη στο προγραμμα με εκδοση 1ου και 2ου κατοπιν παρεμβασεων

 

Εκτος του οτι ειναι δυσκολο να αποδειχθει οτι υπαρχουν 2 ΠΕΑ για το ιδιο διαμερισμα, ειναι ακομα πιο δυσκολο να αποδειχθει οτι ο μηχανικος που εκπονησε το 2ο γνωριζε την υπαρξη του 1ου...

Και δε μιλαω για περιπτωσεις που το ακινητο αγοραστηκε την τριετια 2011-2013 οποτε και απαιτητο για τη συμβολαιογραφικη πραξη, αλλα για προγενεστερης κτησης ακινητα

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά, αλλά θέλει προσοχή η εξής περίπτωση:

 

Σου έρχεται πελάτης για το εξοικονομώ και από τα χαρτιά που σου φέρνει, αποδεικνύεται ότι έχει νοικιάσει το διαμέρισμα μετά το 2012 (και δυστυχώς έως 1/2014), σε νέο ενοικιαστή (πχ Ε2).

Έστω ότι το διαμέρισμα είναι > 50 τμ.

 

Τα παραπάνω προϋποθέτουν την ύπαρξη ΠΕΑ.

 

Τότε δεν υπάρχει περίπτωση να σου ζητηθεί ευθύνη, αφού δεν μπορείς να ισχυρισθείς ότι δεν γνώριζες ;

Edited by nick_61
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.