Μετάβαση στο περιεχόμενο

U ξύλινου τοίχου


Fade2Black

Recommended Posts

Καλημέρα, αντιμετωπίζω για πρώτη φορά σε Κενάκ, την περίπτωση ενός ξύλινου τοίχου και δεν ξέρω πως να τον φτιάξω και πως να υπολογίσω το U του. Ο τοίχος έχει πάχος 20cm και αναλυτικά αποτελείται από: 3cm osb πεπιεσμένο ξύλο μέσα και έξω, ενώ στα 14cm που είναι το εσωτερικό του τοίχου έχω εναλλάξ ξύλο σουηδικό διαστάσεων 7*12 και αφρό πολυουρεθάνης (όχι μόνο ένα στοιχείο προφανώς) Ο τοίχος αυτός δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη του πτογράμματος που χρησιμοποιώ (4Μ) και επομένως θα πρέπει να τον δημιουργήσω εγώ. ΤΟ ερώτημα μου είναι τι θα κάνω στο ενδιάμεσο του τοίχου, που δεν έχω μόνο ένα υλικό αλλά δύο. Πως προκύπτει το U εκεί;

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για πιθανές απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως θα πρέπει να τον εξετάσεις σαν σύνθετο δομικό στοιχείο, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ενότητα 2.1.8 της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010. Έχει ένα παράδειγμα ο Αραβαντινός εδώ στις σελίδες 13, 63, 64, 65.

Εκτός κι αν είναι δομικό στοιχείο αποτελούμενο από ανομοιογενείς στρώσεις (ενότητα 2.1.9 της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010).

 

Αν θες ανέβασε καμιά τομή να καταλάβουμε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι η τομή του τοίχου για την οποία ρώτησα. Με προβληματίζει το κομμάτι στη μέση που όπως φαίνεται έχει ξύλο στα άκρα του αφρού πολυουρεθάνης (το κίτρινο είναι το ξύλο και το γκρι ο αφρός) και το οποίο επαναλαμβάνεται κατά μήκος του τοίχου..

 

edit. έκανα μία επιλογή attach file με την οποία υπέθετα ότι θα εμφανιαζόταν η φωτό του τοίχο αλλά δεν βλέπω να υπάρχει κάπου. Πώς ανεβάζω τη φωτογραφία;

 

----Συγχώνεψη----

 

Μάλλον δεν είχα πατήσει το attach a file... Ελπίζω να διορθώθηκε...

post-34845-0-30090000-1340034529_thumb.jpg

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Ε τότε αντιμετώπισε το όπως στο παράδειγμα που σε παρέπεμψα (της πλάκας zollner). Κάνεις δύο τομές: μια στην θέση που έχεις το ξύλινο άκρο και μια στη θέση που έχεις τη μόνωση, υπολογίζεις τον αντίστοιχο συντελεστή θερμοπερατότητας (που βέβαια στη θέση του ξύλινου άκρου δεν θα σου βγαίνει εντός των ορίων για δομικό στοιχείο προς μ.θ.χ., αλλά τι να κάνουμε) και στη συνέχεια, βάση του ποσοστού της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κάθε τμήμα σε μια κατά μήκος τομή του τοίχου υπολογίζεις τον μέσο συντελεστή U.

Τι να σου πως; Αν μπορείς βάλε και μια στρώση εξωτερικής μόνωσης. Βέβαια έχεις τον οπλισμένο σοβά από την εξωτερική πλευρά.... Πάντως να το θεωρήσεις σαν κοινό δομικό στοιχείο και όχι σαν σύνθετο, δεν το βλέπω σωστό.

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιάβασε το μήνυμα #2 και το παράδειγμα που σε παρέπεμψα στις σελίδες που λέω. Για το πως ορίζει η ΤΟΤΕΕ 20701-2 / 2010 τα σύνθετα δομικά στοιχεία δες στη σελίδα 25, στην αρχή της παραγράφου 2.1.8.

Link to comment
Share on other sites

Σε σύνθετο τοίχο είναι σαν να χωρίζεις την τοιχοποιία σε τμήματα όπου το κάθε εμβαδόν πολαπλλασιάζεται με το αντίστοιχο U. Αν βρίσκεται σε επαφή με ΜΘΧ υπάρχει περίπτωση να ικανοποιείται το U για το στοιχείου που δε φέρει τη μόνωση. Σε εξωτερικό αέρα είναι δύσκολο στο τμήμα που δεν έχει τη μόνωση έως ακατόρθωτο. Για κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να τηρείς το Umax της ζώνης για το είδος του δομικού στοιχείου. Δεν μπορείς δηλαδή να πάρεις σταθμισμένο μέσο συντελεστή παρά χωρίζεις τον τοίχο σε τμήματα που έχουν 2 διαφορετικά U.

 

Για το OSB τι λ θα βάλεις; Έχεις τα CE των υλικών ώστε να χρησιμοποιήσεις τα λ;

Ουσιαστικά έχεις 2 τομές. Τις επισυνάπω. Όπου OSB έβαλα μοριοσανίδες. Δεν είχα κάτι έτοιμο

post-17031-0-58866100-1340120171_thumb.png

post-17031-0-70200500-1340120175_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πολύ και τους δύο για τη βοήθεια. Θα δοκιμάσω να φτιάξω τον τοίχο μου και θα σας πω!

Link to comment
Share on other sites

Για να επιστρέψω λίγο στο θέμα, θα ήθελα μία διευκρίνηση.. Κατασκεύσα με τη βοήθεια και των δύο σας, τους δύο τοίχους στο πρόγραμμά μου έναν για το σημείο της διατομής που υπάρχει ξύλο και ένα για το σημείο της διατομής που υπάρχει πολυουρεθάνη. Μου έβγαλε ο ένας τοίχος χοντρικά ας πούμε 0.6 και ο άλλος 0.2 συντελεστή... Το κομμάτι με την πολυουρεθάνη είναι τα 4/5 και το κομμάτι με το ξύλο το 1/5. Άρα το συνολικό U του τοίχου μου τελικά θα είναι 0.8*0.2+0.2*0.2=0.2 (στο περίπου και πάλι). Το ερώτημα μου βασικά είναι το πως θα κατασκευάσω βασικά έναν τοίχο που θα φαίνεται στο πρόγραμμα με U=0.2 για να τον περάσω στο σχεδιαστικό του προγράμματος μου.. (4M δουλεύω)

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα συνάδελφε δεν είναι μόνο να εμφανίζεται σωστά το UxA. Είναι να εμφανίζονται και οι υπόλοιπες παράμετροι όπως θερμογέφυρες. Υπάρχουν θερμογέφυρες ένωσης σε κάθε διαφοροποίηση του τοίχου όπως υπάρχουν και ανάμεσα σε δρομικό μέρος και υποστυλώματα. Ίδιο σκεπτικό.

Αν και το ερώτημά σου είναι πιο πολύ για το φόρουμ της εταιρίας αυτό που σίγουρα θα μπορείς να κάνεις είναι να "σπάσεις" το περίγραμμα ανά κομμάτι και σε κάθε κομμάτι να εφαρμόζεις το U του. Αργότερα (κατά την έξοδο του xml) αν θυμάμαι καλά από άλλο χρήστη του φόρουμ που χρησιμοποιεί το ίδιο πρόγραμμα υπάρχει δυνατότητα "συννενωσης" των γραμμών για το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

 

Αφού έχεις αναλύσει τόσο πολύ βέβαια ένα και μόνο τοίχο στο παράδειγμα που λες παραπάνω θα μπορούσες να βάλεις έναν τοίχο ενιαίο 1x0,2 προσέχοντας πάντα οι θερμογέφυρες να είναι ίδιες με την περίπτωση που θα είχες χωρίσει τον τοίχο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.