Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έρκερ-Υπολογισμός του 20 %


Recommended Posts

αυτό που με προβληματίζει είναι το να εξέχει περα απο τις επιφάνειες των όψεων. (τα υπόλοιπα κριτήρια τα έχω ---- προεξοχή 40εκ , μήκος 2μ σε όψη 20μ--- ). Εξέχει της όψης αλλά από τη μια πλευρά . Αυτή  η πλάκα στον στατικο υπολογισμό λειτουργεί ως πρόβολος/εξώστης

Link to comment
Share on other sites

Κατά την μία διεύθυνση, την κάθετη προς την επιμήκη πλευρά του κηρίου που είναι η μία όψη, καλύπτεις την προδιαγραφή μήκους προεξοχής. Κατά την άλλη διεύθυνση όμως, την παράλληλη προς την επιμήκη πλευρά του κτηρίου, που είναι η άλλη όψη του κτηρίου, δεν πληροίς το κριτήριο του μήκους προεξοχής. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

κατάλαβα το σκεπτικό και προφανως  δεν γίνεται έτσι. Αρα θα σχεδιαστεί αλλιώς.

επίσης έρκερ σε ακάλυπτο (υποχρέωση ύψους  >3μ ) έχει απο κάτω τη ράμπα για το υπόγειο , θα πρέπει το ύψος να μετρηθεί από την θεωρητική στάθμη του ισογείου ή μπορεί να θεωρήσουμε ότι τα 3μ θα ξεκινάνε από το σημείο της ράμπας;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

θέλω να κάνω προσθήκη εξωτερικής κλίμακας κινδύνου σε κτίριο καταστημάτων. Το πρόβλημα είναι ότι το μόνο εφικτό σημείο τοποθέτησης της κλίμακας είναι μπροστά από έρκερ!  Πιστεύετε ότι εμπίπτει στην παρ. 5(ε) του άρθρου 16 του ΝΟΚ, ότι δεν επιτρέπεται η κατασκευή εξωστών μπροστά από έρκερ??? 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 5/2/2019 at 4:43 ΜΜ, Pavlos33 said:

Κάνε τον έλεγχο βάσει της παρ 5 του άρθρου 16. Είσαι ΟΚ?

38. Κλειστός εξώστης ("έρκερ") είναι η κλειστή από όλες τις εξωτερικές πλευρές οριζόντια προεξοχή δαπέδου τμήματος ορόφου χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και εξέχει του περιγράμματος κάλυψης

Παρ 5 Άρθρο 16 ΝΟΚ

5. Κλειστοί εξώστες (έρκερ) κατασκευάζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις: 
α) Το άθροισμα των επιφανειών των ορθών προβολών σε κατακόρυφο επίπεδο των κλειστών εξωστών που κατασκευάζονται στις όψεις των κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της αντιστοίχου επιφάνειας όψεως. 
β) Η μέγιστη προεξοχή να μην υπερβαίνει το 0,80 μ. 

και λοιπές προϋποθέσεις της σχετικής παραγράφου.

Εάν έχουμε ένα μεγάλο κτίριο όπου ας πούμε η νότια όψη αποτελείται από 3 όγκους.... οι οποίοι 2 μπροστινοί είναι πιο μπροστά σε απόσταση μεταξύ τους και ο 3ος ο μεγαλύτερος είναι 6-7m πιο πίσω... ο έλεγχος του 20% "της αντιστοίχου  επιφάνειας όψεως" γίνεται επί του συνόλου τον προβολών του πίσω και των μπροστινών όγκων ή κάθε όγκος θα πρέπει να υπολογιστέι ξεχωριστά; (ή οι μπροστινοί μαζί και ο πίσω χώρια;)

Βλ. Επισυναπτόμενη όψη:  Οι μπλέ όγκοι είναι πιο μπροστά.  Τα υπόλοιπα πιο πίσω σε διάφορα βάθη (7, 5, 8μ...) Τα κόκκινα έρκερ. (Παράθυρα που προβάλλουν της όψης)

erker.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, μία απορία περί έρκερ:

Αν σε οικόπεδο έχει χρησιμοποιηθεί το Αρ14 παρ.1 στ : τοποθέτηση του κτιρίου εντός Δ μέχρι την εξασφάλιση των 9 μέτρων, 

συμφωνα με την Τ.Ο. Αρ. 17, παρ. 4, μπορώ να βάλω έρκερ εντός Δ, αφού ήδη έχω μπει μέσα σε αυτό με το παραπάνω άρθρο. 

Αυτό που δεν καταλαβαινω είναι αν πρέπει το έρκερ να πληρεί το 1/4Δ, που φυσικά δεν το πληρεί,

αν το 1/4Δ μετράει από εκεί που φτάνει το κτίριο μου τελικά μετά τα 9 μέτρα,

ή αν δεν πρέπει να το πληρεί και ισχύει μόνο η απόσταση του 1 μέτρου από το όριο. 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 19/10/2017 at 12:00 ΜΜ, giannis_eng said:

Καλημέρα

 

Αν σε καινούρια οικοδομή κάνω σε έναν όροφο έρκερ, η οροφή του έρκερ επιτρέπεται να είναι εξώστης για τον απο πάνω όροφο?

 

ναι μου απαντησαν στην πολεοδομια...

επισυναπτω το pdf και η περιπτωση που περιγραφεις ειναι στη τομη 1 οπου το ερκερ 0,80μ οπως φαινεται αποτελει για τον επανω οροφο εξωστη  επισης 0,80μ,

οταν λοιπον ρωτησα τη περιπτωση να θελω στον πανω οροφο εξωστη πχ 1,80μ και απο κατω να εχω παντα το ερκερ το ιδιο το 0,8μ η απαντηση ηταν πως θα πρεπει να κατασκευαστει ως φαινεται στην τομη 2....(αλλο το πλακακι οροφης ερκερ και αλλο το πλακακι του εξωστη ανωθεν..... και οχι το ενα συνεχεια του αλλου)

καποιο σχολιο παρακαλω?

Paper.pdf

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 16 του ΝΟΚ ο περιορισμός αναφέρει ότι

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε προέκταση κλειστών εξωστών. Είναι δυνατή όμως η κατασκευή ανοικτών εξωστών δίπλα (σε επαφή ή σε απόσταση) από κλειστό εξώστη"

δηλαδή στο επίπεδο της πλάκας δαπέδου του α ορόφου, δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί ΕΡΚΕΡ και κατ επέκταση αυτού ανοικτός εξώστης. Δεν θεωρώ ότι ο περιορισμός αυτός σχετίζεται με την προέκταση της πλάκας οροφής του έρκερ, η οποία στη συνέχειά της θα αποτελεί πρόβολο.

Από πρακτική άποψη τώρα, αυτό το κενό που πρέπει να αφεθεί (όπως ισχυρίζεται η ΥΔΟΜ) πάνω από την πλάκα οροφής του έρκερ και την υπερκείμενη πλάκα προβόλου είναι βέβαιο ότι θα είναι αντιαισθητικό.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Pavlos33 said:

......................

δηλαδή στο επίπεδο της πλάκας δαπέδου του α ορόφου, δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί ΕΡΚΕΡ και κατ επέκταση αυτού ανοικτός εξώστης. Δεν θεωρώ ότι ο περιορισμός αυτός σχετίζεται με την προέκταση της πλάκας οροφής του έρκερ, η οποία στη συνέχειά της θα αποτελεί πρόβολο.

.....................

 

 

συμφωνω...(στο δαπεδο του α οροφου βγαινεις σε εξωστη μεσω ερκερ οποτε οκ να το δεχτω αλλα στην οροφη του α οροφου εχεις σκετο καθαρο προβολο )

 

προφανως και ο ανθρωπος που ρωτησα μαλλον αδικαιολογητα  το εχει με το γραμμα του ορισμου που αναφερεις.... δλδ

''''Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε προέκταση κλειστών εξωστών.''''

και σου λεει ουτε στην οροφη ουτε στο δαπεδο του ερκερ δε θα προεκτεινεις προβολο ..

θα το ερευνησω και θα επανελθω.....

 

Edited by slygnos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

όταν  κάνουμε υπολογισμό του εμβαδού των όψεων  για το 20%, θα λάβουμε υπ' όψιν μας μόνο την όψη η οποία είναι πρόσωπο με το έρκερ ή και τις υπόλοιπα στοιχεία της όψης που βρίσκονται σε άλλο επίπεδο πχ κολώνες ;

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.