Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έρκερ-Υπολογισμός του 20 %


Recommended Posts

25 λεπτά πριν, kan62 said:

Βάσει του ορισμού της "ειδικής όψης ελέγχου έρκερ" όπως ορίζεται με τις Τ.Ο. :

... γενικά κτιρίων που παρουσιάζουν περισσότερες της μιας συνεχόμενες όψεις (πολυγωνική κάτοψη), ο έλεγχος εφαρμογής του ανώτατου ορίου επιφάνειας κλειστών εξωστών που μπορούν να κατασκευαστούν σε αυτήν (ήτοι 20%), εξετάζεται σε κάθε όψη ξεχωριστά.

δεν θα μπορέσεις να αιτιολογήσεις το ποσοστό 20% αφού η όψη θα ορίζεται ακριβώς στο κατακόρυφο επίπεδο μεταξύ του επιθυμητού "έρκερ" και του κτηρίου.

Και αρχιτεκτονικά αν το δεις, η έννοια της εκφοράς του έρκερ δεν μπορεί να περιοριστεί ιδεατά αριθμητικά αλλά μόνον οπτικά.

Επομένως η γνώμη σου είναι ότι δεν γίνεται . Ευχαριστώ.

Βασικά το θέμα μου είναι ότι αν το ερκερ έχει εξώστη στο πλάι ( κάτι που δεν απαγορεύεται ) , η πόρτα από το ερκερ στον εξώστη βγαίνει πολύ στενή. Είδα σε άδεια συναδελφου που έχει πάρει έγκριση ότι αντί για 80 εκ την κλειστή προεξοχή την είχε κάνει 1.50 και μετρούσε τα 70 εκ στην δόμηση και μου έκανε εντύπωση , για αυτό και έκανα το ερώτημα. Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 266
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμπληρωματικά στα προηγούμενα :

Στον ΓΟΚ 29 η όψη του κτηρίου θεωρείται ως η αφετηρία των εξοχών ή εσοχών.

Στον ΓΟΚ 73 γίνεται αναφορά για περιορισμούς της όψης «εφ’ ής» η προεξοχή.

 

Και γενικά :

erker (γερμανικά) προεξοχή, σαχνισί (τουρκικά), bay window (αγγλικά).

Έρκερ (για τους ελληνικούς οικοδομικούς κανονισμούς κλειστός εξώστης) είναι προεξοχή συμφυής του κτηρίου με λειτουργικούς σκοπούς (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ και όχι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ προεξοχή).

Έρκερ στους κανονισμούς ανέκαθεν υπήρχε, επιτρεπόταν πάνω από κοινόχρηστους και γινόταν ο έλεγχος του συντελεστή εκμετάλλευσης (ΣΔ) με προσμέτρηση της επιφανείας του.

Από το 1929 ως το 1937 μπορούσε να προεξέχει της κύριας όψης μέχρι 1,1 μ. και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 1,4 μ., από 1937 έως 1986 μέχρι 0,4 μ., απαγορεύτηκε από 1986 έως 2012 και έκτοτε επιτρέπεται πάλι μέχρι 0,8 μ. χωρίς να περιλαμβάνεται πλέον στην κάλυψη ή στον ΣΔ.

  • Like 3
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Κλειστός εξώστης (έρκερ) είναι η κλειστή από όλες τις εξωτερικές πλευρές οριζόντια προεξοχή δαπέδου τμήματος ορόφου χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και εξέχει του περιγράμματος κάλυψης.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, dimitris11140 said:

Βασικά το θέμα μου είναι ότι αν το ερκερ έχει εξώστη στο πλάι ( κάτι που δεν απαγορεύεται ) , η πόρτα από το ερκερ στον εξώστη βγαίνει πολύ στενή. 

Μία λύση που κάναμε σε τέτοια περίπτωση ήταν ακριβώς δίπλα στην αφετηρία του έρκερ να βάλουμε 70εκ ημιυπαίθριο χώρο οπότε βγήκε  η πόρτα κανονικά. Δεν ξέρω αν βοηθάει στην περίπτωση σου.

Η έντονη γραμμή είναι η ΟΓ για να μην μπερδευτείς

ερκερ.jpg

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Καλή λύση. Το κατακόρυφο στοιχείο του Η/Χ δεξία δεν χρειάζεται να είναι τοιχείο αν δεν βολεύει σωστά ? Μπορεί να είναι και ένας χτιστός τοίχος ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, στο συνημμένο αρχείο απεικονίζεται το περίγραμμα της κάτοψης μιας μονοκατοικίας και η πλάγια όψη Γ όπου κατασκευάζεται ένα έρκερ. Θεωρείτε πως ο έλεγχος του 20% πρέπει να γίνει μόνο στην Όψη Α (7,30μ.) ή στην συνολική Όψη Γ (7,30μ+6,89μ);

ερκερ.pdf

Link to comment
Share on other sites

1) Killertomato... στο σχήμα σου όμως η δοκός από το υποστύλωμα κουζίνας στο τοιχείο είναι πολύ μεγάλη. 7,35μ. Δεν είναι πολύ μεγάλη?
Πόσοι όροφοι είναι το κτίριο σου? Και εσένα σε ποιό όροφο βρίσκεται η ιδιοκτησία σου που μας δείχνεις?

_

Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει αν δοκός μεγαλύτερη από 7,50μ κρίνεται ως ευπαθές σημείο μιας κατασκευής σε περίπτωση σεισμού.

Εχω σε μια κατασκευή, σε πρόποδες βουνού βρίσκεται βέβαια, Υμηττού, 5 όροφη πολυκατοικία με υπόγειο (pilotis και 4, το 50% περίπου της pilotis κλειστό) άδεια το 2005. Θα κρίνατε σαν σημείο που μπορεί να θέλει κάτι σε περίπτωση σεισμού - λέω εγώ- αν βρίσκατε στην pilotis και στο ανοικτό τμήμα αυτής μια δοκό που να ξεπερνάει λίγο τα 7,5μ?

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από κάτοψη προς την πλευρά του ακαλύπτου.

Δικαιούνται τα δύο έρκερ (το ένα εισέρχεται εντός του Δ) να έχουν αυτή την διάταξη - απόσταση μεταξύ τους?

2031814725_Screenshot2020-11-2819_26_24.thumb.png.ed165e3d2b3e8513d974f4227f9858f7.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε τετραώροφο κτίριο, οι Β και Γ όροφοι μπαίνουν πιο μέσα στην όψη κατά 0,80μ. Μπορεί το γραμμοσκιασμένο τμήμα των Β και Γ να θεωρηθεί έρκερ με την έννοια ότι εξέχει από το περίγραμμα των ορόφων αλλά είναι εντός της κάλυψης του κτιρίου ? (Μην κοιτάτε έλεγχος επιφάνειας ερκερ, απόσταση από όριο κτλ).model.thumb.jpg.0f40bbd707fda0aaa9a4c8bd731f8ac0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.