Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια για εργαστήριο παραγωγής παγωτού


Simone

Recommended Posts

Συνάδελφοι γειά σας

Θέλω να βγάλω μια άδεια για εργαστήριο παραγωγής παγωτού. Από το Υπ. Ανάπτυξης με παρέπεμψαν στην υγειονομική διάταξη 8577/83 για τις προδιαγραφές των τετραγωνικών, και συγκεκριμένα στο άρθρο 52. Εκεί βρήκα ότι τα ελάχιστα τετραγωνικά είναι 85, κι αν χρειάζεται και διαμέρισμα παραλαβής της προοριζόμενης για επεξεργασία πρώτης ύλης θέλει 10 τ.μ. επιπλέον. Η διάταξη αυτή δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται σε εργαστήριο κάτω των 22 KW, και μου φαίνεται υπερβολική η επιφάνεια που ζητείται. Επίσης, στο τέλος του ίδιου άρθρου αναφέρει κάτι για εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, όπου τα ελάχιστα ζητούμενα τετραγωνικά είναι 40, και τελευταία παράγραφος αναφέρει ότι "ενδεχομένως να ιδρύονται από τους φορείς των καταστημάτων τούτων σε αυτοτελείς και ανεξάρτητους χώρους αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών του καταστήματός τους". Αυτό εμπίπτει στην περίπτωσή μου, όπου ο πελάτης έχει ένα χώρο 65 τ.μ. περίπου που θέλει να το κάνει παρασκευαστήριο παγωτού, το οποίο θα διαθέτει αποκλειστικά σε παρακείμενο κατάστημα λιανικής του ιδίου. Μπορείτε κάπως να με βοηθήσετε?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειμαι σιγουρος εαν το παγωτο ειναι παραδοσιακο προϊόν, αυτο πιθανως να αναφερεται σε γλυκά του κουταλιού κλπ. Το δίχως άλλο, κι εμενα μου φαίνονται υπερβολικά τα 85 τμ για παγωτατζίδικο!! Από την άλλη, εσύ δε θες άδεια για παγωτατζίδικο αλλά για εργαστήριο!! Ψάχνοντας βρηκα τα ακολουθα (αφορουν καταστηματα παρασκευης και πώλησης)

 

1.το ΦΕΚ

2. απο την αρμοδια υπηρεσία Χανιων

 

νομιζω ομως οτι η απαντηση ειναι το ΦΕΚ 526 - 8.9.1983 παρ.52, (σελ.4685) στο οποιο αναφερονται προϋποθεσεις αδειοδοτησης καταστηματων παρασκευης τροφιμων.

Ελαχιστο εμβαδο 50 τμ

επιπλεον 8 τμ για λατζα

-αν πουλανε κι ολας λιανικη, προσθεσε 15 τμ επιπλεον

 

ΦΕΚ

κάποια άλλη πληροφοριακή σελίδα που βρήκα (ειδικα σελ.12-13)

 

ελπίζω να βγάλεις άκρη!! αν τελικα οριστικοποιησεις την πληροφορία σου, αν θες μας λες κι εμας να ξερουμε!!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα τα κοιτάξω και θα ενημερώσω!

 

Τώρα που το κοιτάω, το ΦΕΚ που αναφέρεις λέει ακριβώς ότι και η υγειονομική διάταξη, αν διαβάσεις παρακάτω λέει τα επιπλέον τετραγωνικά, που προστιθέμενα φτάνουν τα 85τ.μ. Άρα είναι όντως αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά για εργαστήριο παραγωγής παγωτού?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Ισως να είναι και παραπάνω αν βάλεις και αποχωρητήρια και ιδιαίτερο διαμέρισμα παραλαβής της προοριζόμενης για επεξεργασία πρώτης ύλης.

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι καλημερα

Εχω τις ενστασεις μου οσον αφορα την αδειοδότηση εργαστηρίων παγωτων

 

Τα παγωτα εχουν μεσα αυγο, οποτε ΔΕΝ πανε στο υγειονομικό αλλα στην κτηνιατρική.

Αυτο που δε θυμαμαι είναι αν παιρνουν αδεια και απο την κτηνιατρική ή απλα βεβαίωση καταλληλότητας.

 

Τα τετραγωνικα που λεει το αρθρο 52 δεν ισχυουν.

 

Γνωμη μου πηγαινε στη Δ/νση αναπτυξης και πεσ τους του. Αν θυμαμαι καλα είναι στην κατηγορία 4.1.1. Ξερουν αυτοι ( η μαλλον θα το μαθουν!!! )Ρωτα στην κτηνιατρική για τετραγωνικά. Αν εχεις την καλοσύνη ποσταρε τα και εδω μετα να τα μαθουμε και εμεις...Ειναι σαφεστατα λάθος η διαδικασία που σου λενεΑυτα με την προυπόθεση οτι μιλάμε για εργαστήριο και οχι μονο για λιανική πώληση. Βεβαια αν μιλαμε για λιανική δεν μπαινει καθολου στην αδειοδότηση η δ/νση αναπτυξης αλλα ο δήμος...Μην ανησυχεις, τα 65 τετραγωνικά είμαι σίγουρος ότι αρκουν...

Edited by ggeorge
Link to comment
Share on other sites

γραφειοκρατία: Άπο τη μία μας δίνει δουλειά (ποιός κάθεται να τρέχει μόνος του...) απο την άλλη μας βασανίζει. Ενα παράδειγμα: Μου ζητήσαν ξανά έγκριση Αρχαιλογίας σε τελειωμένη οικοδομή (που είχε περάσει ήδη Αρχαιλογία) διότι... η προηγούμενη έληξε (λήγει στην 8ετία). Δηλαδή μέχρι πέρισυ μπορούσα να χτίσω τη μάντρα , φέτος όμως πρέπει να ξαναελεγχθεί διότι ... μπορεί να φύτρωσαν μερικά αρχαία εν τω μεταξύ!

 

Αναρωτιέμαι γιατί ο φίλος μας ggeorge λέει ότι δεν ισχύει το άρθρο 52. Η μικρη μου έρευνα το κατέδειξε ώς βάση όλων των σχετικών κανονισμών. Επίσης έχω παραθέσει σε link και το μετέπειτα κανονιστικό πλαίσιο.

 

Στο άρθρο 52 γίνεται αναφορά σε "εργαστήρια επεξεργασίας τροφίμων όπως π.χ. γάλακτος ... ψαριών... γλυκισμάτων ... φαγητών" και δε γίνεται κάποια διάκριση αναφορικά στο εάν χρησιμοποιούν ή όχι αυγό. Συνεπώς δε βλέπω το λόγο να μην ισχύει!

 

Σε κάθε περίπτωση, ας ζητήσει ο συνάδελφος πληροφορίες απο εκείνους που... θα τον ελέγξουν τελικά, διότι με τα δικά τους μέτρα και σταθμά θα πάει. Εμείς βοηθάμε να ξεδιαλύνει λίγο τη νομοθεσία!

Link to comment
Share on other sites

<p>το αρθρο 52 της υγειονομικής αφορα εργαστηρια που αδειοδοτουνται ή παιρνουν βεβαιωση καταλληλοτητας απο υγειονομικο.

 

edit και καποιες εξαιρεσεις (δειτε στο επομενο μηνυμα)Για παραδειγμα.

συσκευασία και επεξεργασία ξηρων καρπων... ΔΕΝ παει στο υγειονομικο. Μπορεις να "ανοιξεις" εργαστηριο και σε μικρότερο χωρο απο τα οριζόμενα στο 52 αρθρο. Το τι χρειαζεται το οριζει η διευθυνση αγροτικής αναπτυξης. Εχει δικο της νομο τον οποιο δεν τον θυμαμαι....

 

Αντιστοιχοι νομοι υπάρχουν και στην κτηνιατρική κλπ...

 

γραφω ξανα γιατί βρήκα μια εγκυκλιο του υπουργείου αναπτυξης

 

Η διευθυνση αναπτυξης δεν ελεγχει τετραγωνικα. Τα τετραγωνικα τα ελεγχει η κτηνιατρική. Στη συγκεκριμενη περιπτωση εχει δικαιο ο alexandergreek και παει με το άρθρο 52. οχι σε ολες τις περιπτωσεις. Τα παγωτα ομως δυστυχως εμπιπτουν...

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Επειδή μου αρέσει η ζαχαροπλαστική, και έχω στη διάθεσή μου υπόγειο αποθηκευτικό χώρο με wc συνολο 60 τμ, διερωτώμαι αν εκεί θα μπορούσα να φτιάξω το μικρό μου εργαστήριο... και για τους συναδέλφους Μηχανικούς, τιμές χονδρικής!

Edited by alexandergreek
Link to comment
Share on other sites

απλά 60 τετραγωνικά δεν φτάνουν για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με το άρθρο 52 της υγειονομικης διάταξης, αφού τα ελάχιστα τετραγωνικά είναι περισσότερα (χώρος παραγωγής 50 τμ, χώρος πλύσεως 8 τμ, αποθήκη υλικών συσκευασίας 7 τμ, αποθήκη πρώτων υλών 10 τμ, αποθήκη προϊόντων 10 τμ, πρατήριο 15 τμ επίσης WC και αποδυτήρια)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.