Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτές δόμησης


venezia

Recommended Posts

Το θέμα παιδιά είναι ότι προσπαθείς να βοηθήσεις τους συνάδελφους και αυτοί στο κόσμο τους , το 22  βασικά  είναι 16, δηλαδή αύριο   , την αυτοψία την έκανα πριν από 12 μέρες και δεν μου φέρανε ούτε πετσετάκι για δείγμα και κάθισα και έκανα πλήρη αποτύπωση του σπιτιού για να τα έχω όλα όταν έρθουν τα σχέδια . Τα σχέδια ήρθαν εχτές και αυτά μισά χωρίς να έχω το τελικό διάγραμμα δόμησης της τελευταίας αναθεώρησης  και  απλά έχω κατόψεις τομές όψεις .

Ξέρω τι θα πείτε γιατί ασχολούμαι , αλλά είμαι σε νησί και προσπαθώ να μην γίνομαι κακός αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα φυλάγομαι και να ειμαι τυπικός.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

άλλο το να μην γίνεσαι κακός και άλλο το να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν. Η φιλοσοφία μου είναι να βοηθάμε πάντα τους συναδέλφους μας επιβλέποντες και να μην προσπαθούμε να τους βάζουμε εμπόδια, το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και σε μας τους ελεγκτές. Αν από την αρχή δεν ξεκαθαρίσεις τη θέση σου θα σε πατήσουν κάτω λέγοντας ένα σωρο δικαιολογίες. 

Απαράβατος κανόνας δεν ξεκινάει έλεγχος χωρίς να μας έχουν προμηθεύσει όλα τα σχέδια (τα βασικα κατόψεις-τομές-όψεις-ΔΔ-τοπογραφικό) σε έντυπη μορφή. Ακόμα και πρόσβαση να έχουμε στον ηλεκτρονικό φάκελο πάλι τα ζητάμε. 

Η αμοιβή μας είναι σε αρκετές περιπτώσεις ήδη χαμηλή, με το να κάνουμε και αποτύπωση την υποβαθμίζουμε ακόμα περισσότερο. Καλώς ή κακώς σαν ελεγκτής δόμησης παρουσιάζεσαι στο επιβλέποντα ως αντιπρόσωπος και ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη αυστηρότητα και μια σοβαρότητα. Αν αρχίσουν τα αστειάκια και οι οικειότητες τότε θα το εκμεταλλευτούν και θα σε αναγκάσουν να κάνεις τα στραβά μάτια κάπου (εμένα αυτό έχει δείξει η εμπειρία μου απο το 2012 που έγινα ελεγκτής). 

Εφόσον λοιπόν βλέπεις μια ανεύθυνη στάση απέναντί σου (απορώ αν είχαν ελεγκτή της ΥΔΟΜ τα ίδια θα έκαναν;    ) τότε μην εξαντλείς την επιείκεια σου και άρχισε να εφαρμόζεις το νόμο κατά γράμμα. Αύριο λήγει η προθεσμία, ο επιβλέπων δεν είχε στο εργοτάξιο τα σχέδια ως όφειλε, ο έλεγχος δεν κατέστει δυνατόν να γίνει και παει για αρνητικό πόρισμα και διακοπή εργασιών. Τότε ίσως καταλάβουν τη σημασία του ελέγχου και αποφασίσουν να γίνουν και αυτοί συνεργάσιμοι.

Θλίβομαι γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει μπαμπούλας ή λαδάκι. 

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, killertomato said:

απορώ αν είχαν ελεγκτή της ΥΔΟΜ τα ίδια θα έκαναν; 

και Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έρθει, ο ανεύθυνος θα παραμείνει ανεύθυνος

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

σε κατασκευή όπου ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπει την είσοδο στο χώρο κατασκευής του/της ελεγκτή δόμησης, ως μηχανικοί εμείς τι οφείλουμε να κάνουμε? 

**Σύντομή περιγραφή της κατάστασης: Είμαι μηχανικός και εκπροσωπώ εταιρία αδειοδότησης κατασκευής τηλεπικοινωνιακών σταθμών. Ο ιδιοκτήτης ζητά από κατασκευαστές του εν λόγω σταθμού κάποιες εγγυήσεις που ακόμη δεν έχει λάβει (και δεν ξέρω αν θα τις λάβει). Αποτέλεσμα, να μην αφήνει τον/την ΕΔ να μπει στον χώρο κατασκευής ( δώμα πολυώροφης οικοδομής)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, 

Νίκος 

Link to comment
Share on other sites

Αδυναμία εκτέλεσης ελέγχου και άρνηση πληρωμής. Διακοπή εργασιών και δεν πληρώνεστε )ο ελεγκτής) δυστυχώς γιατί το πανσοφο κράτος δεν έχει μεριμνησει για τέτοιες περιπτώσεις. Ο επιβλέπων δεν έπρεπε να καλέσει ΕΔ αφού γνώριζε ότι θα του απαγορευεί ο έλεγχος. Αυτό είναι το αυστηρό κομμάτι, αν υπάρχει καλή διάθεση μεταξύ επιβλέποντα και ΕΔ ίσως μπορέσουν να το τραβήξουν για κανα μήνα.

 

Link to comment
Share on other sites

On 9/9/2022 at 9:53 ΠΜ, nzerman said:

Από που προκύπτει συνάδελφοι πως πρέπει να ελέγξετε το είδος των κουφωμάτων;; 

ΦΕΚ 57Β/2014

Άρθρο 4

Παράθεση

 

5. α) Ο τελικός έλεγχος των κτιρίων της Κατηγορίας Β΄ και Γ΄ διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου ή της προσθήκης κατ’ επέκταση και ελέγχονται τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθούν τα εμφανή σημεία του αρχικού και του ενδιάμεσου ελέγχου (αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος έλεγχος εξετάζονται και τα στοιχεία της παραγράφου 4): 

i) Οι όψεις και συγκεκριμένα η τήρηση εφαρμογής των ειδικών όρων και περιορισμών που έχουν επιβληθεί από ειδικά διατάγματα και αποφάσεις υπαγωγής περιοχών ή κτιρίων σε καθεστώς προστασίας (όπως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, διατηρητέα κτίρια και μνημείακα), όπως απεικονίζονται στην αρχιτεκτονική μελέτη της άδειας δόμησης.

 

 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Faethon11

Μόνο για τις προστατευόμενες περιοχές που αναφέρονται στο απόσπασμα που μόλις παράθεσες. Σε αυτές η μη εφαρμογή της ειδικής διάταξης είναι λόγος μη καλής εκτέλεσης της άδειας, οπότε παρεμβαίνει ο ελεγκτής με παράβαση.

Στις υπόλοιπες γίνεται απλή αναφορά και ο επιβλέπων καλείται να ενημερώσει τις μελέτες (αρχιτεκτονικά και ΜΕΑ).

Link to comment
Share on other sites

Μα για τέτοια περιοχή ήταν η ερώτηση....  Το κουτάκι στο πόρισμα το λέει καθαρά... :)

image.png.b3bce9aed8f886720da753d400317c0f.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.