Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έρκερ-Υπολογισμός του 20 %


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 266
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το τελευταίο σχήμα σου δεν ισχύει καθώς το σχετικό (βλακώδες) εδάφιο του ΝΟΚ καταργήθηκε με την παρ.26.4 του άρθρου 20 του Ν.4258/14

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλημερα σας. Εχω μια ανασυσταση φακελου σε οικοδομη του 1972.  Διαβασα σε ενα σχετικο αρθρο εδω οτι και προ του 72 υπηρχε η εννοια του ερκερ με μεγιστη προεξοχη 0,40 και 40% της οψης αλλα δεν μπορω να βρω που το αναφερει στο γοκ του 55, ετσι ωστε να το δικαιολογησω στην ανασυσταση. Γνωριζει καποιος κατι πανω σε αυτο?

Link to comment
Share on other sites

ΓΟΚ55, Άρθρο 36

3. Επιτρέπεται η κατασκευή κλειστών εξωστών άνωθεν κοινοχρήστων χώρων ή υφισταμένων οδών υπό τους ακόλουθους περιορισμούς (Σχ. 83) :

α. Το ελάχιστον ύψος από του πεζοδρομίου πρέπει να είναι ως ανωτέρω (α) ορίζεται.

β.  Η  μεγίστη  προεξοχή  κλειστού  εξώστου  από  της  οικοδομικής  γραμμής  δεν  πρέπει  να υπερβαίνη τα 0,40 μέτρου. Όταν το πλάτος της οδού κατά την θέσιν της οικοδομής είναι μικρότερων των οκτώ (8,00)μέτρων απαγορεύεται η κατασκευή κλειστού εξώστου.

γ. Το άθροισμα των επιφανειών των ορθών προβολών των κλειστών εξωστών επί της κυρίας επιφανείας της προσόψεως δεν δύναται να υπερβαίνη το 1/4 αυτής.

 

* προσοχή όμως στο ότι τότε μέτραγαν στο "ΣΔ" :

Άρθρο 5

4. Μέγιστος συντελεστής κατ επιφάνειαν εκμεταλλεύσεως του οικοπ. καλείται το πηλίκον του αθροίσματος των μεγίστων επιτρεπομένων οικοδομήσιμων επιφανειών του ισογείου και όλων των επιτρεπόμενων υπέρ το έδαφος ορόφων για της όλης επιφάνειας του οικοπέδου.

Δια τον υπολογισμόν της επιφανείας των ορόφων προς καθορισμον του εκάστοτε πραγματικού συντελεστού της κατ επιφάνειαν εκμεταλλεύσεως, προσμετρώνται και τα πάχη όλων των τοίχων εκάστου ορόφου και οι τυχόν κλειστοί εξώσται, δεν προσμετρώνται δε αι υπόλοιποι προεξοχαί εν γένει (άρθρ. 11) και αι κλεισταί ή ανοικταί αυλαί (Σχ.9).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας το σκεπτικο και τους προβληματισμους μου σχετικα με τα ερκερ σε πετρινη κατοικια (εκτος οικισμου) με 50 εκ. εξωτερικη τοιχοποιια.

 

Κατά ΝΟΚ, αρθρο 16 παρ 5α, οι βασικες προυποθεσεις για ερκερ ειναι οι ακολουθες 3 :

α) το αθροισμα των επιφανειων των ορθων προβολων σε κατακορυφο επιπεδο να μην υπερβαινει το 20% της αντιστοιχης επιφανειας οψης

β) η μεγιστη προεξοχη να μην υπερβαινει τα 0,80 μ. και

γ) περιορισμοι για τις περιπτωσεις που το ερκερ βρισκεται εντος πλαγιων και πισω υποχρεωτικων αποστασεων, καθως και  εντος του υποχρεωτικου ακαλυπτου Δ.

 

Θωρω οτι στην α) προυποθεση εννοει ...να μην υπερβαινει το 20 % της αντιστοιχης επιφανειας οψης του οροφου στο οποιο θα κατασκευαστει το ερκερ, σωστα?

Οποτε, εστω διωροφο πετρινο κτισμα, οπου ισογειο 60 τ.μ. και οροφος 40 τ.μ. Η οψη του οροφου στο οποιο θελω να σχεδιασω ενα ερκερ ειναι 5μ, αρα, 5x20%=1μ. Αρα το ερκερ μου μπορει να προεξεχει μεχρι 0,8 μ. και μηκος 1 μ. σε αυτην τοη οψη. Σε πετρινο κτισμα ομως, με 0,50 μ. τοιχους...δεν καταληγω πουθενα! Μπορω μονο στο ερκερ να κανω π.χ. 30 εκ. τοιχοποιια?

 

Επίσης, τι γινεται αν εγω θελω να κανω ενα ερκερ στη βορεια οψη του κτισματος μου, η οποια εχει 3 σπασιματα? Θεωρω το συνολο της βορειας οψης, ή μονο το τμημα της βορειας οψης οπου θα σχεδιασω το ερκερ?

 

Τελος, σε μια συζητηση με ενα συναδελφο, μου ανεφερε οτι το μηκος του ερκερ πρεπει να ειναι < 1/3 της εν λογω οψης του κτιριου. Αυτο δεν ισχυει στα cours angaise? Μηπως μου διαφευγει κατι?

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιάβασε και ερμήνευσε τα παραδείγματα των έρκερ στα σχήματα των Τεχνικών Οδηγιών του ΝΟΚ. Έχεις εννοήσει λάθος το 20%.

Έρκερ με λιθοδομή δεν υπήρχε στο 99% των περιπτώσεων ... το 1% ήταν ειδικές κατασκευές στήριξης του δαπέδου ...

Διάλεξε άλλο υλικό για το κέλυφος του έρκερ ...

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα,

 

Εχεις δικιο kan62, ειχα εννοησει λαθος το 20%.

 

Δεν ειδα ομως καποιο σχημα σχετικα με το τι γινεται οταν μια οψη (π.χ. η βορεια) έχει ένα σπασιμο στην τοιχοποιια και το να μερος της οψης π.χ. ειναι πιο εξω και το άλλο πιο μεσα.

 

Στην περιπτωση του πετρινου κτισματος, το κελυφος του ερκερ θα ειναι απο οπλισμενο σκυροδεμα (που μπορει να βαφτει στο χρωμα της πετρας) ή απο ξύλο...

 

Τελος, δεν ειδα πουθενα κάποιον περιορισμο σχετικα με το "1/3 της εν λογω οψης", άρα ο συναδελφος που μου το ανεφερε μαλλον το μπερδεψε με τα του cours angaise.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στην περίπτωση που με τον  ΓΟΚ 55 κατασκευάστηκαν ερκέρ δίχως να πληρούν τις προϋποθέσεις είναι δυνατόν να υπαχθούν στον 4178 ή πρέπει να κατεδαφιστούν; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.