Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονόμηση κατ' οικον σε κτίριο που έχει ήδη ΠΕΑ


Recommended Posts

Συνάδερφοι θα ήθελα την εκτίμησή σας για ένα ΠΕΑ που έχει εκδοθεί προ 5ετίας από άλλο συνάδερφο και διαπιστώνω λάθος στα τ.μ. της τάξης του 10% επειδή δεν περιέλαβε στους Θ.Χ. κάποια αυθαίρετα τετραγωνικά.

Πλέον στην ιδιοκτησία έχει γίνει νομιμοποίηση και ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να έχει ένα σωστό ΠΕΑ ως προς το εμβαδόν και κατ' επέκταση να το χρησιμοποιήσει για ένταξη στο εξοικονομώ.

 

Με δεδομένο ότι πρόσφατα έγινε ανακαίνιση (εσωτερικές διαρρυθμίσεις με μικρής κλίμακας) αλλά όλη η οροφή επενδύθηκε με γυψοσανίδα  και πολυστερίνη εσωτερικά, μπορώ να κάνω τη θεώρηση της "ριζικής ανακαίνισης" και να εκδόσω νέο (σωστό ως προς τα τετραγωνικά με την ευκαιρία) πιστοποιητικό?

 

Εάν όχι, υπάρχει άλλος τρόπος να σωθεί η παρτίδα χωρίς ανάκληση του εν ισχύ ΠΕΑ?

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Για ριζική ανακαίνιση χρειάζεται να έχει εκδοθεί σχετική άδεια από ΥΔΟΜ, όπου εκτός από τις παρεμβάσεις/αλλαγές φαίνεται και ο προϋπολογισμός του έργου*. Θέλω να πω με κάποιο επίσημο έντυπο/τρόπο θα πρέπει να αποδεικνύεται αυτό που θες να επικαλεστείς. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος.

 

Και δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά μάλλον σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη ο καλός "συνάδελφος" δεν συμπεριέλαβε τότε τους αυθαίρετους θερμαινόμενους χώρους. Το να θέλει τώρα ο ιδιοκτήτης να σώσει την παρτίδα, μου θυμίζει το "θέλει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο". Και ναι μεν ο ίδιος από την ανάκληση θα βγει αβρόχοις ποσίν και θα φάει την καμπάνα μόνο ο "συνάδελφος", αλλά με φαίνεται κομματάκι ..ατιμουλίτσα αυτό. Ε;;;

Άραγε την επένδυση της οροφής με γυψοσανίδα  και πολυστερίνη εσωτερικά, εάν δεν την είχε συμπεριλάβει στην αίτηση για μικρής κλίμακας, την έκανε κατόπιν 48ωρης έγγραφης ενημέρωσης για την εκτέλεσή της στην αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία και θα έπρεπε να την γνωστοποιήσει στο οικείο αστυνομικό τμήμα;

 

Άλλος τρόπος χωρίς να πάθει κανείς τίποτα, δεν ξέρω εάν υπάρχει.

Ο Ν.4409/2010 στο άρθρο 49 (Τροποποιήσεις του Ν. 4122/2013 (Α’42)), λέει ότι:

<<2. Στο άρθρο 11 του Ν. 4122/2013 (Α’42) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης.
Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»>>
.

 

Επίσης, στο άρθρο 12 του Ν.4122/2013 γράφει ότι:

<<Άρθρο 12
Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
1. Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:
α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4,
β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,
γ) ...
δ) ...
ε) ...>>.

 

Κακώς ή καλώς, για οποιαδήποτε άλλη εργασία η οποία επηρεάζει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου, αλλά δεν συνιστά ριζική ανακαίνιση, δεν μπορεί να εκδοθεί νέο ΠΕΑ, εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ (δεν έχει παρέλθει η δεκαετία).

Ε, για το συγκεκριμένο, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για έκδοση νέου ΠΕΑ. Κατ' εμέ τουλάχιστον. Ας περιμένει άλλα 5 χρονάκια :mrgreen:.

 

* Σύμφωνα με παρ. 12. του άρθρου 2, του Ν.4122/2013, «Ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας)» νοείται <<η ανακαίνιση κατά την οποία:

α) η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης που αφορά το κέλυφος του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή τα τεχνικά συστήματά τους υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τρέχουσας αξίας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, βάσει του ελαχίστου κόστους οικοδόμησης, εξαιρουμένης της αξίας του οικοπέδου επί του οποίου έχει κατασκευαστεί το κτίριο...>>.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παιδιά καλησπέρα, τώρα με το Εξοικονομώ ΙΙ τι γίνεται σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΠΕΑ με τον παλιό ΚΕΝΑΚ ή με τον νέο αλλά όχι για το εξοικονομώ; Γίνεται ανάκληση του παλιού ΠΕΑ βγαίνει απλά νέο; Γιατί πλέον δεν υπάρχει η διαδικασία με το προσάρτημα όπω γινόταν με το παλιό Εξοικονομώ.

 

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.