Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κάθετη ιδιοκτησία σε οικόπεδο τεμνόμενο από το όριο του οικισμού


Recommended Posts

Γεια σας.

Σε οικισμό προ του 1923, το όριο του οικισμού "χώρισε" ένα οικόπεδο και άφησε 3.000 μ2 εντός του οικισμού και 350 μ2 εκτός του οικισμού.

1. θεωρούμε ότι το όριο του οικισμού δημιούργησε (δηλαδή έγινε κατάτμηση) 2 διαφορετικά οικόπεδα, ένα εντός(άρτιο και οικοδομήσιμο) και ένας εκτός(μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο) του οικισμού?

2. αν δεν συντελέστηκε κατάτμηση, μπορεί να γίνει σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας στο τμήμα εντός του οικισμού, δημιουργώντας σε αυτό δύο διαιρετά κατά χρήση τμήματα?

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ένα διαιρετό κατά χρήση τμήμα του εντός του οικισμού τμήματος να μεταβιβαστεί στον ένα ιδιοκτήτη και το άλλο διαιρετό κατά χρήση τμήμα να μεταβιβαστεί στον άλλον ιδιοκτήτη, ενώ το εκτός σχεδίου(δηλαδή εκεί που δεν επιτρέπεται σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας) τμήμα να μεταβιβαστεί έναν από τους δύο ?

(Θέλω επίσης να προσθέσω:

1. Σύμφωνα με το υπ’ αρ. 2393/24.03.2008 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΧΩΔΕ:

«Το όριο του οικισμού δεν τέμνει την ιδιοκτησία αλλά την χωρίζει σε δυο τομείς, στον τομέα εντός οικισμού και στον τομέα εκτός σχεδίου … Σε αυτές τις περιπτώσεις η συνολική εκμετάλλευση του ακινήτου σε τμ υπολογίζεται με βάση τους όρους δόμησης που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα χωριστά και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αρτιότητας και οικοδομησιμότητας.

Δεδομένου του ενιαίου του γηπέδου και του γεγονότος ότι η γραμμή του ορίου του οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση, τα κτίρια μπορούν να τοποθετούνται και επί του ορίου του οικισμού, τηρουμένων όμως πάντοτε των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια και λοιπών διατάξεων του κάθε τομέα…»

2. ο Ανδρέας Ρωμαλιάδης στο βιβλίο του (τόμος Η2, σελ 139) αναφέρει ότι :

«με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου ΥΠΕΧΩΔΕ, κρίθηκε ότι το όριο του οικισμού δεν τέμνει το οικόπεδο στα δύο και
ΟΧΙ
με γνωμοδότηση του Νομικού συμβουλίου του κράτους. Η εγκύκλιος επομένως που έκανε δεκτή την γνωμοδότηση μπορεί να αλλάξει.»)

 

Κάθε βοήθεια-γνώμη ευπρόσδεκτη……

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και το παρακάτω:

Εγγρ-ΔΤΕ/6923/196/14-2-03 Εγγρ-6923/196/03

Απαντήσεις σε ζητήματα που τέθηκαν στις διημερίδες του

του ΥΠΕΧΩΔΕ 25-26 και 27-28/11/02

"Οικόπεδο που τέμνεται από όριο οικισμού μέχρι 2000 κατοίκων

και που θεωρείται ότι εμπίπτει εντός των ορίων του οικισμού

ένα άρτιο οικόπεδο (Αρθ-7, παρ.1 ΠΔ/24-4-85), έχει όλα τα

δικαιώματα των οικοπέδων που από την αρχή βρίσκονται εντός

των ορίων, πχ μπορούμε σ' αυτό το οικόπεδο να κάνουμε

σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας;"

 

Σε απάντηση του ερωτήματος που υποβάλλατε, σας γνωρίζουμε ότι:

 

Στο Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 για τις τεμνόμενες ιδιοκτησίες ορίζεται ότι "θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή" και συνεπώς για το τμήμα αυτό ισχύουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εντός των ορίων οικόπεδα. Η σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας εφαρμόζεται μόνο στο παραπάνω εντός ορίων θεωρούμενο τμήμα, δηλαδή το υπόλοιπο εκτός σχεδίου τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα ιδανικά μερίδια της διηρημένης ιδιοκτησίας.

 

Παρεμπιπτόντως σας υπενθυμίζουμε ότι βάσει της παραπάνω διάταξης σε συνδυασμό με την παρ.1β Αρθ-5 του ιδίου ΠΔ, η κατά παρέκκλιση αρτιότητα εφαρμόζεται και στις παραπάνω τεμνόμενες ιδιοκτησίες (αυτό έχει διευκρινισθεί και με την Αποφ-78933/10889/90 αποδοχής της Γνωμ-192/90 ΝΣ). Συνεπώς αναγκαίο είναι να ελέγχετε σε όλες τις περιπτώσεις το χρόνο δημιουργίας των τεμνόμενων ιδιοκτησιών ώστε να αποφεύγεται η "επέκταση" του δικαιώματός τους στο μέγεθος της κατά κανόνα αρτιότητας από πιθανή μεταγενέστερη συνένωσή τους με άλλες εκτός ορίων ιδιοκτησίες.

 

(Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών)

 

Επειδή το έχω πραγματοποιήσει , έγιναν κάθετες στο εντός οικισμού και το τμήμα του εκτός δόθηκε και στους 2 εξαδιαιρέτου.

Link to comment
Share on other sites

Έχω χάσει την μπάλα.......

η μισή Ελλάδα έχει την γνώμη Α και η άλλη μισή την Β επι του θέματος.

Μέχρι και οι συμβολαιογράφοι λένε τελείως διαφορετικά πράγματα ο ένας απο τον άλλον.

Δηλαδή Μανώλη λες ότι: μπορώ να κάνω κάθετη στο εντός ορίων του οικισμού τμήμα, και να προκύψουν δυο διαιρετά κατά χρήση τμήματα επιφάνειας 1500 μ2 το καθένα, και το εκτός σχεδίου τμήμα επιφανείας 350 μ2 να το αφήσω εξ διαιρέτου και στους δύο?

1. 1. Υπάρχει πρόβλημα που δεν υπάρχουν κτίσματα αυτήν την στιγμή στο όλο οικόπεδο ?

Συνάδελφος μου είπε ότι θα επιτρεπόταν τα παραπάνω μόνο αν υπήρχαν κτίσματα στο εντός οικισμού τμήμα.

2. 2. Κάνοντας τις παραπάνω ενέργειες κατάφερες και μετά έβγαλες οικοδομική άδεια σε κάποιο διαιρετό κατά χρήση τμήμα εντός του οικισμού?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Πριν την οικοδομική άδεια έγινε η κάθετη.Μετά πουλήθηκε η μια και βγήκαν 2 άδειες στις κάθετες του εντός οικισμού.Είχαμε δείξει θέσεις οικοδομών στα σχέδια της κάθετης.Επίσης είχαμε αφήσει στο εντός οικισμού ένα τμήμα κοινόχρηστο που ήταν η είσοδος στο οικόπεδο , κοινή και για τα 2 τμήματα των καθέτων.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα, σε οικόπεδο που "τέμνεται" απο το όριο του οικισμού, μπορεί να γίνει κάθετη; Και κυρίως, αν μπορεί, η κάθετη αφορά μόνο το εντός και το εκτός μένει εξ αδιαιρέτου; Ή συμπαρασύρει η κάθετη και το εκτός οικισμού κομμάτι; Στο εντός ορίου κομμάτι, υπάρχει οικοδομή με οικοδομική άδεια, αλλά κ αυθαιρεσίες. Αν μπορεί να γίνει η κάθετη, θέλουν πρώτα τακτοποίηση, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

από τη στιγμή που στην εκτός σχεδίου δεν υπάρχει αυθαίρετο, δεν μπορεί να γίνει κάθετη 

Link to comment
Share on other sites

θεωρω οτι

το εκτος σχεδιου παραμενει "οπως εχει'

 

στο εντος σχεδιου

αφου πρωτα τακτοποιησεις

και  εαν εχεις υπολοιπο σδ και τις "αποστασεις"

μπορεις να συστησεις καθετη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.