Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΕΑ καταστήματος με πατάρι


nik

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 228
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με είχε προβλιματίσει αρκετά το θέμα και ενώ μέχρι πρόσφατα ακολουθόυσα την τακτική του hkamp, το σημείο της παρ. 3.2 "Επίσης, δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης" με έκανε να αλλάξω γνώμη.

Επίσης, αν το πατάρι καταχωρηθεί ως βοηθητικός χώρος απαιτείται και σύστημα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού. Τότε, παρατήρησα ότι κατά την επίλυση στο buildingcert, η ισχύς των συστημάτων αθροίζεται και προκύπτει διπλάσια (εμένα μου έτυχε και πατάρι με εγκατεστημένο σώμα).

Προσωπικά, στο εξής θα εντάσσω το πατάρι στη ζώνη εφόσον είναι λειτουργικά εξαρτώμενο και δε διαχωρίζεται με μονωμένες επιφάνειες. Προφανώς η συνολική και η θερμαινόμενη επιφάνεια θα είναι διαφορετικές.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 20/6/2020 at 5:49 ΜΜ, persepolis88 said:

Καλησπέρα,

στο εικονιζόμενο κατάστημα υπάρχει πατάρι το δάπεδο του οποίου είναι ξύλινο στηριζόμενο σε μεταλλική κατασκευή. Το κάτω μέρος του δαπέδου του παταριού είναι με γυψοσανίδα. Οι 3 από τους 4 τοίχους του χώρου του παταριού είναι κοινοί με του καταστήματος ενώ ο 4ος που διαχωρίζει κατάστημα και πατάρι με γυψοσανίδα. Το ύψος του καταστήματος είναι 4.0μ (πάνω μέρος δαπέδου-κάτω μέρος ταβανιού) εκεί που δεν υπάρχει πατάρι ενώ το ύψος του καταστήματος κάτω από το πατάρι είναι 2.05μ. Πάχος δαπέδου παταριού περίπου 0,1μ. Το πατάρι χρησιμοποιείται σαν αποθήκη για στοκ εμπόρευμα, καθαριστικά κ.λπ. και από Συστήματα δεν έχει τίποτα παρά 1 φωτιστικό.

  1. Θεωρείται πως είναι 1 ενιαίος θερμαινόμενος όγκος ίσος με (εμβαδόν κάτοψης)*(ενιαίο ύψος) δλδ αγνοούμε το πατάρι σαν να μην υπάρχει, ή
  2. Θεωρείται το πατάρι σαν ΜΘΧ, περιγράφεται κανονικά και σαν θερμαινόμενος όγκος παίρνεται (εμβαδόν χωρίς πατάρι)*(ύψος χωρίς πατάρι) + (εμβαδόν κάτω από πατάρι)*(ύψος κάτω από πατάρι)

Κλείνω προς το 1 καθώς πατάρι και κατάστημα διαχωρίζονται από γυψοσανίδα.

skarifima.jpg

Θα ακολουθούσα την περίπτωση 1. Με εμβαδό θερμαινομενο=εμβαδό συνολικό=εμβαδό ισογείου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Από τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

<<Τα πατάρια των καταστημάτων, εφόσον είναι λειτουργικοί χώροι του καταστήματος, συμπεριλαμβάνονται στην επιφάνεια της θερμικής ζώνης στην οποία ανήκουν. >>

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak/TEEKENAK_FAQ/Tab

Αν εντάξεις τα τμ του παταριού στην ζώνη καταστήματος ενώ είναι βοηθ. χώρος, νομίζω ότι θα <<φορτώσεις>> παραπάνω καταναλώσεις στο κτίριό σου από αυτές που πρέπει. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ενδεχομένως off topic αλλά για να μην ανοίγω νέο θέμα, αν το κρίνουν οι διαχειριστές ας το μετακινήσουν.

Κατάστημα (καφενείο ζαχαροπλαστείο) αποτελείται από ισόγειο (χώρος παρασκευής-πώλησης ροφημάτων, έψησης τοστ κλπ.) και μεσοπάτωμα (παρακολούθημα?) με γραφείο, WC και εργαστήριο. Από το ισόγειο στο μεσοπάτωμα πας μέσω σκάλας η οποία όμως έχει έξοδο και στο δρόμο (πιθανώς κλιμακοστάσιο στο οποίο έχει ανοιχτεί και μια πόρτα από την μεριά του καταστήματος). Άμεση επικοινωνία δεν υπάρχει μεταξύ ισογείου και μεσοπατώματος και οι διαχωριστικές επιφάνειες είναι τοίχοι και πόρτες, όχι γυψοσανίδες. Ισόγειο και μεσοπάτωμα έχουν φωτισμό και κλιματισμό, οι σκάλες μόνο φωτισμό.

Στο Ε9 το ισόγειο είναι κατηγορία ακινήτου 3 (επαγγ στέγη) και το μεσοπάτωμα κατ. 5 (αποθήκη). Στο μισθωτήριο λέει "ενοικιάζεται μπλα μπλα μπλα μπλα... που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα και μεσοπάτωμα".

Πρέπει να συμπεριληφθεί το μεσοπάτωμα στο πεα σαν 2η ΘΖ δεδομένου πως οι αποθήκες εξαιρούνται? Στην πράξη δεν είναι αποθήκη αλλά όπως έγραψα παραπάνω.

Αν ναι σαν θερμαινόμενη επιφάνεια ποιά θα νοείται, αυτή του καταστήματος μόνο ή το άθροισμα?

η εικόνα είναι από το taxheaven

και 2 γενικότερες ερωτήσεις:

Όταν κάνουμε μισθωτήριο για έναν χώρο (κύριο) αυτό συμπεριλαμβάνει και τα παρακολουθήματά του απαραίτητα?

Μπορεί να υπάρχει σε πολυκατοικία αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία με κατηγορία χώρου 5?

ευχαριστώ και καλή εβδομάδα

Untitled.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κανένας σχετικά με το παραπάνω?

  • 1 ΠΕΑ με 2 ΘΖ για ισόγειο και μεσοπάτωμα?
  • 1 ΠΕΑ μόνο για το ισόγειο και προτροπή για τροποποίηση του μισθωτηρίου (να μην αναφέρει μεσοπάτωμα) και σύνταξη 2ου μισθωτηρίου για το μεσοπάτωμα σαν αποθήκη (που δεν θα απαιτεί ΠΕΑ)?
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, persepolis88 said:

Κανένας σχετικά με το παραπάνω?

  • 1 ΠΕΑ με 2 ΘΖ για ισόγειο και μεσοπάτωμα?
  • 1 ΠΕΑ μόνο για το ισόγειο και προτροπή για τροποποίηση του μισθωτηρίου (να μην αναφέρει μεσοπάτωμα) και σύνταξη 2ου μισθωτηρίου για το μεσοπάτωμα σαν αποθήκη (που δεν θα απαιτεί ΠΕΑ)?

Ανεξάρτητα αν οι 2 χώροι (ισόγειο και μεσοπάτωμα) ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, εδω εξετάζουμε επιτρεπόμενες κατηγορίες, χρήσεις (κατα ΚΕΝΑΚ) και καταναλώσεις ενέργειας και όχι οτι παπαριές λέει η εφορία (παρακολούθημα, κλπ)! και μην δίνεις καμία σημασία στο τι γράφουν στο Ε9.

Βγάζεις 1 ΠΕΑ μόνο για το ισόγειο (αφού δεν επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους όπως γράφεις), αλλά όχι για το μεσοπάτωμα αφου είναι εργαστήριο.

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό έκανα dib σε ευχαριστώ.

Σε περίπτωση που ήταν π.χ. σε πατάρι οι πιο πάνω χώροι με ελεύθερη κυκλοφορία αέρα με το χώρο του καταστήματος θα έπρεπε υποχρεωτικά να ενταχθούν κι αυτοί στο ΠΕΑ, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.