Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ελεγκτές δόμησης


venezia

Recommended Posts

On 11/1/2021 at 2:47 ΜΜ, karanus said:

 

Εάν έχεις πυλωτή 100,00τμ και 4 ορόφους επίσης 100,00τμ ο καθένας .

Τι θα χρεώσεις για έλεγχο;

Θεωρώ ότι θα χρεωθούν 500,00τμ.

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγράφονται σαν τμ τα τμ της δόμησης, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερα από τα τμ που υπόκεινται στον έλεγχο.

Αναβάζω και το σχετικό απόσπασμα.

Σε αυτό αναφέρθηκα.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2021-01-11 144753.jpg

Για επιφάνεια τελικού ελέγχου υπολογίζουμε εμείς το σύνολο της από τα δεδομένα της αίτησης ο.αδειας; Απ ότι βλέπω η επιφάνεια της pilotis δεν αναφέρεται στην αίτηση και πρέπει να προστεθεί. Υπάρχει κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

23 λεπτά πριν, maranti said:

Προστίθεται δηλαδή και το ανοικτό τμήμα της Pilotis;

Προφανώς. Προστίθεται τόσο το ανοικτό (Πυλωτή) όσο και το κλειστό (κλιμακοστάσιο εισόδου)

ασχέτως αν μετράνε ή όχι στην δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

On 20/4/2021 at 12:15 ΜΜ, maranti said:

Για επιφάνεια τελικού ελέγχου υπολογίζουμε εμείς το σύνολο της από τα δεδομένα της αίτησης ο.αδειας; Απ ότι βλέπω η επιφάνεια της pilotis δεν αναφέρεται στην αίτηση και πρέπει να προστεθεί. Υπάρχει κάτι άλλο;

Βασικά αυτό θα έπρεπε να το δει η ΥΔΟΜ πριν κάνει την κλήρωση και να ζητήσει να το αλλάξει ο επιβλέπων...

Εσύ όμως για την αμοιβή σου θα υπολογίσεις όλες τις επιφάνειες όπως τις αναφέρει το ΦΕΚ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, σε περίπτωση Α΄ ελέγχου για θεμελίωση προσθήκης κτιρίου, αν ο ελεγκτής έρθει και δει ότι έχει γίνει η σκυροδέτηση, των θεμελίων πριν τον καλέσουν, ποιες είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τον επιβλέποντα και για τον κύριο του έργου?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 46 του Ν.4495

επιβάλλονται οι κυρώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 48 του ιδίου νόμου.

Βέβαια διαβάζοντας το άρθρο 48 δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται στην δική σου περίπτωση!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γαι όσους ενδιαφέρονται είναι το πρόσφατο (19/5/2021) Webinar του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα: «Ο ρόλος του Ελεγκτή Δόμησης κατά τη διαδικασία ελέγχου Οικοδομικής Άδειας - Διαπιστώσεις - Προβλήματα -Τρόποι Επίλυσης – Συμπεράσματα - Παρουσίαση Προτάσεων», διάρκειας 2+1/2 ωρών.

Σημειώσεις: Εισηγήσεις ΤΕΔΚ

 

 

 

Edited by georgegaleos
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έτσι για να υπάρχουν, αναφέρω τα σημαντικότερα (κατ' εμέ) σημεία

ΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Όταν κατά τον έλεγχο οποιουδήποτε σταδίου, με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου ή του επιβλέποντος μηχανικού του έργου, ο ελεγκτής δόμησης εμποδιστεί να ολοκληρώσει τον έλεγχό του (π.χ. λόγω απαγόρευσης πρόσβασης σε μέρος ή στο σύνολο του έργου), και κατά την πρακτική που προτείνεται και ακολουθείται από την υπηρεσία μας , σε περίπτωση:
Μη καταβολής της αποζημίωσης, ο ελεγκτής δόμησης αποστέλλει ενημερωτικό email σχετικά στην αρμόδια ΥΔομ, με κοινοποίηση στο ΤΕΔΚ, δεν ολοκληρώνει την αίτηση και αναμένει ενέργειες από ΥΔομ (διακοπή εργασιών). Όταν ολοκληρωθεί η καταβολή της αποζημίωσής του, ολοκληρώνει την αίτηση με τη μεταφόρτωση του πορίσματος αναγράφοντας επακριβώς τα στοιχεία του ελέγχου που πραγματοποίησε και αυτά για τα οποία ήταν αδύνατος ο έλεγχος, διευκρινίζοντας ότι υπολείπεται έλεγχος από διαφορετικό ελεγκτή στο ίδιο στάδιο  της κατασκευής.
Καταβολής της αποζημίωσης, ο ελεγκτής δόμησης μεταφορτώνει το πόρισμά του, όπου αναγράφει ρητά ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και ότι υπολείπεται έλεγχος από διαφορετικό ελεγκτή στο ίδιο στάδιο της κατασκευής. Σημειώνεται ότι στο σύστημα δεν επιλέγεται η περίπτωση “ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΨΙΑ” διότι σε αυτή την περίπτωση δεν δίνεται δυνατότητα εισαγωγής ημερομηνίας καταβολής της ελεγκτικής αποζημίωσης από τον κύριο του έργου.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟΥ
“…Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η άδεια δόμησης ή η οικοδομική άδεια.”
Συνεπώς, ο ελεγκτής δόμησης δεν υποχρεούται στον έλεγχο νομιμότητας της άδειας, είναι όμως υποχρεωμένος να αναφέρει οτιδήποτε παρατηρήσει σχετικά με τη μη ορθή εφαρμογή αυτής.
(βλ. σχετική πρόταση τροπολογίας στο 3)

 ΒΑΘΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ
Συμπληρωματικά των στοιχείων ελέγχου αρχικού σταδίου των πρότυπων πορισμάτων της ΚΥΑ 299/14  θα πρέπει να επιβεβαιώνεται και το βάθος θεμελίωσης της κατασκευής βάσει του   Ν.4495/17 (άρθρο 44, παρ.2, εδ.α)
Τα ευρήματα διατυπώνονται στο πεδίο “ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ”.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Πρόκειται για ήδη ολοκληρωμένες κατασκευές που απαιτούν έναν έλεγχο κατηγορίας Α τελικού σταδίου (σύμφωνα με το ΑΠ έγγραφο της ΔΟΑΚΑ και δεδομένου ότι δεν δύναται αυτές να ενταχθούν σε κάποια από τις λοιπές κατηγορίες, Β ή Γ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις διατάξεις του άρθρου 44 του ) και όχι για νέες υπό ανέγερση, για τις οποίες έχει επιλεγεί η ένταξή τους στις περιπτώσεις του εδαφίου αα) της παρ. 3α) του άρθρου 44 του ως την πλησιέστερη ως προς το αντικείμενο ελέγχου. Ως εκ τούτου συμπληρώνεται το αντίστοιχο πρότυπο πόρισμα Κατηγορίας Α΄ ένας έλεγχος (τελικός), ανεξάρτητα από το γεγονός της ύπαρξης ή μη σε αυτό σχετικού πεδίου αποκλειστικά για τις περιπτώσεις νομιμοποιήσεων, ενώ συμπληρώνονται οι διαπιστώσεις των στοιχείων ελέγχου σε όσα πεδία προβλέπονται στο πόρισμα.
Όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση, στο πεδίο των παρατηρήσεων του πορίσματος υπάρχει η δυνατότητα αναγραφής τυχόν σχολίων για το αποτέλεσμα του ελέγχου.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΨΕΩΝ
Σύμφωνα τον Ν.4495/17 (άρθρο 44, παρ.2), κατά τον έλεγχο τελικού σταδίου ελέγχονται, μεταξύ άλλων, οι όψεις του κτιρίου. Ο έλεγχος  των όψεων αφορά στο σύνολο των κατασκευών και δεν περιορίζεται μόνο σε κτίρια που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας ή σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υπάγονται σε καθεστώς προστασίας (παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, διατηρητέα κτίρια και μνημεία κα) και για τα οποία εφαρμόζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από ειδικά διατάγματα.

Αποζημίωση ελέγχου
“Η κατάθεση του ποσού της αποζημίωσης πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου και με ευθύνη του σε λογαριασμό όψεως του Ελεγκτή Δόμησης, εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη διενέργεια του ελέγχου.” . Η αποζημίωση υπόκειται σε παρακράτηση 20% όταν καταβάλλεται από επαγγελματίες ή νομικά πρόσωπα (δηλαδή δεν παρακρατείται 20% αν η καταβολή γίνεται από φυσικά πρόσωπα), σύμφωνα με το ΑΠ της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της ΑΑΔΕ.
• “Όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο Ελεγκτών Δόμησης, συντάσσεται και υπογράφεται κοινό Πόρισμα ελέγχου και το ποσό της αποζημίωσης κατανέμεται ισομερώς σε κάθε έναν εξ’ αυτών και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τη μικρότερη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά.” . Για τον τελικό έλεγχο έργου των κατηγοριών Β και Γ και για τις προσθήκες καθ’ ύψος της Κατηγορίας Α, η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200€ σε έργα με επιφάνεια ≤ 1000τμ. ή μικρότερη από 600€ σε έργα με επιφάνεια > 1000τμ. και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 1000€ ανά ελεγκτή.
• Καθόσον δεν υπάρχει νομικά κατοχυρωμένη ελάχιστη αμοιβή για τις περιπτώσεις ελέγχου ενδιάμεσου σταδίου, άποψη του ΤΕΔΚ είναι να δίνεται στον ελεγκτή δόμησης η ελάχιστη κατώτατη αμοιβή του ελέγχου αρχικού σταδίου που είχε διενεργηθεί, ήτοι 200€ ή 300€, αντίστοιχα.

Οι ελεγκτές δόμησης υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3213/2003 (Α΄309), όπως τροποποιήθηκε Α΄160), σε περίπτωση που διενεργήσουν ελέγχους για κτίρια και κατασκευές επιφάνειας άνω των 1000τμ (Ν.4389/16, άρθρο 156, παρ.Β)

Edited by Faethon11
  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις που έχουν σχέση με την διαδικασία έκδοσης Π.Ε.Κ σε αποπερατωμένο έργο. Πρόκειται για έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής και συγκεκριμένα την αποπεράτωση του Α' ορόφου με χρήση κατοικίας που ήταν ημιτελής και ανήκει σε αυθαίρετη διώροφη οικοδομή που τακτοποιήθηκε πριν την έκδοση της άδειας αποπεράτωσης.

Θέλω να κάνω τώρα την αίτηση για ελεγκτή δόμησης. Στο είδος του έργου δεν έχει την επιλογή "Αποπεράτωση Αυθαίρετης κατασκευής", επομένως σκέφτομαι να επιλέξω "εργασίες δόμησης που απαιτούνται σε περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου, ανεξαρτήτως της επιφάνειας και της χρήσης του" που μου φαίνεται το πιο κοντινό στην πραγματικότητα από τις επιλογές που έχω, σωστά?

Επίσης η άδεια αποπεράτωσης έχει εκδοθεί μόνο για τον Α' όροφο που ήταν ημιτελής (όχι για όλο το κτίριο). Άρα στην επιφάνεια ελέγχου και συνολική επιφάνεια αδείας θα πρέπει να βάλω αυτή που αντιστοιχεί στον Α' όροφο, σωστά? Ή ελέγχεται όλο το κτίριο, οπότε πρέπει να βάλω το σύνολο των επιφανειών του κτιρίου?

Και τέλος, πριν την αυτοψία οφείλει ο επιβλέποντας μηχανικός να έχει ετοιμάσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου ή δεν είναι υποχρεωτικό?

Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.