Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτές δόμησης


venezia

Recommended Posts

Το ερώτημά μου αφορά αν πρέπει να καλέσω ως επιβλέπων μηχανικός Ελεγκτή Δόμησης στην συγκεκριμένη φάση της παρακάτω κατασκευής:

Εχώ εκδόσει Άδεια Δόμησης για αντικατάσταση στέγης με εμφύτευση εσωτερικών υποστυλωμάτων και επισκευή των επιχρισμάτων σε τμήματα των εξωτερικών όψεων σε υφιστάμενο κτίριο. Η αντικατάσταση στέγης ολοκληρώθηκε, απομένουν οι εργασίες στα εξωτερικά επιχρίσματα.                                                                                                                              Το έργο ανήκει στην κατηγορία ενός τελικού ελέγχου.Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσω άδεια αναθεώρησης για αλλαγή χρήσης στο υφιστάμενο κτίριο και προσθήκες καθ' επέκταση  σε αυτό. 

Ερώτηση: εφόσον θα ακολουθήσει αναθεώρηση πρέπει να καλέσω ελεγκτή δόμησης πριν την υποβολή φακέλλου αναθεώρησης ή αυτό μπορεί να γίνει στον  αρχικό έλεγχο θεμελίωσης των προσθηκών;

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σωστά μόλις τώρα επικοινώνησα με ΥΠΕΚΑ και απαιτείται Ε.Δ. στη θεμελίωση των προσθηκών μετά την έκδοση της αναθεώρησης

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σε βιομηχανικό κτίριο θα γίνει έλεγχος από Μηχανολόγο μηχανικό στο τελικό στάδιο. Στον νόμο αναφέρει ότι τα σημεία ελέγχου είναι τα παρακάτω

α) ο τύπος των δεξαμενών λυμάτων.

β) Ο τύπος των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, κλιματισμού.

γ) Η μη διέλευση δικτύων/εγκαταστάσεων από/σε χώρους που δεν επιτρέπεται (π.χ. ύπαρξη δεξαμενών πετρελαίου και λεβητοστάσια σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ.).

δ) Η θέση της απόληξης των φρεατίων και των αντλιών και η ύπαρξη βαλβίδας αντεπιστροφής στο κεντρικό φρεάτιο σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης πόλης.

ε) Η ύπαρξη ηλεκτρονόμων διαρροής (ρελέ) στους πίνακες φωτισμού.

στ) Ο τύπος, τα χαρακτηριστικά και το πλήθος των στοιχείων της εγκατάστασης αντικεραυνικής προστασίας όπου απαιτείται.

 

Για το α) γ) δ) και ε) είμαστε εντάξει το πρόβλημα είναι ότι στην μελέτη για την θέρμανση σε δύο μικρά γραφεία δείχνουμε κλιματιστικά και στους χώρους παραγωγής ντουλάπες κλιματισμού αλλά δεν τα έχει βάλει ο ιδιοκτήτης ακόμα και δεν έχει γίνει μελέτη αντικεραυνικής και ούτε εγκατάσταση. τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση? Αν γίνει έλεγχος και βάλει τις παραπάνω παρατηρήσεις τι γίνεται στη συνέχεια?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Χαίρετε,

Έχω να κατασκευάσω μια ισόγεια μονόροφη μονοκατοικία, με υπόγεια δεξαμενή και πισίνα, εκτός σχεδίου.

Με τον τρόπο που είναι διατεταγμένα στο χώρο, επειδή η κατοικία συμπίπτει με το ένα όριο της δεξαμενής, έχουμε αποφασίσει πως θα ολοκηρωθεί η αγκυροδέτηση σε πρώτη φάση δεξαμενή και πισίνας και σε 2η ακόλουθη, θα γίνει η θεμελίωση της κατοικίας (δεν έχει υπόγειο).  Ως αποτέλεσμα αν καλέσω τον ελεγκτή δόμησης στα καλούπια της 1ης σκυροδέτησης (δεξαμενή, πισίνα) δεν θα υπάρχουν θα είναι οριοθετημένη και ελέγξιμη η θέση (κλπ) της κατοικίας.

Μπορώ να καλέσω τον ελεγκτή αφού ρίξω τα μπετά υπογείου (δεξαμενής πισίνας), με τα καλούπια της 2ης σκυροδέτησης.  Μήπως έχω πρόβλημα που θα έχω ολοκληρώσει αγκυροδέτηση έστω σε μέρος;

Αν και είμαι πιστοποιημένος ελεγκτής δόμησης ομολογώ πως δυσκολεύομαι να αποφασίσω σε ποια στιγμή θα καλέσω.  (Φυσικά θέλω να αποφύγω να καλέσω δυό φορές για τον Α' έλεγχο)

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς να κάνεις πρώτα αναζήτηση για  ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το ερώτημά σου μεταφέρθηκε στο παρόν νήμα. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής για να έχεις μια απρόσκοπτη συμμετοχή στο φόρουμ.

Pavlos33

 

Αγαπητέ Παύλο, σέβομαι τον ρόλο σου, να βοηθάς τον συντονισμό και την εύρρυθμη λειτουργία.  Σου θέτω έναν προβληματισμό, :  πόσο εύχρηστο νομίζεις ότι είναι ένα νήμα με 318 σελίδες και 1000 περίπου δημοσιεύσεις;  Είναι σαν ένα μεγάλο βιβλίο, χωρίς λογική ροή κειμένου, χωρίς κεφάλαια και ενότητες και φυσικά χωρίς περιεχόμενα.  Είναι προφανές ότι μπορείς να κάνεις κατηγοριοποιήσεις σε διάφορα επίπεδα και με διάφορα κριτήρια.  Να "τσουβαλιάζεις" όλα τα θέματα "Ελεγκτή Δόμησης"  σε ένα νήμα κάνει εξαιρετικά δύσκολη την αναζήτηση και ανεύρεση σχετικού θέματος σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.  Τα μικρά νήματα είναι εύχρηστα και επίκαιρα, ακόμη κι αν επαναλαμβάνουν παρόμοια θέματα του παρελθόντος προσθέτοντας επικαιροποιημένα στοιχεία.

Διάβασα ξανά τους κανόνες και κατά την άποψή μου δεν απορρέει άμεσα η συνέπεια του να φέρεις αυτό εδώ, ενώ αντίθετα (κατά τη γνώμη μου) βλάπτει την χρηστικότητα. Παρότι λοιπόν δεν είμαι συντονιστής εδώ και επειδή εσύ είσαι, ζητώ να εξετάσεις το παραπάνω σκεπτικό που απορρέει από την εμπειρία που διαθέτω σε πολλαπλά φόρα για διάφορα θέματα : δεν είναι δομημένα όπως εσύ το εξωθείς να γίνει.

Edited by csimeon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Εάν σε έλεγχο δόμησης διαπιστωθεί ότι το κτίριο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη (κατόψεις και Διάγραμμα Δόμησης), αλλά διαπιστωθεί εξόφθαλμα ότι κάτι πάει λάθος με την άδεια την ίδια, π.χ. ότι τμήματα του κτιρίου που θα έπρεπε να μετρούν στην δόμηση και την κάλυψη ΔΕΝ μετρούνται (ενώ είναι σύμφωνα με τα σχέδια αδείας κατασκευασμένα), θα το αναφέρατε ή όχι στο Πόρισμα Δόμησης;
Και αν ναι, πως;  Ως παράβαση ή ως παρατήρηση;

Edited by tzankan
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, tzankan said:

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Εάν σε έλεγχο δόμησης διαπιστωθεί ότι το κτίριο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη (κατόψεις και Διάγραμμα Δόμησης), αλλά διαπιστωθεί εξόφθαλμα ότι κάτι πάει λάθος με την άδεια την ίδια, π.χ. ότι τμήματα του κτιρίου που θα έπρεπε να μετρούν στην δόμηση και την κάλυψη ΔΕΝ μετρούνται (ενώ είναι σύμφωνα με τα σχέδια αδείας κατασκευασμένα), θα το αναφέρατε ή όχι στο Πόρισμα Δόμησης;
Και αν ναι, πως;  Ως παράβαση ή ως παρατήρηση;

Έχεις δικαίωμα ελέγχου της ορθότητας της μελέτης ή πρέπει να ελέγξεις αν εφαρμόστηκε;

Το ρωτάω διότι αρκετοί ελεγκτές έχουν απόψεις περί των αδειών, οι οποίες είναι αρκετές φορές λανθασμένες, οδηγώντας σε αναίτιες καθυστερήσεις και δικαστικές διαμάχες.

Link to comment
Share on other sites

Στο ΦΕΚ όπου περιγράφονται οι αρμοδιότητες των ΕΔ (συγγνώμη, αλλά δεν θυμάμαι ποιο ειναι και δεν το έχω πρόχειρο) αναφέρεται αν θυμάμαι καλά ότι δεν δύναται ο ΕΔ να κάνει παρατηρήσεις επί της μελέτης, δηλαδή δεν μπορεί να βγει αρνητικό πόρισμα λόγω λαθών στην άδεια. Μάλιστα, σε μια συζήτηση που είχα με υπαλλήλους ΥΔΟΜ, μου είπαν ότι αν επισημανθεί κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει και σε ανάκληση Α.Δ. οπότε στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης μπλα μπλα μπλα, δεν συνηθίζεται να γράφονται τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Δεν μπορώ να πω πως με βρίσκει απολύτως σύμφωνη, αλλά πιστεύω πως από την στιγμή που κάνεις τον έλεγχο βάσει εγκεκριμένων σχεδίων και διαπιστώνεις ταύτιση, δεν έχεις λόγο να επεκταθεις περαιτέρω.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα ο ΕΔ να κάνει παρατηρήσεις - κρίσεις επί των μελετών.... Ελέγχει μόνο την εφαρμογή ή όχι αυτών. Αν κάποιος ΕΔ παρεκτραπεί των καθηκόντων του και σας δημιουργήσει "άμεσο" ή "έμμεσο" πρόβλημα (π.χ. όχι μόνο διακοπής των εργασιών κ.λπ. αλλά και "φήμης" κ.λπ.), τραβήξτε του μια αγωγή (π.χ. βάλτε τον ιδιοκτήτη) και τρέξτε τον μέχρι να πατήσει χιόνι (να δούμε τότε πως θ' αξιοποιήσει το 200άρικό του)......

 

H έντονη γραμματοσειρά τροποποιήθηκε.

yian

Κανόνες Συμμετοχής

1. Επιδιώκουμε να είναι ευανάγνωστα τα κείμενα σε μηνύματα και τίτλους.

  • Δεν κάνουμε κατάχρηση της έντονης (bold), πλάγιας (italics) και υπογραμμισμένης (underlined) γραφής γιατί τότε το κείμενό μας γίνεται κουραστικό και δίνουμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους τις απόψεις μας και όχι να παραθέσουμε απλώς τα επιχειρήματά μας.

 

Edited by yian
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.