Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μονοσωλήνιο ή δισωληνιο σύστημα


tektonas80

Recommended Posts

Αυτό μου είπε ο υδραυλικός ότι θα φύγουν δυο σωλήνες από το λέβητα και θα διακλαδώνεται σε κάθε σώμα. Με θέρμανση δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, οπότε ψάχνοντας λίγο νόμιζα ότι είναι μονοσωληνιο. Για να καταλάβω μονοσωληνιο είναι όταν δεν υπάρχει διακλάδωση και το νερό περνάει από το ένα σώμα στο άλλο? Εάν το κάνω έτσι θα έχω κανένα πρόβλημα στα τελευταία σώματα? Μήπως δεν θα θερμαίνονται αρκετά λόγο απόστασης? Να κάνω μελέτη για να υπολογίσω την διατομή από τους δυο σωλήνες που θα φεύγουν από το λέβητα?

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα με μελέτη δεν εννοώ να την κάνω εγώ. Εγώ αρχιτεκτονικά κάνω μόνο. Εννοείται θα την κάνει μηχανολόγος απλά ρωτώ για να καταλάβω και να βρω την καλύτερη λύση απόδοσης και αισθητικής.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό μου είπε ο υδραυλικός ότι θα φύγουν δυο σωλήνες από το λέβητα και θα διακλαδώνεται σε κάθε σώμα. Με θέρμανση δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, οπότε ψάχνοντας λίγο νόμιζα ότι είναι μονοσωληνιο. Για να καταλάβω μονοσωληνιο είναι όταν δεν υπάρχει διακλάδωση και το νερό περνάει από το ένα σώμα στο άλλο? Εάν το κάνω έτσι θα έχω κανένα πρόβλημα στα τελευταία σώματα? Μήπως δεν θα θερμαίνονται αρκετά λόγο απόστασης?

 

Από την άλλη μου είπε ο υδραυλικός να κάνω μονοσωληνιο και να αύξηση την διατομή του χαλκοσωλήνα στα πρώτα σώματα και σταδιακά να την μείωση. Για την όδευση η μόνη λύση είναι να πάνε οι σωλήνες πάνω από το σοβατεπί.

 

Τektona αυτό που περιγράφεις παραπάνω και που σου είπε ο υδραυλικός δεν είναι μονοσωλήνιο αλλά κλασσικό δισωλήνιο.

 

Σκέφτηκα μήπως θα μπορούσαν να πάνε πάνω από την πλάκα οροφής αλλά έχει στέγη εκεί και στις άκρες το ύψος είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορείς να δουλέψεις.

 

Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να κάνεις και τα τρία....

1. Κλασσικό δισωλήνιο.

2. Δισωλήνιο με κολλεκτέρ. Τα 8 κυκλώματα που λες παραπάνω.

3. Μονοσωλήνιο. Με λιγότερα κυκλώματα όπου κάθε κύκλωμα θα παίρνει πάνω απο 1 σώμα. Εδω δεν ενδεικνύεται όμως το μονοσωλήνιο γιατί θα υπήρχε πρόβλημα με τους διακόπτες.

 

Αν ρωτάς την άποψη μου και αν ήταν εφικτό για λόγους αισθητικούς θα προτιμούσα την περίπτωση της πλάκας της οροφής αφού είναι στεγασμένη και θα μόνωνα πολύ καλά τις σωλήνες.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους συναδέλφους ότι καλύτερη λύση είναι το δισωλήνιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση φεύγει μία σωλήνα από το λέβητα (ίσως φ22 ) προς το σώμα 1, από το σώμα αυτό και μετά έχουμε και σωλήνα επιστροφής (που τρέχει παράλληλα με την προσαγωγή) και για λόγους οικονομίας και ευκολίας μπορεί να είναι ίσης διατομής από την αρχή. Οι δύο σωλήνες με ταφ συνδέονται σε όλα τα σώματα, στο σώμα 8 τελειώνει η προσαγωγή και επιστρέφει μία σωλήνα στο λέβητα. 'Ετσι τα σώματα είναι εξισορροπημένα υδραυλικά γιατί όλα εξυπηρετούνται με ίσο μήκος σωλήνα δηλαδή έχουμε σύστημα reverse return / Τichelmann. Μπορείς αν θέλεις σε κάθε σώμα να βάλεις θερμοστατικές βάνες. Το πώς θα κρύψεις τις σωλήνες, αφού είσαι αρχιτέκτονας, θα το βρής εσύ σαν πιό ειδικός. Έ κάνε και εσύ τίποτα....

Link to comment
Share on other sites

Βασικά βρές έναν μηχανολόγο να σου κάνει μελέτη του χώρου, και αυτός θα σου εξηγήσει ακριβώς και τις δύο λύσεις και θα επιλέξετε μαζί βάσει του τί σου έιναι πιο σημαντικό. Όλα γίνονται, το θέμα είναι τί είσαι διατεθιμένος να "θυσι'ασεις".

Μια συμβουλή από προσωπική εμπειρία, σε τέτοια θέματα μην ακούς τόσο πολύ τον υδραυλικό. Οκ τα γνωρίζουν αυτά επειδή τα τοποθετούν,αλλά αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του μηχανολόγου, να σου κάνει την μελέτη, και εννοείται πως γνωρίζει πολλά περισσότερα απο τον υδραυλικό!! Αν ήταν έτσι δεν θα χρειαζόταν και στατικός, θα φέρναμε τον μπετατζή και βάσει εμπειρίας θα ρίχναμε τα μπετά, κ.ο.κ. Εγώ προσωπικά σέβομαι πολύ τα συνεργεία, ιδίως γιατί οι περισσότεροι έχουν σε κάποια θέματα μεγαλύτερη εμπειρία από μένα και τους ακούω για να μάθω κάποιες φορές, αλλα ορισμένα θέματα είναι δουλειά των μηχανικών. Ένας υδραυλικός πχ αν επιλέξει αυτός τα σώματα στους χώρους, αποκλείεται να τα βγάλει σωστά όπως ο μηχανολόγος που θα υπολογίσει απώλειες κτλ και θα κάνει πχ υπερδιαστασιολόγηση (μου έχει τύχει).

 

Αυτά απο μένα :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σκέψουν να κάνεις την όδευση από την έξω μεριά με μόνωση αρμαφλεξ και κουτί γυψοσανίδα πάνω από τις μπαλκονόπορτες, άποψη μου δισωλήνιο. ένας κλάδος δωμάτιο, δωμάτιο, σαλόνι τραπεζαρία, δεύτερος κλάδος δωμάτιο, λουτρό διάδρομος εισόδου. Θα χρειαστεί να περάσεις από το γκαράζ.

Επειδή ο πίσω κλάδος είναι λίγο μεγαλύτερος ίσως σε δυδκολέψει λίγο στην ρύθμιση. Αλλά με χρήση δύο αντλιών με διαφορετική ταχύτητα μπορεί να "έρθουν".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.