Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτές δόμησης


venezia

Recommended Posts

Δεν ήμουν εκεί, αλλά φαντάζομαι ότι ο έλεγχος αφορούσε το περιεχόμενο του πόρισματος. Τι άλλο θα μπορούσαν να ελέγξουν...γενικά, αφού ο τελικός τα έχει όλα.

Edited by Largy
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 12/6/2018 at 7:38 ΜΜ, Faethon11 said:

Δηλαδή ελέγχουν τον ελεγκτή δόμησης για κάποιον λόγο και σε κάλεσαν να πεις την γνώμη σου? Δεν το έχω ακούσει ξανά...

Το μόνο που γνωρίζω είναι η διαδικασία του άρθρου 16του Ν4030 που αφορά τον έλεγχο που μπορούν να διενεργήσουν οι επιθεωρητές δόμησης (μέλη της ΕΥΕΔ)  σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο ή κτιριακό ή οικιστικό έργο, με επιτόπια αυτοψία, καθώς και μετρήσεις, και συλλογή κάθε χρήσιμου για τη διενέργεια του ελέγχου στοιχείου.

Αν έχουν κάνει κάποιον τέτοιο έλεγχο σε δικό σου έργο, μάλλον θα το ήξερες...

Εκτός αν η κλήση σου είναι για την συλλογή κάθε χρήσιμου για τη διενέργεια του ελέγχου στοιχείου......

Ενημέρωσέ μας για την πορεία των ενεργειών σου...

 

 

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

προς ενημέρωση όλων σας ενημερώνω σχετικά:

ο έλεγχος έγινε σήμερα το πρωί και ήτανε εξαντλητικός... όπως αναφέρθηκε, επρόκειτο για έλεγχο του πορίσματος του ελεγκτή δόμησης από κλιμάκιο επιθεώρησης από το Τ.Ε.Δ.Κ., επομένως  στην δικιά μου περίπτωση, εφόσον δεν έχει γίνει ακόμα ο τελικός έλεγχος από ελεγκτή δόμησης αφορούσε στο πόρισμα του αρχικού ελέγχου (θεμελίωσης)...  πρώτα ελέγχθησαν οι αποστάσεις από τα πλάγια όρια, στη συνέχεια τα μεγέθη των πλευρών και τέλος οι διαστάσεις υποστυλωμάτων κλπ. με βάση τον σχετικό ξυλότυπο... όλα πήγαν καλά καθώς όλες οι μετρήσεις που έγιναν ήτανε ακριβής με βάση τον έλεγχο... αυτό που αποκόμισα είναι ότι πλέον (και καλώς συμβαίνει) δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ούτε εκατοστό ενώ τυχόν μη νόμιμες και ασαφής απαιτήσεις των πελατών με βάση παλαιότερες νοοτροπίες απορρίπτονται αυτομάτως... εφόσον σε εμένα σε λίγο καιρό που θα ολοκληρωθεί το έργο θα γίνει ο τελικός έλεγχος από ελεγκτή δόμησης ώστε να δοθεί το ΟΚ από ΔΕΗ, αν μετά από λίγο καιρό γίνει ξανά έλεγχος του ελεγκτή από κλιμάκιο επιθεώρησης θα μιλάμε για 4 ελέγχους από αρχή μέχρι τέλους (και σε έργα που προβλέπεται και ενδιάμεσος μέχρι και 6)! Επίσης, δεν γνωρίζω σε τελικό έλεγχο μέχρι και πόσον καιρό αργότερα μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος του τελικού πορίσματός του από κλιμάκιο επιθεώρησης, όμως εδώ αφήνεται στην περίπτωση αυτή ένα ερωτηματικό όσον αφορά τις πιθανές τροποποιήσεις που κάνει ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια (πχ. μετατροπή αποθήκης σε διαμέρισμα μετά τον τελικό έλεγχο του ελεγκτή δόμησης κλπ.)

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφού όλα πήγαν καλά, θα γίνει από αύριο ότι αναφέρει ο Largy παραπάνω, δηλαδή "κοινοποίηση εγγράφου στον ελεγκτή δόμησης από τους επιθεωρητές που θα αναφέρει ότι ελέγχθηκε ως προς την ορθότητα του πορίσματος και οτι ήταν όλα οκ."

Ρώτησα επίσης τι συμβαίνει σε περίπτωση που απουσίαζα πχ. σε διακοπές ή αδυνατούσα εν γένει να παρίσταμαι καθότι με ενημέρωσαν για τον έλεγχο μόλις δυο ημέρες νωρίτερα και μου ανέφεραν ότι για διάφορους λόγους δεν μπορούν γενικά να ενημερώνουν νωρίτερα ωστόσο η παρουσία μου ήτανε προεραιτική και τους αρκεί να έχουν τα πρωτότυπα σχέδια οπότε αν σε κάποιο έργο απουσιάσετε οποιαδήποτε στιγμή καλό είναι να έχει κάποιος συνεργάτης ή μητέρα ή σύζυγος :P τα σχέδια εύκαιρα σε περίπτωση αντίστοιχου ελέγχου...

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία και είχα κάποια εικόνα  σήμερα, ρωτήστε με...

 

 

 

Edited by Forma
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

20 λεπτά πριν, Forma said:

τέλος οι διαστάσεις υποστυλωμάτων κλπ. με βάση τον σχετικό ξυλότυπο...   διαστάσεις υποστυλωμάτων???Γιατί αυτο? Άλλαξε ο αρχικός έλεγχος?

Επίσης, δεν γνωρίζω σε τελικό έλεγχο μέχρι και πόσον καιρό αργότερα μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος του τελικού πορίσματός του από κλιμάκιο επιθεώρησης,

στην δική μου περίπτωση το πόρισμα ήταν 12/2016 και ο έλεγχος 8/2017

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν άλλαξε @Largy και ούτε έχει γίνει κάποια αναθεώρηση ή ενημέρωση από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας (δεν χρειάστηκε), ωστόσο μετρήθηκαν οι διαστάσεις των για να γίνει εξακρίβωση και επιβεβαίωση ότι ο ελεγκτής δόμησης στο πόρισμά του ορθώς τα έλεγξε... συμφωνούν με τα σχέδια και με το πόρισμά του, οπότε οκ!

Όσο για τον έλεγχο στην περίπτωσή σου, το χρονικό διάστημα είναι εύλογο οπότε επιβεβαιώνεται η προσοχή που θα πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις πιθανών τροποποιήσεων από ιδιοκτήτες μετά το τελικό πόρισμα και έγκριση του ελεγκτή δόμησης!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ συνάδελφε για το feedback και δυστυχώς οι αγωνίες που είχα εκφράσει στο θέμα "Διαδικασία Ελέγχου Δόμησης" έχουν λόγο ύπαρξης....

Όπως είδες largy, τα έλεγξαν όλα και σημεία που δεν αναφέρει το πόρισμα ελέγχου.....

Μια ερώτηση ακόμα. Σε ποια ΤΕΔΚ είσαστε ο καθένας (Forma και Largy) ? Βορείου ή Νοτίου  Ελλάδας? 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά, ψάχνω εδώ και ώρα να βρω το περιβόητο μητρώο ελεγκτών δόμησης για να κάνω εγγραφή χωρίς αποτέλεσμα..Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι νέες εγγραφές;

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα συνάδελφοι. σε τελικό έλεγχο κτηρίου δωματίων ξενοδοχείου (διάφορα κτήρια μπανγκαλόου σε επέκταση προυφιστάμενου ξενοδοχείου) δεν απαιτείται πάντα και έλεγχος των Η/Χ από μηχανολόγο?

στην εντολή για τελικό έλεγχο που έλαβα δεν υπάρχει όνομα μηχανολόγου, πρέπει να το αναφέρω στο πόρισμα? υπάρχει περίπτωση να γίνεται ο έλεγχος από μηχανολόγο σε ξεχωριστό αίτημα για όλα τα κτήρια? 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

29 λεπτά πριν, Faethon11 said:

Όπως είδες largy, τα έλεγξαν όλα και σημεία που δεν αναφέρει το πόρισμα ελέγχου..... Αυτό θα ήταν πρόβλημα του επιβλέποντα και όχι του ΕΔ

Βορείου

 

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, anavatis said:

καλημέρα συνάδελφοι. σε τελικό έλεγχο κτηρίου δωματίων ξενοδοχείου (διάφορα κτήρια μπανγκαλόου σε επέκταση προυφιστάμενου ξενοδοχείου) δεν απαιτείται πάντα και έλεγχος των Η/Χ από μηχανολόγο?

στην εντολή για τελικό έλεγχο που έλαβα δεν υπάρχει όνομα μηχανολόγου, πρέπει να το αναφέρω στο πόρισμα? υπάρχει περίπτωση να γίνεται ο έλεγχος από μηχανολόγο σε ξεχωριστό αίτημα για όλα τα κτήρια? 

Αρχικά ήταν το παρακάτω:

Παράθεση

4. Ο τελικός έλεγχος, σε κτίρια με τις ακόλουθες χρήσεις, πραγματοποιείται από κλιμάκιο Ελεγκτών Δόμησης, στο οποίο συμμετέχει υποχρεωτικά μηχανικός ειδικότητας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων: εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού (μουσεία, χώροι συναυλιών, αίθουσες δικαστηρίων, κλειστοί χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων), υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, ψυχιατρεία, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οίκοι ευγηρίας, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί), καταστήματα σωφρονισμού, κύρια και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εμπορίου (αυτοτελή κτίρια για εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές), γραφεία δημόσιων υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και πρατήρια υγρών καυσίμων, εκκλησιαστικά κτίρια. Η παραπάνω ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις i, iv, v, vi, vii, viii των εργασιών της Κατηγορίας Α΄. 

Ο 4495 όμως το άλλαξε.... 

Παράθεση

Ο τελικός έλεγχος σε κτίρια, ιδιωτικά η δημόσια, με χρήσεις εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού (όπως ενδεικτικώς μουσεία, χώροι συναυλιών, αίθουσες δικαστηρίων, κλειστοί χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων), υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (όπως νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, ψυχιατρεία, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οίκοι ευγηρίας, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί), καταστήματα σωφρονισμού, κύρια τουριστικά καταλύματα, εμπορίου (όπως αυτοτελή κτίρια για εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές), γραφεία δημόσιων υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, βιομηχανίες,  βιοτεχνίες  και  πρατήρια  υγρών  καυσίμων, καθώς και εκκλησιαστικά κτίρια, πραγματοποιείται από κλιμάκιο μηχανικών, που αποτελείται από δύο Ελεγκτές Δόμησης που εντάσσονται στην Κατηγορία ΙΙΙ του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης του άρθρου 156 του ν. 4389/2016 και έναν υπάλληλο της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και εφαρμογής Σχεδιασμού.
Η ανωτέρω ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των εργασιών της Κατηγορίας Α΄, πλην της περίπτωσης γγ΄ αυτής. 
Στις ανωτέρω περιπτώσεις ελέγχονται επιπλέον από τον μηχανικό ειδικότητας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κατά τον τελικό έλεγχο τα εξής: 
αα) ο τύπος των δεξαμενών λυμάτων, 
ββ) ο τύπος των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, αερισμού και κλιματισμού,
γγ) η μη διέλευση δικτύων/εγκαταστάσεων από ή σε χώρους που δεν επιτρέπεται, 
δδ) η θέση της απόληξης των φρεατίων και των αντλιών και η ύπαρξη βαλβίδας αντεπιστροφής στο κεντρικό φρεάτιο σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης πόλης,
εε) η ύπαρξη ηλεκτρονόμων διαρροής στους πίνακες φωτισμού, 
στστ) ο τύπος, τα χαρακτηριστικά και το πλήθος των στοιχείων της εγκατάστασης αντικεραυνικής προστασίας, όπου απαιτείται.

Μήπως παίζει κάτι με το κύριο κατάλυμα και σύνθετο κατάλυμα??? Who knows.

Αυτό που δεν μπόρεσα να βρω είναι αν έχει ισχύ η τροποποίηση που έκανε ο ν4495

Παράθεση

 

Αυτό θα ήταν πρόβλημα του επιβλέποντα και όχι του ΕΔ

Βορείου

 

Largy, ελεγχόμενος ήταν ο ΕΔ όχι ο επιβλέποντας...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.